”Sain kokea paljon uutta ja toin kotiini monta uutta muistoa mukanani. Kaikki järjestelyt toimivat hienosti niin ennen matkaa, kuin matkan aikanakin. Koska minun ei itse tarvinnut huolehtia käytännön asioista, kuten ruokailujen järjestämisestä tai siirtymisistä paikasta toiseen, sain käyttää rennoin mielin lyhyen loma-aikani uusista elämyksistä nauttimiseen. Senkin vuoksi mielestäni matkan hinta-laatusuhde oli kohdallaan. Puhumattakaan niistä ystävällisistä tapaamistani ihmisistä, joiden arvoa ei voi rahassa mitata. Kun kävimme saarella toisessa akvaariossa, tajusin, että Nungwissa konnien olot kuitenkin olivat paremmat.”

Seija - Sansibar Tansania

”Kokemus oli arvokas enkä vaihtaisi sitä rantalomaan. Projekti syventää ymmärrystä maapallon luonnon tilasta, tarjoaa hyvän mahdollisuuden päästä lähelle aitoa thaimaalaiselämää sekä tutustua eri puolilta maapalloa oleviin eri-ikäisiin vapaa-ehtoisiin. Saari on kaunis, luonnonvarainen ja rauhallinen, mutta tarjoaa samalla mahdollisuuden saada kosketusta thaimaalaiseen kulttuuriin. Olen 55-vuotias eikä ikä haitannut yhtään, joten voin suositella kaikille muillekin, jotka eivät ole enää ihan nuoria ja notkeita. Thaimaa on hyvin organisoitunut ja melko turvallinen, joten nainenkin voi huoletta matkustaa yksin.”

Seija - Phra Thong Thaimaa

”Parasta matkalla olivat aamukävelyt, haaksirikkouinnit ja kaikki, missä sai olla tekemisissä eläinten ja luonnon kanssa! Kylä oli ok ja homestay mukava, vaikka vuorovaikutus jäikin aika vähäiseksi. Myöskin porukka saarella oli todella hyvähenkinen ja mukava. Aktiviteetteja oli myös runsaasti, vaikka suurin osa ajasta luonnollisesti kuluikin kilpikonnien etsinnässä ja tarkkailussa. Kohokohtia olivat delfiinin luiden etsintä, ensimmäiset aamukävelyt rannalla, haaksirikkouinnit ja kilpikonnan näkeminen ja tarkkailu. Vaikea laittaa järjestykseen.”

Aleksi & Tiina - Phra Thong Thaimaa

”Toiset vapaaehtoiset olivat erittäin mukavia, kuin myös tiiminvetäjä. Olin itse
tyytyväinen, että meitä oli pieni porukka. Muita suomalaisia ei ollut, mutta pärjäsin silti hyvin minun kohtalaisella englannilla. Työtehtävät olivat helppo oppia ja oli ihanaa kävellä aamuvarhaisella rannoilla. Ruoka oli erittäin hyvää ja toiveitani kuunneltiin hyvin. Kaikki ihmiset olivat ystävällisiä, ja saarella oli niin leppoisa ja rento meininki. Olen niin kiitollinen tästä mahdollisuudesta, tämä oli erittäin hyvä ensiaskel lähteä ulkomaille vapaaehtoistyöhön.
Innostuin valtavasti ja tulen varmasti tekemään vielä vastaavaa.”

Nina - Phra Thong Thaimaa

”Palautetta kirjoittaessani en voi muuta kuin hehkuttaa kaikkea, mitä reissuun liittyi, matka oli kaikin puolin täydellinen. Saari on niin kaunis ja kaikki ne kokemukset, joihin vapaaehtoisina pääsimme osallistumaan, olivat niin ainutlaatuisia, että aika projektissa jää hienona muistona mieleeni. Uskon myös, että jatkossakin lähden vapaaehtoisprojekteihin mukaan. Erityisen kiitoksen antaisin Ekomatkaajilta tulleesta ennakkoinfosta projektiin liittyen. Paikalle oli helppo päästä perille hyvien ohjeiden avulla ja oli kiva saada muiden vapaaehtoisten yhteystietoja etukäteen, niin että pystyimme matkustamaan yhdessä perille. Ekomatkaajien projektista antama informaatio olosuhteista saarella oli totuudenmukaista ja takasi sen, että osallistujat osasivat odottaa, mihin olivat tulossa. Tällöin kaikilla vapaaehtoisilla oli hyvä ja sopeutuva asenne. Ruoka oli aivan loistavaa (erityiskiitos kasvisvaihtoehdoista) ja asuminen paikallisten perheiden luona oli kiinnostavaa. Perhe, jonka luona asuin, oli ystävällinen ja huoneeni mukava.”

Kaisa - Phra Thong Thaimaa

”Kaikki oli uutta ja nyt kotona huomaan, että olipa hyvä kokemus, mitään negatiivista ei jäänyt mieleen. Kaikki ihmiset olivat auttavaisia ja mukavia, sekä ymmärsivät kaikki kaksi englannin sanaa jotka osasin. En osaa erikseen sanoa, koko juttu oli hieno kokemus, ja sai kaikki kaverini kateelliseksi.”

Irmeli - Phra Thong Thaimaa

”Ko Phra Thong on aivan mahtava saari. Oli mahtavaa olla siellä. Nautin (melkein) joka hetkestä. Parasta olivat aamukävelyt ja iltaruskot.”

Maaria - Phra Thong Thaimaa

”Ennen matkaa olin huolissani kielitaitoni riittävyydestä. Kaiken kaikkiaan projekti oli uusi ja kiintoisa kokemus, olen iloinen että minulla oli mahdollisuus osallistua siihen. Projektin tehtävät eivät käytännössä olleet vaikeita ja rantakävelyt sujuivat yllättävän kevyesti koska ne aloitettiin jo ennen aamunkoittoa. Heti auringon noustua hiki kihosi pintaan, ja raskaimmaksi tehtäväksi minulle osoittautuivat iltapäivän kilpikonnatähystelyt. Kaksi tuntia kalliolla kökötystä auringon paahteessa juuri kuumimpaan aikaan oli uuvuttavaa hommaa, hiki virtasi ja vettä kului runsaasti.”

Annukka - Phra Thong Thaimaa

”Projekti vastasi odotuksia sisältäen sopivassa suhteessa työtä ja lepoa. Tiiminvetäjät olivat mukavia, rentoja ja reiluja. Projekti antaa loistavan tilaisuuden tutustua ihmisiin, luontoon ja eläimiin, saarella on uskomaton rauhallinen ilmapiiri jota ei aina ole niin helppoa löytää. Työtehtävät eivät ikinä tuntuneet liian raskailta tai vaikeilta, ja oli mukavasti säännöllisten työtehtävien lisäksi muitakin tapahtumia jotka piti projektin mielenkiintoisena. Ruokaa sai enemmän kuin tarpeeksi! Raskainta oli kuumuus kylässä ollessa mutta tähänkin tottui, ja oli hyvä että vaihdeltiin kylässä olon ja lähempänä rantaa löytyvän majoituspaikan välillä asumista. Ihastuin saareen ja ihmisiin joihin tutustuin niin paljon että muutin suunnitelmiani ja palasin saarelle vielä ennen paluuta Suomeen muutamaksi päiväksi. Suosittelisin projektia erityisesti niille jotka matkustavat Aasiassa pidemmän aikaa, ja haluavat löytää mielenkiintoista tekemistä. Muutenkin tämä on sopiva vaihtoehto niille jotka haluavat nähdä elämää turistirysien tuolla puolen. Mitä lähemmäksi kahden viikon täyttyminen projektissa tuli, sitä enemmän tuli hinku jäädä projektiin ja saarelle!”

Tomi - Phra Thong Thaimaa

”Italian projektissa Linosalla oli tosi ihanaa. Saari on kaunis, kylä idyllinen ja ihmiset mukavia. Harvoin pääsee lomailemaan näin idylliseen paikkaan, jota turistit eivät ole pilanneet. Tämä projekti oli enemmän lomailua kuin työntekoa. Pelastuskeskuksessa oli yksi kilpikonna, eikä sen hoitamisessa paljoakaan ollut työtä kolmelle suomalaistytölle. Saarella oli ihana pyöräillä eri paikkoihin uimaan ja snorklailemaan. Kävimme ihailemassa auringon nousua entisen tulivuoren kraaterin laelta. Toiselle kraaterille kiipesimme illalla, viinipullon kera, auringonlaskua ihailemaan. Teimme myös kokopäivän retken veneellä saaren ympäri ja snorklailimme jännittävässä onkalossa ja rakastavaisten hedelmällisyyttä lisäävässa luolassa. Snorklatessa näimme myös vedenalaisen patsaan neitsyt Mariasta joka suojelevat saarta. Saimme tutustua aitoon italialaiseen ruokakulttuuriin ja syöttää päivittäin sardiineja kilpikonnalle ja auttaa sitä toipumaan vaivoistaan. Ihana loma ja suurenmoisia ihmisiä!”

Sirpa - Linosa Italia

”Oli kyllä todella onnistunut reissu, vaikka kilppareita ei ollut kuin yksi. Linosahan on aivan ihana paikka!”

Kaisa - Linosa Italia

”Tykkäsin kyllä suuresti Linosasta ja en millään olisi halunnut lähteä pois.”

Tiina - Linosa Italia

”Kokemus paikanpäällä oli erittäin mukava. Ihmiset olivat erittäin ystävällisiä, vaikka eivät sujuvaa englantia puhukkaan. Tämän takia italian kielen puhuminen auttaisi tutustumaan ihmisiin paremmin ja osallistumaan keskusteluihin. Ilman toista suomea tai sujuvaa englantia puhuvaa ihmistä olo saattaa olla jopa yksinäinen. Työtä projektissa olisi voinut olla enemmän, jotta olisi voinut tuntea osallistuvansa ns. luonnon auttamiseen kunnolla. Tietysti tämä on hieman tuuristakin kiinni. Asuminen oli erittäin miellyttävää ja tuntui mukavalta aina palata yhteiseen taloon. Kaiken kaikkiaan reissusta jäi kuitenkin hyvä maku suuhun.
Mikä oli projektissa viettämäsi ajan kohokohta? Delfiinien näkeminen ja auringonlaskun katsominen tulivuoren rinteellä.
Mitä mieltä olet projektipaikasta? Aivan ihana paikka, jossa sekä mieli että sielu lepää. Ajaton olo josta nautti mielettömästi. Saari oli kaunis ja erilainen, jonkalaista ei tule pakettimatkoilla näkemään.
Linosa on pienenpieni saari, jonne tuskin eksyy ilman tätä projektia. Eksyminen on kuitenkin jokaisen hikipisaran arvoista, jotka paikalle pääseminen voi vaatia. Upea saari tarjoaa mahdollisuuden päästä tutustumaan paikalliseen elämään ja kokemaan asioita, joita ei voisi kuvitellakaan olla olemassa.. Auringonlaskun ihastelu tulivuoren rinteessä, delfiinien iloinen polskiminen vapaudessa ja kilpikonnan perässä uiminen ovat vain osa siitä mitä Linosalla saa kokea. Ihmiset ovat niin välittömiä että heidän hyväntuulisuus tarttuu itseenkin, vaikka ei ymmärtäisi sanaakaan italiaa. Tosin italian kielen osaamisen voi laskea suureksi eduksi projektissa. Tältä vulkaaniselta saarelta lähtee taatusti monta hyvää muistoa mukanaan ja huomattavasti elämysrikkaampana. Saarelle ei kertakaikkiaan voi olla haluamatta palata.”

Anna - Linosa Italia

”Vietin heinäkuun 2013 lopussa kaksi lomaviikkoani Italiassa Linosalla kilpikonna- ja delfiiniprojektissa. En vaihtaisi noita kahta viikkoa mistään hinnasta pois. Linosan pienellä saarella oleminen ja projektitöihin osallistuminen saavat todella unohtamaan elämän Suomessa ja elämään hetkessä. Joka aamu voi oikeasti herätä tunteella mitähän jännää tänään tapahtuu… ja usein kaikkea jännää tapahtuikin. Pääsimme veneellämme keskelle suurta delfiiniparvea ja katselun jälkeen snorklaillen katselemaan delfiiniparvien uiskentelua alapuoleltamme ja kuulimme delfiinien ääntelyä… Huikea elämys! Keskuksessa kilpikonnia oli kahden viikon aikana yhteensä kuusi. Yhden pelastimme merestä heti ensimmäisenä päivänäni veneretkellä, joten sain uniikin kokemuksen heti lomani alkuun. Muut viikkojen aikana keskukseen tulleet kilpparit tulivat kalastajaveneiden kyydillä. Kaksi vapautettiin takaisin mereen. Päivät sisälsivät myös kilpikonnien ruokintaa ja mittauksia, jolloin pääsi lähemmin tekemisiin ja kosketuksiin kilpikonnien kanssa. Ja tietenkin veneretkillä pääsi myös uimaan kilpikonnien kanssa. Mahtavia hetkiä olivat myös monitoroinnit iltaisin ja öisin Pozzolanan ympäröimänä tähtitaivaan alla ja meren kohinassa… Kahden viikon aikana rannalla kävi myös kilpikonna pesimässä mutta harmittavasti juuri silloin kun rannalla ei ollut ketään ja siksi näimmekin aamulla vain jäljet ja pesän. Projektin ihmiset ja vapaaehtoiset olivat todella mukavia mutta vaati hiukan aikaa, että italialaiset rohkaistuivat puhumaan englantia. Kaiken kaikkiaan reissusta jäi ihania muistoja, joista kaikkia ei voinut tallentaa kuin mieleen ja sydämeen.”

Maria - Linosa Italia

”Vietin Linosalla juhannuksen 2017 merikilpikonnien ja luonnon parissa, ja retki oli ensimmäinen kertani varsinaisessa vapaaehtoistyössä. Olen entinen biologi, minkä vuoksi kilpikonnareissu Linosalle oli hieman kuin paluuta juurilleni biologian ja ympäristönsuojelun pariin.n

Matka Linosalle ja takaisin oli pienoista palapeliä, sillä suoraanhan saarelle ei pääse. Mutta tämä myös antoi reissulle jo heti alkuunsa jännittävän säväyksen. Heti Linosalle päästyä oli jo ennättänyt asennoitua pieneen seikkailuun!

Saarella vastassa olivat suojelukeskuksen henkilökunta, pienen saaren leppoisa ilmapiiri sekä tietenkin ihastuttavat kilpikonnat. Suojelukeskuksessa vapaaehtoiset oppivat kilpikonnien suojelusta sekä saavat konkreettisen käsityksen siitä, miksi merien suojelu onkaan niin tärkeää. Muovin määrä luonnossa on käsittämätön!

Linosan reissu oli valehtelematta hämmästyttävä kokemus. Kaltaiselleni paljon maailmaa nähneelle matkaajalle reissusta jäi mieleen ainutlaatuisuuden tunne: tällaista en ole koskaan aiemmin vielä kokenut. Mahdollisuus tehdä hyvää luonnon puolesta, reissun käsittämätön monimuotoisuus retkien ja aktiviteettimahdollisuuksien suhteen sekä saaren ja tutkimuskeskuksen hurmaava yhteisöllisyys veivät sydämeni sataprosenttisesti.

Linosan matkaa vapaaehtoistyöhön merikilpikonnien pariin voi suositella kaikille niille matkalaisille, joita kiinnostaa mahdollisuus tehdä lomailun ohella hyvää luonnolle. Pientä seikkailuhenkeä mukaan vaaditaan, sekä tietenkin joustavuutta, mutta upea ja pitkäksi aikaa mieleenpainuva, luonnonläheinen matka on ehdottomasti luvassa.
Ekomatkaajien järjestämä reissu jätti jälkeensä pienen hykerryksen: tätä pitää saada lisää! Perinteiset turistilomat tuntuvat nimittäin kalpenevan ekomatkan monipuolisuuden rinnalla täysin.

Suosittelen lämpimästi!”

Päivi - Linosa Italia

”Kokemus oli mukava ja ainutlaatuinen! Sain kahtena päivänä osallistua katamaraaneille tarkkailemaan delfiinejä ja valaita, sekä kertomaan turisteille järjestöstä. Muina päivinä osallistuin aktiviteetteihin ja tein töitä talolla. Valitsin eläinaktiviteetit, joten ulkoilutin rescue-koiria ja pääsin ratsastamaan. Teneriffan maisemat ovat upeita, samoin merellä. Eläinten kanssa työskentely ja vapaa-ajan vietto oli minulle mieluisaa. Aikaa sai viettää runsaasti ulkona ja auringossa, mikä on loman tarkoitus. Asuminen on melko vaatimattomassa talossa, mutta taloa remontoidaan jatkuvasti. – Suosittelen Teneriffan valaiden ja delfiinien suojeluprojektia vapaaehtoishalukkaille, jotka haluavat yhdistää rantaloman tärkeään eläinten ja ympäristön hyväksi tehtävään työhön!”

Anita – Teneriffa, Espanja

”Varaa riittävästi matkustusaikaa! Riskilliset lauttayhteydet ja italian kielen vahvan läsnäolon huomioiden suosittelen erittäin lämpimästi. Linosa on ihmiselle, joka uskaltautuu ulos ympäristökuplastaan ja on valmis elämään paikallisesti luonnon ehdoilla sekä tiedostaa luonnon vaikutuksen kaikkeen ympäristöön ja haluaa sitä kokea autenttisessa ympäristössä. Keskuksen väki on ihanaa ja omissa lukuisissa matkoissani tämä kokemus meni heittämällä top viiteen! Ensi kerralla valitsen pesimäajankohdan, jotta pääsen kokemaan myös rantojen monitoroinnin.”

Sanni - Linosa Italia