Seija

”Sain kokea paljon uutta ja kotiini toin monta uutta muistoa mukanani. Kaikki järjestelyt toimivat hienosti niin ennen matkaa kuin matkan aikanakin. Koska minun ei itse tarvinnut huolehtia käytännön asioista, kuten ruokailujen järjestämisestä tai siirtymisistä paikasta toiseen, sain käyttää rennoin mielin lyhyen loma-aikani uusista elämyksistä nauttimiseen. Senkin vuoksi mielestäni matkan hinta-laatusuhde oli kohdallaan. Puhumattakaan niistä ystävällisistä tapaamistani ihmisistä, joiden arvoa ei voi rahassa mitata. Kun kävimme saarella toisessa akvaariossa, tajusin, että Nungwissa konnien olot kuitenkin olivat paremmat.”

Seija - Sansibar Tansania

Seija

”Kokemus oli arvokas enkä vaihtaisi sitä rantalomaan. Projekti syventää ymmärrystä maapallon luonnon tilasta, tarjoaa hyvän mahdollisuuden päästä lähelle aitoa thaimaalaiselämää sekä tutustua eri puolilta maapalloa oleviin eri-ikäisiin vapaa-ehtoisiin. Saari on kaunis, luonnonvarainen ja rauhallinen, mutta tarjoaa samalla mahdollisuuden saada kosketus thaimaalaiseen kulttuuriin. Olen 55-vuotias, eikä ikä yhtään haitannut, joten voin suositella kaikille muillekin, jotka eivät ole enää ihan nuoria ja notkeita. Thaimaa on hyvin organisoitunut ja melko turvallinen, joten nainenkin voi huoletta matkustaa yksin.”

Seija - Phra Thong Thaimaa

”Parasta matkalla oli aamukävelyt, haaksirikkouinnit ja kaikki, missä sai olla tekemisissä eläinten ja luonnon kanssa! Kylä oli ok ja homestay mukava vaikka vuorovaikutus jäikin aika vähäiseksi. Myöskin porukka joka saarella oli, oli todella hyvähenkinen ja mukava. Aktiviteetteja oli myös runsaasti, vaikka suurin osa ajasta luonnollisesti kuluikin kilpikonnien etsinnässä ja tarkkailussa. Kohokohtia olivat delfiinin luiden etsintä, ensimmäiset aamukävelyt rannalla, haaksirikkouinnit ja kilpikonnan näkeminen ja tarkkailu. Vaikea laittaa järjestykseen.”

Aleksi & Tiina - Phra Thong Thaimaa

Nina

”Toiset vapaaehtoiset olivat erittäin mukavia, kuin myös tiiminvetäjä. Itse olin
tyytyväinen, että meitä oli pieni porukka. Muita suomalaisia ei tosiaan ollut, mutta pärjäsin silti hyvin minun kohtalaisella englannilla. Työtehtävät olivat helppo oppia ja oli ihanaa kävellä aamuvarhaisella rannoilla. Ruoka oli erittäin hyvää ja toiveitani kuunneltiin hyvin. Kaikki ihmiset olivat ystävällisiä ja saarella oli niin leppoisa ja rento meininki. Olen niin kiitollinen tästä mahdollisuudesta, tämä oli erittäin hyvä ensiaskel lähteä ulkomaille vapaaehtoistyöhön.
Innostuin valtavasti ja varmasti tulen tekemään vielä vastaavaa.”

Nina - Phra Thong Thaimaa

”Palautetta kirjoittaessani en voi muuta kuin hehkuttaa kaikkea, mitä reissuun liittyi, matka oli kaikin puolin täydellinen. Saari on niin kaunis ja kaikki ne kokemukset, joihin vapaaehtoisina pääsimme osallistumaan, olivat niin ainutlaatuisia, että aika projektissa jää hienona muistona mieleeni. Uskon myös, että jatkossakin lähden vapaaehtoisprojekteihin mukaan. Erityisen kiitoksen antaisin Ekomatkaajilta tulleesta ennakkoinfosta projektiin liittyen. Paikalle oli helppo päästä perille hyvien ohjeiden avulla ja oli kiva saada muiden vapaaehtoisten yhteystietoja etukäteen, niin että pystyimme matkustamaan yhdessä perille. Ekomatkaajien projektista antama informaatio olosuhteista saarella oli totuudenmukaista ja takasi sen, että osallistujat osasivat odottaa, mihin olivat tulossa. Tällöin kaikilla vapaaehtoisilla oli hyvä ja sopeutuva asenne. Ruoka oli aivan loistavaa (erityiskiitos kasvisvaihtoehdoista) ja asuminen paikallisten perheiden luona oli kiinnostavaa. Perhe, jonka luona asuin, oli ystävällinen ja huoneeni mukava.”

Kaisa - Phra Thong Thaimaa

”Kaikki oli uutta, ja nyt täällä kotona huomaan, että olipa hyvä kokemus, mitään negatiivista ei jäänyt mieleen. Kaikki ihmiset olivat auttavaisia ja mukavia, sekä ymmärsivät kaikki kaksi englannin sanaa, jotka osasin. En osaa erikseen sanoa, koko juttu oli hieno kokemus, ja sai kaikki kaverit kateelliseksi.”

Irmeli - Phra Thong Thaimaa

Maaria

”Ko Phra Thong on aivan mahtava saari. Oli mahtavaa olla siellä. Nautin (melkein) joka hetkestä. Parasta olivat aamukävelyt ja iltaruskot.”

Maaria - Phra Thong Thaimaa

Annukka

”Ennen matkaa olin huolissani kielitaitoni riittävyydestä. Kaiken kaikkiaan projekti oli uusi ja kiintoisa kokemus, olen iloinen että minulla oli mahdollisuus osallistua siihen. Projektin tehtävät eivät käytännössä olleet vaikeita ja rantakävelyt sujuivat yllättävän kevyesti koska ne aloitettiin jo ennen aamunkoittoa. Heti auringon noustua hiki kihosi pintaan, ja raskaimmaksi tehtäväksi minulle osoittautuivat iltapäivän kilpikonnatähystelyt. Kaksi tuntia kalliolla kökötystä auringon paahteessa juuri kuumimpaan aikaan oli uuvuttavaa hommaa, hiki virtasi ja vettä kului runsaasti.”

Annukka - Phra Thong Thaimaa

Tomi

”Projekti vastasi odotuksia sisältäen sopivassa suhteessa työtä ja lepoa. Tiiminvetäjät olivat mukavia, rentoja ja reiluja. Projekti antaa loistavan tilaisuuden tutustua ihmisiin, luontoon ja eläimiin, saarella on uskomaton rauhallinen ilmapiiri jota ei aina ole niin helppoa löytää. Työtehtävät eivät ikinä tuntuneet liian raskailta tai vaikeilta, ja oli mukavasti säännöllisten työtehtävien lisäksi muitakin tapahtumia jotka piti projektin mielenkiintoisena. Ruokaa sai enemmän kuin tarpeeksi! Raskainta oli kuumuus kylässä ollessa mutta tähänkin tottui, ja oli hyvä että vaihdeltiin kylässä olon ja lähempänä rantaa löytyvän majoituspaikan välillä asumista. Ihastuin saareen ja ihmisiin joihin tutustuin niin paljon että muutin suunnitelmiani ja palasin saarelle vielä ennen paluuta Suomeen muutamaksi päiväksi. Suosittelisin projetkia erityisesti niille jotka matkustavat Aasiassa pidemmän aikaa ja haluavat löytää mielenkiintoista tekemistä, ja muutenkin tämä sopiva vaihtoehto niille jotka haluavat nähdä elämää turistirysien tuolla puolen. Mitä lähemmäksi kahden viikon täyttyminen projektissa tuli, sitä enemmän tuli hinku jäädä projektiin ja saarelle!”

Tomi - Phra Thong Thaimaa

Italian projektissa Linosalla oli tosi ihanaa.
Saari on kaunis, kylä idyllinen ja ihmiset mukavia. Harvoin pääsee lomailemaan näin idylliseen paikkaan, jota turistit eivät ole pilanneet. Tämä projekti oli enemmän lomailua kuin työntekoa.
Pelastuskeskuksessa oli yksi kilpikonna, eikä sen hoitamisessa paljoakaan ollut työtä kolmelle suomalaistytölle.

Saarella oli ihana pyöräillä eri paikkoihin uimaan ja snorklailemaan.
Kävimme ihailemassa auringon nousua entisen tulivuoren kraaterin laelta.
Toiselle kraaterille kiipesimme illalla, viinipullon kera, auringonlaskua ihailemaan.

Teimme myös kokopäivän retken veneellä saaren ympäri ja snorklailimme jännittävässä onkalossa ja rakastavaisten hedelmällisyyttä lisäävässa luolassa.
Snorklatessa näimme myös vedenalaisen patsaan neitsyt Mariasta joka suojelee saarta.
Saimme tutustua aitoon Italialaiseen ruokakulttuuriin sekä päivittäin syöttää sardiineja kilpikonnalle ja auttaa sitä toipumaan vaivoistaan.
Ihana loma ja suurenmoisia ihmisiä!

Sirpa - Linosa Italia

Oli kyllä todella onnistunut reissu, vaikka kilppareita ei ollut kuin yksi. Linosahan on aivan ihana paikka!

Kaisa - Linosa Italia

Tykkäsin kyllä suuresti Linosasta ja en millään olisi halunnut lähteä pois.

Tiina - Linosa Italia

 Kokemus paikanpäällä oli erittäin mukava. Ihmiset olivat erittäin ystävällisiä, vaikka eivät sujuvaa englantia puhukkaan. Tämän takia italian kielen puhuminen auttaisi tutustumaan ihmisiin paremmin ja osallistumaan keskusteluihin. Ilman toista suomea tai sujuvaa englantia puhuvaa ihmistä olo saattaa olla jopa yksinäinen. Työtä projektissa olisi voinut olla enemmän, jotta olisi voinut tuntea osallistuvansa ns. luonnon auttamiseen kunnolla. Tietysti tämä on hieman tuuristakin kiinni. Asuminen oli erittäin miellyttävää ja tuntui mukavalta aina palata yhteiseen taloon. Kaiken kaikkiaan reissusta jäi kuitenkin hyvä maku suuhun.
Mikä oli projektissa viettämäsi ajan kohokohta? Delfiinien näkeminen ja auringonlaskun katsominen tulivuoren rinteellä.
Mitä mieltä olet projektipaikasta? Aivan ihana paikka, jossa sekä mieli että sielu lepää. Ajaton olo josta nautti mielettömästi. Saari oli kaunis ja erilainen, jonkalaista ei tule pakettimatkoilla näkemään.
Linosa on pienenpieni saari, jonne tuskin eksyy ilman tätä projektia. Eksyminen on kuitenkin jokaisen hikipisaran arvoista, jotka paikalle pääseminen voi vaatia. Upea saari tarjoaa mahdollisuuden päästä tutustumaan paikalliseen elämään ja kokemaan asioita, joita ei voisi kuvitellakaan olla olemassa.. Auringonlaskun ihastelu tulivuoren rinteessä, delfiinien iloinen polskiminen vapaudessa ja kilpikonnan perässä uiminen ovat vain osa siitä mitä Linosalla saa kokea. Ihmiset ovat niin välittömiä että heidän hyväntuulisuus tarttuu itseenkin, vaikka ei ymmärtäisi sanaakaan italiaa. Tosin italian kielen osaamisen voi laskea suureksi eduksi projektissa. Tältä vulkaaniselta saarelta lähtee taatusti monta hyvää muistoa mukanaan ja huomattavasti elämysrikkaampana. Saarelle ei kertakaikkiaan voi olla haluamatta palata.

Anna - Linosa Italia

Maria

Vapaaehtoistyössäni kauniilla Linosan saarella kävimme veneellä meressä etsimässä delfiinejä, kilpikonnia ja keräämässä muoviroskaa pois. Seuraavana päivänä kuitenkin tuli mahdoton tuuli joten veneretket jäivät hetkeksi käymättä. Keskuksessa oli neljä kilpikonnaa, joita ruokin ja putsasin altaita. Näin myös vaativan leikkauksen, joka tehtiin kalastuskoukun ja -siiman nielleelle kilpikonnalle. Rantapartiointi jäi tuulen takia aika vähäiseksi, mutta tuli sekin koettua. Sain myös nähdä, kun parantunut kilpikonna vapautettiin mereen.
Opastin myös vierailijoita englanninkielellä. En puhunut italiaa ennen matkani alkua, mutta opettelin sitä muiden vapaaehtoisten avustuksella. Muut vapaaehtoiset olivatkin aivan ihania ja samanhenkisiä eläinrakkaita kuten minäki, joten tulimme hyvin toimeen. Projektin henkilökunta oli myös aivan ihanaa porukkaa ja opin paljon rakastamastani aiheesta. Matkalla opin paljon valekarettikilpikonnista, linosalaisesta elämäntyylistä ja ruokakulttuurista.
Matka oli aivan mahtava ja menen ensi vuonna uudestaan!

Koko projekti siis oli aivan valtava ja ihana kokemus! Henkilökunta eli Alessandra, Stefano ja Stefania olivat aivan ihania ja kertoivat perusteellisesti ja kärsivällisesti minulle asiat englanniksi. Rannan monitorointi oli aika minimaalista tuulen takia, eli joku meistä kävi siellä kerran tunnissa ja käveli päästä päähän kerran. Tuulen jälkeen oli myös normaalit rantavuorot mutta ne eivät osuneet kohdalleni. Pääsin tekemään kaikkea enkä vain katsomaan sivusta, ja sain apua kun sitä tarvitsin. Kaikinpuolin positiivinen kokemus.

Maria - Linosa Italia

Vietin Linosalla juhannuksen 2017 merikilpikonnien ja luonnon parissa, ja retki oli ensimmäinen kertani varsinaisessa vapaaehtoistyössä. Olen entinen biologi, minkä vuoksi kilpikonnareissu Linosalle oli hieman kuin paluuta juurilleni biologian ja ympäristönsuojelun pariin.

Matka Linosalle ja takaisin oli pienoista palapeliä, sillä suoraanhan saarelle ei pääse. Mutta tämä myös antoi reissulle jo heti alkuunsa jännittävän säväyksen. Heti Linosalle päästyä oli jo ennättänyt asennoitua pieneen seikkailuun!

Saarella vastassa olivat suojelukeskuksen henkilökunta, pienen saaren leppoisa ilmapiiri sekä tietenkin ihastuttavat kilpikonnat. Suojelukeskuksessa vapaaehtoiset oppivat kilpikonnien suojelusta sekä saavat konkreettisen käsityksen siitä, miksi merien suojelu onkaan niin tärkeää. Muovin määrä luonnossa on käsittämätön!

Linosan reissu oli valehtelematta hämmästyttävä kokemus. Kaltaiselleni paljon maailmaa nähneelle matkaajalle reissusta jäi mieleen ainutlaatuisuuden tunne: tällaista en ole koskaan aiemmin vielä kokenut. Mahdollisuus tehdä hyvää luonnon puolesta, reissun käsittämätön monimuotoisuus retkien ja aktiviteettimahdollisuuksien suhteen sekä saaren ja tutkimuskeskuksen hurmaava yhteisöllisyys veivät sydämeni sataprosenttisesti.

Linosan matkaa vapaaehtoistyöhön merikilpikonnien pariin voi suositella kaikille niille matkalaisille, joita kiinnostaa mahdollisuus tehdä lomailun ohella hyvää luonnolle. Pientä seikkailuhenkeä mukaan vaaditaan, sekä tietenkin joustavuutta, mutta upea ja pitkäksi aikaa mieleenpainuva, luonnonläheinen matka on ehdottomasti luvassa.
Ekomatkaajien järjestämä reissu jätti jälkeensä pienen hykerryksen: tätä pitää saada lisää! Perinteiset turistilomat tuntuvat nimittäin kalpenevan ekomatkan monipuolisuuden rinnalla täysin.

Suosittelen lämpimästi!

Päivi

Päivi - Linosa Italia

Varaa riittävästi matkustusaikaa! Riskilliset lauttayhteydet ja italian kielen vahvan läsnäolon huomioiden suosittelen erittäin lämpimästi!! Linosa on ihmiselle, joka uskaltautuu ulos ympäristökuplastaan ja on valmis elämään paikallisesti luonnon ehdoilla sekä tiedostaa luonnon vaikutuksen kaikkeen ympäristöön ja haluaa sitä kokea autenttisessa ympäristössä. Keskuksen väki on ihanaa ja omissa LUKUISISSA matkoissani tämä kokemus meni heittämällä top viiteen! Ensi kerralla valitsen pesimäajankohdan, jotta pääsen kokemaan myös rantojen monitoroinnin.

Sanni - Linosa Italia