Kilpikonnien suojelu

Miksi merikilpikonnia pitää suojella?

Kaikki merikilpikonnalajit ovat uhanalaisia. Niitä uhkaa merien saastuminen, ilmaston lämpeneminen ja erityisesti ihmisten teot. Yksi yleisistä merikilpikonnien kuolinsyistä on meressä kelluva muovi. Merikilpikonnat luulevat meressä kelluvaa muovia meduusaksi ja erehtyvät syömään sitä. Merikilpikonnien väheneminen ja poistuminen merien ekosysteemistä aiheuttaa haittoja myös ihmisille. Merikilpikonnat syövät myrkyllisiä meduusoja. Kun merikilpikonnia ei ole, meduusojen määrät räjähtävät merissä. Joissain paikoissa, kuten Thaimaassa, tämä on jo nähtävissä.

Meduusat syövät kalanmunia ja meduusojen lisääntyminen vähentää kalakantoja. Merikilpikonnat syövät pehmeitä koralleja, sieniä ja meriruohoa. Ne pitävät tietyt lajit kurissa ja siten pitävät huolta koralliriuttojen terveydestä. Merikilpikonnilla on erittäin tärkeä rooli Adrianmeren ja Välimeren ekosysteemeissä. Näiden lisäksi on monia muita tutkittuja vaikutuksia, mutta myös paljon mitä ei tiedetä, sillä merikilpikonnien tutkimus on pitkäjänteistä työtä, eikä vaikutuksia nähdä heti.

Joku viisas on kehottanut toimimaan ja auttamaan merikilpikonnia nyt. Vuonna 2030 voi olla liian myöhäistä auttaa, sillä ennusteen mukaan ne ovat siihen mennessä kuolleet sukupuuttoon.

>> Katso video kilpikonnien suojelusta.

Kilpikonnien suojelu upeissa kohteissa

Vapaaehtoistyö merikilpikonnia suojellen viehättää suomalaisia. Kukapa ei viihtyisi meren rannalla? Kävely autiolla hiekkarannalla saa unohtamaan arjen ja stressin. Ei tätä voi sanoa työksi – terminä vapaaehtoistyö onkin harhaanjohtava.

Projektipaikat ovat usein kaukana hälinästä keskellä luontoa.

Projektin työt on helppo oppia, eikä niissä välttämättä tarvita edes hyvää kielitaitoa. Yleensä näihin projekteihin ei vaadita aikaisempaa kokemusta vastaavasta työstä, joten ne sopivat hyvin ensikertalaisille.

Minkä ikäisille vapaaehtoistyö sopii?

Nuorimmat Thaimaan Phra Thongilla mukana olleet ovat olleet 6-vuotiaita vanhempien kanssa. Vanhimmat yli 70-vuotiaita. Costa Ricaan otetaan yli 18-vuotiaita.

Katso lyhyt video >> merikilpikonnien suojelemisesta.

Tulosta lapsille >> kilpikonnista kertova puuhakirja veloituksetta.

Rantahietikkoa Costa Ricalla.