Norsujen suojelu

Miksi norsuja pitää suojella?

Turismi ja Aasian väkiluku jatkavat kasvuaan, jonka myötä norsujen elinalue on kaventunut erittäin pieneksi alkuperäisestä elinalueesta. Vastaavanlainen elinympäristön tuhoutuminen uhkaa myös Afrikassa eläviä norsuja.

Norsut ovat älykkäitä ja herkkiä eläimiä, joiden hoidossa on noudatettava tarkkoja ohjeita. Maailmassa on paljon kohteita, joissa norsuja ei kohdella hyvin, vaikka turistit houkutellaan paikalle norsuturismin avulla. Norsuja on käytetty apuna monenlaisissa turisteja palvelevissa töissä, kuten sirkuksessa, eläintarhoissa, safarilla kantamassa turisteja ja norsuleireillä, joissa turistit ovat päässeet ratsastamaan ja kylpemään norsujen kanssa.

Esimerkiksi ratsastaminen rasittaa norsun selkää sen isosta koosta huolimatta ja on haitaksi norsun terveydelle. Norsujen koulutus tätä työtä varten on todella julmaa ja sen takia meidän turistien on syytä tietää minkälaista toimintaa me haluamme tukea. Niin kauan, kun me tuemme tämänkaltaista toimintaa, joissa norsuja kohdellaan kaltoin, toiminta jatkuu.

>> Katso video norsujen suojelusta.

On tärkeää kiinnittää huomio norsujen hyvinvointiin ja niiden suojeluun.

Norsuja on suojeltava, mikäli lajien toivotaan säilyvän. Norsujen suojelujärjestö Phuketissa tekee työtä uusien norsujen pelastamiseksi ja pelastettujen norsujen hoitamiseksi sekä valistustyötä hillitäkseen norsunluukauppaa. Turisteilta ja vapaaehtoisilta saadut varat suunnataan puiston ylläpitoon ja eläinten suojeluun. Toiminnasta hyötyvät monet lähellä asuvat paikalliset, jotka ovat töissä suojelukeskuksessa. Tässä suojelukeskuksessa on töissä 50 paikallista työntekijää.

Vapaaehtoiset auttavat norsujen suojelussa vapaaehtoistyötä tekemällä

Vapaaehtoiset pääsevät valmistamaan ja pilkkomaan ruokaa norsuille ja kärräämään ruokaa norsuille kottikärryillä. Lisäksi työ sisältää mm. siivousta norsujen aitauksessa, aitojen rakentamista, maalaamista tai muuta avustavaa työtä. Joskus vapaaehtoiset pääset auttamaan eläinlääkäriä, joka hoitaa norsuja. Norsuja suojelet myös lähtemällä vapaaehtoiseksi, koska tällä tavalla saadaan rahaa norsujen suojeluun.

Phuket on yksi Thaimaan suosituimmista matkakohteista. Vielä jokin aika sitten turistit matkustivat Thaimaahan ratsastamaan norsuilla, mikä vaati norsujen väkivaltaista kouluttamista. Tänä päivänä Thaimaahan on avattu yhä enemmän vanhainkoteja norsuja varten, joissa norsujen hyvinvointi on tärkein asia.

Vapaaehtoiset norsujen suojelutyössä

Norsujen suojelukeskus, johon pääsee Ekomatkaajien kautta vapaaehtoiseksi, on ainut laatuaan Phuketissa ja pyrkii täyttämään eläinten hyvinvoinnin korkeimmat vaatimukset. Keskus on Mr. Montri Todtanen ja Lek Chailertin yhteinen projekti. Lek on Thaimaassa jo legenda ja hän on saanut useita kunnianosoituksia, myös Ford-säätiön ja National Geographicin lahjoittaman Planeetta-sankarin palkinnon 2001. Time Magazine nimesi hänet vuoden sankariksi 2005, ja hänestä on tehty useita dokumenttiohjelmia. Vapaaehtoisia otetaan mukaan päiväksi, kolmeksi päiväksi, viikoksi ja Ekomatkaajien pyynnöstä myös kahdeksi viikoksi.

Kauttamme pääset auttamaan norsuja myös Etelä-Afrikkaan. Marakelen kansallispuistossa norsuja suojellaan keräten niistä dataa (kuvia, tietoa niiden reviiristä, luoden niille sukupuut). Yksi tärkeimmistä työtehtävistä on liikkua kansallispuistossa jeepillä, jotta aitojen sisäpuolelle ei tule ulkopuolisia tahoja. Mitä enemmän vapaaehtoisia on mukana toiminnassa, sitä paremmin norsuja ja muita uhanalaisia eläimiä voidaan suojella.

Katso lyhyt video >> norsujen suojelusta.

 

Kolme norsua vierekkäin.