Norsut

Norsujen olemassaololla on suuri merkitys niiden elinympäristön ekosysteemille. Vain ruokailemalla ja liikkumalla omassa elinympäristössään norsut edesauttavat metsien uusiutumista, koska samalla ne raivaavat tiheää kasvillisuutta. Kun norsu ulostaa, se levittää samalla syömiensä hedelmien ja kasvien siemeniä. Norsuilla on merkitystä myös muiden eläinlajien vedensaantiin. Koska norsut kaivavat veden esiin maan pinnan alta, helpottuu samalla muiden eläinten vedensaanti.

Afrikassa suurin uhka norsuille on norsunluukauppa. Vuosien 1971 – 1989 välisenä aikana afrikannorsuja tapettiin noin 300 päivässä. Vuonna 1989 norsunluukauppa kiellettiin.

Laiton salametsästys kuitenkin jatkuu. Salametsästäjät tappavat yhden norsun joka kymmenes minuutti pelkästään syöksyhampaiden takia. Tähän syynä ovat Aasian markkinat.

Salametsästäjät saavat mustassa pörssissä norsunluusta 90 euroa kilolta. Kun norsunluut on saatu toimitettua Kiinaan asti on niiden arvo moninkertaistunut ja on arvioitu, että hinta tässä vaiheessa on 1900 euroa kilolta.

Keskisen Afrikan valtiot ovat sitoutuneet moniin kansainvälisiin sopimuksiin norsujen suojelemiseksi, mutta sopimuksia ei noudateta. Norsun syöksyhammas on arvokkaampi kuin elävä norsu.

Norsuja pyritään suojelemaan yhä tehokkaammin, mutta vaarana on, että norsut kuolevat sukupuuttoon meidän elinaikanamme.

Norsujen elintila vähenee myös ihmisen takia. Rakentaminen ja maanviljely vaativat paljon tilaa ja tämä aiheuttaa yhteydenottoja norsujen ja ihmisten välille. Viljelyksiä tuhoavat norsut usein tapetaan. Ongelmana on löytää maata norsuille ja ihmisille.

CITES kokouksessa edistyttiin norsujen suojelussa, kun päätettiin kieltää afrikannorsujen siirto luonnosta niiden luontaisen levinneisyysalueen ulkopuolelle eläintarhoihin (8/2019).

Norsujen suojelu on hankalaa ja korruptio rehottaa. Eräiden arvioiden mukaan muutaman vuoden kuluttua on myöhäistä pohtia, miten norsuja voidaan suojella. Ne saattavat olla siinä vaiheessa jo kuolleet sukupuuttoon.

Ekomatkaajat haluaa olla omalta osaltaan tukemassa norsujen suojelua sekä vastuullista matkailua, jossa pääset norsujen lähelle.

Kuvakollaasi vapaaehtoistyöntekijöistä ja norsuista Thaimaan Phuketin vapaaehtoistyökohteessa.