Teneriffalla valas- ja delfiiniprojektissa

P1030807.jpg

Teneriffalla valas- ja delfiiniprojektissa

Teneriffaa voisi kuvailla todelliseksi turistirysäksi. Hotelleja ja turisteille tarkoitettuja aktiviteetteja on loputtomiin. Krääsää myyviä kojuja on vieri vieressä ja niiden vieressä sijaitsevat ravintolat, joissa turistia helpotetaan ruoan valitsemisessa kuvilla ruoka-annoksista. Teneriffan tärkein elinkeino on luonnollisesti turismi. Suomalaisia Teneriffalla vierailee vuosittain yli 100 000. 

Harva kuitenkaan tietää mitä muuta Teneriffalla on tarjota kokemuksia hakevalle turistille. Valas- ja delfiiniprojekti, johon kävin tutustumassa, sopii hyvin lyhyeksi ajaksi Teneriffalle matkustavalle turistille tai pitkästä vapaaehtoistyöprojektista haaveilevalle. Moni yhdistää projektiin omia mielenkiinnon aiheitaan ja työskentelee vapaapäivinään esimerkiksi koirien tai kissojen kanssa. Näin nuoret opiskelijat ja eläinlääkärin ammatista haaveilevat keräävät tärkeää kokemusta. 
Vapaaehtoisia projektissa on vuosien varrella ollut paljon ja tälläkin hetkellä vapaaehtoisia ja projektikoordinaattoreita oli paikalla kymmenkunta. Kaikki olivat parikymppisiä. Tammikuussa iso 33 hengen ryhmä tulee vapaaehtoistöihin. Tilaa vapaaehtoisille on siis paljon.

P1030841.JPG

Vapaaehtoisten ja projektiorganisaattoreiden majoitus sekä projektiorganisaation työtilat sijaitsevat Aronassa. Aronassa lämpötila pysyy aina hieman matalampana. Jos haaveilet lämmöstä, mieti haluaisitko varata oleskelusi ajaksi hotellin tai hostellin esimerkiksi sataman läheisyydestä.  Aronasta ja sen läheisyydestä löytyy myös muita mukavia majoituspaikkoja. Kävin katsomassa Airbnb:n kautta vuokrattavia huoneistoja ja taloja sekä hostelleja ja hotelleja. Alue on täysin erilainen kuin rantakaupungit vilkkuvine valoineen ja ihmismassoineen. Täällä on luontoa ja hiljaisuutta. Ihmettelin ajellessamme ympäri Aronan aluetta, missä kaikki autot ja ihmiset ovat. 
 

P1030541.JPG

Projektiorganisaation työtilat sijaitsevat päärakennuksessa, jossa majoittuvat myös projektiorganisaattorit. He ovat töissä organisaatiossa kuukausia ja osa jopa vuoden ajan. Vapaaehtoiset majoittuvat viereisessä rakennuksessa, joka näyttää lähinnä parakilta. Sisältä löytyvät ikkunalliset huoneet, joissa on kerrossängyt. Yleisissä tiloissa on keittiö, wc ja suihku. Majoitus on vaatimaton, mutta muuta ei voi olettaakaan saavansa näin edullisella hinnalla. Osa huoneista on neljälle ja osa jopa kymmenelle. Isoissa huoneissa majoitetaan toisilleen jo ennestään tutut henkilöt. Maisemat katolta ovat upeat. Ihastelen vuohia ja maisemaa kohti Adejen kaupunkia.

Vapaaehtoiset saavat harrastaa ja retkeillä Teneriffalla edullisesti. Projekti hankkii vapaaehtoisille edulliset hinnat erilaisiin aktiviteetteihin ja kuljettaa perille projektiorganisaation autolla. Tämän kuultuani hinta tuntuu vieläkin edullisemmalta ja mahdollisuudet aivan mielettömiltä! 
 

P1040077.JPG

 
Aronasta Puerto Colonin satamaan noin 15 minuutin ajomatka. Puerto Colon on yksi niistä satamista, joista katamaraanit lähtevät merelle mukanaan innokkaat vapaaehtoiset sekä turistit. Töitä katamaraaneilla tehdään päivittäin. Työtä tehdään vuoroissa ja yleensä vapaaehtoinen pääsee mukaan merelle 2 - 3 kertaa viikossa. Mitä enemmän vapaaehtoisia projektissa on samaan aikaan, sitä todennäköisemmin kertoja ei tule viikossa tätä enempää. Lähdin itse vapaaehtoisena mukaan Puerto Colonin satamasta. Ennen lähtöä käytiin läpi mitä voin odottaa seuraavilta viideltä tunnilta ja valmisteltiin mukaan postikortteja, joita jaetaan turisteille.

Mukaani lähtivät koordinaattorit Alex ja Tobi. Katamaraani oli iso ja sinne änki hetkessä lähes sata henkeä. Sää oli upea ja aurinko paistoi pilvettömältä taivaalta. 25 asteen helteessä turisteille alkoi heti maistumaan hintaan sisältyneet sangria ja olut, kun me vapaaehtoiset nautimme vettä omista pulloistamme. Työ laivalla oli rentoa. Heti kun valaita tai pullonokkadelfiinejä havaittiin, otettiin niistä kuvat ja kirjattiin data ylös. Joku saattoi tulla kyselemään mitä me teemme.

Pullokuonodelfiini eli pullonokkadelfiini on yleisin ja tunnetuin delfiinilaji. Lajia tavataan miltei kaikissa merissä. Näitä delfiinejä havaitaan lähes jokaisella risteilyllä. Valaita nähdään vieläkin useammin, sillä ne viihtyvät Teneriffan ja La Gomeran välisellä alueella.

Dataan kirjattiin ylös mm. havaittu laji, mistä päin katamaraani oli sitä lähestynyt ja koordinaatit missä laji havaittiin. Tiedot kirjataan aina tietokoneelle talolle takaisin päästyä kuvineen ja luodaan lajeille sukupuita sekä seurataan tunnistettuja lajeja.

Pääosa ajasta katamaraanilla oli auringonottoa, chillaamista miehistön kanssa ja nauttimista kauniista maisemista. Pääsimme myös snorklaamaan muiden turistien mukana. Oli upeaa katsella isoja kaloja ja nauttia ajasta juuri siinä hetkessä. 

Paluumatkalla saimme nauttia runsaasta lounaasta, johon sisältyi risottoa ja pastasalaattia. Juuri ennen satamaan pääsyä otimme vielä turisteista kuvia pahvisen delfiinin kanssa ja jaoimme heille aiemmin kirjoitettuja postikortteja. Korteissa oli projektin Facebook- ja Instagram-osoitteet, joista he voisivat käydä katsomassa vielä saman päivän aikana juuri ottamamme kuvat.
 

 

Toinen satama, josta katamaraaneja lähtee on Las Galletas. Se on kalastajakylä, joka sijaitsee Los Cristianosin ja Etelä-Teneriffan eteläisen lentokentän välissä. Sattumalta lähdin mukaan katamaraanille aivan erilaisena päivänä kuin viimeksi ja puolet pienemmällä katamaraanilla. Oli tuulista, pilvistä ja melkoinen aallokko. Sää kylmeni nopeasti ja monella oli villatakki tai takki päällä. Itse en ollut tajunnut edes ottaa pitkähihaista mukaan, koska lämpötila oli 21 astetta. Uimaan en itsekään lähtenyt monen muun tavoin vaan katselimme kun muutama kylmäverinen hyppäsi mereen. Kolmen tunnin retken hintaan sisältyi sämpylä ja juomat. Näin viileällä säällä juomaakin kului huomattavasti vähemmän. Oi sitä riemua, kun pienet lapset näkivät ensi kertaa valaita ja delfiinejä!

Työ katamaraaneilla on rentoa ja sopii henkilölle, joka ei turhaan stressaa elämästä. Turistien kanssa jutellessa tarvitsee englannin kielen taitoa. Espanjan kielen taidosta ei ole haittaa ja matkan aikana saakin samalla hyvän kielikurssin.


Yksi kauniin Teneriffan saaren ihmeellisimmistä puolista on sen ilmasto. Teneriffa on ympärivuotinen lomakohde. Aurinko paistaa lähes joka päivä ympäri vuoden. Ei siis lie epäselvää miksi turistit matkustavat tänne tammikuusta joulukuuhun. Suosittelen projektia kaikille, jotka nauttivat merellä olemisesta eivätkä välitä siitä millainen majoitus on. Täällä pääosassa on vapaaehtoistyö merellä. 

P1030797.JPG