Vastuullisesti reissussa, 7+1 vinkkiä

 
 
Kuva Pixabay

Kuva Pixabay

 
 

Matkailun ja ekologisuuden yhdistäminen on monesti hankalaa, mutta ei mahdotonta. Suuressa mittakaavassa kulkemisella on merkitystä, eli valitsetko lentokoneen vai junan. Suomi on matkailun kannalta käytännössä saari ja suhteellisen kaukana lähes kaikesta, joten lentomatkailu on melkein aina pakollinen vaihtoehto. Muista ennen matkalle lähtöä tai sen jälkeen tehdä vapaaehtoinen lahjoitus lentosi hiilijalanjäljen kompensointiin (esimerkiksi Luonto-Liiton kautta). Jos aikaa on suotu enemmän, suosittelen miettimään reissuun lähtöä maitse.

Mutta, sitten kun siellä reissun päällä nyt ollaan, niin miten voisit tehdä matkastasi ekologisemman ja vastuullisemman? Tässä muutama helppo vinkki:

1) Pakkaa mukaan ostoksia varten kestokassi sekä kestohedelmäpusseja. Suomessa jätehuolto toimii hyvin, mutta esimerkiksi monissa Aasian suosituissa lomakohdemaissa roskat päätyvät kaatopaikoille ja sieltä luontoon ja vesiin. Kestopussien avulla voit kieltäytyä ohuista muovipusseista. (Muista toki myös käyttää kestopusseja kotimaassa!)

2) Älä roskaa!

3) Oma juomapullo. Maissa, jossa hanavesi on juotavaa, voit täyttää oman juomapullon ennen majapaikasta lähtöä. Niissä maissa, joissa joutuu ostamaan pullovettä, kannattaa ostaa mahdollisimman iso vesikanisteri ja täyttää siitä omaa pulloa. Tämä on yleensä myös halvempi vaihtoehto kuin pienten vesipullojen ostaminen. Muovin määrä myös pysyy vähempänä, eikä roskaa synny yhtä paljon.

4) Mieti missä syöt. Pikaruokapaikat ympäri maailmaa käyttävät muovipakkauksia, jotka jälleen puutteellisen jätehuollon takia kulkeutuvat luontoon. Valitse siis ruokapaikaksi paikallinen ravintola. Tällöin tuet myös paikallista elinkeinoa.

5) Tee ostoksia harkiten. Matkoilla saattaa helposti sortua shoppailemaan kaikkea ihanaa ja halpaa. Jotta tuote on halpa, on sen takana aina huonosti palkattua työvoimaa. Huomioi myös tavaroissa käytetyt materiaalit. Jos tuotteessa on esimerkiksi norsun luuta, taustalla on mahdollisesti norsujen salametsästystä. Muovirihkama kannattaa aina jättää hyllyyn. Jokainen ostettu halpistuote on viesti valmistajille tuottaa niitä lisää.

6) Yövy, ruokaile ja shoppaile paikallisten omistamissa paikoissa. Jotta matkailu toisi tuloja kohdemaahan, tulee niiden rahojen myös jäädä kohteeseen. Suuret hotelli- ja ravintolaketjut ovat useimmiten ulkomaalaisten omistuksessa, jolloin tulot katoavat muihin maihin. All inclusive hotellit näivettävät paikallisten elinkeinoa sitomalla turistit hotellien ravintoloihin ja palveluihin.

Kuva Pixabay

Kuva Pixabay

7) Ole pidempään perillä. Lentomatkailussa suurin ilmastokuormitus on lentojen nousussa ja laskussa, joten jos matka tehdään lentäen vietä aikaa perillä pidempään. Mitä jos ensi vuonna et lentäisikään joka lomalla lyhyeksi aikaa vaan yhdistäisit lomat ja lähtisit pidemmäksi aikaa reissuun (vaikka Thaimaaseen, auttamaan kilpikonnien suojelutyössä 😊 ).

+1  Matkusta sesongin ulkopuolella. Näin vähennät kohteeseen kohdistuvaa kuormitusta. Monesti myös hintataso on alhaisempi sesongin ulkopuolella.

Meillä jokaisella on omat matkailutottumuksemme ja niiden toteutus tavat. Joskus tekee kuitenkin hyvää vähän ravistella niitä ja miettiä omien valintojen vaikutuksia, niin luontoon kuin ihmisiin. Jokaisella valinnalla on merkitys.

Mitä jos sinäkin kokeilisit jotain uutta (ja ekologista) tapaa matkustaa? Saatat yllättyä!

Love and turtles, Heidi