Lapset ja eläinten suojelu

 
 
20180923_095042.jpg
 
 

Matkailu mahdollistaa uusiin ja eksoottisiin paikkoihin sekä eläimiin tutustumisen. Mikä sen upeampaa, kuin päästä näkemään eläimiä joita kotimaassa ei ole. Varsinkin lasten riemu esimerkiksi apinan tai elefantin näkemisestä on suuri! Valitettavan useasti, varsinkin kaupunkialueilla, näiden eläinten pitämisen taustalla on kaltoinkohtelua. Aikuisen rooli onkin kertoa lapsille siitä, miksi esimerkiksi apinan ei kuulu olla talutushihnassa Marrakechin torilla tai elefantin kyytiin ei mennä Phon Phenissä. Muistan elävästi sen reaktion, minkä apinan näkeminen lapsissani aiheutti, juurikin siellä kyseisellä torilla Marrakechissä. Monet turistit kävivät kuvauttamassa itsensä apina olalla, maksua vastaan toki. Kerroin lapsille miksi me emme mene niin tekemään, ja kun asiasta juteltiin, lapsetkin totesivat, ettei apinan paikka ole siellä, vaan vapaana viidakossa. Jokaisella matkailijalla on velvollisuus muistaa eettinen ja vastuullinen toiminta matkoilla, ja tähän kuuluu ehdottomasti myös eläinten kohtelu. Suurin osa turistien viihdyttämiseksi tuoduista eläimistä ovat kaltoin kohdeltuja. Miten muuten voisit olla tiikerin kanssa samassa kuvassa, kuin että eläin on huumattu rauhalliseksi?

Eläinten suojelu on Ekomatkaajien prioriteetti ja siksi olinkin hyvin ilahtunut, kun markkinoille ilmestyi Valaan kertomuksia -kuvakirja (kirj. Ana Lucas, Intokustannus)! Tarinassa käsitellään valaan elämää, mutta kantavana teemana on myös mereneläinten kokemat ongelmat ihmisten toimien takia. Verkkoon tarttunut kilpikonna, kaikuluotaimen häiritsemä valas sekä yleisesti asiaa merten roskaantumisesta. Kirja sopii hyvin noin kolme vuotiaasta eteenpäin ja kuvitus on kivan värikästä. Olisin toivonut kirjaan hieman kovempaa otetta siihen, että ihmisten tulisi muuttaa käyttäytymistään. Parhaiten kirja sopiikin henkilöille, joille aihe on vielä suhteellisen uusi. Omat lapset kuitenkin nauttivat kirjasta todella paljon, sillä merten ja sen eläinten suojelu onkin heille jo tutuksi tullut tapa.

20180923_095155.jpg
20180923_095329.jpg

Oman kokemukseni mukaan lapset ovat luonnostaan eläinten suojelijoita ja kokevat eläinten kaltoinkohtelun vääränä. Missä vaiheessa se unohtuu ja lähdemme aikuisena eläinsafareille ottamatta selvää eläinten olojen taustasta? Monet lapsiperheet matkustavat nykypäivänä yhä eksoottisempiin kohteisiin. Reissuhuumassa ei vain saa unohtaa omien valintojen merkitystä muiden hyvinvoinnille. Itse koen hyvin tärkeänä osana kasvatusta näyttää omilla valinnoilla lapsille, kuinka kunnioitetaan eläimiä ja ympäröivää maailmaa. Ruokitaan lasten luontaista tapaa olla eläinten ystäviä ja jätetään ne kuvat apina olalla tai tiikeriä halaamassa ottamatta.

Thaimaan merikilpikonnaprojektimme sopii myös perheille ja onkin oivallinen tapa opettaa lapsille luonnon ja eläinten suojelua. Ensi vuoden puolella projektiin onkin lähdössä lapsiperheitä. Todella upeaa, ja voin vain kuvitella kuinka lapset oppivat ja nauttivat tuon reissun aikana!

Love and turtles, Heidi