Arkipäivän tekoja eläinten hyväksi

 
 
 
 
paw-print-941498_960_720.jpg

Viime viikolla vietettiin maailman eläinten päivää (4.10). Samana päivänä törmäsin Aamulehden artikkeliin siitä, kuinka tutkimus on osoittanut kalan elimistöön päätyneen muovin vaikuttavan eläimen käyttäytymiseen. Jotenkin ei pitäisi uutisen ihmetyttää, mutta silti se pysäytti jälleen miettimään, mitä me ihmiset teemme eläimille.

Miten niitä eläimiä sitten voisi auttaa ihan arkipäväsillä valinnoilla? Itseasiassa hyvinkin helposti. Yksi tärkeimmistä on roskaamattomuus. Luontoon heitetty roska päätyy lopulta todennäköisemmin mereen ja sitä kautta merieläinten elimistöön. Myös roskien kerääminen on tärkeää. Onkin ollut hienoa huomata kuinka plogging (eli lenkkeily yhdistettynä roskien keräämiseen) on kasvattanut suosiota!

Eläinkokeettomien tuotteiden suosiminen on hyvin tärkeää. Monet eläimet joutuvat viettämään koko elämänsä laboratorioissa ja olot eläimillä ovat kaameat. Jokaisen meistä tulisikin huomioida käyttämiensä tuotteiden eläinkokeettomuus.

Kasvisruokavalio tai kasvispainotteinen ruokavalio on yksi todella helppo arjen valinta kohti eläinten parempaa kohtelua. Tehotuotanto on yleisin tapa tuottaa lihaa kasvavaan kulutukseen ja se tuo mukanaan sekä eläinten julmaa kohtelua, että ympäristön saastumista. Karjalle kasvatettavan rehun sijaan maa-ala voitaisiin hyödyntää suoraan ihmisille suunnatun ravinnon kasvattamiseen.

Tiedon jakaminen on myös tärkeä keino eläinten auttamiseksi. Joskus ihmisten haitallinen toiminta voi johtua täysin ajattelemattomuudesta tai tietämättömyydestä. Kun tietoa on saatavilla, voi jokainen muokata käyttäytymistään sen avulla paremmaksi.

Viimeisimpänä, mutta ei todellakaan vähäisempänä keinona eläinten hyväksi työskentelemisessä on lähteä vapaaehtoistyöhön uhanalaisia eläimiä auttaviin projekteihin. Ekomatkaajien Teneriffan projektissa pääsee myös tekemään tiedotustyötä merten roskaantumisesta ja sen vaikutuksesta merieläimiin. Etelä-Afrikassa, Marakelen luonnonpuistossa vapaaehtoisten läsnäolo auttaa vähentämään salametsästystä, joka on yksi suurimmista syistä joidenkin eläinten uhanalaisuuteen. Thaimaan kohteessa muoviroskan vähentämisellä on koko ajan suurempi rooli projektin toiminnassa.

Jokainen meistä voi omalla toiminnallaan luoda eläimille paremman tulevaisuuden. Ei anneta enää yhdenkään eläimen kuolla sukupuuttoon!

Love and turtles, Heidi

Kuva: Pixabay