Juhannukseksi Italiaan merikilpikonnasairaalaan

 
5142725001_18a07bff21_o.jpg

Juhannukseksi Italiaan merikilpikonnasairaalaan

Ehdin jo pitkään haaveilla matkasta Italiaan. Kukapa ei haluaisi mennä auttamaan merikilpikonnasairaalaan? Käsitteenä "pitkä" tarkoittaa minulle sitä, että aloitin tästä matkasta haaveilun keväällä. Sain helmikuussa kutsun tulla Linosalle syksyllä 2017, mutta enhän minä sinne asti jaksanut odottaa. Unelmat pitää toteuttaa heti!

Linosan saari

Linosa on pieni saari, josta on sen takia hieman vaikea löytää tietoa. Yhdeltä italialaiselta tutultani kyselin Linosasta eikä hän tiennyt saaresta mitään. Linosa sijaitsee Välimeressä n. 160 km päässä Sisiliasta ja 30 km Lampedusan saaresta koilliseen. Saarella asuu noin 420 asukasta. Tärkeimmät elinkeinot ovat kalastus, maanviljely ja matkailu. Täältä voit lukea hieman lisää Linosan saaresta.

Vapaaehtoiset Linosalla

Ekomatkaajien kautta Linosalle on lähtenyt vapaaehtoisia jo 7 vuoden ajan. Muutamien vapaaehtoisten matkakertomuksia voit lukea täältä.

Toipuneet merikilpikonnat vapautetaan mereen, joten aina sairaalassa ei onneksi ole merikilpikonnia. Vapaaehtoisen kannalta tämä on toki sääli, mutta eläinten (ja ihmisten) käyttäytymistä ei voi ennustaa. WWF julkaisi 16.6.2017 raportin, jonka mukaan kymmeniä tuhansia uhanalaisia merikilpikonnia kuolee joka vuosi EU-maihin tuotavien katkarapujen pyynnin takia. Lue täältä Iltalehden artikkeli. Monet kilpikonnat jäävät kiinni verkkoihin ja kalastajat tuovat niitä tähänkin keskukseen. Työtä tehdään kilpikonnakeskuksessa työskentelyn lisäksi mm. veneillä, joilta käsin voi seurata merikilpikonnia ja delfiinejä. Rantaa monitoroidaan päivällä ja tarpeen mukaan öisin, jos merikilpikonna pesii kesän aikana.

Suunnittelua

Lentolippuja tilatessani mietin, etten halua ottaa mukaan matkalaukkua tai rinkkaa. Laukkuja joutuu odottamaan hihnalta ja rinkkaa odotellessa ei ole koskaan varma mille hihnalle se saapuu. Aikaa menee hukkaan odotellessa ja pahimmassa tapauksessa laukku ei saavu perille lainkaan. Päädyin siihen, että pärjään lentolaukulla ja otan selkäreppuun vielä vähän tavaraa. Ainoa, mitä ostin matkaa varten oli matkapahoinvointilääkkeet. Pakkaaminen alkakoon!

Helle

Olin jo pohtinut mitä pakkaan mukaan perustuen Linosan keskilämpötiloihin: vuorokauden keskimääräinen ylin lämpötila on kesäkuussa 26 astetta ja vuorokauden alin 19 astetta. Mieleni muuttui kun katselin seuraavan 10 vuorokauden lämpötiloja Cataniassa ja Lampedusalla (Forecan täsmäsää ei tunne Linosaa). Cataniassa sää on juhannuksena ihan mieletön: päivisin 34 astetta ja vuorokauden alin jää 24 asteeseen. Linosalla päästään päivisin 29 asteeseen ja alimmillaan lämpötila jää 24 asteeseen. Ei liene pitkähihaiselle tarvetta muualla kuin Etnalla, jonne aion mennä matkan alussa.

Lyhyt oppimäärä italiaksi

ecco = ole hyvä
andiamo = mennään
Mukaan lähtee myös ohut sanakirja. Linosalla se saattaa tulla jopa tarpeen, koska moni puhuu vain italiaa.

Matkan jälkeen kirjoitan omista kokemuksistani. Tämä on taas yksi niistä matkoista, joista jää hyvät muistot kun on auttanut uhanalaisia eläimiä taas kerran.

 
Linosa on pieni saari, josta on hieman vaikea löytää tietoa.
— Maria
 
 
5211289199_86ac106e7a_o.jpg