FAQ merikilpikonnien suojelutyö

Onko tärkeämpää hoivata merikilpikonnia pelastuskeskuksessa vai monitoroida rantaa?

Molemmat ovat tärkeitä. Pelastuskeskuksiin tuodaan yleensä nuoria tai aikuisia merikilpikonnia. Vain yksi tuhannesta poikasesta selviää aikuiseksi, joten on tärkeää pitää aikuiset kilpikonnat hengissä. Mutta lajin säilymiselle tärkeää on, että konnan pesät säilyvät turvassa. Tarvitaan useampi pesä, jotta saadaan se yksi tuhannesta. Erityisesti niissä maissa, jossa konnien munia ryövätään paljon, on rannan monitorointi tärkeää lajin säilymisen kannalta.
 

Mitä  tapahtuu sen jälkeen, kun konnan pesä on löytynyt?

Riippuu projektista ja siitä, kuinka todennäköistä on, että pesä ryövätään.  Päätavoitteena on pitää munat turvassa. Se voi tarkoittaa munien siirtämistäturvallisempaan, vartioituun paikkaan, jos on pelko, että munat muuten kaivetaan ylös tai nousuvesi hukuttaa ne. Jos pesä on turvallista jättää paikoilleen, niin yleensä otetaan mitat pesän paikasta, jotta sitä voidaan seurata ja katsoa että poikaset pääsevät turvallisesti mereen. Tutkimusta varten usein mitataan myös konnan jäljet, pesän koko, mahdolliset poikaset, ja tarkistetaan, kuinka paljon poikasia pesästä kuoriutui.  

 
 
Thaimaa, Phra Thong

Thaimaa, Phra Thong

 

Kerrotaanko siitä julkisesti? Miksi?

Kyllä pesän löytymisestä usein kerrotaan julkisesti, sillä se kiinnostaa monia.  Tällätavoin tuodaan esille merikilpikonnien suojelua ja sen tärkeyttä ja markkinoidaan myös projektia.

Vartioidaanko sitten entistätarkemmin vai vähemmän?

Joissain projekteissa pesät siirrettään suojellumpaan paikkaan ja sitävartioidaan 24 tuntia vuorokaudessa. Toisissa projekteissa ei ole tarvetta jatkuvaan vartiointiin, sillä pesien ryöväys ei joka paikassa niin yleistä. Näissäkin paikoissa kuitenkin pidetään pesääsilmällä, sillä vaarana ovat joskus eläimet kuten varaani tai koira tai korkealle nouseva merivesi.

Mitä päivä pitää sisällään?

Projektien sisältö vaihtelee paljon. Voit pyytää Ekomatkaajilta info (at) ekomatkaajat.fi esimerkkiä päiväohjelmasta, jos sitä ei ole esim. nettisivuilla näkyvissä. 

Thaimaa, Phra Thong

Thaimaa, Phra Thong

Parhaita kommentteja matkan jälkeen?

Hienoja ovat tietysti aina ne, joissa kerrotaan, kuinka osallistuja on tykännyt projektista ja varsinkin ne, joiden elämään vapaaehtoistyöprojekti on vaikuttanut enemmän ja he ovat päättäneet osallistua aktiivisemmin ja useammin luonnon- ja eläinten suojeluun. Joidenkin kohdalla elämä on muuttunut niin hurjasti, että ovat vaihtaneet uraa tai muuttaneet siihen maahan, johon ovat tutustuneet vapaaehtoistyössä. 

Tansania, Sansibar

Tansania, Sansibar

 

Tässä muutama palaute:

"Palautetta kirjoittaessani en voi muuta kuin hehkuttaa kaikkea, mitä reissuun liittyi, matka oli kaikin puolin täydellinen" 

"Ainoa harmittava asia on että en ollut kuin ainoastaan 2 viikkoa, mutta suunnitelmissa palata vielä takaisin."

 

 

Nuorin ja vanhin osallistuja Ekomatkaajien kautta?

Nuorimmat ovat olleet 10-vuotiaita, vanhempien kanssa. Vanhimmat yli 70-vuotiaita. Nämä molemmat Thaimaan projektissa, joka soveltuu oikein hyvin perheille ja on kiinnostanut myös senioreita. 

 

Miksi merikilpikonnia pitää suojella?

Kaikki merikilpikonnalajit ovat uhanalaisia. Niitä uhkaa merien saastuminen, ilmaston lämpeneminen ja erityisesti ihmisten teot. Merikilpikonnien väheneminen ja poistuminen merien ekosysteemistä aiheuttaa haittoja myös ihmisille. Merikilpikonnat syövät myrkyllisiäkin meduusoja. Kun merikilpikonnia ei ole, meduusojen määrät räjähtävät merissä. Joissain paikoissa, kuten Thaimaassa, tämä on jo nähtävissä.

Meduusat syövät kalanmunia ja meduusojen lisääntyminen vähentää kalakantoja. Merikilpikonnat syövät pehmeitä koralleja, sieniä ja meriruohoa. Ne pitävät tietyt lajit kurissa ja siten pitävä huolta koralliriuttojen terveydestä. Näiden lisäksi on monia muita tutkittuja vaikutuksia, mutta myös paljon mitä ei tiedetä, sillä merikilpikonnien tutkimus on pitkäjänteistä työtä, eikä vaikutuksia nähdä heti.

 
Thaimaa, Phra Thong

Thaimaa, Phra Thong

 

Miksi vapaaehtoistyömerikilpikonnien suojeluprojektissa kiinnostaa suomalaisia?

Vapaaehtoistyössä merikilpikonnien suojelun parissa on paljon sellaista, mistä monet suomalaiset pitävät. Trooppinen ilmasto ja meren läheisyys. Ranta ja lämmin merivesi.

Projektipaikat ovat usein rauhallisia, kaukana hälinästä ja luonnon keskellä.

Projektin työt ovat aika helppo oppia, eikä niissä välttämättä tarvita hyvääkielitaitoa. Yleensä näihin projekteihin ei vaadita aikaisempaa kokemusta vastaavasta työstä, joten ne sopivat hyvin ensikertalaisille.

Thaimaa, Phra Thong

Thaimaa, Phra Thong