Lampedusalla odottamassa laivaa kohti Linosaa

 
IMG_6378.JPG

Lampedusalla odottamassa laivaa kohti Linosaa

 

Lento Cataniasta Lampedusaan kesti vain tunnin. Olimme jo etukäteen selvittäneet, että lentokentältä satamaan on vain 1,8 kilometrin matka. Se tuntui niin lyhyeltä matkalta, että päätimme tutustua saareen kävellen, vaikka paikalliset oppaat ja autonkuljettajat yrittivät tarjota palveluitaan. Voi minkä virheen teimmekään, kun emme ymmärtäneet ottaa tarjousta vastaan.. Lentokentän kahvilasta ostimme mukaan kylmät juomat ja lähdimme vetolaukkujemme kanssa lampsimaan googlemapsin opastamana.

Lippu!

30-asteen helteessä juomat loppuivat äkkiä ja kävely oli rankkaa vetolaukkujen ja reppujen kanssa. Matkalla lentokentältä satamaan ei tullut vastaan yhtään kauppaa eikä kioskia, josta olisi voinut ostaa aurinkorasvaa tai juomista.

Googlemapsin ohjeiden mukaan kävelimme aikamme kohti satamaa"Linosa ferry", kunnes huomasin, että Liberty Linesin laiva on täysin vastakkaisella puolella satamaa. Lähdimme kävelemään ja ehdimme satamaan oikean laivan luo ajoissa, 30 min ennen laivan lähtöä.

Olimme odottaneet satamaan pääsyä, jotta saisimme ostaa sieltä tai laivalta juomista ja pääsisimme vihdoin varjoon. Satamassa ei kuitenkaan ollut terminaalia, tuoleja, infopistettä eikä kioskia. 15 minuuttia ennen laivan lähtöä asiakkaita (10 henkilöä) alettiin ottamaan sisään laivaan.

Vettä!

Ovella selvisi, ettei meillä ole oikeanlaista lippua vaan pelkkä voucher, joka tulee vaihtaa lipputoimistossa ennen laivalle pääsyä. Ilman lippua laivalle ei pääse. Voucherissa teksti oli italiaksi, joten emme ymmärtäneet sääntöjä. Tässä vaiheessa pitkän päivän jälkeen oli tulla itku, kun näki missä lipputoimisto on. Sinne oli pitkä matka, taksia ei ollut näkynyt kertaakaan koko saarella eikä meillä ollut mitään juomista. Kyseessä oli päivän ainoa laiva. 

Onneksi yksi laivan henkilökunnasta tarjoutui lähtemään kanssani lipputoimistoon autollaan ja arvasin ehtiväni, koska hänenkin piti ehtiä takaisin laivalle. Henkilökunnan ansiosta pääsimme laivaan 5 minuuttia ennen laivan lähtöä. Samainen henkilökunnan edustaja, joka ei puhunut lainkaan englantia, tarjosi meille lasilliset vettä kun tajusi ettei meillä ole lainkaan juomista eikä laivalla myydä mitään. Olimme niin kiitollisia vesilasillisesta, että hän päätti antaa meille koko 2 litran vesipullon.Hypin ilosta ja tunnelma oli korkealla.

Kulttuuriero Suomeen verrattuna on vatava. Suomessa yhteiskunta auttaa kaikessa eivätkä ihmiset pahemmin välitä auttaa toisiaan. Kuulin eräältä paikalliselta tytöltä, että sisilialainen tyyli on auttaa toinen toisiaan. He auttavat, jotta kaikki pärjäävät, koska Sisiliassa ei ole palvelukulttuuria. Tämän me koimme tänään kantapään kautta.

Perillä Linosalla Alessandra ja Davide odottivat meitä auton kanssa satamassa. Linosan seikkailu oli vihdoin alkamassa!

 
Voucherissa teksti oli italiaksi, joten emme ymmärtäneet sääntöjä.
— Maria
 
 
IMG_6389.JPG