Luksuselementtejä ja työvuoroja Etelä-Afrikassa

 
IMG_5323.JPG

Luksuselementtejä ja työvuoroja Etelä-Afrikassa

Täällä on sänky!

Kuuman automatkan jälkeen juuri ennen perille saapumista alkoi salamoida ja sataa vettä. Perillä kaikki ovet ja ikkunat olivat auki, joka tuntui oudolta, koska kaikki ötökät suuntaisivat sisään valoa kohti. Perillä meidät jaettiin huoneisiin. Isoon makuuhuoneen mahtui kuusi. Siinä oli samassa yhteydessä yhteinen wc ja suihku. Sängyissä oli pehmeät patjat ja tyynyt. Tämä oli luksusta, koska en edes tiennyt, että perillä odottaisi sänky. Majoitus ei siis suinkaan ole taivasalla eikä ole tarpeen tappaa hyttysiä.

Itse huomasin vasta perillä, että makuupussini vetoketju on rikki. Perillä huomasin myös, että adapterini ei toimi Afrikassa. Kannattaa siis tarkistaa kaikki jo lähtiessä!

Luksuselementtejä: Täällä on leipää ja leivänpaahdin!

Aamulla tarjolla on muroja maidon kanssa, kahvia ja teetä. Selvisi myös, että tarjolla on leipää ja leivänpaahdin! Tämäkin oli luksuselementti, koska olimme kaikki ajatelleet pärjäävämme muroilla, vaikka olimme tottuneet syömään aamuisin leipää. Jos halusi aamupalaksi lisäksi vielä jotain muuta, sai sen itse ostaa kaupasta. 

Ensimmäinen aamu alkoi poikkeuksellisesti vasta klo 8:30 infotilaisuudella, jonka jälkeen tutustuimme rakennukseen ja alueeseen tarkemmin. Jokaiselle jaettiin työvuorot viikon ajalle. 

Työvuorot ja viikkorutiinit

Käytännössä kaikki heräävät aamulla klo 5, jotta aamupalan ehtii syödä ennen ajelulle lähtöä. Jeeppiajelu on klo 6 – 12, lounas klo 12:30 – 13:30 ja vapaa-aikaa klo 13:30 – 15. Iltapäivän jeeppiajelu on klo 15 – 20, illallinen klo 20 – 21 ja vapaa-aikaa klo 21 – 22. Valot pitää sammuttaa klo 22.

Aamuvuoro ennen jeeppiajelua on tärkeä, koska silloin keitetään kuuma vesi jeeppiajelun kahvi- ja teehetkeä varten. Mukaan pakataan myös kahvi, tee, sokeri, maitojauhe, mukit ja lusikat.

Aamupäivävuorossa on päivällä toimistotöitä ja sen jälkeen alkaa kokkaus lounasta varten. Lounaan jälkeen on tiskausvuoro.

Datavuoro. Jeeppiajelun aikana kirjataan ylös kaikki nähdyt uhanalaiset eläimet ja niihin liittyvä tieto. Samoin kirjataan ylös kaikki tehty työ esim. puskien leikkaaminen, rikkaruohojen kitkeminen ja tielle kaatuneiden puiden siirtäminen tai sahaaminen. Oma listansa on myös sille, jos retken aikana löytyy kuollut eläin tai eläimen osa. 

Datavuoron aikana kirjataan ylös mitä on nähty ja tehty

Iltapäivävuorossa on päivällä toimistotöitä ja sen jälkeen alkaa kokkaus illallista varten. Ruoan jälkeen on tiskaus.

Perjantaina koko porukka lähtee yhdessä lähimpään kaupunkiin, jolloin voi käydä ostamassa kaupasta itselleen eväitä. Samalla käydään yhdessä ravintolassa syömässä.

Aamupäivävuoron aikana kokataan lounasta

Sunnuntaina on vapaapäivä. Minnekään ei voi lähteä yksin, joten käytännössä sunnuntai on lepopäivä ja on aikaa ladata akkuja seuraavaa viikkoa varten ja mm. lukea kirjaa ja pelata pelejä muiden kanssa. Yritin ensin houkutella muita retkelle, mutta kukaan ei kiinnostunut, koska lähellä ei ole käytännössä mitään nähtävää. Huomasin sen pian itsekin. Edellisenä yönä valvoimme jeepin katolla, joten nautin siitä, että sunnuntaina sai levätä.

Jeepin katolla

Tärkeä osa työtä on se, että ollaan maastossa. Yksi ihana kokemus ensikertalaiselle onkin se, että pääsee yöksi taivasalle. Jeepillä ajetaan siihen osaan kansallispuistoa, missä ei muuten käydä niin usein. Eri osassa puistoa saatetaan myös niitä eläimiä, joita ei välttämättä muuten nähdä jos niiden reviiri ei ole laaja. 

Ehdimme perille määränpäähän juuri ennen hämärää. Ehdimme kiivetä jeepin katolle juuri kun ensimmäiset isot eläimet jo saapuivat vain muutaman metrin päähän meistä. Tähtitaivas oli upea ja hiljaisuudessa aistit virittyivät näkemään, kuulemaan ja haistamaan ihan eri tavalla.

Aamukahvit juotiin jeepin katolla. Oli hieno tunne, kun samaan aikaan sai katsella kymmeniä norsuja juomassa lammella. Seuraava päivä oli onneksi sunnuntai, joten sai levätä koko päivän omassa pehmeässä sängyssä.

 
Aamukahvit juotiin jeepin katolla. Oli hieno tunne, kun samaan aikaan sai katsella kymmeniä norsuja juomassa lammella.
— Maria
 
 
P1010138.JPG