Vapaaehtoisena olet tärkeä!

 
 
 
 
IMG_6514.jpg

Moni vapaaehtoistyöhön lähtijä tai lähtöä miettijä pohtii, onko vapaaehtoisten läsnäolosta paikan päällä oikeasti hyötyä. Tämä aihe tuli esille myös Vapaaehtoistoiminnan messuilla ja siksi haluamme avata aihetta Ekomatkaajien kannalta enemmän. Jokainen Ekomatkaajien yhteistyöprojekti on tutkittu huolella ja paikan päällä on käyty varmistamassa projektien toimivuus sekä koettu itse minkälaista työtä vapaaehtoiset tekevät.

Thaimaan kilpikonnaprojektissa esimerkiksi rantojen siivous on ehdottoman tärkeää, jotta kilpikonnat tulisivat jälleen pesimään saarelle. Tämä siivoustyö on lähestulkoon kokonaan vapaaehtoisten harteilla, joten jos heitä ei paikalla olisi jäisi rannat siivoamatta. Projektin vakituisilla työntekijöillä on niin paljon töitä, ettei heidän aikansa siivoukseen riitä. Myös Costa Rican projekteissa rantojen siivouksella on tärkeä rooli.

P1060243.JPG
P1060225.JPG

Teneriffalla vapaaehtoisten työskentelevät katamaraaneilla keräten informaatiota alueen valaista ja delfiineistä. Vapaaehtoisten työnkuvaan kuuluu myös turisteille suunnattu tiedotustyö merten roskaantumisesta ja sen vaikutuksesta meren eläimiin. Tämä on ehdottoman tärkeää työtä, jotta jokainen retkelle mukaan lähtenyt turisti ymmärtäisi oman käyttäytymisensä vaikutuksen.

Etelä-Afrikassa Marakelen luonnonpuistossa vapaaehtoiset osallistuvat eläinten monitoroinnin lisäksi vieraslajien kitkemiseen. Alueelle kuulumattomat kasvit vievät elinvoiman alkuperäiskasveilta, ja näin ollen niiden poistaminen on tärkeää. Ilman vapaaehtoisia myös päivittäin tehtävien monitorointien määrää jouduttaisiin vähentämään. Monitorointien avulla tarkkaillaan eläinten hyvinvointia sekä käyttäytymistä.

P1010119.jpg
P1010382.jpg

Costa Ricassa pesii ympäri vuoden useampi kilpikonna laji ja ne ovat kaikki uhanalaisia. Kilpikonnien munia syövät eläimet, mutta myös ihmiset. Joskus taas pesä on liian lähellä vesirajaa, jolloin aallot voivat hukuttaa sen alleen. Vapaaehtoisten avulla pystytään pesiä pelastamaan siirtämällä munat keinohautomoihin. Mitä vähemmän vapaaehtoisia on, sen vähemmän pesiä ehditään päivän aikana pelastamaan.

Tässä vain muutama esimerkki siitä, miksi vapaaehtoiset ovat korvaamattomia Ekomatkaajien yhteistyöprojekteissa. Maailma on täynnä erilaisia vapaaehtoistyön muotoja, ja varmasti on olemassa paikkoja, joissa vapaaehtoiset eivät ole juurikaan tarvittuja. Voimme kuitenkin luvata, että Ekomatkaajien kautta tehty vapaaehtoistyö on merkityksellistä ja vapaaehtoisena sinä olet tärkeä!

Love and turtles, Heidi