Kävelyä uhanalaisten merikilpikonnien takia

 
 
 
 
Thaimaassa kohotat kuntoa tehden samalla hyvää työtä

Thaimaassa kohotat kuntoa tehden samalla hyvää työtä

Unohda stressi – matkusta pelastamaan uhanalaisia eläimiä

Phra Thongin saarella kiire ja stressi unohtuvat. Täällä eletään hetkessä ja ilman stressaavia minuuttiaikatauluja.

Suuri osa saaresta on yhä lähes koskematonta ja moneen paikkaan ei edes pääse teitse. Vapaaehtoiset tuodaan tänne pitkähäntäveneellä joko suoraan rantaan tai toiselle puolelle saarta. Sieltä pääsee pientä betonipäällysteistä tietä pitkin alkumatkan, kunnes tie jatkuu hiekkatienä ja yhä pienempänä tienä perille saakka.

Kun heräät aikaisin aamulla omassa bungalowissasi, et voi olla huonolla tuulella. Näissä maisemissa voit ainakin hetkellisesti unohtaa ruuhkavuodet. Linnut laulavat ja kylpyhuoneessa sinua saattaa odottaa söpö pieni sammakko.

On vielä pimeää, aurinko ei ole noussut, eikä missään näy ketään. Tuntuu siltä, että olisit yksin. Kävellessäsi rantaa kohti tapaamispaikalle alat pikkuhiljaa hahmottamaan, että rannassa on muutama muukin vapaaehtoinen odottamassa työvuoron alkua. Bungalowit ovat hyvätasoisia ja jokaisessa on leveä sänky ja oma terassi. Kylpyhuoneessa on suihku ja länsimainen wc.

Täällä vapaaehtoiset majoittuvat rannan tuntumassa ja terassilta näet meren. Kohteessa pyritään elämään luontoa suojellen ja vapaaehtoisena pääset mukaan luonnonsuojelutöihin. Vaikka matkatavaralistassa suositus ei olekaan ulottunut ekologisiin tuotteisiin, voisin neuvoa ja lisätä nyt heti listalle, että tänne otettaisiin mukaan ainoastaan biohajoavia tuotteita. Pienten matkapakkausten sisällön kuluttaminen ja tyhjien pakkausten tänne jättäminen ei tunnu hyvältä. Pienellä Marseille saippuapalalla pärjäät hyvin matkan ajan. Tälle saarelle ei halua jättää roskiaan.

Aamumonitorointi eli kävelyä uhanalaisten merikilpikonnien takia

Työvuoroja ei ole kirjattu minnekään, vaan täällä keskustellaan rennosti edellisenä iltana työvuoroista ja niiden tekijöistä. Pääasia on, että kaikki työtehtävät tulevat tehdyksi ja niitä tekemään lähtee oikea henkilö. Ketään ei pakoteta kävelylle, jos työ tuntuu liian rankalta. Aamuvuoroon ei esimerkiksi ole pakko lähteä, jos on vasta edellisenä päivänä saapunut saarelle ja on vielä matkan jälkeen väsynyt.

Liikkeelle lähdetään jo ennen aamupalaa kuuden- puoli seitsemän aikaan ja menomatkalla nähdään auringon nousevan. Rantaa on käveltävä 5 kilometriä yhteen suuntaan ja viisi takaisin. Reitit on määritelty ennalta ja noudattavat samaa kaavaa joka päivä. Toiset vapaaehtoiset lähtevät helpommalle rannalle, jossa hiekka on ihanan pehmeää, mutta upottavaa varpaiden alla. Toiset lähtevät rankemmalle, mutta saman pituiselle rannalle. Vapaaehtoisten määrän mukaan, aamukävelylle lähtee yksi tai useampi vapaaehtoinen kerrallaan. Joskus vapaaehtoisia on koko projektissa vain muutama, jolloin työtä on enemmän. Rantoja ei ole tietenkään pakko kävellä, vaan moni juoksee aamulenkin tehden hyvää työtä!

Näiden rantojen tutkimuksesta projektiorganisaatiolla on vuosikymmenten tutkimustulokset. Ekomatkaajat on tuonut saarelle vapaaehtoisia jo yli kymmenen vuoden ajan. Voi vain kuvitella, kuinka monia kilometrejä ekomatkaajat ovat näillä rannoilla kävelleet! Yksi vapaaehtoinen kävelee kahden viikon aikana hiekkarannoilla helposti 100 km.

Menomatka on rankka, valitsi sitten kumman tahansa rannan. Mukana pärjää muiden mukana, kun asenne on oikea. Kävelemme helpompaa rantaa ripeästi upottavassa hiekassa. Mikäli merikilpikonna on käynyt rannalla munimassa, näkyvät hietikossa siitä selkeät ”telaketjumaiset” jäljet. Matka tuntuu huonokuntoisesta varmasti loputtomalta ja ensikertalainen pärjää mukana vielä hyvin, kunhan on muistanut ottaa mukaan ison pullon vettä. Tahti kannattaa pitää heti aamusta nopeana, sillä ennen auringon nousua työn tekeminen on helpompaa. Kun aurinko porottaa ja kävelet auringossa vailla varjoa, on käveleminen paljon rankempaa.

Vastaan ei ole aamun aikana kävellyt ketään – täällä saa kävellä pitkiä matkoja näkemättä yhtä ainoaa ihmistä. Rannoilla ei ole aurinkotuoleja eikä turistikrääsän myyjiä. Täällä lähibaari saattaa olla auki kerran viikossa ja sinne mennessäsi valikoimasta saattaa löytyä pelkkää kokista. Täällä ei ole perinteisiä palveluita turisteille vaan saari on pysynyt hyvin autenttisena.

Päätepisteessä hengähdämme hetken eväitä syöden, ennen kuin lähdemme kävelemään takaisin. Kilpikonnien jälkiä emme valitettavasti havaitse lainkaan. Tämä työ ei ole vaikeaa, vaan sopii kaikille hyväkuntoisille aikuisille. Moni nauttii aamukävelystä yksin ja monesti joku koirista lähtee mukaan lenkille.

Paluumatka on rento ja kiireetön. Kävelemme välillä meressä kahlaten ja innostumme jokaisesta näkemästämme ravusta ja simpukasta.

Thaimaan projekti kannattaa valita, jos kaipaat kuntolomaa upeissa maisemissa

Thaimaan projekti kannattaa valita, jos kaipaat kuntolomaa upeissa maisemissa

Muita työtehtäviä

Perillä odottaa kokin valmistama herkullinen aamupala. Tänään se on paahtoleipää, pannukakkua, mehua ja kahvia. Kukaan ei katso kelloa. Ruokailun jälkeen lähdemme seuraavan työtehtävän pariin sääasemalle. Matka on lyhyt ja tällaisen tehtävän jaksaa vielä tehdä, vaikka aurinko porottaakin jo todella kuumasti. Merkitsemme ylös mm. päivän minimi- ja maksimi lämpötilan ja veden lämpötilan. Tällä viikolla ollut jopa yli 41 astetta lämmintä ja vesikin on ollut jopa 32 asteista! Lopettelemme työtehtäviä kello 11. Tähän mennessä askelmittariin on kertynyt 18400 askelta.

Levähdän hetken riippumatossa kirjaa lukien. Paikallisen hierojan saapuessa paikalle, meitä on heti muutama jonossa. Lounaaksi kokki on valmistanut nuudelia ja kanaa sekä jälkiruoaksi tuoretta ananasta.

Neljältä lähdemme siivoamaan muoviroskaa hiekkarannalta. Roskaa on huuhtoutunut rannalle niin paljon, että vaikka keräisin vain näkyvät roskat, loppuisi kuntoni kesken. Mitä lähemmäs merta menen, näyttää ranta siistiltä ja roskattomalta. Kun kävelen upottavassa hiekassa puiden vieressä, alkaa tulla toivoton tunne. Roskaa on vieri vieressä. Kerään isoon jätesäkkiini sytkäreitä, hammasharjoja, sandaaleja, pulloja. Muoviroskaa on tutkittu kauden aikana paljon. Tuoreimman tutkimuksen tulokset 10 x 10 metrin alueella osoittivat, että alueelta löytyi 104 muovipulloa, 412 muovinpalaa, 68 lasipulloa, 11 lääketieteellistä esinettä, 191 sandaalia ja 1713 palaa styroksia. Tutkimuksen seuraavassa vaiheessa selvitetään, mistä tavarat ovat alun perin lähtöisin. Sandaaleista on alettu tällä kaudella tehdä koristeita, koska niitä löytyy rannoilta käsittämättömiä määriä.

Siivottuamme tunnin ajan olemme jo aika väsyneitä yli 30 asteen helteen takia ja pääsemme valitsemaan itsellemme mieleiset drinkit palkkioksi siivousurakasta.

Auringonlaskut saarella ovat käsittämättömän hienoja. Joskus tekee mieli vain jäädä yksin istumaan penkille viinilasillisen kanssa. Ja kukapa sitä estäisi!

Illalliseksi kokki oli valmistanut riisiä, kanaa ja nuudelikeittoa. Täällä ruoat ovat todella herkullisia eikä ruoka lopu kesken. Yhdeksän aikaan on jo pimeää ja palaan bungalowilleni. Päivän aikana olen kerännyt huomaamattani 32.200 askelta. Kuntolomaa tällaisissa maisemissa ei voita mikään. Ymmärrän, miksi kaikki haluavat tänne takaisin.

Ympärivuotista vapaaehtoistyötä

Kohteisiimme voi lähteä vapaaehtoiseksi ympäri vuoden! Thaimaa on kohteista ainoa, johon otetaan vapaaehtoisia vain joulukuun puolivälistä maaliskuun lopulle.

Kohteitamme ovat:

Costa Rica

Espanja

Etelä-Afrikka

Thaimaa

Lue lisää kohteista, lähetä meille kyselyä tai täytä hakukaavake. Elämäsi seikkailu odottaa!

Uskallatko kokeilla erilaista elämysmatkaa?

Tule tutustumaan kohteisiimme Espoon Kauklahteen. Järjestämme Maailman kilpikonnien päivänä 23.5.2019 matkaillan, jossa kerromme kilpikonnakohteistamme (Thaimaa ja Costa Rica). Tapahtumakutsu löytyy täältä.

Lue lisää Ekomatkaajista

https://www.ekomatkaajat.fi/ ja @ekomatkaajat

#vapaaehtoistyö #vapaaehtoistyöulkomailla

#ekomatkaajat #kilpikonnat

#merikilpikonnat #thaimaa