Lahja jota ei tarvitse paketoida

 

Kevät on vihdoin täällä, mikä tarkoittaa monille ylioppilas- ja valmistujaisjuhlia. Nuorelle opiskelunsa suorittaneelle lahjoja miettiessä on hyvä huomioida muutama asia. Esimerkiksi tuleeko lahja tarpeeseen ja mikä sen arvo on nuorelle.

Moni haluaa ostaa lahjan joka muistuttaa nuorta koko loppuelämän siitä, miten suuren työn hän on tehnyt lakkinsa tai ammattinsa eteen. Sykähdyttävä matka on yksi upeimmista lahjoista jonka nuorelle valmistuvalle voi ostaa.

Aina puhutaan kuinka toisen asteen opintojen jälkeen on aika levittää siivet ja pohtia omia tulevaisuuden suunnitelmia sekä nähdä maailmaa. Matkailu avartaa maailmankuvaa ja laajentaa tapaa katsoa elämää, ja sen takia monelle matkailu on varmasti tärkeä osa välivuotta. Kun matkailuun yhdistetään vapaaehtoistyö, on kokemuksen arvo monenkertainen.

P1080648.JPG

Matkailu itsenäistää ja hyvällä tavalla ”karaisee” nuorta. On todella jännittävää ja ehkä vähän pelottavaa lähteä ensimmäistä kertaa yksin matkalle. Vapaaehtoistyön kautta tämän voi tehdä turvallisessa ympäristössä. Projekteissa työskennellessä lähettyvillä on koko ajan muita vapaaehtoisia ja paikallisia, ja jokaisen työpäivän aikana mukana kulkee ammattilainen joka opastaa ja valvoo työpäivän kulkua. Vapaaehtoistyössä turvaverkko on aina ympärillä ja apu saatavilla ympäri vuorokauden. Tämän vuoksi vapaaehtoistyö ulkomailla on oiva vaihtoehto nuoren ensimmäiseksi ulkomaanmatkaksi itsenäisesti.

Eräs tärkeä asia nykypäivänä työelämässä on monipuolinen työkokemus. Kun nuorella lukee CV:ssä että hän on suorittanut vapaaehtoistyötä ulkomailla, nousee työnantajan kulmakarvat ilahduksesta. Vapaaehtoistyön teko kertoo kyvystä sitoutua hankkeeseen, ahkeruudesta, sinnikkyydestä ja ennen kaikkea rohkeudesta. Näitä asioita arvostetaan työyhteisöissä hyvin paljon.

Photo 11-08-2017, 06 46 23.jpg

Mielestäni yksi tärkeimpiä, sekä ehdottomasti parhaimpia asioita vapaaehtoistyössä on sosialisoituminen. Onhan se melkoinen hyppy tuntemattomaan poiketa omasta ”tutusta ja turvallisesta” piiristä, ja lähteä tekemään töitä uusien ihmisten kanssa. Alkuun varmasti jännittää ja ujostuttaa, mutta hommia tehdessä tutustuu huomaamattaan uusiin ja mielenkiintoisiin ihmisiin. Uskokaa tai älkää, mutta yksi vaikeimpia ja raskaimpia asioita vapaaehtoistyössä on kohteesta lähteminen ja uusien ystävien hyvästely.

Nyt lopuksi tahdon kysyä, että mikä on pahinta mitä tällaisella reissulla voi tapahtua? Vastauksia on varmasti tuhansia, ja toinen toistaan kamalampia. Tahdon myös kysyä, mikä on parasta mitä tällaisella reissulla voi tapahtua? Tässä ainakin muutama asia: Nuori kokee elämänsä seikkailun, hän itsenäistyy, hän saa uusia kokemuksia, nuori ystävystyy uusien ihmisten kanssa ja oppii varmasti jotain itsestään ja elämästä.

Kuulostaa kyllä aika mahtavalta lahjalta, jos minulta kysytään!

Rakkaudella,
Maisa ☮