Lentopäästöjen kompensointi

 

Kuten edellisessä postauksessa lupasin, tässä on teksti siitä kuinka lentämisestä koituvia päästöjä voi kompensoida.

Kampanjoihin lahjoittaminen ja muita huomioita matkustamisesta

Monet tahot nykyään tarjoavat palveluita joilla omia lentopäästöjä voi kompensoida. Esimerkiksi Finnairin lentojen oston yhteydessä voi lahjoittaa rahaa Push For Change- kampanjaan jossa asiakas voi joko tukea päästövähennysprojektia tai ostaa biopolttoainetta. Päästövähennysprojektissa edistetään liesien käyttöön ottoa Mosambikissa. Projektin tarkoitus on vähentää metsien hakkuuta ja se tulee hiilinielujen säilymistä. Biopolttoainetta ostamalla tuli menee biopolttoainelentoihin. Finnairille biopolttoaine tulee Kaliforniasta, ja se on valmistettu käytetystä keittorasvasta.

Lentopäästöjä voi myös kompensoida maksamalla vapaaehtoisesti haluamansa summan itse valitsemalleen luonnonsuojelujärjestölle. Muun muassa WWF, Suomen luonnonsuojeluliitto ja Siemenpuu- järjestö vastaanottavat lahjoituksia luonnonsuojeluprojekteihinsa. Internet on pullollaan eri vaihtoehtoja lahjoitus kohteille.

On totta että lentomatkustamisesta johtuvat päästöt ovat päätä huimaavia. Tämä ei kuitenkaan tarkoita sitä että matkailu pitää lopettaa kokonaan. Vaikka matkan teko on saastuttavaa, voi kohteessa myös kompensoida päästöjään varsin helposti. Tässä lyhyt lista siitä:

  • Suosi suoria lentoja kohteeseen. Pahimmillaan välilaskut voivat jopa tuplata päästöjen määrän, joten vaikka suorat lennot ovat kalliimpia, on niiden päästöt myös pienempiä.

  • Varaa lennot yhtiöiltä jotka käyttävät uusia koneita. Uudet lentokoneet ovat vähempi päästöisiä kuin vanhat, joten uutta suosimalla voit vaikuttaa matkasta koituviin päästöihin.

  • Vältä ”turhaa” matkustamista vierailemalla kohteessa pitkään. Muutaman päivän viikonloppu reissut ovat ihania, mutta lentämällä eivät kovin ympäristöystävällisiä.

  • Koita matkustaa junalla aina kun se on mahdollista. Nykypäivänä junalla matkaaminen on mukavaa ja helppoa. Tietysti se ei ole yhtä nopeaa kuin lentäminen, mutta se on ekologisempaa ja ympäristö kiittää.

Ekomatkailu ja vapaaehtoistyö kestävänä matkailuna

Osa Peninsulan merikilpikonnaprojektissa liikutaan jalkaisin rannoille pelastamaan kilpikonnia.

Osa Peninsulan merikilpikonnaprojektissa liikutaan jalkaisin rannoille pelastamaan kilpikonnia.

Ekomatkailu käsitteenä voi olla monelle vielä hieman tuntematon, mutta moni on varmaan harrastanut tätä huomaamattaan. Ekomatkailussa on kyse luonnon ja kulttuurin kunnioittamisesta kohteessa. Se koostuu kolmesta osa-alueesta: Luonto, ympäristökasvatuksellisuus ja kestävä kehitys.

Ekomatkailijat keskittyvät luontokohteisiin, joissa he liikkuvat jalan tai muuten ilman moottoriajoneuvoja. Ekomatkailussa majoitus on vaatimatonta, ja silloin suositaan ekomerkin saaneita paikallisia majoitusvaihtoehtoja hotelliketjujen sijaan. Muutenkin ekomatkailussa käytetään ainoastaan paikallisia palveluja ja tuotteita, tällä tavoin kulttuuriperintöä suojellaan. Ekomatkailussa voi unohtaa luksuskohteet, jättiläshotelliketjut sekä massaturismin.

Vapaaehtoistyössä tarkoitus on suojella tai auttaa luontoa, yhteisöä sekä kulttuuria ja eläimiä. Sitä ei lueta täysin ekomatkailuun, syy siihen on se että monissa projekteissa liikkumiseen käytetään veneitä tai autoja, ja ekomatkailussa liikkuminen tulee tehdä ei-motorisoiduilla kulkuneuvoilla. Vapaaehtoistyö ulkomailla on yksi kestävän matkailun muodoista, ja parempi vaihtoehto perinteisille ranta- tai kaupunkilomille.

Vapaaehtoistyö ulkomailla ja ekomatkailu ovat loistavia keinoja kompensoimaan lentomatkustuksen päästöjä. Ilmastonmuutoksen hidastamista voi edestauttaa valitsemalla kestävän ekoturismin vapaaehtoistyön tai ekoamatkailun.

Omat jokapäiväiset valinnat

Jokaisen on hyvä pohtia omaa kulutustaan, sillä omilla arkipäiväisillä teoilla voi kehittää kestävämpää tulevaisuutta. Pienet arkiset teot ovat myös tärkeitä suuren kokonaisuuden kannalta. Esimerkiksi jo jätteiden lajittelu, kasvisruokavalion lisääminen ja julkisten kulkuneuvojen suosiminen ovat jo askel kohti kestävämpää tulevaisuutta.

Rakkaudella,
Maisa ☮

Thumbnail kuva, Google
https://www.google.com/search?rlz=1C1EKKP_enFI770FI770&biw=1600&bih=662&tbm=isch&sa=1&ei=6Uu4XIyGJpiHwPAP4vebsAk&q=environment+friendly+plane&oq=environment+friendly+plane&gs_l=img.3...1479.1529..1849...0.0..0.120.207.1j1......1....1..gws-wiz-img.sOsiC02M8to#imgrc=VRDUs6SAXvJ60M: