Maata pitkin vapaaehtoistyöhön

 

Ihmiset ovat entistä halukkaampia tekemään ekologisia ratkaisuja joka päiväisessä elämässään. Maata pitkin matkustuksen suosio kasvaa koko ajan, mikä on tietysti erittäin hyvä asia rakkaan planeettamme kannalta. Ekomatkaajien kohteisiin pääsee myös lähes kokonaan junalla tai muuten ilman lentämistä.

Kohteet jotka Ekomatkaajat ovat valinneet sijaitsevat ympäri maailmaa.

Kohteet jotka Ekomatkaajat ovat valinneet sijaitsevat ympäri maailmaa.

Espanja, Teneriffa

Teneriffalle maata pitkin matkustaminen on oikea Euroopan kulttuurikylpy. Voit junailla tiesi Suomesta Euroopan halki aina Espanjaan asti, ja sieltä jatkaa veneellä Teneriffan saarelle.

Ensiksi kannattaa matkata lautalla Tallinnaan. Tallinnasta matkailija voi aloittaa mieleisensä seikkailun Espanjaan. Liikkuminen Euroopassa on helppoa ja huoletonta, sillä useimmat maat kuuluvat Schengen- maihin, eli maiden rajoja ei vartioida ja viisumeita ei tarvita missään. Kun matka päättyy Teneriffalle, projektikohteeseen voi matkata omin keinoin julkisilla.

Kyseisen matkan tekoon suosittelen ostamaan Interrail Global Pass-kortin. Matkan teko on huomattavasti helpompaa kun ei tarvitse ostaa yksittäisiä junalippuja joka reitille.

 

Thaimaa, Phra Thong

Phra Thongille matkaaminen junalla on aikaa vievää, muttei mahdotonta. Järkevintä on ensin mennä Suomesta Pietariin, ja aloittaa sieltä huima seikkailu Venäjän läpi Thaimaahan. Kyseisellä junamatkalla on tunnelmaa, on varmasti upeaa katsella kuinka maisemat vaihtuu ja luonto muuttuu jatkuvasti eksoottisemmaksi.

Elämän tähdet blogin kirjoituksessa: Junalla Thaimaahan, pohditaan seuraavasti: Olen usein ajatellut, miten Thaimaahan voisi tulla, jos ei halua lentää. Olen sen verran asiaa selvittänyt, että tiedän sen olevan mahdollista. Melkein mahdollista on tehdä koko matka junalla Suomesta alkaen. Melkein-sana lauseen alussa tarkoittaa, että Kiinasta voi matkustaa junalla Vietnamiin, mutta sieltä Kambodžan halki Thaimaahan onnistuu vain tietä pitkin, koska rautatie siellä on tietävästi sen verran huonossa kunnossa.

Kambodžasta kannattaa suunnata suoraan Bangkokiin, josta on todella hyvä bussiyhteys Phuketiin. Tässä vaiheessa juna on vaihdettava bussiin, sillä Phuketiin ei pääse junalla. Phuketista sitten seuraavaksi kohteeksi Ranong/Chumphon, pysäkki jolla kuuluu jäädä kyydistä on Khurabur. Tämän jälkeen kätevintä on mennä taksilla satamaan, josta pääsee venekuljetuksella Phra Thongiin, ja kas, kohteessa ollaan!

 

Etelä-Afrikka, Marakelen Kansallispuisto

Sanotaan heti alkuun että matka Suomesta Marakelen kansallispuistoon maata pitkin ei ole helppo ja nopea. Matkatessa Afrikan maissa on hyvä muistaa, että monet maat vaativat viisumin, ja sen saatavuudesta ei ole varmuutta. On myös erittäin tärkeää muistaa turvallisuus tällaisella matkalla. Ennen matkaa on hyvä tarkistaa maa kohtaiset turvallisuussuositukset ulkomaan ministeriöistä, ja tutkia maan tilannetta netistä.

Afrikassa julkisella liikenteellä matkaaminen on mahdollista, mutta se on erittäin hidasta ja aika ajoin myös haastavaa. Monesti esimerkiksi pitkän matkan bussit lähtevät liikkeelle vasta kun ne ovat täynnä, tarkkoja lähtöaikoja ei siis ole. 

Suurin osa matkailijoista suositteli omalla autolla matkaamista Afrikassa. Tässä on yksi esimerkki reitistä Suomesta Marakelen kansallispuistoon:
Matka käynnistyy Suomesta, josta ensimmäisenä suunnataan Pietariin, ja sitten alkaa matka Venäjältä Georgiaan. Tämän jälkeen matka jatkuisi Syyrian läpi Jordaniaan ja siitä Israeliin, sitten saavuttaisiinkin Egyptiin. Egyptistä tie veisi Sudaniin, josta siirryttäisiin Etiopiaan. Matka jatkuisi Keniaan, ja sen kautta Tansaniaan. Tansanian jälkeen saavuttaisiin Malawiin, josta päästäisiin Zimbabween. Tämän jälkeen Marakalen kansallispuisto toivottaa matkaajan avosylin tervetulleeksi. Tämä reitti vie usean maan läpi, joten aikaa on hyvä varata mieluummin liikaa kuin liian vähän. Kannattaa myös muistaa, että oman auton vieminen Egyptiin on todella haastavaa, ei mahdotonta mutta haastavaa.

Itselläni ei ole kokemusta matkustamisesta Afrikassa, joten jouduin kääntymään konkareiden puoleen asiassa. Kyselin netissä muilta vinkkejä maata pitkin matkaamiseen Afrikassa, ja sain laidasta laitaan kaikenlaisia vinkkejä ja erittäin hyviä huomioita liittyen matkaamiseen Afrikassa. Erityisenä nostona tahdon sanoa, että selkeästi Afrikan läpi matkaamisessa vaaditaan kärsivällisyyttä, seikkailumieltä ja ennen kaikkea aikaa! Iso kiitos Facebookin Maata pitkin matkustavat- ryhmän jäsenille jotka jaoitte vinkkejä minulle!

 

Costa Rica, Osa Peninsula

Costa Rican kohteeseen on ehdottomasti vaikeinta matkustaa maata pitkin. Paras keino on ottaa lento San Joseen ja jatkaa siitä bussilla Puerto Jimezeen, josta on vielä 45 minuutin ajomatka suojelukeskukseen. Jos lentomatkaa haluaa lyhentää, voi ensiksi matkata junalla esimerkiksi Espanjaan ja siitä jatkaa lentäen Costa Ricaan. Lentokilometri ero ei ole kovin suuri, mutta säästöä se on kaikki.

Mielestäni on ihanaa miten ihmiset kiinnittävät enemmän huomiota päästöihinsä ja haluavat olla entistä enemmän ilmastoystävällisiä. Itselleni matkailu on ehdottomasti suurin ilmastosynti, mutta koitan kompendoisa sitä muilla teoilla. Seuraavassa postauksessa kerron hieman niistä teoista, ja myös siitä miten muuten voi kompensoida lentäen tuottamiaan päästöjä, stay tuned!

Rakkaudella,
Maisa ☮

 

P.S. Tästä voi tarkistaa eri maiden matkustustiedotteet

https://um.fi/matkustustiedotteet-a-o#E

 

Lähteet

Elämän tähden Ry. 2016
Luettavissa: http://elamantahden.blogspot.com/2016/02/junalla-thaimaahan.html
Luettu: 11.4.2019

Thumbnail Image:
Google,
https://www.google.com/search?rlz=1C1EKKP_enFI770FI770&biw=1600&bih=662&tbm=isch&sa=1&ei=AU-_XMjmMYTLrgSWuK7wCA&q=train+thumbnail&oq=train+thum&gs_l=img.1.0.0i19j0i8i30i19l2.6091.7541..9159...0.0..0.70.316.5......1....1..gws-wiz-img.......0j0i67j0i30j0i5i30i19.uBGqd1kQ2nw#imgrc=Vsjig3kbepi2yM: