Mihin se raha oikein menee?

 

 

Kun puhutaan vapaaehtoistyöstä, monilla herää kysymys ”mihin vapaaehtoisten maksamat osallistumismaksut käytetään?”. Monesti herää myös kysymys: miksi vapaaehtoistyöstä pitää maksaa kun eihän siitä saa edes palkkaa. Nämä ovat erinomaisia kysymyksiä, sillä tietoinen kuluttaja haluaa aina rahoilleen vastinetta, ja eihän kukaan halua maksaa turhasta.  

Monesti ajatellaan kun mukaan pääsemisestä maksetaan, niin raha menee välikädelle, jolla ei ole mitään tekemistä projektin kanssa. Tietysti näitäkin löytyy, niin surullista kun se onkin. Tämän takia aina hyvä tutkia ja lukea projektista, ettei osallistu tällaisiin huijaukseen. Tietynlainen kriittisyys on aina hyvä muistaa.

Tässä listaa asioista joihin projektit laittavat ja tarvitsevat rahaa.

  • Majoitustilojen kunnossapito, lähes poikkeuksetta vapaaehtoistyömatkoilla majoitus kuuluu hintaan, ja kohteissa yövytään. Tilojen siivoukseen tarvittavat välineet, ja mikäli majoituskohde tarvitsee remonttia, maksetaan ne aina projektimaksuista.

  • Ruoka ja muut elintarvikkeet ovat yksi tärkeimmistä asioista mihin projektiorganisaatiot käyttävät rahaa. Kuten majoitus, ruokailu kuuluu useasti vapaaehtoismatkan hintaan. Kun matkat ovat hinnoiteltu huolellisesti on projektiorganisaatiolla mahdollista tarjota terveellistä ja ravitsevaa ruokaa vapaaehtoisille.

  • Liikkuminen, yleensä projekteissa vaaditaan päivittäistä liikkumista paikasta A paikkaan B. Tätä varten käytössä on veneitä, jeeppejä, polkupyöriä ja muita kulkupelejä laidasta laitaan. Niitä täytyy huoltaa, niihin ostetaan välillä uusia osia ja bensaan menee rahaa.

  • Kaikki laitteisto mitä projekteissa tarvitaan ja käytetään kustannetaan vapaaehtoisten osallistumismaksuista. Se mitä projektikohteet tarvitsevat päivittäisiin työtehtäviinsä on projektikohtaista, mutta kaikilla on aina jotain mitä pitää ostaa ja raha siihen saadaan osallistumismaksuista.  

  • Henkilökunnan palkat ovat yksi tärkeimmistä rahan käytön kohteista. Henkilökunnan työ projekteissa on mittaamattoman arvokasta, kuten tietysti vapaaehtoistenkin. Projektiorganisaatioissa työskentelee työntekijöitä jotka valvovat projektin kulkua, pitävät huolta vapaaehtoisista ja heidän tarpeistaan, he pitävät myös huolta siitä että kaikki mikä projektiin liittyy sujuu niinkuin pitää. Heille projektiorganisaatiot maksavat palkkaa työstään.

Yleensä ainoa rahallinen tuki minkä projektiorganisaatiot saavat on vapaaehtoisten osallistumismaksut, ilman vapaaehtoisia ei siis olisi suurtakaan osaa nykyisistä luonnon- ja eläintensuojeluorganisaatioita.

Ekomatkaajat käyvät aina itse tarkistamassa kohteen ennen kuin ottavat sen omalle listalle. Kohteet jotka ovat Ekomatkaajien listalla ovat eettisesti ja muutenkin kaikin puolin reiluja työntekijöitään, luontoa ja eläimiä sekä vapaaehtoisia kohtaan aina.

Rakkaudella,
Maisa ☮