Onko norsun syöksyhammas arvokkaampi kuin elävä norsu?

 
 
 
 
Norsujen suojeluun on panostettava ny, eikä viiden vuoden päästä.

Norsujen suojeluun on panostettava ny, eikä viiden vuoden päästä.

Norsut ovat vaarassa kuolla sukupuuttoon

Afrikassa suurin uhka on norsunluukauppa. Vuosien 1971 – 1989 välisenä aikana afrikannorsuja tapettiin noin 300 päivässä. Vuonna 1989 norsunluukauppa kiellettiin.

Laiton salametsästys kuitenkin jatkuu. Salametsästäjät tappavat yhden norsun joka kymmenes minuutti pelkästään syöksyhampaiden takia. Tähän syynä ovat Aasian markkinat.

Salametsästäjät saavat mustassa pörssissä norsunluusta 90 euroa kilolta. Kun norsunluut on saatu toimitettua Kiinaan asti on niiden arvo moninkertaistunut ja on arvioitu, että hinta tässä vaiheessa on 1900 euroa kilolta.

Keskisen Afrikan valtiot ovat sitoutuneet moniin kansainvälisiin sopimuksiin norsujen suojelemiseksi, mutta sopimuksia ei noudateta. Norsun syöksyhammas on arvokkaampi kuin elävä norsu.

Miten norsuja voidaan suojella?

Norsujen syöksyhampaita on jopa poltettu norsunluurovioilla maailmanlaajuisen norsunluukaupan kieltämisen puolesta.

Norsuja pyritään suojelemaan yhä tehokkaammin, mutta vaarana on, että norsut kuolevat sukupuuttoon meidän elinaikanamme.

Norsujen elintila vähenee myös ihmisen takia. Rakentaminen ja maanviljely vaativat paljon tilaa ja tämä aiheuttaa yhteydenottoja norsujen ja ihmisten välille. Viljelyksiä tuhoavat norsut usein tapetaan. Ongelmana on löytää maata norsuille ja ihmisille.

CITES kokouksessa edistyttiin norsujen suojelussa, kun päätettiin kieltää afrikannorsujen siirto luonnosta niiden luontaisen levinneisyysalueen ulkopuolelle eläintarhoihin (8/2019).

Norsujen suojelu on hankalaa ja korruptio rehottaa. Eräiden arvioiden mukaan muutaman vuoden kuluttua on myöhäistä pohtia, miten norsuja voidaan suojella. Ne saattavat olla siinä vaiheessa jo kuolleet sukupuuttoon.

Lue Seura-lehden artikkeli norsunluun laittomasta kaupasta.

Ekomatkaajat haluaa olla omalta osaltaan tukemassa norsujen suojelua sekä vastuullista matkailua, jossa pääset norsujen lähelle. Lue lisää kohteistamme:

Norsujen suojelua Etelä-Afrikassa

Norsujen vanhainkodista Thaimaaassa

Etelä-Afrikkaan on tällä hetkellä hyvä tarjous! Kun varaat matkasi 30.9. mennessä ja matkustat tammi - maaliskuun 2020 aikana saat matkasi edulliseen 1500 euron hintaan. Hinta sisältää vapaaehtoistyön, majoituksen ja ruoan. Kysy lisää info@ekomatkaajat.fi tai soita 0404142930.

Etelä-Afrikassa pääset auttamaan norsuja, leijonia, kirahveja ja muita isoja kansallispuiston eläimiä.

Etelä-Afrikassa pääset auttamaan norsuja, leijonia, kirahveja ja muita isoja kansallispuiston eläimiä.