Tuoreita terveisiä Teneriffalta

 
 
 
 
Vapaaehtoiset ottavat kuvia turisteista näiden pahvidelfiinien kanssa

Vapaaehtoiset ottavat kuvia turisteista näiden pahvidelfiinien kanssa

Tuoreita terveisiä Teneriffalta

Useat matkailuyritykset järjestävät nykyään valassafareja lajien tunnetuille esiintymispaikoille. Parhaiksi ovat osoittautuneet Teneriffan ja La Gomeran väliset vesialueet.

Valasmatkailu ei kuitenkaan ole ihan ongelmatonta. Pelkästään Teneriffalta lähtee merelle kymmeniä aluksia päivitäin. Monet valasyrittäjät ovat syyllistyneet lajien liian agressiiviseen seurantaan. Tämän takia myös monet valaat ovat tulleet aroiksi eivätkä enää tule rantojen tuntumaan. Onneksi suojeluviranomaiset ovat heränneet asiaan ja tilanne on hieman rauhoittunut.

Varovainen liikkuminen katseluetäisyyden päässä eläimistä on suositeltavampaa ja tarjoaa yhä niitä ihania elämyksiä luontomatkailun parissa.

Ekomatkaajien asiakkaat liikkuvat katamaraaneilla, jotka ovat saaneet Barco Azul Blue Boat-lipun merkiksi siitä, että mm. lähestyvät eläimiä oikeasta suunnasta eivätkä näin ollen aiheuta eläimille stressiä. Vapaaehtoisten työhön kuuluu valaiden ja delfiinien seuranta katamaraaneilla 2-3 kertaa viikossa sekä niiden kuvaaminen. Lisäksi jutellaan turistien kanssa näistä upeista eläinlajeista sekä kuvataan turisteja pahvisten delfiinien kanssa, jotta tietoisuus projektista, valaista ja delfiineistä lisääntyisi. Työ katamaraaneilla on rentoa ja työvuoron aikana saat itsekin syödä ja uida. Kun katamaraani saapuu rantaan, kerätään roskat ja autetaan miehistöä muissa sen tarvitsemissa askareissa esimerkiksi nostamalla istuimet pystyyn ja pesemällä ne puutarhaletkulla. Aika nopeasti työvuoron jälkeen pääseekin jo vapaalle.

MustCat katamaraani on saanut ympäristölipun

MustCat katamaraani on saanut ympäristölipun

Teneriffan valas- ja delfiiniprojekti sekä resque koirien keskus

Valas- ja delfiiniprojektiin osallistui vuonna 2018 todella monta ekomatkaajaa. Tänä vuonna meitä kohteessa käyneitä on jo kaksi - ja on vasta tammikuun puoliväli.

Teneriffa on ihana kohde senkin takia, että sää suosii läpi vuoden. Nytkin tammikuussa parhaina päivinä oli jopa 28 astetta eikä projektiorganisaation talollakaan ollut kylmä.

Joskus sääolosuhteiden vuoksi katamaraaneille ei pääse, mutta sen sijaan resque koirien keskukselle pääsee aina säällä kuin säällä. Oli kurja nähdä koiria pienissä häkeissä, ennen kuin häkkejä oli ehditty siivoamaan ennen kuin kukaan oli ehtinyt ulkoiluttamaan koiria. Keskuksella on myös kissoja, jotka asustelevat pienessä huoneessa. Onnekseni muutamassa kissan ja koiran häkissä oli merkintä “reserved”.

Työtä tehdään lisäksi projektiorganisaation talolla. Työ on aika analyyttista. Moni tutkimus on nytkin meneillään ja vapaaehtoiset pääsevät auttamaan näissä projekteissa. Vapaaehtoiset myös kokkaavat ja siivoavat vuorotellen. Illalla on ihana istua projektiorganisaation pihalla nuotion äärellä.

Projektiorganisaatio kyyditsee vapaaehtoisiaan ympäri saarta ja monesti vapaaehtoiset pääsevätkin retkille, jotka eivät vapaaehtoisille maksa mitään. Vapaaehtoiset saavat lisäksi alennuksia vapaa-ajan aktiviteeteista projektin kautta. Vapaata on yleensä viikonloput.

Talo oli kokenut muodonmuutoksen vuoden aikana ja se oli nyt hienossa kunnossa. Taloon oli myös asennettu hieno uusi uuni, jonka takia talossa toimii lämmitys aivan eri tavalla kuin vielä reilu vuosi sitten.

Yhdistä lomamatkaan vapaaehtoistyö

Jos olet lähdössä Teneriffalle pidemmäksi aikaa, voit yhdistää matkaasi esimerkiksi viikon projektissamme.

Perheille suosittelemme osallistumista projektiin viikon ajaksi. 14- ja 15-vuotiaat lapset voivat osallistua projektiin mukaan, mutta perheitä ei huippusesonkina valitettavasti voida majoittaa projektiorganisaation taloon.

Lähisaaret

Suosittelen lämpimästi tutustumista lähisaariin. Esimerkiksi La Gomera on käsittämättömän upea saari, jonne on lyhyt matka. Saaren ehtii hyvin nähdä päivän aikana. Maisemat ovat käsittämättömän upeita.

Kanariansaarten pinta-alasta on nykyisin suojeltu lähes 50 %, mikä on eniten koko Euroopassa. Garajonayn kansallispuisto La Gomeralla on ainutlaatuinen metsäalue, joka on julistettu Unescon maailmanperintökohteeksi vuonna 1987. La Gomeran vihellyskieli el silbo on myös Unescon suojelukohde. Upeaa kuunneltavaa!