Ekomatkaajat suosittelee: uutuuskohde Costa Rica

 
 
 
 
Costa Rica on ekomatkailijan paratiisi.

Costa Rica on ekomatkailijan paratiisi.

Ekomatkailijan paratiisi Costa Rica

Costa Rica päätti 1980-luvulla nostaa luontomatkailun avaintuotteekseen. Maa on suojellut pinta-alastaan suuremman osan kansallispuistoiksi kuin mikään toinen maa. 20 % pinta-alasta on luonnonsuojelualueita. Nykyään 3 % laajasta merialueesta on suojeltu, kun taas ennen merialueita ei suojeltu lainkaan.

Costa Rica suorastaan pursuaa erilaisia eläin- ja kasvilajeja. Yksinään orkideoja löytyy 1300 lajia, lintulajeja 850, nisäkäslajeja 240, matelijoita 230 lajia, sekä lukematon määrä hyönteisiä. Meressä tavataan mm. ryhävalaita, delfiinejä, vasarahaita ja merikilpikonnia. Metsissä elää erilaisia käärmeitä, värikkäitä sammakoita, papukaijoja, dukaaneja, laiskiaisia, mölyapinoita ja suuria kissaeläimiä, kuten puumia.

Costa Rica on eläin- ja luontoharrastajan, merikilpikonnien suojelijan ja lintubongareiden unelmakohde.

National Geographic-lehti KEHUU aluetta

National Geographic-lehdessä kuvataan Osa Peninsulaa hyvin: “Osa Peninsula - The most biologically intense place on earth.” Voit lukea National Geographicin artikkelin täältä. Ennakkotietona kerrottakoon, että keväällä, ilmeisesti maaliskuussa 2019 ilmestyvässä lehdessä, on jälleen artikkeli Osa Peninsulasta.

Upeita maisemia:hiekkarantoja ja sademetsää

Upeita maisemia:hiekkarantoja ja sademetsää

Ekomatkaajat ja uutuuskohde Costa Rica

Uutuuskohteemme Osa Peninsulassa tarjoaa upeita kokemuksia merikilpikonnien parissa ympäri vuoden. Tämä projekti oli syy sille, että lähdin toiselle puolelle maapalloa. Olin lukenut paljon alueesta ja projektista.

Odotukseni olivat todella kovat, mutta ne ylittyivät.

Tämä projektiorganisaatio tekee uskomattoman hyvää työtä merikilpikonnien hyväksi. Luonnossa munista kuoriutuu ja poikasista selviää mereen saakka n. 30 %. Projektiorganisaatio tutkii vuosittain sitä, kuinka moni poikanen selviää nimenomaan projektin avulla. Vuonna 2016 vapautettiin 13500 poikasta mereen ja onnistumisprosentti oli jopa 88,85 %. Lukemat paranevat vuosittain, mutta viime vuoden lukemat eivät olleet vielä valmiina. Projektiorganisaation työntekijät tekevät työtä sydämellä, eikä kukaan täällä odota työpäivän päättyvän. Itsekin huomasin ohimennen ilmoittautuvani ylimääräisille työvuoroille..

Työ on välillä rankkaa, eikä tämä kohde sovikaan kaikille. Suosittelisin kohdetta aikuisille ja vain hyväkuntoisille erähenkisille yli 12-vuotiaille lapsille. Tämä kohde on sopiva niille, jotka haluavat tehdä työtä keskellä sademetsää ja hiekkarannoilla samanhenkisessä porukassa. Täällä voi keskustella pöydän äärellä luonnon- ja eläintensuojelusta ja oppia uutta merikilpikonnista ja muista lajeista. Itsekin jäin muutamaan otteeseen keskustelemaan lepakoista ja puiden lahoamisesta. Kohde on loistava valinta niille, jotka haluavat oppia paljon merikilpikonnista ja päästä kävelemään pitkiä matkoja lomamatkan aikana.

Lähistöllä ei ole mitään palveluita, eikä bussikaan saavu pysäkille kuin kerran päivässä. Täällä ei tarvitse mitään palveluita - täällä nautitaan elämästä tärkeää työtä tehden ja vapaa-ajasta kirja kädessä. Vapaa-aikaa on runsaasti ja kokki valmistaa herkulliset isot ateriat valmiiksi.

Täällä päivät hurahtavat ohi hetkessä ja toivot varanneesi vielä yhden lisäviikon.

Merikilpikonnaprojektin lisäksi voit ottaa mukaan ohjelmaasi muitakin projektiorganisaation aktiviteetteja, kuten puiden istutusta, puutarhassa auttamista ja sademetsän polkujen kunnostusta. Näihin ohjelmiin tulee ilmoittautua jo matkaa varatessa. Kaikkiin aktiviteetteihin on paikan päällä orientaatio.

Sadekausi Costa Ricassa

Valitsin matkani ajankohdaksi loka - marraskuun loppuun kestävän sadekauden. Joka päivä sataa, mutta toisaalta luonto on rehevimmillään. Taisin olla onnekas, sillä koskaan työvuoron aikana ei satanut!

Sadekausi ei ole suosituinta matkustuskautta. Moni haluaa matkustaa kuivalla kaudella. Sen takia onkin tärkeää valita matka-ajankohdakseen muu kuin huippusesonki ja miettiä myös sitä, milloin vapaaehtoisia nimenomaan kaivataan ja tarvitaan. Muita vapaaehtoisia ei paikalla ollut. Kun vapaaehtoisia on vähemmän, riittää jokaiselle enemmän tekemistä. Pienenä vinkkinä kerrottakoon, että sadekaudella saattaa myös olla suurempi mahdollisuus saada huone kokonaan itselleen ilman lisämaksua (joskaan tätä ei voida luvata). Sadekaudella näkee todella paljon merikilpikonnia, joten ajankohta ei ole lainkaan huono!

Lähtisinkö kohteeseen uudestaan? EHDOTTOMASTI! Blogin jatko-osa julkaistaan myöhemmin tällä viikolla.

Lue sillä välin lisää kohteesta https://www.ekomatkaajat.fi/costarica/

Tsekkaa myös Instagram @ekomatkaajat

 
 
 
 
Poikaset suuntaavat kohti merta.

Poikaset suuntaavat kohti merta.