Vaikuta vapaaehtoistyötä tekemällä

 
 
 
 
Turistien ja vapaaehtoisten ansiosta projektiorganisaatio saa rahaa, jolla pelastetaan uusia norsuja Phuketin norsujen vanhainkotiin.

Turistien ja vapaaehtoisten ansiosta projektiorganisaatio saa rahaa, jolla pelastetaan uusia norsuja Phuketin norsujen vanhainkotiin.

Vaikuta vapaaehtoistyötä tekemällä – matkusta pelastamaan uhanalaisia eläimiä

 

Ekomatkaajat on Suomen ainoa vain uhanalaisiin eläimiin ja luonnonsuojeluun keskittyvä vastuullisia elämysmatkoja järjestävä toimisto. Ekomatkaajien matkalle lähtevillä on tarve tehdä merkityksellisiä asioita. Matkalle lähdetään, koska halutaan parantaa uhanalaisten eläinten oloja maailmalla. Matkalle lähdetään, koska kaivataan uudenlaisia elämyksellisiä matkoja ja halutaan vaikuttaa omalla tekemisellä ja osaamisella asioihin ulkomailla. Moni vie tietotaitoa mukanaan paikallisille ja näin voidaan vaikuttaa asioihin pitkällä aikavälillä. Tästä hyvänä esimerkkinä on Thaimaan Phra Thongin sandaaliprojekti. Projektin vetäjä innostui neuvomaan paikallisille, kuinka rannalle huuhtoutuneista sandaaleista voi valmistaa kauniita kilpikonnakoristeita. Näin tietotaito siirtyi paikallisille ja he voivat jatkossa kerätä roskia rannoilta ja ansaita rahaa. Tarkoitus on, että myös me oppisimme paikallisilta uusia taitoja. Onkin tärkeää, että kaikissa kohteissa on kohtaamisia paikallisväestön kanssa.

Ekomatkaajat mittaa onnistumistaan sillä, kuinka laajasti tietoa uhanalaisten eläinten oloista on pystytty levittämään. Vuonna 2018 internet-sivuillamme vieraili yli 17.000 henkilöä. Keskimääräinen asiakas oli vapaaehtoistyössä 15 vuorokautta. Arvokkaan työn tekemisen lisäksi tärkeä mittari on se, miten matkustajat muuttuvat matkan aikana ja mitä muutoksia vapaaehtoiset saavat aikaan kohteessa.

Kohteissamme tehdään eläinten- ja luonnonsuojelutöitä ja osa tuloksista on nähtävillä heti, kun taas suurin osa tuloksista nähdään pitkällä aikavälillä. Tuloksia on helppo nähdä, kun puhutaan esimerkiksi rantojensiivouksesta. On kuitenkin monia töitä, joiden tuloksia ei näe heti.

Vapaaehtoisten ansiosta Costa Ricassa jopa 9/10 merikilpikonnan munasta kuoriutuu ja selviytyy poikaseksi, joten työ on todella tärkeää. Ilman vapaaehtoisten apua vain 3/10 merikilpikonnan munasta kuoriutuu ja selviytyy poikaseksi, koska merikilpikonnan munia uhkaavat mm. nousu- ja laskuvesi, munia syövät eläimet ja tuoreita munia syövät paikalliset ihmiset. Täällä tehdyn työn tulokset näkee heti, mutta tuloksia seurataan myös pitkällä aikavälillä.

Teneriffalla työvuoroon kuuluu mm. valaiden ja delfiinien tutkimusta. Projektiorganisaation tietokantoja on täydennetty jo yli 30 vuoden ajan ja ne sisältävät yli 13 000 erillistä merkintää merieläimistä tehden niistä kaikkein täydellisimmän tietolähteen valaiden maailmassa. Lisäksi jokainen vapaaehtoinen saa valita omien kiinnostustensa mukaisen projektin, johon osallistuu vapaaehtoistyöviikkojensa ajan. Vaihtoehtoina ovat mm. tutkimustyö ja ekoturismi. Näistä saat lisätietoa perillä kohteessa. Projektiorganisaation vuoden 2019 tavoitteena on saada 1 000 000 allekirjoitusta vetoomukseen, joka esitellään YK:ssa vuoden lopussa. Vapaaehtoisia tarvitaan eri työvaiheisiin, joiden tulokset nähdään pitkällä aikavälillä. Vuonna 2019 on myös aloitettu rantojen siivoustalkoot pienemmillä ja usein unohdetuilla rannoilla. Roskat lajitellaan ja tieto roskan lähteistä kirjataan ylös.  

Costa Ricassa Ekomatkaajilla on kaksi merikilpikonnien suojelukohdetta sekä yksi villieläinten suojelukeskus.

Costa Ricassa Ekomatkaajilla on kaksi merikilpikonnien suojelukohdetta sekä yksi villieläinten suojelukeskus.

Marakelessa työtehtäviin kuuluu leijonien, leopardien ja hyeenojen saalistamisen ja ruokailun seuranta ja tietopakettien laatiminen näiden tietojen pohjalta. Tärkeä osa työstä on norsujen määrän, terveydentilan ja liikkuvuuden tarkkailu sekä tietopakettien laatiminen. Kaikki havainnot uhanalaisista eläimistä kirjataan ylös ja pääset ottamaan kuvia, joiden avulla rakennetaan kattavia tietopakettia eri lajeista. Jeepin ulkopuolella tehtävät työt ovat sellaisia, joiden tulokset näkyvät heti. Vapaaehtoiset suojaavat puita verkoilla, kitkevät- ja myrkyttävät vieraslajeja ja tekevät monenlaisia luonnonsuojelutehtäviä kansallispuistossa. Lähialueilla myös kerätään roskia luonnosta.

Thaimaassa Phra Thongilla pitkät kävelylenkit saaren upeilla hiekkarannoilla merikilpikonnanjälkiä ja -pesiä etsien ja meressä ruokailevien kilpikonnien käyttäytymisen seuraaminen läheiseltä kukkulalta käsin ovat tärkeä osa työtä. Merikilpikonnien lisäksi organisaatio työskentelee mangrovemetsän, koralliriuttojen ja lintujen suojelemiseksi sekä tekee erilaisia yhteisön kehittämishankkeita saarella. Pääset osallistumaan monipuolisesti eri projekteihin. Merikilpikonnien suojelutyö on pitkäkestoista työtä ja tuloksia nähdään pitkällä aikavälillä. Tärkeä työ on myös rantojen siivous, jota tehdään yhteistyössä paikallisten kanssa.

Phuketissa sijaitsee uusin projektimme. Vanhainkodin norsut tarvitsevat päivittäin todella paljon ruokaa, joten pääset takuuvarmasti mukaan ruoan valmistukseen. Tämä pitää sisällään banaanipuiden leikkaamista, hedelmien ja bambun lastaamista ja kuljettamista. Aluetta tarvitsee pitää kunnossa ja siistinä jatkuvasti ja siivousta aitauksissa ja yleisillä alueilla kuuluu myös työtehtäviin. Lisäksi työtehtäviin saattaa kuulua rakentamista, maalaamista ja monenlaisia kunnostustyötä. Työn tulokset ovat nähtävissä heti.

Phuketissa rahaa tarvitaan vapaaehtoisten majoituksen- ja ruoan sekä suojelukeskuksen ylläpidon lisäksi paikallisten palkkojen maksamiseen. Lisäksi rahaa tarvitaan norsujen pelastamiseen. Yhden norsun pelastaminen maksaa n. 12 000 – 54 000 dollaria ja lisäksi norsuille tarvitaan jatkuvasti lääkintätarvikkeita. Puiston ylläpitäminen on kallista: norsut tarvitsevat isoina eläiminä paljon tilaa ja ne syövät valtavasti.

Etelä-Afrikan projektiorganisaatio kertoo vapaaehtoisten projektimaksusta seuraavaa:

“Vapaaehtoisten maksama projektimaksu käytetään koko projektin ylläpitoon (kulkuvälineiden ostamiseen ja ylläpitämiseen, bensaan, monitorointi- ja tutkimustarvikkeisiin, tietokoneisiin, kamera-ansoihin, pattereihin, projektiorganisaation palkkoihin sekä majoitukseen ja ruokaan). Ilman vapaaehtoisten taloudellista tukea projektiorganisaatio ei voisi jatkaa toimintaansa eikä Marakelen kansallispuistossa olisi tällöin ketään, joka monitoroisi aluetta.”

Thaimaan projektiorganisaatio kertoo vapaaehtoisten projektimaksusta seuraavaa:

“Vapaaehtoisten maksama projektimaksu on suurin tulonlähde, jolla koko projekti rahoitetaan emmekä voisi tulla toimeen ja pyörittää projektia ilman näitä rahoja. Projektimaksulla katetaan kaikki suorat kulut, jolla projektilla on (ruoka, majoitus, harjoittelu ja orientaatio, päivittäiset kuljetukset perilläolon aikana, projektiorganisaation palkat ja maan sisäinen tuki).” Ajoittain osa (alle 20 %) vapaaehtoisten projektimaksusta käytetään projektin koordinointiin ja kehittämiseen sekä lupamaksuihin.

Suomeen jäädessäsi annat keräyslippaaseen todennäköisesti muutaman kympin, mutta matkalle lähtiessäsi isomman summan ja lisäksi saat osallistua itse eläinten- ja luonnonsuojeluun, jonka muistat lopun ikäsi. Osallistu siis kauttamme juuri sinulle sopivalle matkalle. Projektiorganisaatioiden toiminnan jatkuvuus sekä Ekomatkaajien toiminta on riippuvainen siitä, että moni kiinnostuu jakamaan unelmamme paremmasta huomisesta.