Vapaaehtoismatka muuttaa ihmistä

 
 
 
 
Sytkäri ja hammasharja Phra Thongin rannalla

Sytkäri ja hammasharja Phra Thongin rannalla

Vapaaehtoismatka muuttaa ihmistä

Jokin aikaa sitten kyselin yhdeltä Thaimaaseen vapaaehtoiseksi lähteneeltä, miten hän on viihtynyt. Hän vastasi, ettei tiedä pystyykö olemaan kohteessa kahta viikkoa. Kulttuurishokki oli ollut melkoinen. Hänellä oli takanaan vasta kolme yötä. Yritin rauhoitella häntä sähköpostitse ja otin tietysti yhteyttä myös vapaaehtoiskoordinaattoriin, joka auttoi vapaaehtoista paikan päällä. Kyselin myöhemmässä vaiheessa vapaaehtoiselta, miten hänellä menee ja onko tilanne yhtään helpottanut. Sain vastauksen, että olo on haikea, kun pitää lähteä pois!

Moni kokee muuttuneensa matkan aikana. Matkalla koetaan asioita, joiden ansiosta tutustuu itseensä ja kokee itselle merkityksellisiä asioista.

“Reissu opetti paljon myös kiinnittämään huomiota arjen pikku juttuihin ja tekemään ekologisempia valintoja. Opin paljon kuinka mikäkin eläin/ kasvi vaikuttaa omalta osaltaan koko ekosysteemin toimintaan.“ Pinja, Etelä-Afrikka

Costa Ricassa näin syksyllä aivan liikaa sellaisia merikilpikonnan munia, joista ei koskaan kuoriutuisia poikasta. Poikaset olivat kehittyneet jonkin verran ja tutkimme kehittymisasteet kunkin pesän, kunkin munan kohdalla. Päivän aikana tutkimme noin parikymmentä pesää, josta löytyi vain muutama elossa oleva poikanen. Vain vähän kehittyneitä poikasia oli satoja. Ajattele, että vain yksi tuhannesta selviytyy aikuiseksi! Tämä laji todellakin on uhanalainen ja tarvitsee vapaaehtoisten apua. Vapaaehtoisten avulla Costa Ricassa jopa 9/10 munasta selviytyy poikaseksi ja mereen saakka, kun ilman vapaaehtoisia määrä on 3/10. Tällaista ei yleensä koe normaalilla seuramatkalla. Sen takia mielestäni ekomatka muuttaa ihmistä enemmän kuin tavallinen seuramatka.

Uskon, että moni ymmärtää muutoksen maailmassa vasta sen itse nähdessään tai kokiessaan. On vaikea kuvitella asioita, jotka ovat kaukana Suomesta. Poissa silmistä, poissa mielestä.

Tärkeä osa matkaa on se muutos, jonka jokainen kokee itsessään. Se tunne, että on antanut ja saanut matkan aikana myös itse paljon paljon. Vapaaehtoistyö muuttaa monen ihmisen maailmankuvaa. Vapaaehtoistyötä saa hyvän mielen.

“Kokemus oli arvokas enkä vaihtaisi sitä rantalomaan. Projekti syventää ymmärrystä maapallon luonnon tilasta.” Seija, Thaimaa

Arvoton roska

Thaimaassa yritimme tehdä rannalle huuhtoutuneista sandaaleista koristeita, mutta se oli hidasta, sillä puukko oli hukassa ja toinen oli tylsynyt. Täällä ei kuitenkaan valiteta kaikesta vaan opitaan tulemaan toimeen niillä tarvikkeilla, mitä on käytettävissä. Koristeet valmistuivat pikkuhiljaa, eikä meillä ollut kiire minnekään.

Arvoton rannalle huuhtoutunut roska saa uuden merkityksen, kun siitä syntyy koriste. Tärkeä työ on opettaa ja neuvoa paikallisia ja näyttää heille, kuinka he voivat hyötyä roskista. Tämän takia on erittäin tärkeää, että kohteeseen matkustaa avuksi vapaaehtoisia, joilla on hyviä ideoita! Jatkossa paikalliset voivat tehdä ja myydä näitä koristeita itse.

Rantojen siivoustyötä pitää tehdä itse, jotta kokee sen muuksi kuin siivoamiseksi. Näitä roskia kerätessä ei kerää roskia, vaan pulloja, sandaaleita, sytkäreitä ja hammasharjoja. Niitä on paljon. Apunamme oli paikallisia, mutta suurin osa heistä ei vielä ymmärrä tällaisen työn tärkeyttä eivätkä he osallistuneet mukaan. Tällainen aivan uuden asian opettaminen paikallisväestölle onkin pitkän ajan työtä. Eikä siivoaminen kiinnosta ketään paikallista, koska siitä ei hyödy mitenkään itse.

Muovisia tavaroita, joita olemme joskus käyttäneet pienen hetken ajan, oli rannalla vieri vieressä. Osasta ei enää voinut sanoa, mikä tavara ennen oli ollut, koska se oli hajonnut niin pieniin osiin. Muovinpalat eivät katoa minnekään. Ne jäävät mereen ja osa paloista huuhtoutuu rannalle muistuttamaan meitä. Muovipussin maatuminen kestää jopa 100 vuotta, muovipullon jopa 1000 vuotta.

“Roskaa on niin paljon että kestäisi pieni ikuisuus putsata kaikki paikat mutta pieni panos on aina iso joka tapauksessa!” Timo, Thaimaa

Arvomaailma muuttuu matkalla

Kotiin ekomatkalta lähdetään uusien tietojen ja taitojen kera. Matkoilta ei osteta tuliaisia, vaan kaikki muistot tallentuvat mieleen.

Etelä-Afrikassa koet uskomattomia hetkiä keskellä kaunista kansallispuistoa. Täällä näet eläimiä, joita moni ei arvosta sen vertaa, että pitäisi niitä hengissä. Kirahviakin uhkaa hiljainen sukupuutto - ei ole huomattu ajoissa, että kannat ovat huvenneet.

Ekomatkaajien matkoilla keskitytään nimenomaan uhanalaisten eläinten suojelemiseen. Haluamme omalta osaltamme auttaa, jotta nämä eläimet eivät kuole sukupuuttoon. Jotta näistä eläimistä ei jatkossa lueta vain historiankirjoista. Paikan päällä kohdatessasi näitä upeita eläimiä, mieleen herää kysymys, miten joku voi olla niin julma, että miettii vain norsunluuta tai sarvikuonon sarvea. Kuollut sarvikuono on arvokkaampi kuin elävä sarvikuono, sillä yhden isosarvikuonon sarven hinnalla voisi ostaa uuden Ferrarin. Kumpaa sinä arvostat enemmän?

“Perinteiset turistilomat tuntuvat kalpenevan ekomatkan monipuolisuuden rinnalla täysin. Suosittelen lämpimästi!” Päivi, Italia

Uskallatko kokeilla miten ekomatka muuttaa sinua?

Tule tutustumaan Ekomatkaajien kohdevalikoimaan heti pääsiäisen jälkeen. Järjestämme tiistaina 23.4.2019 matkaillan, jossa kerromme kaikista kohteistamme. Tapahtumakutsu “vapaaehtoistyö ulkomailla” löytyy täältä.

Lue Iltalehden artikkeli Ekomatkaajista täältä.

“Volunteers don’t get paid, not because they’re worthless, but because they’re priceless”
~ Sherry Anderson

Rannalle huuhtoutunut sandaali - nykyinen kilpikonnakoriste

Rannalle huuhtoutunut sandaali - nykyinen kilpikonnakoriste

Lue lisää Ekomatkaajista

https://www.ekomatkaajat.fi/ ja @ekomatkaajat

#vapaaehtoistyö #vapaaehtoistyöulkomailla

#ekomatkaajat #kilpikonnat

#iltalehti