Costa Rica

Osa Peninsula

P1060213.jpg

Costa Rica kohteena

Costa Rica sijaitsee Väli-Amerikassa, Tyynenmeren ja Karibianmeren välissä, ja sen naapurivaltiot ovat Nicaragua sekä Panama. Costa Rica on ekomatkailusta kiinnostuneen matkailijan unelmien matkakohde. Maa on suojellut pinta-alastaan suuremman osan kansallispuistoiksi kuin mikään toinen maa. Costa Rica on onnistunut luonnonsuojeluohjelmassaan hyvin ja pääosa turistien tuomista rahoista jää paikallisille sekä ohjautuu luonnonsuojeluun. 

Costa Rican vilkkainta matkailusesonkia on joulukuulta huhtikuulle kestävä kuiva kausi. Hyvää aikaa matkustaa Costa Ricaan ovat myös touko-heinäkuu ja marraskuu, jolloin voi sataa, muttei liiaksi. Costa Rican sadekausi on voimakkaimmillaan elokuulta lokakuulle. Ilmasto on trooppinen, noin +30 astetta läpi vuoden. Costa Rica on myös luontomatkailijan unelmakohde; upeat rannat, tulivuoret ja sademetsät sykähdyttävät kokeneemmankin reissaajan. 

 
P1060386.jpg

Merikilpikonnaprojekti Osa Peninsulassa

Osan niemimaan alueella tavataan neljää merikilpikonnalajia, jotka kaikki ovat luokiteltuja uhanalaisiksi. Merikilpikonnia tavataan alueella ympäri vuoden. 

Vapaaehtoisena pääset auttamaan näiden lajien suojelemisessa ja varmistamaan, että ne säilyvät maapallolla myös seuraavien sukupolvien ajan. Työtehtäviin kuuluvat pesien suojeleminen ja siirtäminen hautomoon, poikasten vapauttaminen sekä aikuisten munimaan tulleiden kilpikonnien mittaaminen. Tämän lisäksi projektityöhön kuuluu mm. muoviroskien siivoaminen rannoilta kerran kahdessa viikossa sekä hautomon kunnostaminen.

Tämä kohde sopii sinulle, joka olet valmis tekemään pitkiä päiviä eläinten suojelun hyväksi. Työhön saat kattavan ja monipuolisen orientaation perille saavuttuasi.

Hintaan kuuluvat aamiainen, lounas ja illallinen, jotka kokki valmistaa päivittäin. Lisäksi tarjolla on kahvia ja teetä pitkin päivää. Alueella ei ole kauppoja, joten välipalat ja muut tarvittavat omat eväät tulee hankkia ennen kohteeseen saapumista. Yleistä jääkaappia ei ole käytettävissä ja kuivamuona tulee säilyttää suljettavissa pusseissa. 

Huomioithan, että vaikka tämä kohde sijaitsee rannan läheisyydessä, on uiminen meressä kielletty voimakkaiden virtausten ja suurien aaltojen takia. Rannalla on laguuni, johon voit mennä uimaan vapaa-ajalla. Kohteessa tehdään työtä auringon alla ja on todella tärkeää juoda riittävästi. Normaalin työpäivän aikana ylitetään joki useasti ja sademetsän polut ovat mutaisia. Kerran viikossa työtehtäviin kuuluu n. 16 km pituinen rantamonitorointi, josta 9 km kuljetaan rantahietikolla ja loput maastossa. Lapsille tämä voi olla liian raskas päivä ja tällöin aikuisen tulee huolehtia lapsesta eikä hänkään voi osallistua monitointiin.

Tähän projektiin pääset Suomesta vain Ekomatkaajien kautta.

 

Kenelle

Kohde sopii täysi-ikäisille ja vaatii hyvää peruskuntoa. Päivän aikana kävelymatka on yleensä 5 - 7 km ja kerran viikossa 16 km. Alle 18-vuotiaat vain huoltajan seurassa (mini-ikä 12 vuotta).

Milloin ja hinta

Ympärivuotinen kohde. Kohteessa tulee viettää vähintään kaksi viikkoa. 

2 viikon hinta on 1375 euroa, joka sisältää vapaaehtoistyön, kokin valmistamat ruoat, majoituksen jaetussa neljän hengen huoneessa ja joko kajakki- tai ratsastusretken. Lisäksi saat ennen matkalle lähtöä sähköisen infopaketin.

Pystyisitkö viettämään perillä pidemmän aikaa? 3 viikkoa 1755 euroa / 4 viikkoa 2125 euroa.

Toimintamme onnistumista ei mitata rahalla vaan toiminnan vaikuttavuudella. Tärkein työmme on löytää sopivat henkilöt juuri heille sopiviin projekteihin auttamaan uhanalaisia eläimiä.

majoitus

Jaettu neljän hengen huone pienissä siisteissä taloissa. Huoneessa on kerrossängyt, hyttysverkot ja pieni hylly. Peitot, tyynyn, liinavaatteet ja pyyhkeen saa lainaksi perillä. Jaetut saniteettitilat. Vaatteet voi pestä omalla biohajoavalla pesuaineella. Huomioithan, että sadekaudella vaatteet kuivuvat hitaasti. Lähin pesula on Puerto Jiminezissä. Siivooja vaihtaa lakanat ja pyyhkeet sekä siivoaa tilat kerran viikossa.

Yleisissä tiloissa päätalossa on hyvin toimiva wifi-yhteys. Hanavettä voi juoda huoletta.

Esimerkki työpäivän kulusta

7:00 Aamiainen (mikäli ohjelmassa on aamumonitorointi, joka alkaa klo 4:00, aamiainen syödään myöhemmin vuoron päättyessä noin klo 8:00)

12:00 Lounas

18:00 Illallinen

20:00 Iltamonitorointi

Työvuorot vaihtelevat päivittäin. Jos olet iltavuorossa, seuraavana aamuna sinun ei tarvitse nousta aamuvuoroon, vaan päiväsi alkaa myöhemmin. Töitä on noin 8 tuntia päivässä ja pesintäkaudella (heinä-marraskuu) jopa enemmän. Töitä tehdään kuutena päivänä viikossa.

Näin pääset mukaan! Täytä hakemus hae mukaan-painiketta painamalla, jonka jälkeen odota vahvistusta Ekomatkaajilta. Vahvistus tulee yleensä muutaman päivän sisällä.

ennen matkaa

Matkailijalla tulee olla kansallisen rokotusohjelman mukaiset rokotukset voimassa. Alueella ei tavata malariaa. Muista rokotuksista ota yhteyttä lääkäriisi.

Suomen kansalainen ei tarvitse viisumia Costa Ricaan, kun matkan kesto on alle 90 päivää. Passin tulee olla voimassa kuusi kuukautta matkan jälkeen. Maahan mennessä on esitettävä meno- ja paluulippu.

Costa Rican valuutta on colon, joita tarvitset mm. paikallisbusseissa matkustaessa. Muualla pärjää aika hyvin Yhdysvaltain dollareilla.

Matkalle tarvitset mukaan adapterin A, B 120V. Katso lisää täältä. Jos vietät matkalla pidemmän ajan, suosittelemme ehdottomasti ostamaan prepaid SIM-kortin perille saapuessasi lentokentältä.

Kohteessa perillä pärjää englannin kielen taidolla, mutta espanjan kielen osaamisesta on valtavasti hyötyä varsinkin julkisilla kulkuneuvoilla liikuttaessa.

Matkan maksamisen jälkeen saat kattavan infopaketin tarpeellisista mukaan otettavista vaatteista ja tavaroista. Suosittelemme omien kumisaappaiden mukaan ottamista, mutta tarvittaessa saat kumisaappaat lainaksi projektiorganisaatiolta (kaikkia kokoja ei voida taata). Mukaan ei kannata ottaa farkkuja, jotka eivät kuivu kosteuden takia matkalla.

näin pääset perille

Lento San Joseen, josta on bussilla 9 tunnin matka tai maan sisäisellä lennolla 50 minuutin matka Puerto Jimenezeen. Puerto Jiminezestä on 45 minuutin ajomatka suojelukeskukseen. Tämän matkan voit kulkea etukäteen varaamallasi taksikyydillä. Kyyti maksaa 60 dollaria/ suunta. Paikallisbussi kulkee kerran päivässä ja matka kestää noin 90 minuuttia. Emme suosittele oman auton vuokraamista.

Säännöt

Ennakkomaksu 300 euroa tulee maksaa heti sen jälkeen, kun hakemus on hyväksytty. Loppulasku tulee maksaa viimeistään 45 päivää ennen lähtöä.

Peruutusehdot

Matkan voi peruuttaa 1 kk ennen lähtöä 100 euron kuluilla. Matkan voi peruuttaa 7 päivää ennen lähtöä 200 euron kuluilla. Myöhemmin kuin 7 päivää ennen lähtöä tehdyistä peruutuksista ei palauteta rahaa takaisin. Muistathan hankkia kattavan matkavakuutuksen.

turvallisuus

Costa Ricassa on turvallista matkustaa. Nestehukka ja auringossa palaminen ovat tyypillisimmät ongelmat, joihin voi varautua juomalla tarpeeksi ja käyttämällä vahvaa aurinkorasvaa (50) ja hellehattua. Alueella on paljon käärmeitä, joita turisti ei tosin välttämättä kohtaa matkansa aikana. Lähin lääkäri löytyy Puerto Jimenezestä 45 minuutin ajomatkan päästä ja sairaala Golfitosta, jonne matka kestää 30 min veneellä tai 3 tuntia autolla. Pieniin haavereihin projektiorganisaatio on toki varautunut ensiapupakkauksella.

 
 
 
 
 

Costa Rica