Costa Rica

Osa Peninsula

P1060213.jpg

Costa Rica kohteena

Costa Rica sijaitsee Väli-Amerikassa, Tyynenmeren ja Karibianmeren välissä, ja sen naapurivaltiot ovat Nicaragua sekä Panama. Maa on suojellut pinta-alastaan suuremman osan kansallispuistoiksi kuin mikään toinen maa. Costa Rica on onnistunut luonnonsuojeluohjelmassaan hyvin ja pääosa turistien tuomista rahoista jää paikallisille sekä ohjautuu luonnonsuojeluun. Costa Ricalla on kunnianhimoinen tavoite olla ensimmäinen hiilineutraali maa maailmassa vuoteen 2021 mennessä. Costa Rica aikoo myös olla ensimmäinen valtio maailmassa, joka lopettaa eläintarhojen ylläpitämisen kokonaan.

Costa Ricassa uskotaan olevan maailman rikkain luonto ja National Geographic onkin julistanut Costa Rican luontomatkailun ykköskohteeksi. Maan pienuudesta huolimatta sen biodiversiteetti on valtava ja Costa Rica tunnetaankin ympäri maailmaa ainutlaatuisesta ja rikkaasta luonnostaan. Maailmassa ei ole toista aluetta, jossa näin pienelle alueelle mahtuu niin monta erilaista elinympäristöä. Costa Rican luonnon monimuotoisuus on valtava, jopa 4 prosenttia maailman eliölajeista löytyy Costa Ricasta. 2 - 3% kasveista ei löydy mistään muualla koko maailmasta. Erään laskelman mukaan lajeja on enemmän kuin Yhdysvalloissa ja Euroopassa yhteensä.

Costa Rican vilkkainta matkailusesonkia on joulukuulta huhtikuulle kestävä kuiva kausi. Hyvää aikaa matkustaa Costa Ricaan ovat myös touko-heinäkuu ja marraskuu, jolloin voi sataa, muttei liiaksi. Costa Rican sadekausi on voimakkaimmillaan elokuulta lokakuulle, jolloin vapaaehtoisia kaivataan kipeästi mukaan! Ilmasto on trooppinen, noin +30 astetta läpi vuoden. Costa Rica on myös luontomatkailijan unelmakohde; upeat rannat, tulivuoret ja sademetsät sykähdyttävät kokeneemmankin reissaajan. 

Merikilpikonnaprojekti Osa Peninsulassa

Osan niemimaan alueella tavataan neljää merikilpikonnalajia, jotka kaikki ovat luokiteltuja uhanalaisiksi. Merikilpikonnia tavataan alueella ympäri vuoden. 

Vapaaehtoisena pääset auttamaan näiden lajien suojelemisessa ja varmistamaan, että ne säilyvät maapallolla myös seuraavien sukupolvien ajan. Työtehtäviin kuuluvat pesien suojeleminen ja siirtäminen hautomoon, poikasten vapauttaminen sekä aikuisten munimaan tulleiden kilpikonnien mittaaminen. Tämän lisäksi projektityöhön kuuluu mm. muoviroskien siivoaminen rannoilta kerran kahdessa viikossa sekä hautomon kunnostaminen.

Kaikki työvaiheet ovat todella tärkeitä. Munien kaivaminen pois hietikolta takaa paremmat mahdollisuudet sille, että munat kehittyvät ja niistä kuoriutuu poikasia. Hautomokäynnit ovat oleellinen osa työtä ja tällöin tarkistetaan onko poikasia syntynyt. Hautomolla tulee käydä pari kertaa päivässä, koska vastasyntyneiden poikasten tulee päästä välittömästi mereen kuumalta hiekalta. Kun ensimmäisen kerran pääsee hautomolle avaamaan verkkoja ja näkee poikasia on tunne kerrassaan maaginen. Kun poikaset vapautetaan ja ne lähtevät kohti merta, uhkaavat niitä mm. korppikotkat, esteet hietikolla ja nestehukka, joten vapaaehtoiset pitävät silmällä mahdollisia uhkatilanteita. Yövuoroilla tarkkaillaan aikuisia merikilpikonnanaaraita, jotka tulevat munimaan rannalle. Tämä on vapaaehtoisille ainoa mahdollisuus nähdä aikuisia merikilpikonnia.

Vapaaehtoisten ansiosta Costa Ricassa jopa 9/10 merikilpikonnan munasta kuoriutuu ja selviytyy poikaseksi, joten työ on todella tärkeää. Ilman vapaaehtoisten apua vain 3/10 merikilpikonnan munasta kuoriutuu ja selviytyy poikaseksi, koska merikilpikonnan munia uhkaavat mm. nousu- ja laskuvesi, munia syövät eläimet ja tuoreita munia syövät paikalliset ihmiset.

Tämä kohde sopii sinulle, joka olet valmis tekemään pitkiä päiviä eläinten suojelun hyväksi. Työhön saat kattavan ja monipuolisen orientaation perille saavuttuasi.

Alueella ei ole kauppoja, joten välipalat ja muut tarvittavat omat eväät tulee hankkia ennen kohteeseen saapumista. Yleistä jääkaappia ei ole käytettävissä ja kuivamuona tulee säilyttää suljettavissa pusseissa. 

Huomioithan, että vaikka tämä kohde sijaitsee rannan läheisyydessä, on uiminen meressä kielletty voimakkaiden virtausten ja suurien aaltojen takia. Rannalla on laguuni, johon voit mennä uimaan vapaa-ajalla. Kohteessa tehdään työtä auringon alla ja on todella tärkeää juoda riittävästi. Normaalin työpäivän aikana ylitetään joki useasti ja sademetsän polut ovat mutaisia. Kerran viikossa työtehtäviin kuuluu n. 16 km pituinen rantamonitorointi, josta 9 km kuljetaan rantahietikolla ja loput maastossa. Lapsille tämä voi olla liian raskas päivä ja tällöin aikuisen tulee huolehtia lapsesta eikä hänkään voi osallistua monitointiin.

Tähän projektiin pääset Suomesta vain Ekomatkaajien kautta.

KYSY LISÄTIETOJA INFO@EKOMATKAAJAT.FI / 0404142930/ OSALLISTU MATKAILTAAMME TOIMISTOLLAMME KAUKLAHDESSA.

 
P1060386.jpg
 

Kenelle

Kohde sopii täysi-ikäisille ja vaatii hyvää peruskuntoa. Päivän aikana kävelymatka on yleensä 5 - 7 km ja kerran viikossa 16 km. Alle 18-vuotiaat voivat osallistua projektiin, mutta vain huoltajan seurassa (mini-ikä 12 vuotta). Projektiin ei ole lapsialennusta.

Kohde sopii meren- ja luonnonsuojelusta kiinnostuneille sekä merikilpikonnien suojelusta innostuneille matkaajille.

Täällä näet konkreettisesti päivittäin mitä merkitystä työlläsi on.

Milloin ja hinta

Ympärivuotinen kohde. Kohteessa tulee viettää vähintään kaksi viikkoa. Aloituspäivät ovat joka kuun ensimmäinen maanantai ja kolmas maanantai.

2 viikon hinta on 1953 euroa, joka sisältää vapaaehtoistyön, kokin valmistamat herkulliset ja monipuoliset ruoat (aamupala, lounas ja illallinen), majoituksen jaetussa neljän hengen huoneessa ja joko kajakki- tai ratsastusretken. Kahvia ja teetä on tarjolla pitkin päivää. Lisäksi saat ennen matkalle lähtöä sähköisen infopaketin.

Pystyisitkö viettämään perillä pidemmän aikaa? 3 viikkoa 2853 euroa.

Vuoden 2020 hinnat eivät ole vielä varmentuneet.

Toimintamme onnistumista ei mitata rahalla vaan toiminnan vaikuttavuudella. Tärkein työmme on löytää sopivat henkilöt juuri heille sopiviin projekteihin auttamaan uhanalaisia eläimiä.

ARVOKAS TYÖ

Ilman vapaaehtoisia tämä projekti ei pysty pyörimään vuosittain. Vapaaehtoiset ovat todella tärkeitä, koska he tuovat resursseja työn tekemiseen. Innokas ja energinen vapaaehtoinen ei koe tätä työtä rutiiniksi, vaan kaikki kokemukset ja elämykset ovat hänelle upeita hetkiä. Vapaaehtoisten merkityksen ymmärrät perillä - jokainen näiden uhanalaisten merikilpikonnien hyväksi tekemäsi pieneltäkin tuntuva asia on merkityksellinen.

majoitus

Jaettu neljän hengen huone pienissä siisteissä taloissa. Huoneessa on kerrossängyt, hyttysverkot ja pieni hylly. Peitot, tyynyn, liinavaatteet ja pyyhkeen saa lainaksi perillä. Jaetut saniteettitilat. Vaatteet voi pestä omalla biohajoavalla pesuaineella. Huomioithan, että sadekaudella vaatteet kuivuvat hitaasti. Lähin pesula on Puerto Jiminezissä. Siivooja vaihtaa lakanat ja pyyhkeet sekä siivoaa tilat kerran viikossa.

Yleisissä tiloissa päätalossa on hyvin toimiva wifi-yhteys. Hanavettä voi juoda huoletta.

Esimerkki työpäivän kulusta

7:00 Aamiainen (mikäli ohjelmassa on aamumonitorointi, joka alkaa klo 4:00, aamiainen syödään myöhemmin vuoron päättyessä noin klo 8:00)

12:00 Lounas

18:00 Illallinen

20:00 Iltamonitorointi

Työvuorot vaihtelevat päivittäin. Jos olet iltavuorossa, seuraavana aamuna sinun ei tarvitse nousta aamuvuoroon, vaan päiväsi alkaa myöhemmin. Töitä on noin 8 tuntia päivässä ja pesintäkaudella (heinä-marraskuu) jopa enemmän. Töitä tehdään kuutena päivänä viikossa.

NÄIN PÄÄSET MUKAAN

Täytä hakemus hae mukaan-painiketta painamalla, jonka jälkeen odota vahvistusta Ekomatkaajilta. Vahvistus tulee yleensä muutaman päivän sisällä. Tämän jälkeen voit varata lennot. Lähetämme laskut vahvistuksen jälkeen.

ennen matkaa

Matkailijalla tulee olla kansallisen rokotusohjelman mukaiset rokotukset voimassa. Alueella ei tavata malariaa. Muista rokotuksista ota yhteyttä lääkäriisi.

Suomen kansalainen ei tarvitse viisumia Costa Ricaan, kun matkan kesto on alle 90 päivää. Passin tulee olla voimassa kuusi kuukautta matkan jälkeen. Maahan mennessä on esitettävä meno- ja paluulippu.

Suosittelemme kattavaa matkavakuutusta. Emme suosittele oman auton vuokraamista.

Costa Rican valuutta on colon, joita tarvitset mm. paikallisbusseissa matkustaessa. Muualla pärjää aika hyvin Yhdysvaltain dollareilla.

Matkalle tarvitset mukaan adapterin A, B 120V. Katso lisää täältä. Jos vietät matkalla pidemmän ajan, suosittelemme ehdottomasti ostamaan prepaid SIM-kortin perille saapuessasi lentokentältä. Suosittelemme hankkimaan matkalle paikallisen sim-kortin, koska yhteydenpito projektiorganisaation kanssa matkan aikana ei suju suomalaisella liittymällä.

Kohteessa perillä pärjää englannin kielen taidolla, mutta espanjan kielen osaamisesta on valtavasti hyötyä varsinkin julkisilla kulkuneuvoilla liikuttaessa.

Matkan maksamisen jälkeen saat kattavan infopaketin tarpeellisista mukaan otettavista vaatteista ja tavaroista. Suosittelemme omien kumisaappaiden mukaan ottamista, mutta tarvittaessa saat kumisaappaat lainaksi projektiorganisaatiolta (kaikkia kokoja ei voida taata). Mukaan ei kannata ottaa farkkuja, jotka eivät kuivu kosteuden takia matkalla.

näin pääset perille

Lento San Joseen, josta on bussilla 9 tunnin matka tai maan sisäisellä lennolla 50 minuutin matka Puerto Jimenezeen. Puerto Jiminezestä on 45 minuutin ajomatka suojelukeskukseen. Tämän matkan voit kulkea etukäteen varaamallasi taksikyydillä. Kyyti maksaa 60 dollaria/ suunta. Paikallisbussi kulkee kerran päivässä ja matka kestää noin 90 minuuttia.

Säännöt

Ennakkomaksu 300 euroa tulee maksaa heti sen jälkeen, kun hakemus on hyväksytty. Loppulasku tulee maksaa viimeistään 45 päivää ennen lähtöä.

Peruutusehdot

Matkan voi peruuttaa 1 kk ennen lähtöä 100 euron kuluilla. Matkan voi peruuttaa 7 päivää ennen lähtöä 200 euron kuluilla. Myöhemmin kuin 7 päivää ennen lähtöä tehdyistä peruutuksista ei palauteta rahaa takaisin. Muistathan hankkia kattavan matkavakuutuksen.

turvallisuus

Costa Ricassa on turvallista matkustaa. Nestehukka ja auringossa palaminen ovat tyypillisimmät ongelmat, joihin voi varautua juomalla tarpeeksi ja käyttämällä vahvaa aurinkorasvaa (50) ja hellehattua. Alueella on paljon käärmeitä, joita turisti ei tosin välttämättä kohtaa matkansa aikana. Lähin lääkäri löytyy Puerto Jimenezestä 45 minuutin ajomatkan päästä ja sairaala Golfitosta, jonne matka kestää 30 min veneellä tai 3 tuntia autolla. Pieniin haavereihin projektiorganisaatio on toki varautunut ensiapupakkauksella.

 
 
 
 
 

Costa Rica