Etelä-Afrikka

Marakele

P1010136.jpg

MARAKELE KOHTEENA

Toteuta unelmasi lähteä Etelä-Afrikkaan katsomaan norsuja vastuullisesti. Työ Marakelen kansallispuistossa on Ekomatkaajien tarkoin valituista projekteista kaikkein monipuolisin. Työpäivät ovat pitkiä ja työtä on paljon. Kaikki havainnot uhanalaisista eläimistä kirjataan ylös ja pääset ottamaan kuvia, joiden avulla rakennetaan kattavaa tietopakettia eri lajeista. Maisemat ovat kerrassaan upeita, eläimiä on runsaasti ja työtehtävät ovat vaihtelevia. On vaikea valita mikä tässä kohteessa on parasta. Täältä ei halua lähteä pois, sillä nämä maisemat, eläimet ja yövuorot vievät mennessään. Täällä tuntee tekevänsä tärkeää työtä joka hetki. Viikonloput ovat yleensä vapaat ja tällöin voit rentoutua projektiorganisaation talon pihalla.

Marakelen kansallispuisto sijaitsee Etelä-Afrikan pohjoisosassa, lähellä Botswanan rajaa. Marakelen eläimistö on todella monipuolista ja alueella tavataankin jopa 250 erilaista lintulajia. Kansallispuiston alueella asuu myös leijonia, norsuja, virtahepoja, hyeenoita ja leopardeja.  Uhanalainen kapinkorppikotka pesii monilukuisena Marakelessa. Laajan eläinkirjon lisäksi Marakele hurmaa upealla luonnollaan ja maisemillaan!

Tähän projektiin pääset Suomesta vain Ekomatkaajien kautta.

 
P1010618.jpg

Kenelle

Tämä kohde on täydellinen uhanalaisten eläinten- ja ympäristönsuojelusta kiinnostuneelle ahkeralle ekomatkaajalle. Tämä kohde sopii täysi-ikäisille, jotka nauttivat pitkistä päivistä jeepin kyydissä. Valokuvaajille tämä on unelmakohde. Oma kamera kannattaa ottaa mukaan matkalle, mutta se ei ole pakollinen. Projekti ei valitettavasti pysty lainaamaan kameraa.

Projekti sopii kasvissyöjille ja vegaaneille. Projektiorganisaatio ei käytä palmuöljyä 99 % missään tuotteessa (jokaisessa maassa myytävässä margariinissa valitettavasti on palmuöljyä).

Milloin ja hinta

Etelä-Afrikan Marakele on ympärivuotinen kohde. Kohteessa tulee viettää vähintään kaksi viikkoa. Projektin aloitus- ja lopetuspäivät ovat tiistaisin. Kahden viikon hinta on 1640 euroa (sis. alv). Hinta sisältää projektissa tehtävän työn, majoituksen ja ruoat. Perjantaisin käydään syömässä ravintolassa; tämä ruokailu ei kuulu hintaan. Saat ennen matkaa myös sähköisen infopaketin.

Pystyisitkö viettämään perillä pidemmän aikaa? 3 viikkoa 2340 euroa (sis. alv). Kysele erikseen muita hintoja. Maksimi perilläoloaika 12 viikkoa.

Toimintamme onnistumista ei mitata rahalla vaan toiminnan vaikuttavuudella. Tärkein työmme on löytää sopivat henkilöt juuri heille sopiviin projekteihin auttamaan uhanalaisia eläimiä.

majoitus

Majoitus on projektiorganisaation siistissä ja viihtyisässä talossa. Yhdessä huoneessa majoittuu 4 - 6 henkilöä. Peseytymistilat ovat jaetut. Huoneissa on hyttysverkot, liinavaatteet ja pyyhe. Oma makuupussi toimii peittona ja lisäksi tarpeen yöretkillä.

Lisämaksusta on tarjolla yksi kahden hengen huone (130 euroa/ viikko) tai kahden hengen nurkkaus kuuden hengen huoneessa (60 euroa/ kaksi viikkoa).

Kerrallaan kohteeseen mahtuu enintään 10 vapaaehtoista.

Pyykit voit pestä pyykinpesukoneessa kahdesti viikossa tiistaisin ja lauantaisin pienestä lisämaksusta. Koko korillisen pesettäminen maksaa R50 eli noin 3-4 euroa ja korillisen voit jakaa jonkun toisen kanssa.

Aidatulla piha-alueella pääset nauttimaan vapaa-ajasta.

Kansallispuiston alueella ei toimi yleisessä käytössä olevaa wifiä, mutta perjantaisin käydään kylällä syömässä ja samalla pääset internetiin. Jos tarvitset internet-yhteyttä useammin, voit tarvittaessa hankkia prepaid sim-kortin lentokentältä.

esimerkki työpäivän kulusta

5:30 Aamun monitorointi/työskentely alueella

12:00 Paluu majapaikkaan lounaalle, kerättyjen tietojen siirto koneelle ja päivälepo

15:00 Iltapäivän monitorointi/työskentely alueella

20:00 Päivällinen

Yleensä päiväohjelmaan kuuluu kaksi safariajelua. Ensimmäiselle lähdetään varhain aamulla, kun eläimet ovat aktiivisia. Keskipäivän kuumimmat tunnit lepäillään – niin tekevät myös eläimet – ja toiselle safariajelulle lähdetään lounaan jälkeen iltapäivällä.  Kansallispuistoissa ajoneuvosta ei saa poistua. Ajeluiden aikana pysähdytään kahvitauolle jaloittelemaan.  

Kaikille kuuluu noin kerran viikossa keittiö- ja toimistovuoro aamu- tai iltapäivällä, jolloin monitorointia ei ole. Työt vaihtelevat kauden mukaan sekä vapaaehtoisilla on mahdollisuus osaamisensa perusteella osallistua erilaisiin töihin. Kerran viikossa lähdetään yhdessä läheiseen kylään ostoksille ja syömään. Ravintolaruokailu ei kuulu projektin hintaan.

Jeepissä istumisen lisäksi työtehtäviin kuuluu myös muuta mm. vieraskasvien kitkemistä, tielle kaatuneiden puiden siirtämistä pois tieltä, puiden suojaamista verkoilla ja kamera-ansojen akkujen vaihtamista.

ennen matkaa

Etelä-Afrikassa saa Suomen kansalainen oleskella 90 päivää ilman viisumia. Passin tulee olla voimassa 6 kuukautta matkan jälkeen. Alueella ei esiinny malariaa. Matkalle suositellaan rokotusohjelman mukaisia perusrokotuksia. Keskustele asiasta lääkärin kanssa sekä tarpeesta lisärokotuksiin. Lisätietoja rokote.fi.

Kohteessa pärjäät englannin kielellä.

Ennakkomaksu on 50 % kokonaissummasta, joka tulee maksaa välittömästi projektipaikan vahvistuttua. Ennakkomaksua ei palauteta jos matka peruntuu lähtijän toimesta. Ennakkomaksua ei palauteta missään tilanteessa edes lääkärintodistusta vastaan. Matkan voi perua 12 viikkoa ennen lähtöä, jolloin kuluina pidätetään 50 % kokonaissummasta.

Näin pääset mukaan! Täytä hakemus hae mukaan-painiketta painamalla, jonka jälkeen odota vahvistusta Ekomatkaajilta. Vahvistus tulee yleensä muutaman päivän sisällä.

HUOM! Hakukaavakkeen kaksi ensimmäistä sivua tulee täyttää projektiin hakiessa. Kaksi seuraavaa sivua ehtii täyttää myöhemminkin, mutta ne tulee olla täytettyinä hyvissä ajoin ennen matkaa. Viimeinen sivu tulee olla lääkärin allekirjoittama.

näin pääset perille

Lento Johannesburgiin (JNB). Kaupunkiin on useita eri lentoyhteyksiä. Sinut noudetaan lentokentältä kansainvälisten saapuvien lentojen infopisteen luota projektiorganisaation toimesta klo 11:00 ja tuodaan takaisin lentokentälle klo 11:00. Kuljetus on maksullinen ja ajomatka kohteeseen kestää yhteen suuntaan noin neljä tuntia. Kuljetuksen hinta on ZAR 3000 / noin 210 euroa / menopaluu (jos kuljetukset ovat tiistaisin) ja kuljetus maksetaan perillä projektiorganisaatiolle.

 
Ei kyllä sanat riitä kertomaan, miten upea kokemus tuo oli! Pala sydäntä jäi kyllä tuonne.
— Pinja / Marakele, Etelä-Afrikka
 
 
 
 
 
 

National Park

Thabazimbi, Etelä-Afrikka 

 

 
 
 

Kokemuksia Etelä-Afrikan kohteesta