Etelä-Afrikka

Marakele

Ekomatkaajat Etelä-Afrikka vapaaehtoistyö.jpg

vapaaehtoistyö MARAKELEn kansallispuistossa

Toteuta unelmasi lähteä Etelä-Afrikkaan katsomaan norsuja vastuullisesti. Työ Marakelen kansallispuistossa on Ekomatkaajien tarkoin valituista projekteista kaikkein monipuolisin. Työpäivät ovat pitkiä ja työtä on paljon, mutta työ ei tunnu raskaalta. Suurin osa päivästä istutaan jeepissä, mutta työtä tehdään myös jalan. Työtehtäviin kuuluu leijonien, leopardien ja hyeenojen saalistamisen ja ruokailun seuranta ja tietopakettien laatiminen näiden tietojen pohjalta. Tärkeä osa työstä on norsujen määrän, terveydentilan ja liikkuvuuden tarkkailu sekä tietopakettien laatiminen. Kaikki havainnot uhanalaisista eläimistä kirjataan ylös ja pääset ottamaan kuvia, joiden avulla rakennetaan kattavia tietopakettia eri lajeista. Työtä tehdään ensin jeepistä käsin ja sen jälkeen projektiorganisaation toimistolla, jossa tiedot ja kuvat käydään tarkasti läpi. Toimistolla myös käydään läpi kamera-ansojen valokuvat ja videot.

Hinta alkaen 1500 euroa/ kaksi viikkoa.

Ympärivuotinen kohde.

NÄIN PÄÄSET MUKAAN

Lähetä meille vapaamuotoinen kysely ja kerro, koska haluaisit lähteä vapaaehtoiseksi. Me selvitämme paikkatilanteen. Vahvistus tulee yleensä muutaman päivän sisällä. Tämän jälkeen voit varata lennot. Lähetämme laskut vahvistuksen jälkeen.

Sanat eivät riitä kuvaamaan, miten huikea reissu oli. Todellinen once in a lifetime kokemus eläinrakkaille ja luonnossa viihtyville.
— Vappu
Ekomatkaajat leijona norsu sarvikuono.jpg

TOP 3

Uhanalaisten eläinten suojelu

Big5

Luonnonsuojelu

Työ jeepin ulkopuolella pitää sisällään esimerkiksi piikkisten pensaiden leikkaamista ja teiden kunnossapitoa, jotta jeepillä päästään kulkemaan teitä eteenpäin, vieraslajien kitkemistä luonnosta, aitojen pystytystä sekä kamera-ansoihin pattereiden vaihtamista. Puiston johtaja tai puistonvartijat saattavat pyytää vapaaehtoisia avuksi mm. eläinten siirtämiseen. Kerran kahdessa viikossa yövytään jeepin katolla keskellä kansallispuistoa. Täyden kuun aikana yövuoroon saattaa päästä jopa kerran viikossa. On todettu, että alueilla, joilla on kansalaisjärjestöjen aktiivista toimintaa, luonnon kärsimät tappiot ovat jääneet merkittävästi vähäisemmäksi kuin muissa osissa. Mitä enemmän vapaaehtoisia on mukana toiminnassa, sitä aktiivisempaa toiminta kansallispuistossa on. Marakelessa on täysin turvallista liikkua jeepissä ja jeepin ulkopuolella projektiorganisaation asiantuntijoiden kanssa.

Maisemat ovat kerrassaan upeita, eläimiä on runsaasti ja työtehtävät ovat vaihtelevia. On vaikea valita, mikä tässä kohteessa on parasta. Täältä ei halua lähteä pois, sillä nämä maisemat ja eläimet vievät mennessään. Täällä tuntee tekevänsä tärkeää työtä joka hetki. Sunnuntait ovat yleensä vapaat ja tällöin voit rentoutua projektiorganisaation talon pihalla.

Marakelen kansallispuisto sijaitsee Etelä-Afrikan pohjoisosassa, lähellä Botswanan rajaa. Marakelen eläimistö on todella monipuolista ja alueella tavataankin jopa 250 erilaista lintulajia. Kansallispuistossa pesii mm. uhanalainen kapinkorppikotka. Laajan eläinkirjon lisäksi Marakele hurmaa upealla luonnollaan ja maisemillaan! Olemme tehneet yhteistyötä projektiorganisaation kanssa vuodesta 2017. Projektiorganisaatio on ehdolla Afrikan vastuullisen matkailun palkinnon saajaksi vuodelle 2019.

Tavallisella safarimatkalla näet luontodokumenttia. Vapaaehtoisena olet osana sitä.

Tähän projektiin pääset Suomesta vain Ekomatkaajien kautta.

#norsujensuojelu #pelastanorsut

 
Ei kyllä sanat riitä kertomaan, miten upea kokemus tuo oli! Pala sydäntä jäi kyllä tuonne.
— Pinja / Marakele, Etelä-Afrikka

Kenelle

Tämä kohde on täydellinen uhanalaisten eläinten- ja ympäristönsuojelusta kiinnostuneelle ahkeralle ekomatkaajalle. Tämä kohde sopii täysi-ikäisille, jotka nauttivat pitkistä päivistä jeepin kyydissä. Valokuvaajille tämä on unelmakohde. Oma kamera kannattaa ottaa mukaan matkalle, mutta se ei ole pakollinen. Projekti ei valitettavasti pysty lainaamaan kameraa, joten ilman kameraa pääset tekemään muita työtehtäviä.

Projekti sopii myös kasvissyöjille ja vegaaneille. Yleensä päivällä on tarjolla kevyempi ruoka (esimerkiksi salaattia) ja illalla tukevampi ruoka (mm. hampurilaisia, hodareita, lasagnea tms). Projektiorganisaatio ei käytä palmuöljyä 99 % lainkaan (jokaisessa maassa myytävässä margariinissa valitettavasti on palmuöljyä). Projektiorganisaatiolla on oma puutarha, josta saadaan joskus herkkuja suoraan ruokapöytään.

Milloin ja hinta

Etelä-Afrikan Marakele on ympärivuotinen kohde ja sää suosii läpi vuoden. Syyskuusta maaliskuulle päivän ylin lämpötila on noin 28 astetta ja talvikaudella huhtikuusta elokuulle parhaimmillaan 22-25 asteen välillä. Iltaisin varsinkin kesäkuukausina saattaa olla viileää ja öisin lämpötila voi tippua jopa nollaan. Kohteessa tulee viettää vähintään kaksi viikkoa. Projektin aloitus- ja lopetuspäivät ovat tiistaisin. Kahden viikon hinta on 1500 euroa. Hinta sisältää projektissa tehtävän työn, majoituksen ja ruoat. Perjantaisin käydään syömässä ravintolassa; tämä ruokailu ei kuulu hintaan. Saat ennen matkaa myös sähköisen infopaketin.

Pystyisitkö viettämään perillä pidemmän aikaa? 3 viikkoa 2200 euroa. Kysele erikseen hintoja pidemmälle oleskelulle. Maksimi perilläoloaika 12 viikkoa.

Vuoden 2020 hinnat:

Kaksi viikkoa 1805 euroa ja kolme viikkoa 2575 euroa.

24.12.2019 - 7.1.2020 projekti on todennäköisesti kiinni.

ARVOKAS TYÖ

Toimintamme onnistumista ei mitata rahalla vaan toiminnan vaikuttavuudella. Tärkein työmme on löytää sopivat henkilöt juuri heille sopiviin projekteihin auttamaan uhanalaisia eläimiä.

Ilman vapaaehtoisia tämä projekti ei pysty pyörimään ympäri vuoden. Projektiorganisaatio kykenee toimimaan ainoastaan vapaaehtoisten maksujen avulla. Vapaaehtoisten maksama projektimaksu käytetään koko projektin ylläpitoon (kulkuvälineiden ostamiseen ja ylläpitämiseen, bensaan, monitorointi- ja tutkimustarvikkeisiin, tietokoneisiin, kamera-ansoihin, pattereihin, projektiorganisaation palkkoihin sekä majoitukseen ja ruokaan). Ilman vapaaehtoisten taloudellista tukea projektiorganisaatio ei voisi jatkaa toimintaansa eikä Marakelen kansallispuistossa olisi tällöin ketään, joka monitoroisi aluetta. Vapaaehtoiset ovat todella tärkeitä, koska he tuovat lisäksi resursseja työn tekemiseen. Innokas ja energinen vapaaehtoinen ei koe tätä työtä rutiiniksi, vaan kaikki kokemukset ja elämykset ovat hänelle upeita hetkiä. Vapaaehtoinen antaa siis sekä rahallisen panoksensa että myös työpanoksensa projektin hyväksi. Vapaaehtoisena pääset näkemään ja kokemaan paljon - tätä elämystä et unohda.

majoitus

Majoitus on projektiorganisaation siistissä ja viihtyisässä talossa. Yhdessä huoneessa majoittuu 4 - 6 henkilöä. Peseytymistilat ovat jaetut. Huoneissa on hyttysverkot, peitot, tyynyt ja aluslakanat. Ikkunoissa ei ole verkkoja. Oma makuupussi on tarpeen yöretkillä ja talvikaudella on tarpeen ottaa mukaan lämmin makuuupussi (öisin saattaa olla lämpötila nollassa). Ota oma pyyhe mukaan. Projektiorganisaatio hyödyntää aurinkoenergiaa talolla ja kamera-ansoissa. Sinutkin opetetaan toimimaan vastuullisesti talon tavoin. Vettä ei valuteta turhaan hanasta. Kaikki kierrätetään tai käytetään uudelleen. Kaikki talolla kokattu ruoka sekä ravintolasta yli jäänyt ruoka pyritään hyödyntämään uudelleen ja syömään niitä seuraavina päivinä aiheuttamatta hävikkiä. Joka päivä kokataan kuitenkin tietysti vapaaehtoisille herkullisia ruokia.

Ekomatkaajat vapaaehtoisten majoitus Etelä-Afrikka.JPG

Lisämaksusta on tarjolla yksi kahden hengen huone (162 euroa/ viikko) tai kahden hengen nurkkaus kuuden hengen huoneessa (75 euroa/ kaksi viikkoa).

Kahden hengen huone

Kahden hengen huone

Kerrallaan kohteeseen mahtuu enintään 10 vapaaehtoista.

Pyykit voit pestä pyykinpesukoneessa kahdesti viikossa tiistaisin ja lauantaisin pienestä lisämaksusta. Koko korillisen pesettäminen maksaa R50 eli noin 3-4 euroa ja korillisen voit jakaa jonkun toisen kanssa.

Aidatulla piha-alueella pääset nauttimaan vapaa-ajasta. Pihalla on vapaaehtoisten käytössä oleva uima-allas.

Kansallispuiston alueella projektiorganisaation talossa toimii rajatulla datamäärällä yleisessä käytössä oleva wifi. Perjantaisin käydään syömässä läheisessä Thabazimbin kylässä ja sielläkin pääset internetiin. Jos tarvitset internet-yhteyttä useammin, voit tarvittaessa hankkia prepaid sim-kortin lentokentältä.

esimerkki työpäivän kulusta

5:30 Aamun monitorointi/työskentely alueella

12:00 Paluu majapaikkaan lounaalle, kerättyjen tietojen siirto koneelle ja vapaa-aikaa

15:00 Iltapäivän monitorointi/työskentely alueella

20:00 Päivällinen

Yleensä päiväohjelmaan kuuluu kaksi safariajelua. Ensimmäiselle lähdetään varhain aamulla, kun eläimet ovat aktiivisia. Keskipäivän kuumimmat tunnit lepäillään – niin tekevät myös eläimet – ja toiselle safariajelulle lähdetään lounaan jälkeen iltapäivällä.  Kansallispuistoissa ajoneuvosta ei saa poistua. Ajeluiden aikana pysähdytään kahvitauolle jaloittelemaan.  

Kaikille kuuluu noin kerran viikossa keittiö- ja toimistovuoro aamu- tai iltapäivällä, jolloin monitorointia ei ole. Työt vaihtelevat kauden mukaan. Vapaaehtoisilla on mahdollisuus osaamisensa perusteella osallistua erilaisiin töihin. Kerran viikossa lähdetään yhdessä läheiseen kylään ostoksille ja syömään. Ravintolaruokailu ei kuulu projektin hintaan.

Työskentely alueella sisältää mm. vieraskasvien kitkemistä, tielle kaatuneiden puiden siirtämistä pois tieltä, puiden suojaamista verkoilla ja kamera-ansojen akkujen vaihtamista.

Vapaapäiviä ei välttämättä ole joka viikko, vaan kahden viikon oleskelun aikana vapaata saattaa olla esimerkiksi yhden päivän verran. Työtä tehdään arkisin ja lauantaisin (6 päivää viikossa).

Kerran kahdessa viikossa on mahdollisuus seurata kansallispuiston elämää tähtien alla.

SÄÄNNÖT

Ennakkomaksu on 50 % kokonaissummasta, joka tulee maksaa välittömästi projektipaikan vahvistuttua. Loppulasku tulee maksaa viimeistään 45 päivää ennen lähtöä.

PERUUTUSEHDOT

Ennakkomaksua ei palauteta jos matka peruuntuu lähtijän toimesta edes lääkärintodistusta vastaan. Matkan voi perua 12 viikkoa ennen lähtöä, jolloin kuluina pidätetään ennakkomaksu (50 % kokonaissummasta). Muistathan hankkia kattavan matkavakuutuksen.

NÄIN PÄÄSET MUKAAN

Lähetä meille vapaamuotoinen kysely ja kerro, koska haluaisit lähteä vapaaehtoiseksi. Me selvitämme paikkatilanteen. Tämän jälkeen täytä hakemus hae mukaan-painiketta painamalla, jonka jälkeen odota vahvistusta Ekomatkaajilta. Vahvistus tulee yleensä muutaman päivän sisällä. Tämän jälkeen voit varata lennot. Vahvistuksen jälkeen lähetämme laskut.

HUOM! Hakukaavakkeen kaksi ensimmäistä sivua tulee täyttää projektiin hakiessa. Kaksi seuraavaa sivua ehtii täyttää myöhemminkin, mutta ne tulee olla täytettyinä hyvissä ajoin ennen matkaa. Viimeinen sivu tulee olla lääkärin allekirjoittama.

näin pääset perille

Lento Johannesburgiin (JNB). Kaupunkiin on useita eri lentoyhteyksiä. Sinut noudetaan lentokentältä kansainvälisten saapuvien lentojen infopisteen luota projektiorganisaation toimesta klo 11:00 ja tuodaan takaisin lentokentälle klo 11:00. Näiden tietojen perusteella voit varata lentosi - kunhan hakemuksesi on ensin hyväksytty. Kuljetus on maksullinen ja ajomatka kohteeseen kestää yhteen suuntaan noin neljä tuntia. Yleensä menomatkalla käydään lounaalla (ei sisälly hintaan). Kuljetuksen hinta on ZAR 3000 / noin 210 euroa / menopaluu (jos kuljetukset ovat tiistaisin) ja kuljetus maksetaan käteisellä perillä suoraan projektiorganisaatiolle. Muina päivinä kuljetus on kalliimpi.

Emme suosittele omatoimista liikkumista Johannesburgin alueella.

MAATA PITKIN KOHTEESEEN

Sanotaan heti alkuun että matka Suomesta Marakelen kansallispuistoon maata pitkin ei ole helppo ja nopea. Matkatessa Afrikan maissa on hyvä muistaa, että monet maat vaativat viisumin, ja sen saatavuudesta ei ole varmuutta. Maata pitkin matkustaminen Afrikasa on haastavaa, sillä monilla julkisilla kulkuneuvoilla ei ole aikatauluja, ajoneuvot lähtevät liikkeelle kun matkustajia on tarpeeksi. On myös erittäin tärkeää muistaa turvallisuus tällaisella matkalla. Ennen matkaa on hyvä tarkistaa maa kohtaiset turvallisuussuositukset ulkomaan ministeriöistä, ja tutkia maan tilannetta netistä.

Tässä yksi esimerkki automatkasta Suomesta Etelä-Afrikkaan:
Matka käynnistyy Suomesta, josta ensimmäisenä suunnataan Pietariin, ja sitten alkaa matka Venäjältä Georgiaan. Tämän jälkeen matka jatkuisi Syyrian läpi Jordaniaan ja siitä Israeliin, sitten saavuttaisiinkin Egyptiin. Egyptistä tie veisi Sudaniin, josta siirryttäisiin Etiopiaan. Matka jatkuisi Keniaan, ja sen kautta Tansaniaan. Tansanian jälkeen saavuttaisiin Malawiin, josta päästäisiin Zimbabween. Tämän jälkeen Marakalen kansallispuisto toivottaa matkaajan avosylin tervetulleeksi. Tämä reitti vie usean maan läpi, joten aikaa on hyvä varata mieluummin liikaa kuin liian vähän. Kannattaa myös muistaa, että oman auton vieminen Egyptiin on todella haastavaa, ei mahdotonta mutta haastavaa.

kohdetietoa

Vuodenajat Etelä-Afrikassa ovat päinvastaiset Suomeen verrattuna, joten kun meillä Suomessa on kesä on Etelä-Afrikassa talvi. Lämpötiloihin voit tutustua täältä. Talvella on syytä pakata mukaan toppatakki, huivi, hattu ja hanskat. Tarvittaessa kaupungista voi ostaa viltin ja kuumavesipullon jeeppiajeluita varten. Aikaeroa ei ole (ainoa ero on Suomen kesäaika, jolloin on tunnin aikaero Etelä-Afrikkaan).

Vesijohtovesi on puhdasta ja turvallista juoda.

Kaikki luottokortit käyvät yleisesti mm. ravintoloissa ja kaupassa.

VINKKEJÄ MUOVIN VÄHENTÄMISEEN MATKAN AIKANA

Matkalle on hyvä varata mukaan oma kestävä juomapullo, jota täyttää hanasta tai isommasta vesikanisterista. Tämä säästää muovinkäytön lisäksi myös rahaa, sillä pienet kertakäyttöiset muovipullot tulevat matkustajalle kalliimmaksi.

Täytettävän vesipullon lisäksi on hyvä varautua omalla aterinsetillä, jolla voidaan ehkäistä kertakäyttöisiä aterimia. Aterimet voivat olla esimerkiksi bambusta tai kookoksenkuoresta valmistettuja, sillä metalliset aterimet saatetaan kerätä pois käsimatkatavaroista lentokenttien turvatarkastuksissa. Huomattavin kertakäyttömuovin määrä syntyy palveluissa ruokailujen aikana. Aterimia et tarvitse perillä. Matkustajan kannattaa lounastaa ravintolassa paikan päällä, jolloin vältetään kertakäyttöiset mukaan otettavat rasiat ja pakkaukset. Myös ravintolassa syödessä on hyvä pyytää juomat ilman pilliä ja kertakäyttöisiä mukeja.

Omalla kestokassilla vältetään ohuiden muovipussien kulutusta. Matkatavarat, joita ei olla tuomassa takaisin kotimaahan, on hyvä lahjoittaa paikallisten käyttöön ennemmin kuin heittää kokonaan pois.

Projektiorganisaatio on aloittanut yhteistyön LUSHin kanssa. Tämä muoviton pakkaus sisältää mm. palasaippuan, palashampoon, paladeodorantin, hammastahnapaloja ja palakosteusvoiteen puuvillaisessa kassissa. Erikseen on saatavilla myös bambuhammasharja. Näin voit jättää muoviset pakkaukset kotiin ja säästää tilaa matkalaukussa. Ota yhteyttä Ekomatkaajiin, jos haluat varata itsellesi LUSH paketin.

Ekomatkaajat vapaaehtoistyö Afrikka.jpg
 
 
 
 
 
 
 

National Park

Thabazimbi, Etelä-Afrikka 

 

 
 
 

Kokemuksia Etelä-Afrikan kohteesta