Kreikka

Kalamos

Ekomatkaajat Kreikka luonnonsuojelu.JPG

vapaaehtoistyö Kalamoksen saarella

Kalamos on pieni saari, jolla asuu vain 250 asukasta. Kalamos sijaitsee Joonianmeressä Lefkaksen ja Meganisin saarten itäpuolella. Saaren pinta-ala on vain 24 neliökilometriä. Kalamoksesta ja naapurisaaresta Kastoksesta käytetään nimitystä ”unohdetut saaret”. Kastoksella asuu 80 asukasta. Alue on yksi vähiten kehittyneistä alueista Kreikassa. 

Projektiorganisaatio tekee ahkerasti töitä Välimeren hylkeiden pelastamiseksi. Munkkihylje on yksi maailman uhanalaisimmista merinisäkkäistä. Välimeren munkkihylje on kymmenen uhanalaisimman nisäkkään joukossa. Työ sisältää paljon Kalamokksen saaren suojeluun liittyviä tehtäviä.

Hinta alkaen 630 euroa / 15 päivää.

Ympärivuotinen kohde. Talvikaudella työtä tehdään luonnon ehdoilla ja tällöin on pieni mahdollisuus nähdä munkkihylkeitä.

NÄIN PÄÄSET MUKAAN

Lähetä meille vapaamuotoinen kysely ja kerro, koska haluaisit lähteä vapaaehtoiseksi. Me selvitämme paikkatilanteen. Vahvistus tulee yleensä muutaman päivän sisällä. Tämän jälkeen voit varata lennot. Lähetämme laskut vahvistuksen jälkeen.

IMG_0181.JPG

TOP3

Luonnonsuojelu

Munkkihylkeiden suojelu

Kalamoksen saaren suojeleminen

Saaren itärannikolla sijaitsee pieni satamakylä, jonka nimi on Kalamos. Siellä asuu suurin osa koko saaren asukkaista. Saaren ainoassa koulussa on 8 lasta. Kesäkaudella saarella asuu jopa 600-700 henkilöä. Saaren toinen ainoa asutettu kylä on nimeltään Episkopi, joka sijaitsee länsirannikolla. Episkopissa elää vain muutama ikääntynyt saaren asukas. Saaren kolmas kaupunki Kefali hylättiin vuoden 1953 maanjäristyksen jälkeen. Kefalissa sijaitsevassa Neitsyt Marian kirkossa (Agia Panagia) järjestetään kaksi kertaa vuodessa juhlatilaisuus (30. kesäkuuta ja 15. elokuuta), jolloin paikalle saapuu ihmisiä lähiseuduilta juhlimaan kansanmusiikin tahdissa. 

Pieneltä ja idylliseltä saarelta ei puutu tunnelmaa ja aitoutta. Autolla pääsee ajamaan vain yhtä kapeaa tietä pitkin. Se on keskustassa asfaltoitu ja muualla saarella hiekkatietä. Saaren ympäri ei pääse ajamaan lainkaan eikä saaren toiselle puolelle pääse autolla. Harvalla saarelaisella on auto eikä saarelle kulje autolauttaa. Täällä kuljetaan kävellen, pyörällä, mopolla tai vaikka hevosella.

Kirkas turkoosin värinen meri ympäröi saarta ja pieniä lähes piilossa olevia rantoja on kaikkialla. Agrapidián ranta on yksi saaren parhaista rannoista. Se sijaitsee sataman lähellä ja rannalle on turistinkin helppo löytää, koska rannalla on ravintola ja rannalle johtaa ravintolan opastekyltit. Muille rannoille ei löydä ilman paikallisten apua, koska niille ei ole opastekylttejä. Saarta peittää havupuumetsä ja 90 % saaresta on yhä luonnontilassa. Saarella on muutamia kahviloita, ravintoloita ja kauppoja.  

Tähän projektiin pääset Suomesta vain Ekomatkaajien kautta.

#munkkihylkeidensuojelu #pelastamunkkihylkeet

 

Projektiorganisaation tavoitteet

Projektiorganisaatio on voittoa tavoittelematon kansalaisjärjestö. Projektiorganisaatio on toiminut saarella vuodesta 2015 lähtien. Vapaaehtoisia opastaa projektiorganisaation vetäjä, jonka talossa vapaaehtoiset majoittuvat. Projektin vetäjä asuu talon yläkerrassa. Vapaaehtoiset asuvat alakerrassa.

Kohteessa tehdään ahkerasti töitä Välimeren hylkeiden (munkkihylje) pelastamiseksi. Välimeren hylkeet ovat erittäin uhanalaisia ja niiden kanta on enää 400- 500 yksilöä. Maailman munkkihylkeiden kannaksi on arvioitu n. 500 kappaletta, joista puolet elää Välimerellä. Munkkihylkeiden uskotaan asuvan nimenomaan Kalamoksella sekä lähisaarilla. Suurimmat syyt kannan vähenemiseen ovat turismi ja kalakantojen heikentyminen. Munkkihylkeet myös hukkuvat kalastusverkkoihin, joista ne käyvät syömässä kaloja.

Munkkihylkeitä pyritään suojelemaan luomalla suojeltuja merialueita, kalastusvapaita vyöhykkeitä, koulutuksella, tietoisuuden lisäämisellä sekä tutkimuksella. Munkkihylkeiden käyttäytymistä ei ole vielä riittävästi tutkimustuloksia ja riistakameroista saatavalla tiedolla on merkittävä vaikutus munkkihylkeiden suojeluun. Tämän takia suuri osa rahoituksesta laitetaan uusien riistakameroiden hankkimiseen.

Munkkihylkeitä et todennäköisesti pääse näkemään matkan aikana, koska niiden lähelle ei tarkoituksella mennä lainkaan. Vaikka maalla hylje ei näe kovin hyvin, hylkeelle on kehittynyt erittäin tarkka kuulo ja hylkeet huomaavat ihmisen käyneen reviirillään. Näin ollen syrjäisille munkkihylkeiden pesintärannoille ei mennä kovin usein. Paikalle mennään vain n. 3-4 kk välein keräämään dataa riistakameroista.

Hylkeiden tutkiminen ei ole koskaan ollut helppoa. Hylkeet elävät suurimman osan elämästään veden alla ja rantautuvat syrjäisille rannoille. Munkkihylkeiden tutkiminen ja suojelu on pitkäkestoista työtä, jota tehdään riistakameroista saatavien tietojen perusteella.

Projektin kautta pyritään suojelemaan lisäksi meriheinää, koralleja, lintuja ja metsää. Merikilpikonnat, joita saatat joskus nähdä saaren edustalla, auttavat suojelemaan meriheinän kasvualustoja ja koralliriuttoja kuljettamalla ravinteita rannikolle. Meriheinän on maailmanlaajuisesti tunnustettu olevan kolmanneksi arvokkain ekosysteemi. Tarkoitus olisi saada myös siirrettyä saarella asustavat villikissat pois, jotta niiltä ei tartu munkkihylkeille parasiittitautia. Projektiorganisaatio tekee myös töitä tuhoisan kalastuksen poistamiseksi alueelta. Todistamalla, että alueella on meriheinää, munkkihylkeitä ja lintuja voidaan suojella maa-aluetta tuulivoimaloilta ja vesialueita tuhoisalta kalastukselta (kalankasvattamoilta, kalastukselta räjäyttämällä) sekä öljynporaamiselta. Saarella on havaittu 75 lintulajia. Tällä alueella on nykyään jo 24 kalakasvattamoa.

Muita tavoitteita projektiorganisaatiolla ovat mm. maatalouden monimuotoisuuden ja meriekosysteemin palauttaminen (meriekosysteemit ovat ehtyneet viime vuosikymmenien aikana), luonnonsuojelun lisääminen alueella ja eri merilajien pelastaminen.

Työtä tehdään tällä hetkellä Kalamoksella, Kastoksella ja muutamilla muilla lähisaarilla, kuten Formikoulan ja Arkoudin saarilla. Tällä hetkellä ollaan jo 70 % sillä alueella, mitä halutaan tutkia. Tarkoitus on levittäytyä muillekin saarille. 

Projektiorganisaatio pyrkii keräämään alueelta seuraavien vuosien aikana tarpeeksi tietoa ja tutkimustuloksia, jota he voivat käyttää alueen suojelemiseksi ja suojelutarpeen perustelemiseksi. Tähän työhön tarvitaan vapaaehtoisia. 

Työ kohteessa

Ensimmäisinä päivinä vapaaehtoisilla on aikaa tutustua rauhassa toisiin vapaaehtoisiin ja tällöin järjestetään yleinen orientaatio projektista. Sinulla on myös aikaa tutustua saareen ja käydä kaupassa ostamassa tarvikkeita jääkaappiin (ruoat eivät sisälly hintaan). Parin ensimmäisen päivän aikana järjestetään orientaatio eri työtehtävistä ja annetaan itseopiskelua varten tunnukset internetiin. Tämän ja tulevien työtehtävien takia kannattaa ottaa mukaan oma tietokone tai tabletti. Itseopiskelua on paljon ja työtehtäviä koneella runsaasti. Matkan aikana järjestetään myös tunnin pituinen kreikan kielen kurssi. Yksittäisen orientaation kesto on 1 – 1,5 tuntia, joten orientaatiota on matkan aikana vähintään 5 tuntia. Lisäksi tutustutaan riistakameroihin ja muihin laitteisiin, jonka jälkeen varsinaisen työnteon voi aloittaa. 

Työtehtäviä tehdään luonnossa, jonka jälkeen tutkimustulokset syötetään tietokoneelle. Tehtäviä on monenlaisia ja niissä vaaditaan erilaisia tietotaitoja. Työtä tehdään vähintään viitenä päivänä viikossa ja noin viisi tuntia päivässä. Yleensä työtä on aamulla klo 7 – 11, sillä keskipäivällä on usein niin kuuma, ettei silloin voi kuin levätä varjossa. Illalla saattaa olla orientaatiota tai työvuoroja puutarhassa. Jotkut työtehtävät tehdään pitkän kävelymatkan päässä. Tällöin kävellään aamulla perille, tehdään työtehtävät aamupäivän aikana ja vietetään siestaa päivän ajan. Illalla kävellään takaisin talolle. Viikkoagendaa ei ole yleensä saatavilla etukäteen vaan työtehtävät ja aikataulut sovitaan edellisenä päivänä. Viikonloput pyritään pitämään vapaana, mutta työtä tehdään luonnon ja sään ehdoilla. Tämä saattaa muuttaa aikatauluja. Jos esimerkiksi sataa, ei kannata mennä tutkimaan lintuja.

Projektiorganisaation talon pihalla on kasvimaa, jota organisaatio ylläpitää. Kasvimaan tarkoituksena on opettaa vapaaehtoisille, kuinka tuottaa ruokaa ympäristöystävällisesti ja kestävästi. Jokaiselle vapaaehtoiselle kuuluu puutarhanhoitovuoro, joka on vähintään 1 – 2 tuntia viikossa kastelua ja kitkemistä kesällä ja kitkemistä talvella. Puutarhassa kasvaa mm. sitruunapuita, mulperipuita, tomaatteja, munakoisoa, sipulia, valkosipulia, persiljaa, vesimelonia ja amaranttia. Amarantti on haittakasvi, jota kitketään pois puutarhasta, joskin siitäkin hyödynnetään lehdet. Niistä saa valmistettua herkullista pinaatin tapaan käytettävää salaattia.

 

Kenelle 

Kohde sopii kaikille yli 18-vuotiaille, jotka ovat kiinnostuneita meren- ja luonnonsuojelusta. Tämä on kaikista vaativin kohteistamme ja projektiin osallistuvan tulee lukea tarkasti läpi vapaaehtoiselta vaadittavat ominaisuudet sekä osallistua ennen matkalle hyväksymistä englanninkieliseen Skype-keskusteluun hakemuksen täyttämisen lisäksi.

Vapaaehtoisen tulee olla oma-aloitteinen ja tarkka. Vapaaehtoiselta vaaditaan hyvää suullista sekä kirjallista englannin kielen taitoa. Perillä kohteessa on itseopiskelua englanniksi ja tieto pitää sisäistää, jotta työtehtävät saa suoritettua. Työtä tehdään kävellen, uiden, snorklaten ja sukeltaen. Päivittäinen kävelymatka saattaa olla 1,5 tuntia suuntaansa ja kävelyä saattaa olla tiellä tai metsässä, jossa ei kulje polkuja. Meriheinäprojektissa ja hyljeprojektissa tulee pystyä uimaan hyvin. Kohteeseen kaivataan hyviä uimareita, jotka pystyvät myös vaativiin työtehtäviin. Lintuprojektissa suunnistetaan metsässä. Monia työtehtäviä tehdään yksin.

Mukana on ollut 18 – 60-vuotiaita vapaaehtoisia, joista osa on viettänyt perillä jopa 6 kk.

Milloin ja hinta

Välimeren ilmaston ansiosta kesät ovat kuumia ja kuivia. Kesällä lämpötila on yleensä 30 astetta. Talvet ovat lyhyitä ja märkiä asteiden pysytellessä kymmenessä. Aurinko paistaa lähes aina. Talvisin asennetaan paljon riistakameroita munkkihylkeiden liikkumisen seuraamiseksi. Tammikuussa alueella tavataan paljon lintuja.

Mukaan pääset ympäri vuoden. Minimi perilläoloaika on 15 päivää.

Hinta on 630 eur/ 15 päivää

Hinta on 945 eur/ 30 päivää

Hinta sisältää kuljetuksen satamasta talolle autolla, ruoan saavuttaessa perille, orientaatiot perillä, tunnin mittaisen kreikan kielen kurssin, vapaaehtoistyön ja majoituksen. Talolla on wifi ja pyykinpesukone, jota saa käyttää veloituksetta.

Arvokas työ

Toimintamme onnistumista ei mitata rahalla vaan toiminnan vaikuttavuudella. Tärkein työmme on löytää sopivat henkilöt juuri heille sopiviin projekteihin auttamaan uhanalaisia eläimiä. 

Majoitus

Majoitusvaihtoehtoja on kaksi. Voit nukkua alakerrassa vapaaehtoisten huoneessa, jonne mahtuu 6 vapaaehtoista kerrallaan tai voit yöpyä teltassa ulkona. Vapaaehtoisten isossa huoneessa on kolme kerrossänkyä, olohuone ja keittiö. Huoneessa on erillinen tuuletin ja ikkunoissa on hyttysverkot. Kaapeissa on hyvin tilaa omille tavaroille (ei lukkoja). Huoneeseen majoitetaan naiset ja miehet. Työn luonteen takia wifi toimii talolla erittäin hyvin. Alakerrassa on iso terassi, jossa on muutama riippumatto sekä suihku- ja wc-tilat (ei lukkoja). Saat lainaksi peiton, lakanat, tyynyn ja pyyhkeen. Projektin toimesta siivotaan kerran viikossa, muuten vapaaehtoiset huolehtivat itse siivoamisesta.

Vapaaehtoisten majoitus

Vapaaehtoisten majoitus

Pihalla on komposti. Saarella on iso ongelma jätehuollon suhteen. On liian kallista viedä roskat saarelta pois, joten ne jäävät saarelle. Mitään ei kierrätetä. Ethän jätä roskiasi saarelle!

Perhe mukaan matkalle?

Voit halutessasi ottaa perheesi mukaan matkalle. Taloon otetaan asumaan myös ekoturisteja, jotka asuvat talon yläkerrassa. Heillä hintaan kuuluu majoituksen lisäksi mm. aamiainen. Kysy lisää Ekomatkaajilta. 
P1100371.JPG
 
 

Säännöt ja peruutusehdot

Ennakkomaksu on 30 %, joka tulee maksaa heti paikan vahvistuttua. Ennakkomaksua ei palauteta, jos matkan joutuu perumaan. Loppusumma 70 % tulee maksaa 1 kk ennen matkaa. Jos joudut perumaan matkan viimeistään kuukautta ennen matkaa, peritään peruutuskuluina 30 % matkan hinnasta. Lähempänä matkaa kulut ovat 100 %. Muistathan hankkia kattavan matkavakuutuksen.


Näin pääset mukaan

Lähetä meille vapaamuotoinen kysely ja kerro, koska haluaisit lähteä vapaaehtoiseksi. Me selvitämme paikkatilanteen. Vahvistus tulee yleensä muutaman päivän sisällä. 

Organisaatiolla on kaksiosainen hakemusprosessi. He haluavat haastatella kaikki vapaaehtoistyöstä kiinnostuneet Skypen tai puhelimen välityksellä. Tämän jälkeen voit varata lennot. Vahvistuksen jälkeen lähetämme laskut.

 

Näin pääset perille

Helsingistä pääsee näppärästi lentämällä suoralla lennolla Ateenaan. Ateenan lentokentältä pääset lentokenttäbussilla X93 Kifissoksen Intercity- bussiasemalle. Lippukioski sijaitsee saapuvien lentojen aulasta heti ulos saavuttaessa oikealla. Lippu maksaa 6 euroa ja se tulee maksaa käteisellä. Bussi lähtee kioskin vierestä. Matka bussiasemalle kestää n. 45 minuuttia. Bussiasemalle ei kannata mennä liian aikaisin, sillä bussiaseman kahvila aukeaa vasta klo 6.

Kifissoksen Intercity-bussiasemalta voit ostaa lipun Mytikakseen AITOLOAKARNANIA (ΑΙΤΩΛΟΑΚΑΡΝΑΝΙΑ)- yhtiön bussiin. Yhden suunnan lippu maksaa 35 euroa. Jos palaat samaa reittiä takaisin, kannattaa ostaa heti edullisempi meno-paluulippu, jonka hinta on noin 30-45 euroa.

Bussi lähtee joka aamu klo 7.30. Mainitse lippua ostaessasi ja bussikuskille, että olet menossa Mytikakseen. Pyydä kuskia jättämään sinut Mytikaksen satamaan (Mytikas port – boat to Kalamos). Bussimatka kestää noin viisi tuntia ja matkalla pidetään lyhyt (kuskista riippuen 10-30 min.) tauko.  

Satamaan saapuessasi näet laiturilla vaalean ”pysäkkikopin”, jonka kohdalta vene lähtee. Laiturin oikealla puolella on kahviloita/Tavernoita, joissa voit istua odottamassa lähtöä. Bussin saavuttua odotusaikaa jää n. 1 - 1,5 tuntia. Veneen nimi on Joanna. Vene lähtee päivittäin klo 14:15 ja venelippu maksaa 0,80 euroa. Matka kestää 45 minuuttia. Kalamokselle saavuttuasi projektiorganisaation vetäjä on auton kanssa vastassa sinua satamassa.

Voit lentää myös lähemmille lentokentille, mutta tällöin sinun täytyy huolehtia siitä, että ehdit klo 14:15 lähtevään veneeseen.

Mikäli yövyt hotellissa, organisaatio suosittelee ottamaan hotellin Plakan ja Thiseion alueelta. Jos et halua yöpyä hotellissa, Ateenan lentokentältä on 24/h bussikuljetus Kifissos Intercity- asemalle. Voit myös yöpyä lähellä Kifissoksen bussiasemaa (AirBnB-majoitus), josta voit helposti kävellä aamulla bussiasemalle.

Maata pitkin 

Kreikkaan maata pitkin matkaaminen kannattaa aloittaa matkalla Helsingistä lautalla Tallinnaan. Tallinnasta matkailija voi aloittaa mieleisensä seikkailun Kreikkaan. Liikkuminen Euroopassa on helppoa ja huoletonta, sillä useimmat maat kuuluvat Schengen- maihin, eli maiden rajoja ei vartioida ja viisumeita ei tarvita missään, mutta silti on mukana kannettava virallista henkilöllisyystodistusta jolla voi tarvittaessa todistaa henkilöllisyytensä. 

Ennen matkaa

Ota mukaan matkalle lääkkeet, laastarit, kyypakkaus, hyttysmyrkky ja muut apteekista saatavat mahdollisesti tarvitsemasi tuotteet. Saarella ei ole apteekkia. Saarella on terveyskeskus, joka on auki 24/7. Kohteessa tavataan paljon kimalaisia, joten kohde ei välttämättä ole sopiva vakavasti allergiselle. Rannalla uimakengät voivat olla käyttökelpoiset, koska monella rannalla on kiviä ja merisiilejä. Allergisten tulee ottaa mukaan allergialääkkeet ja mahdolliset muut tuotteet (mm. riisikakut). Kauppojen valikoima on todella niukka. Pakkaathan mukaan ison repun, johon mahtuu työpäivinä vähintään 3 litraa vettä, eväät sekä muuta kannettavaa kuten riistakamerat, vasara jne. Suosittelemme ottamaan mukaan ison kestopullon tai kaksi. Hanavesi on juotavaa. Retkihousut, joista saa vetoketjulla puntit irti ovat todella kätevät. Työnteko edellyttää omia snorkkeleita, hattua, taskulamppua/otsalamppua, kännykkää (matkalla toimiva datapaketti auttaa selviytymään luonnossa ja kännykässä tulee olla tilaa projektin käyttämille applikaatioille, kuville ja äänitiedostoille) ja lenkkareita.

VINKKEJÄ MUOVIN VÄHENTÄMISEEN MATKAN AIKANA

Matkalle on hyvä varata mukaan oma kestävä juomapullo, jota täyttää hanasta tai isommasta vesikanisterista. Tämä säästää muovinkäytön lisäksi myös rahaa, sillä pienet kertakäyttöiset muovipullot tulevat matkustajalle kalliimmaksi.

Täytettävän vesipullon lisäksi on hyvä varautua omalla aterinsetillä, jolla voidaan ehkäistä kertakäyttöisiä aterimia. Aterimet voivat olla esimerkiksi bambusta tai kookoksenkuoresta valmistettuja, sillä metalliset aterimet saatetaan kerätä pois käsimatkatavaroista lentokenttien turvatarkastuksissa. Perillä et tarvitse omia aterimia. Huomattavin kertakäyttömuovin määrä syntyy palveluissa ruokailujen aikana. Matkustajan kannattaa lounastaa ravintoloissa paikan päällä, jolloin vältetään kertakäyttöiset mukaan otettavat rasiat ja pakkaukset. Myös ravintolassa syödessä on hyvä pyytää juomat ilman pilliä ja kertakäyttöisiä mukeja.

Omalla kestokassilla vältetään ohuiden muovipussien kulutusta. Matkatavarat, joita ei olla tuomassa takaisin kotimaahan, on hyvä lahjoittaa paikallisten käyttöön ennemmin kuin heittää kokonaan pois.

Muuta tietoa

Kaupat ovat yleensä auki klo 8.30 – 12 ja 16.30 – 21.30. Ravintolat ovat yleensä auki aamusta iltaan, mutta edes kesäkaudella ravintolat eivät välttämättä pidä oviaan auki päivisin. Talvikaudella kauppojen ja ravintoloiden aukioloajat ovat selvästi suppeammat. 


 
 
 
 
 
 

Kalamos, Kreikka