Thaimaa

Phra Thong

img_0950_8742206694_o.jpg

PHRA THONG KOHTEENA

Ekomatkaajien tarina alkoi vuonna 2008 Phra Thong -saarelta merikilpikonniensuojeluprojektista. Tämän kohteen kanssa on tehty pitkäkestoista yhteistyötä ja innokkaimmat ekomatkaajat saapuvat saarelle vuosittain auttamaan. Merikilpikonnien tutkimus onkin pitkän ajan työtä ja jatkuvuus on tärkeää. Pitkät kävelylenkit saaren upeilla hiekkarannoilla merikilpikonnanpesiä etsien ja meressä ruokailevien kilpikonnien käyttäytymisen seuraaminen läheiseltä kukkulalta käsin ovat tärkeä osa työtä. Tämä on ainutlaatuinen mahdollisuus päästä sisään aitoon thaimaalaiseen elämään, auttaa luonnon monimuotoisuuden säilyttämisessä ja samalla nauttia ainutkertaisesta lomasta. Projektissa tarjoiltava thai-ruoka on herkullista ja lomatunnelmaan pääset riippumatossa auringonlaskua katsellen. Tämä saari on yksi Thaimaan kätketyistä salaisuuksista. Tällaisia autenttisia saaria ei enää helposti löydä. Kohteeseen saapuminen voi olla kulttuurishokki, koska saarella ei majoitu monia muita turisteja ja bungalowiin saattaa livahtaa lisko tai sammakko.

Ekomatkaajien yhteistyöorganisaatio on työskennellyt saarella jo yli 20 vuoden ajan. Merikilpikonnien lisäksi organisaatio työskentelee mangrovemetsän, koralliriuttojen ja lintujen suojelemiseksi sekä tekee erilaisia yhteisön kehittämishankkeita saarella. Pääset osallistumaan monipuolisesti eri projekteihin.

Thaimaan projektissa ei näe merikilpikonnia pesimässä, koska rantaa ei monitoroida öisin. Parhaiten merikilpikonnien käyttäytymistä pääsee seuraamaan läheiseltä kukkulalta. Karettikilpikonnan näkeminen meressä sykähdyttää aina! Välttämättä kilpikonnia ei kuitenkaan näe edes kukkulalta, joka on todella merkittävä muutos entiseen. Syitä tähän selvitetään, mutta syynä saattaa olla mm. veneet, jotka liikkuvat saaren edustalle yöllä. Saaren länsiosassa sijaitsee 15 kilometriä pitkä lähes autio ranta, jolla merikilpikonnat pesivät. Merikilpikonnien pesintäluvut Thaimaassa ovat laskeneet huomattavasti viimeisen 20 vuoden aikana. Vielä 1970- ja 1980-luvuilla Phra Thongin saari oli tärkeä etelänbastardikilpikonnan pesintäalue ja pesiä oli silloin satoja. Kaudella 2017 - 2018 muutama kilpikonna kävi munimassa rannalle. Kaudella 2018 - 2019 yksikään kilpikonna ei käynyt munimassa rannalle, joka on huolestuttavaa. Tämä kohde on ikävä esimerkki siitä, mitä uhanalaisille kilpikonnille maailmalla tapahtuu.

Phra Thongin saari sijaitsee Andamanin meren puolella, Kura Burin alueella Phang Ngan privinssissa noin 200 km Phuketista pohjoiseen. Saarella on kolme hyvin erilaista kylää ja yhteensä saarella asuu vain noin 300 asukasta. Saaren luonto on pääosin edelleen hyvin koskematonta ja lajirikasta. Vapaaehtoisten panos projektin tavoitteiden saavuttamiseksi on hyvin tärkeä. Projektiorganisaatio haluaa rohkaista paikallisia näkemään ja ymmärtämään, että luonnosta välittäminen ja huolehtiminen sekä kestävällä pohjalla oleva ekoturismi ovat varteenotettavia vaihtoehtoja massaturismille ja mahdollisia tulonlähteitä heille myös tulevaisuudessa.

Matkasi aikana pääset tutustumaan saaren asukkaisiin. Vapaaehtoiset majoittuvat vuosittain bungaloweissa tai teltoissa, jotka ovat paikallisen rouvan omistuksessa. Aamiaiset, lounaat ja illalliset syödään hänen ravintolassaan. Paikkoja pitävät kunnossa paikalliset työmiehet ja siivoojat. Ruoat valmistaa mahtava paikallinen kokki apukokkiensa kanssa. Hiekkarantoja monitoroidaan yhteistyössä paikallisen miehen, Mr Thepin, kanssa. Hän kulkee osan matkasta omalla autollaan. Roskia kerätään viikottain paikallisen resortin, Bungalow Eco Resortin, työntekijöiden kanssa. Talkoiden jälkeen kaikille tarjotaan juoma. Saarella on yksi pieni ravintola Lions villagessa, jossa Pa Nee tarjoaa herkullisia thairuokia. Hänen luona on myös mahdollista osallistua kokkikurssille. Hänen ja muutaman muun paikallisen luona on myös mahdollista yöpyä matkan aikana. Monesti vapaaehtoiset vierailevat paikallisessa koulussa ja opettavat koululaisille uusia tietoja ja taitoja. Vapaaehtoiset tukevat monilla tavoin saarella asuvia paikallisia mm. asioimalla heidän kaupassaan, pesettämällä paikallisilla rouvilla pyykkiä ja käymällä vapaa-aikana paikallisissa rantabaareissa drinkillä.

Kaudella 2018 - 2019 keskitytään merikilpikonnien suojelun lisäksi kilpikonniin konkreettisesti liittyvään aiheeseen, muoviin. Joka vuosi miljoonia tonneja muovia päätyy meriin. Joka vuosi 100 000 merinisäkästä tai kilpikonnaa takertuu ja kuristuu ajelehtivaan muoviroskaan tai tukehtuu ruuaksi luulemaansa värikkääseen muoviroskaan. Projektiorganisaatio osallistuu aktiivisesti läheisen resortin talkoisiin, joissa kerätään muoviroskaa rannoilta joka tiistai.

Tässä projektissa et välttämättä pääse tutustumaan muista maista tulleisiin vapaaehtoisiin, koska esimerkiksi kaudella 2018 - 2019 vain kaksi vapaaehtoista tuli muualta kuin Suomesta tammi - helmikuun aikana. Ekomatkaajat on projektin suurin yhteistyökumppani ja on lähettänyt vapaaehtoisia kohteeseen jo 11 vuoden ajan. Perillä vapaaehtoisista huolehtii yksi vapaaehtoiskoordinaattori, joka puhuu sujuvaa englantia.

Tähän projektiin pääset Suomesta vain Ekomatkaajien kautta.

KYSY LISÄTIETOJA INFO@EKOMATKAAJAT.FI / 0404142930/ OSALLISTU MATKAILTAAMME TOIMISTOLLAMME KAUKLAHDESSA.

 
ale-marks-findings-day-1_2399823369_o.jpg

Kenelle

Phra Thongin kohde sopii hyväkuntoisille aikuisille, jotka jaksavat kävellä paljain varpain pitkiä matkoja upottavalla hiekkarannalla.

Kohteessa on todella paljon kävelyä pitkillä autioilla hiekkarannoilla. Eniten tarvitaan vapaaehtoisia, jotka kykenevät kävelemään yli 10 km rannalla päivittäin. Aamuisin kävellään 5 km pituinen ranta upottavassa rantahiekassa auringon noustessa. Paluumatka kävellään kovalla hiekalla auringon jo porottaessa kuumana. Aamukävely vastaa n. 18500 askelta. Päivittäin tulee helposti käveltyä n. 10 - 15 km.

Kohde sopii meren- ja luonnonsuojelusta kiinnostuneille ja ploggingista innostuneille matkaajille.

Kohde on sopiva myös perheille. 10-vuotias lapsi pystyy osallistumaan hyvin mukaan. Tapauskohtaisesti projektiin saatetaan ottaa mukaan myös nuorempi lapsi. Projektiin on osallistunut monta lapsiperhettä. Yleensä perheet saavat osallistua projektiin lyhyemmäksi aikaa (minimi viikko).

Projekti sopii hyvin myös kasvissyöjille ja erikoisruokavaliot otetaan hyvin huomioon ruokaa valmistettaessa.

Milloin ja hinta

Phra Thongin projektiin pääset ajalla 9.12.2018 - 30.3.2019. Perillä tulee viettää vähintään kaksi viikkoa. Kahden viikon hinta on 1200 euroa, joka sisältää projektissa tehtävän työn, majoituksen ja kokin valmistamat kolme ateriaa päivässä. Saat ennen matkaa myös sähköisen infopaketin.

Lasten hinta vahvistuu myöhemmin.

Seuraava kausi alkaa joulukuun puolivälissä 2019 ja jatkuu maaliskuun lopulle 2020. Alustava hinta on 1200 euroa kahden viikon ajalta. Kuljetusten hinnat saattavat nousta ensi kaudelle.

Pystyisitkö viettämään perillä pidemmän aikaa? 3 viikkoa 1598 euroa (sis. alv). Moni on katunut, ettei viettänyt perillä kuin kaksi viikkoa.

Toimintamme onnistumista ei mitata rahalla vaan toiminnan vaikuttavuudella. Tärkein työmme on löytää sopivat henkilöt juuri heille sopiviin projekteihin auttamaan uhanalaisia eläimiä.

ARVOKAS TYÖ

Ilman vapaaehtoisia tämä projekti ei pysty pyörimään vuosittain. Vapaaehtoiset ovat todella tärkeitä, koska he tuovat resursseja työn tekemiseen. Innokas ja energinen vapaaehtoinen ei koe tätä työtä rutiiniksi, vaan kaikki kokemukset ja elämykset ovat hänelle upeita hetkiä. Vapaaehtoisena pääset tekemään asioita yhdessä myös paikallisen väestön kanssa. Vapaaehtoiset saavat halutessaan yöpyä paikallisen luona ja osallistua paikallisen vetämälle kokkauskurssille. Upea, erilainen päivä, on tammikuussa vietettävä lasten päivä saarella.

Vapaaehtoisten maksama projektimaksu on suurin tulonlähde, jolla koko projekti rahoitetaan eikä projektiorganisaatio voisi tulla toimeen ja pyörittää projektia ilman näitä rahoja. Projektimaksulla katetaan kaikki suorat kulut, jolla projektilla on (ruoka, majoitus, harjoittelu ja orientaatio, päivittäiset kuljetukset perilläolon aikana, projektiorganisaation palkat ja maan sisäinen tuki). Ajoittain osa maksusta käytetään projektin kehittämiseen ja lupamaksuihin.

Majoitus

Vapaaehtoiset majoittuvat rennosti bungaloweissa rannan tuntumassa. Sisällä on sänky, hyttysverkko, tuuletin ja erillinen kylpyhuone (wc ja suihku). Pyyhkeen saa lainaan matkan ajaksi. Sängyssä ei ole peittoa, joten jos kaipaat sellaista, pakkaathan mukaan esimerkiksi silkkimakuupussin. Ulkopuolella on mukava terassi, jolla voit viettää vapaa-aikaa. Bungalowien sisään pääsee eläimiä, joita ei kuitenkaan tarvitse pelätä.

Hintaan sisältyy päivittäin kolme ateriaa, jotka syödään rantaravintolassa. Juomat vettä, kahvia ja teetä lukuun ottamatta eivät kuulu hintaan. Pientä evästä voi ostaa läheisessä kylässä olevasta kaupasta tai lomaresorteista. Vaatepyykki on mahdollista pestä itse kylpyhuonetiloissa tai pyykit voi pesettää paikallisilla pientä maksua vastaan. Öisin on todella lämmintä ja hyvin harvoin näinä kuukausina sataa vettä.

Esimerkki työpäivän kulusta

5.30 Rannalla mahdollisten merikilpikonnan jälkien monitorointia, jonka jälkeen aamupala
9.00 Säämittaukset
9.30-11.30 Merikilpikonnien käyttäytymisen seuranta läheiseltä kukkulalta
13-14 Lounas
14 -> Merikilpikonnien käyttäytymisen seuranta läheiseltä kukkulalta
19.30 Päivällinen

Päiväkohtaisia aikatauluja ei kirjata ylös, vaan seuraavan päivän ohjelma suunnitellaan yhdessä edellisenä iltana. Tyypillinen työpäivä on 3 - 6 tuntia pitkä ja saattaa jakautua aamuvuoroon ja iltavuoroon. Kun vapaaehtoisia on enemmän, saatat saada enemmän vapaa-aikaa. Jos kilpikonna saapuu munimaan, muuttaa se aikataulut hetkessä ja vapaa-aikaa ei välttämättä olekaan. Vapaa-aikaa on kuitenkin riittävästi joka päivä.

Päivisin lämpötila vaihtelee 29,7 - 34 asteen välillä ja yön alin on 26,7 astetta (mittaukset 01/2019). Merivesi on 32 asteista ja bungalowien vieressä jopa 40 asteista.

ennen matkaa

Suosittelemme saapumaan Phuketiin viimeistään klo 11 saapuvalla lennolla, jos aiot jatkaa matkaa suoraan Phra Thongille. Paluulennon kannattaa olla illalla, jotta ehdit syödä rauhassa aamiaisen ennen lähtöä.

Kohteessa pärjäät englannin kielen taidolla. Kannattaa opetella muutama sanonta thai-kielellä etukäteen. Täältä voit katsoa muutaman vinkin.

SÄÄNNÖT

Ennakkomaksu 150 euroa tulee maksaa heti sen jälkeen, kun hakemus on hyväksytty. Loppulasku tulee maksaa viimeistään 45 päivää ennen lähtöä.

PERUUTUSEHDOT

Ennakkomaksua ei palauteta missään tilanteessa edes lääkärintodistusta vastaan. Loppumaksu tulee maksaa 45 vrk ennen lähtöä. Matkan voi perua 45 vuorokautta ennen lähtöä, jolloin kuluina pidätetään 150 euroa tai vielä 15 päivää ennen lähtöä, jolloin kuluina pidätetään 50 % matkan hinnasta. 14 päivää - 0 päivää ennen lähtöä kuluina pidätetään 100 %. Matkaa voit pidentää ennen lähtöäsi jos tilaa löytyy. Vastaavasti voit lyhentää matkaasi, mutta tästä ei palauteta rahaa takaisin.

Näin pääset mukaan

Lähetä meille vapaamuotoinen kysely ja kerro, koska haluaisit lähteä vapaaehtoiseksi. Me selvitämme paikkatilanteen. Tämän jälkeen täytä hakemus hae mukaan-painiketta painamalla, jonka jälkeen odota vahvistusta Ekomatkaajilta. Vahvistus tulee yleensä muutaman päivän sisällä. Tämän jälkeen voit varata lennot. Vahvistuksen jälkeen lähetämme laskut. Kaudelle 2019 - 2020 voi hakea mukaan syksyllä (todennäköisesti aikaisintaan elokuussa).

näin pääset perille

Vaihtoehto 1: Lento Phuketiin, josta pääset helpoiten perille Khuraburin satamaan taksilla ja sieltä edelleen Phra Thongille pitkähäntäveneellä. Sovi etukäteen Ekomatkaajien kanssa kuljetuksista! Tällöin projektiorganisaatio järjestää sinulle taksin ja venekuljetuksen. Taksikuski odottaa sinua lentokentällä saapuessasi. Etsi rauhassa kylttiä, jossa on nimesi. Kylttejä on melkoinen määrä eikä omaa välttämättä löydä heti.

Taksimatka kestää n. 2,5 tuntia ja kuljettajalle maksetaan 2300 bahtia (noin 60 euroa/ yksi suunta). Venematka kestää 1 tunnin ja kuljetus maksaa 2000 bahtia (50 euroa/ menopaluu). Veneellä pääset Tapa Yoin satamaan, josta on vielä 10 minuutin automatka. Joskus veneellä pääsee suoraan resortin rantaan.

Vaihtoehto 2: Lento Phuketiin, josta bussilla suuntaan Ranong/Chumphon (kesto noin 5 tuntia). Jää pois kyydistä Khuraburissa, josta taxi/mopo kyydillä satamaan ja veneellä Phra Thongille. HUOM: Venekyyti on varattava etukäteen Ekomatkaajien kautta.

Jos kuljet julkisilla kulkuneuvoilla, sinun tulee ottaa taksi Khuraburin linja-autoasemalta ja pyytää taksia viemään sinut siihen satamaan, josta ennakkoon varaamasi venekyyti lähtee Phra Thongille. Kyyti linja-autoasemalta satamaan maksaa n. 300 bahtia (8 euroa).

HUOM! Venekyyti Khuraburin satamasta Phra Thongille tulee aina varata etukäteen Ekomatkaajien kautta. Saarelle ei ole julkista liikenneyhteyttä. Venekuljetus on maksullinen (50 euroa / menopaluu) eikä kuulu projektimaksun hintaan. Aikaisin kuljetus lähtee päivittäin klo 8 a.m. ja viimeinen kuljetus saarelle lähtee päivittäin klo 4 p.m.

MAATA PITKIN KOHTEESEEN

Phra Thongille matkaaminen junalla on aikaa vievää, muttei mahdotonta. Järkevintä on ensin mennä Suomesta Pietariin, ja aloittaa sieltä huima seikkailu Venäjän, Kiinan, Vietnamin ja Kambodžan kauttta Thaimaahan. Kambodžassa juna on vaihdettava linja-autoon, sillä raiteet ovat sen verran huonossa kunnossa. Kambodžasta kannattaa suunnata suoraan Bangkokiin, josta on todella hyvä bussiyhteys Phuketiin. Tämä väli on myös mentävä bussilla, sillä Phuketiin ei pääse junalla. Phuketista seuraavaksi kohteeksi Ranong/Chumphon, pysäkki jolla kuuluu jäädä kyydistä on Khurabur. Tämän jälkeen kätevintä on mennä taksilla satamaan, josta pääsee ennakkoon maksetulla venekuljetuksella Phra Thongiin, ja kas, kohteessa ollaan!

KOHDETIETOA

Tällä autenttisella saarella on paljon sammakoita, liskoja, hämähäkkejä ja käärmeitä, mutta ne eivät ole myrkyllisiä. Hyttysiä ja hiekkakärpäsiä on iltahämärässä. Bungalowien lautojen välistä tulee sisälle paljon eläimiä kuten sammakoita ja liskoja. Eläimet ovat vaarattomia, mutta niihin ei kannata koskea.

Meri on turvallinen uimisen kannalta ja normaalisti meduusoja ei havaita. Resortin edessä on lapsille sopiva ranta.

Paikalliset yhdessä saaren eteläisessä kylässä noudattavat perinteisiä thaimaalaisia tapoja ja vapaaehtoisten tulee kunnioittaa tätä käyttäytymällä ja pukeutumalla säädyllisesti. Olkapäät peittävä t-paita ja polviin ylettyvät housut tai hame ovat tarpeen kylässä käydessä. Kylään ei kuitenkaan mennä kovin usein, joten käytännössä saarella voit pukeutua rennosti koko matkan ajan.

Jalkapohjien osoittamista kannattaa välttää. Kengät tulee aina riisua sisään mentäessä. Pää on pyhä, joten älä esimerkiksi heitä omaa päähinettäsi lattialle vaan sijoita se naulakkoon. Thaimaalaisiin tapoihin ei kuulu edes avioparin keskeinenkään halailu julkisella paikalla, vaikka sitä rantakohteissa saattaa nähdäkin. Lue täältä Thaimaan tapakulttuurista.

Projektin kautta voit osallistua savanniretkelle, viereiselle Ko Ran saarelle tehtävälle retkelle sekä kalastusretkelle yöllä. Thaimaalaista hierontaa on myös tarjolla. Saarelta puuttuvat tyypilliset turistiaktiviteetit kuten vesiskootterit. Retket ovat maksullisia, mutta hiljaisella kaudella saatat päästä retkelle mukaan veloituksetta.

Tunnin thai hieronta rannalla maksaa 500 bahtia ja tunnin jooga Golden Buddha resortin viereisellä rannalla maksaa 500 bahtia (hinnat kevät 2019).

Olut maksaa 80-120 bahtia ja limpparit 40-80 bahtia. Välipalat kylällä ovat edullisia, mutta valikoima on suppea. Omaa vesipulloa voi täyttää ravintolassa ruokailun yhteydessä.

Nostathan rahaa ennakkoon, sillä saarella ei ole pankkiautomaattia. 

Saarella on oma terveyskeskus.

Tälle saarelle ei halua jättää roskiaan. Suosittelemme kantamaan mahdolliset matkan aikana syntyvät roskat takaisin mantereelle. Ethän pakkaa mukaan pieniä matkapakkauksia shampoota ja muita, joiden roskat jäisivät saarelle. Marseille-saippuapalan avulla pärjäät hyvin koko matkan ajan.

Suosittelemme ottamaan mukaan matkalle ison vesipullon, työhansikkaat, hatun, vedenpitävän repun ja mahdollisia tarpeita varten laastareita ja lääkkeitä. Uusimpia vaatteita ja kenkiä ei kannata pakata mukaan. Parhaat työvaatteet ovat shortsit ja t-paidat.

Lentokentältä voit ostaa paikallisen sim-kortin, jos koet tarvitsevasi hyvää internetyhteyttä. Saarella on aika kehno internet-yhteys.

NÄITÄ TAVAROITA VOIT LAHJOITTAA KOHTEESEEN

Moni on kysellyt, mitä tavaroita Thaimaan kohteeseen voisi lahjoittaa ja viedä mennessään. Tässä on lista tavaroista, joita he toivovat:

Lahjoja lastenpäivää varten, kiikareita, käytettyjä kännyköitä, pieniä vedenkestäviä reppuja, hyttysmyrkkyä, snorkkeleita, räpylöitä ja otsalamppuja. Kaikki käytetyt tavarat käyvät hyvin lahjoitukseksi.

 
 
Palautetta kirjoittaessani en voi muuta kuin hehkuttaa kaikkea, mitä reissuun liittyi, matka oli kaikin puolin täydellinen. Saari on niin kaunis ja kaikki ne kokemukset, joihin vapaaehtoisina pääsimme osallistumaan, olivat niin ainutlaatuisia, että aika projektissa jää hienona muistona mieleeni.
— Kaisa / Phra Thong, Thaimaa
 
 
 
 

Phra Thong
Thaimaa