Thaimaa

Phra Thong

Ekomatkaajat Thaimaa vapaaehtoistyö.jpg

vapaaehtoistyö PHRA THONGin saarella

Ekomatkaajien tarina alkoi vuonna 2008 Phra Thong -saarelta merikilpikonniensuojeluprojektista. Tämän kohteen kanssa on tehty pitkäkestoista yhteistyötä ja innokkaimmat ekomatkaajat saapuvat saarelle vuosittain auttamaan. Merikilpikonnien tutkimus onkin pitkän ajan työtä ja jatkuvuus on tärkeää. Pitkät kävelylenkit saaren upeilla hiekkarannoilla merikilpikonnanpesiä etsien ja meressä ruokailevien kilpikonnien käyttäytymisen seuraaminen läheiseltä kukkulalta käsin ovat tärkeä osa työtä. Tämä on ainutlaatuinen mahdollisuus päästä sisään aitoon thaimaalaiseen elämään, auttaa luonnon monimuotoisuuden säilyttämisessä ja samalla nauttia ainutkertaisesta lomasta. Projektissa tarjoiltava thai-ruoka on herkullista ja lomatunnelmaan pääset riippumatossa auringonlaskua katsellen. Tämä saari on yksi Thaimaan kätketyistä salaisuuksista. Tällaisia autenttisia saaria ei enää helposti löydä.

Hinta alkaen 1200 euroa/ kaksi viikkoa sisältää vapaaehtoistyön, majoituksen ja ruoan.

Lapsiperheille tarjolla on viikon kestävä vapaaehtoistyö. Alle 12-vuotiaan lapsen hinta on 330 euroa/ viikko ja aikuisen hinta on 580 euroa/ viikko.

Kohteeseen pääset vuosittain joulukuusta maaliskuuhun.

NÄIN PÄÄSET MUKAAN

Lähetä meille vapaamuotoinen kysely ja kerro, koska haluaisit lähteä vapaaehtoiseksi. Me selvitämme paikkatilanteen. Vahvistus tulee yleensä muutaman päivän sisällä. Tämän jälkeen voit varata lennot. Lähetämme laskut vahvistuksen jälkeen.

yhdistä kaksi projektia matkaasi

Voit yhdistää Thaimaan matkaasi Phra Thongin ja Phuketin vapaaehtoistyön.

Suosittelen matkaa kaikille, jotka haluavat irtioton arjesta. Parasta matkassa oli luonnon läsnäolo ja saaren autenttisuus. Kolme ja puoli viikkoa meni siivillä.
— Ari
P1090709.JPG

TOP 3

Merikilpikonnien suojelu

Luonnonsuojelu

Kohde sopii myös lapsiperheille

Ekomatkaajien yhteistyöorganisaatio on työskennellyt saarella jo 22 vuoden ajan. Merikilpikonnien lisäksi organisaatio työskentelee mangrovemetsän, koralliriuttojen ja lintujen suojelemiseksi sekä tekee erilaisia yhteisön kehittämishankkeita saarella. Pääset osallistumaan monipuolisesti eri projekteihin.

Thaimaan projektissa ei näe merikilpikonnia pesimässä, koska rantaa ei monitoroida öisin. Parhaiten merikilpikonnien käyttäytymistä pääsee seuraamaan läheiseltä kukkulalta. Karettikilpikonnan näkeminen meressä sykähdyttää aina! Välttämättä kilpikonnia ei kuitenkaan näe edes kukkulalta, joka on todella merkittävä muutos entiseen. Syitä tähän selvitetään, mutta syynä saattaa olla mm. veneet, jotka liikkuvat saaren edustalle yöllä. Saaren länsiosassa sijaitsee 15 kilometriä pitkä lähes autio ranta, jolla merikilpikonnat pesivät. Merikilpikonnien pesintäluvut Thaimaassa ovat laskeneet huomattavasti viimeisen 20 vuoden aikana. Aikanaan kyläläiset keräsivät kilpikonnanmunia. Nykyään he ovat mukana kilpikonnien suojelutyössä yhteistyössä vapaaehtoisten ja kansalaisjärjestön kanssa. Vielä 1970- ja 1980-luvuilla Phra Thongin saari oli tärkeä etelänbastardikilpikonnan pesintäalue ja pesiä oli silloin satoja. Kaudella 2017 - 2018 vain muutama kilpikonna kävi munimassa rannalle. Kaudella 2018 - 2019 yksikään kilpikonna ei käynyt munimassa rannalle, joka on huolestuttavaa. Yksi kilpikonna kuitenkin kävi rannalla pariin otteeseen ja sen jäljet nähtiin rannalla. Tämä kohde on ikävä esimerkki siitä, mitä uhanalaisille kilpikonnille maailmalla tapahtuu. Merikilpikonnien katoaminen olisi menetys sekä ihmisten, että ympäristön kannalta. Niillä on elinympäristössään tärkeä merkitys, joka vaikuttaa moniin muihinkin lajeihin.

Phra Thongin saari sijaitsee Andamanin meren puolella, Kura Burin alueella Phang Ngan privinssissa noin 200 km Phuketista pohjoiseen. Saarella on kolme hyvin erilaista kylää ja yhteensä saarella asuu vain noin 300 asukasta. Saaren luonto on pääosin edelleen hyvin koskematonta ja lajirikasta. Vapaaehtoisten panos projektin tavoitteiden saavuttamiseksi on hyvin tärkeä. Projektiorganisaatio haluaa rohkaista paikallisia näkemään ja ymmärtämään, että luonnosta välittäminen ja huolehtiminen sekä kestävällä pohjalla oleva ekoturismi ovat varteenotettavia vaihtoehtoja massaturismille ja mahdollisia tulonlähteitä heille myös tulevaisuudessa. 26.12.2004 tsunami tuhosi koko projektiorganisaation tukikohdan ja museon.

Matkasi aikana pääset tutustumaan saaren asukkaisiin. Vapaaehtoiset majoittuvat bungaloweissa tai isoissa teltoissa, joissa on kahden hengen huoneet. Näissä bungaloweissa vapaaehtoiset ovat majoittuneet jo vuodesta 2012 lähtien. Aamiaiset, lounaat ja illalliset syödään Loryn ravintolassaan. Ruokia ei suotta kehuta - ne ovat kerrassaan herkullisia. Paikkoja pitävät kunnossa paikalliset työmiehet ja siivoojat. Ruoat valmistaa mahtava paikallinen kokki apukokkiensa kanssa. Hiekkarantoja monitoroidaan yhteistyössä paikallisen miehen, Mr Thepin, kanssa. Hän kulkee osan matkasta omalla autollaan. Roskia kerätään viikottain Golden Buddha Beach Resortin työntekijöiden kanssa. Talkoiden jälkeen kaikille talkoisiin osallistuneille tarjotaan juoma. Saarella on yksi pieni ravintola Lions villagessa, jossa Pa Nee tarjoaa herkullisia thairuokia. Hänen luona on myös mahdollista osallistua kokkikurssille. Hänen ja muutaman muun paikallisen luona on myös mahdollista yöpyä matkan aikana. Monesti vapaaehtoiset vierailevat paikallisessa koulussa ja opettavat koululaisille uusia tietoja ja taitoja. Vapaaehtoiset tukevat monilla tavoin saarella asuvia paikallisia mm. asioimalla heidän kaupassaan, pesettämällä paikallisilla rouvilla pyykkiä ja käymällä vapaa-aikana paikallisissa rantabaareissa drinkillä.

Kaudella 2019 - 2020 keskitytään merikilpikonnien suojelun lisäksi kilpikonniin konkreettisesti liittyvään aiheeseen, muoviin. Joka vuosi miljoonia tonneja muovia päätyy meriin. Joka vuosi 100 000 merinisäkästä tai kilpikonnaa takertuu ja kuristuu ajelehtivaan muoviroskaan tai tukehtuu ruuaksi luulemaansa värikkääseen muoviroskaan. Projektiorganisaatio osallistuu aktiivisesti läheisen resortin talkoisiin, joissa kerätään muoviroskaa rannoilta joka tiistai. Kilpikonnat eivät tule munimaan roskaiselle rannalle ja mahdollisten poikasten selviytyminenaste paranee, jos rannalla ei ole roskia. Tärkeä osa toimivaan kierrätykseen on yhteisön sitouttaminen aktiviteetteihin. Projektiorganisaation aktiviteetteihin kuuluu paikallisten lasten opettaminen muovittomuuteen sekä tiedon jakaminen nuoremmille muovin haitoista. Tämä on tärkeä tekijä muutoksen syntyyn. Projektiorganisaatio pyrkii opettamaan paikallisille lapsille, miten muoviroskista voi askarrella hienoja koristeita. Näitä myymällä lapset ymmärtävät roskan arvon ja alkavat siivoamaan itsekin rantoja.

Ekomatkaajat on projektin suurin yhteistyökumppani ja on lähettänyt vapaaehtoisia kohteeseen jo 11 vuoden ajan. Perillä vapaaehtoisista huolehtii yksi vapaaehtoiskoordinaattori, joka puhuu sujuvaa englantia.

Tähän projektiin pääset Suomesta vain Ekomatkaajien kautta.

#merikilpikonniensuojelu #pelastakilpikonnat

Suosittelen lämpimästi Koh Phra Thongia vapaaehtoistyökohteena. Saaren luonto on ainutlaatuinen, ihmiset sydämellisiä, ruoka parasta mahdollista, tunnelma ihanan rauhallinen kaiken kaupallisuuden ulottumattomissa, ja ne auringonlaskut ❤️ Kävelykuntoa kannattaa etukäteen vähän kohottaa, on nimittäin yllättävän raskasta kävellä paljain jaloin 10-15 km päivässä. Työtehtävät oppi nopeasti ja ne olivat mielenkiintoisia ja kivoja. Ja vapaa-aikaakin oli riittävästi. Ihana ja merkityksellinen loma.
— Saila

Kenelle

Phra Thongin kohde sopii hyväkuntoisille aikuisille, jotka jaksavat kävellä paljain varpain pitkiä matkoja upottavalla hiekkarannalla.

Kohteessa on todella paljon kävelyä pitkillä autioilla hiekkarannoilla. Eniten tarvitaan vapaaehtoisia, jotka kykenevät kävelemään yli 10 km rannalla päivittäin. Aamuisin kävellään 5 km pituinen ranta upottavassa rantahiekassa auringon noustessa. Paluumatka kävellään kovalla hiekalla auringon jo porottaessa kuumana. Aamukävely vastaa n. 18500 askelta. Päivittäin tulee helposti käveltyä n. 10 - 15 km.

Kohde sopii meren- ja luonnonsuojelusta kiinnostuneille ja ploggingista innostuneille matkaajille.

Kohde on sopiva myös perheille. 10-vuotias lapsi pystyy osallistumaan hyvin mukaan. Tapauskohtaisesti projektiin saatetaan ottaa mukaan myös nuorempi lapsi. Projektiin on osallistunut monta lapsiperhettä. Yleensä perheet saavat osallistua projektiin lyhyemmäksi aikaa (minimi viikko).

Projekti sopii hyvin myös kasvissyöjille ja erikoisruokavaliot otetaan hyvin huomioon ruokaa valmistettaessa.

Milloin ja hinta

Phra Thongin projektiin pääset ajalla 9.12.2019 - 30.3.2020. Perillä tulee viettää vähintään kaksi viikkoa. Kahden viikon hinta on 1200 euroa, joka sisältää projektissa tehtävän työn, majoituksen ja kokin valmistamat kolme ateriaa päivässä. Saat ennen matkaa myös sähköisen infopaketin. Suurin osa vapaaehtoisista mahtuu majoittumaan bungalowiin.

Lisämaksusta voit majoittua tasokkaammassa bungalowissa (+23 euroa/ päivä).

Mikäli haluat majoittua huomattavasti tasokkaammassa Golden Buddha Beach Resortissa, voit varata majoituksen itse. Tällöin vapaaehtoistyö ilman majoitusta ja ruokaa maksaa 812 euroa/ henkilö/ kaksi viikkoa.

Huom: hintaan ei kuulu kuljetukset, kuten venematka saarelle/ saarelta.

Pystyisitkö viettämään perillä pidemmän aikaa? Kolmen viikon hinta on 1598 euroa. Kysy lisäviikkojen hintaa erikseen.

Toimintamme onnistumista ei mitata rahalla vaan toiminnan vaikuttavuudella. Tärkein työmme on löytää sopivat henkilöt juuri heille sopiviin projekteihin auttamaan uhanalaisia eläimiä.

Lapsiperheet

Perheitä otetaan mukaan viikoksi tai pidemmäksi ajaksi. Alle 12-vuotiaan lapsen hinta on 330 euroa/ viikko. Yli 12-vuotiaan, myös aikuisen, hinta on 580 euroa/ viikko. Venekuljetuksen hinta perheille on 65 euroa/ menopaluu. Bungalowissa on leveä sänky, jossa mahtuu nukkumaan kaksi ja lattialle saa levitettyä makuualustat lapsille. Tilaa on tarvittaessa noin nelihenkiselle perheelle.

ARVOKAS TYÖ

Ilman vapaaehtoisia tämä projekti ei pysty pyörimään vuosittain. Vapaaehtoiset ovat todella tärkeitä, koska he tuovat resursseja työn tekemiseen. Innokas ja energinen vapaaehtoinen ei koe tätä työtä rutiiniksi, vaan kaikki kokemukset ja elämykset ovat hänelle upeita hetkiä. Vapaaehtoisena pääset tekemään asioita yhdessä myös paikallisen väestön kanssa. Vapaaehtoiset saavat halutessaan yöpyä paikallisen luona ja osallistua paikallisen vetämälle kokkauskurssille. Upea, erilainen päivä, on tammikuussa vietettävä lasten päivä saarella.

Vapaaehtoisten maksama projektimaksu on suurin tulonlähde, jolla koko projekti rahoitetaan eikä projektiorganisaatio voisi tulla toimeen ja pyörittää projektia ilman näitä rahoja. Projektimaksulla katetaan kaikki suorat kulut, jolla projektilla on (ruoka, majoitus, harjoittelu ja orientaatio, päivittäiset kuljetukset perilläolon aikana, projektiorganisaation palkat ja maan sisäinen tuki). Ajoittain osa maksusta käytetään projektin kehittämiseen ja lupamaksuihin.

Majoitus

Vapaaehtoiset majoittuvat bungaloweissa tai isoissa teltoissa rannan tuntumassa. Bungalowissa on leveä sänky, hyttysverkko, tuuletin sekä kylpyhuone (wc ja suihku). Teltassa mahtuu seisomaan ja siellä on kaksi erillistä huonetta ja eteinen. Sisällä on sänky korokkeen päällä, hyttysverkko ja tuuletin. Käytössä on erillinen kylpyhuone (wc ja mahdollisesti kauhakäyttöinen “suihku”). Pyyhkeen saa lainaan matkan ajaksi. Sängyssä ei ole peittoa, joten jos kaipaat sellaista, pakkaathan mukaan esimerkiksi silkkimakuupussin.

37020700_10155670664400922_6620162293978103808_n.png

Lisämaksusta voit majoittua tasokkaammassa bungalowissa (+23 euroa/ päivä). Bungalowissa on leveä sänky, hyttysverkko, tuuletin sekä kylpyhuone (wc ja suihku). Bungalowin ulkopuolella on mukava terassi, jolla voit viettää vapaa-aikaa. Bungalowien sisään pääsee eläimiä, kuten liskoja ja sammakoita, joita ei kuitenkaan tarvitse pelätä. Sängyssä ei ole peittoa, joten jos kaipaat sellaista, pakkaathan mukaan esimerkiksi silkkimakuupussin.

Tasokkaampi bungalow majoitus (lisämaksusta)

Tasokkaampi bungalow majoitus (lisämaksusta)

Vaatepyykki on mahdollista pestä itse kylpyhuonetiloissa tai pyykit voi pesettää paikallisilla pientä maksua vastaan. Öisin on todella lämmintä ja hyvin harvoin näinä kuukausina sataa vettä.

Hintaan sisältyy päivittäin kolme ateriaa seisovasta pöydästä, jotka syödään rantaravintolassa. Juomat vettä lukuun ottamatta eivät kuulu hintaan. Aamuisin on tarjolla teetä ja kahvia. Voit tarvittaessa ostaa pientä evästä läheisessä kylässä olevasta kaupasta tai lomaresorteista. Valikoima on suppea.

Vapaaehtoistyöntekijöiden päivän ateriat valmistetaan aineksista, mitä sinä päivänä on saatavilla sekä ylijäämäruuista, joilla minimoidaan ruokahävikki. Ruoka on pääsääntöisesti kasvisruokaa, kanaa ja riisiä. Asiakkaille tarjotut pillit ovat valmistettu joko bambusta tai biohajoavasta muovista. Elintarvikkeet tilataan ravintolalle isoissa määrissä pakkausjätteen minimoimiseksi ja myös jätepussit ovat biohajoavaa materiaalia.

Ravintolasta ei voi ostaa muovisia vesipulloja, vaan omaa vesipulloa saa täyttää ravintolassa ruokailun yhteydessä isosta vesikanisterista.

Majoituspaikan jätteet lajitellaan ja kuljetetaan takaisin pääsaarelle. Sähkö kerätään aurinkopaneelien kautta päiväsaikaan, jonka vuoksi sähköä on käytössä vain iltaisin. Konkreettista kertakäyttömuovia ei synny projektiorganisaation aktiviteetista lainkaan. Kertakäyttömuovia näkyy ainoastaan rantojen siivousten sekä eläinten monitoroinnin aikana. Vapaaehtoisten rannoilta keräämät jätteet kuljetetaan kierrätykseen takaisin pääsaarelle tai vaihtoehtoisesti niistä valmistetaan opetusmateriaalia paikallisille lapsille.

Lentokentältä voit ostaa paikallisen sim-kortin, jos koet tarvitsevasi hyvää internetyhteyttä. Majapaikalla on aika kehno internet-yhteys.

Esimerkki työpäivän kulusta

5.30 Rannalla mahdollisten merikilpikonnan jälkien monitorointia, jonka jälkeen aamupala
9.00 Säämittaukset
9.30-11.30 Merikilpikonnien käyttäytymisen seuranta läheiseltä kukkulalta
13-14 Lounas
14 -> Merikilpikonnien käyttäytymisen seuranta läheiseltä kukkulalta
19.30 Päivällinen

Päiväkohtaisia aikatauluja ei kirjata ylös, vaan seuraavan päivän ohjelma suunnitellaan yhdessä edellisenä iltana. Tyypillinen työpäivä on 3 - 6 tuntia pitkä ja saattaa jakautua aamuvuoroon ja iltavuoroon. Kun vapaaehtoisia on enemmän, saatat saada enemmän vapaa-aikaa. Jos kilpikonna saapuu munimaan, muuttaa se aikataulut hetkessä ja vapaa-aikaa ei välttämättä olekaan. Vapaa-aikaa on kuitenkin riittävästi joka päivä.

Päivisin lämpötila vaihtelee 29,7 - 34 asteen välillä ja yön alin on 26,7 astetta (mittaukset 01/2019). Merivesi on 32 asteista ja bungalowien vieressä jopa 40 asteista.

ennen matkaa

Suosittelemme saapumaan Phuketiin viimeistään klo 11 saapuvalla lennolla, jos aiot jatkaa matkaa suoraan Phra Thongille. Paluulennon kannattaa olla illalla, jotta ehdit syödä rauhassa aamiaisen ennen lähtöä.

Nostathan rahaa ennakkoon, sillä saarella ei ole pankkiautomaattia. 

Kohteessa pärjäät englannin kielen taidolla. Kannattaa opetella muutama sanonta thai-kielellä etukäteen. Täältä voit katsoa muutaman vinkin.

Suosittelemme ottamaan mukaan matkalle ison vesipullon, työhansikkaat, hatun, vedenpitävän repun ja mahdollisia tarpeita varten laastareita ja lääkkeitä. Uusimpia vaatteita ja kenkiä ei kannata pakata mukaan. Parhaat työvaatteet ovat shortsit ja t-paidat.

SÄÄNNÖT

Ennakkomaksu 150 euroa tulee maksaa heti sen jälkeen, kun hakemus on hyväksytty. Loppulasku tulee maksaa viimeistään 45 päivää ennen lähtöä.

PERUUTUSEHDOT

Ennakkomaksu pidätetään kokonaisuudessaan, jos matkan joutuu perumaan. Loppumaksu tulee maksaa 45 vrk ennen lähtöä. Matkan voi perua 45 vuorokautta ennen lähtöä, jolloin kuluina pidätetään 150 euroa tai vielä 15 päivää ennen lähtöä, jolloin kuluina pidätetään 50 % matkan hinnasta. 14 päivää - 0 päivää ennen lähtöä kuluina pidätetään 100 %. Matkaa voit pidentää ennen lähtöäsi jos tilaa löytyy. Vastaavasti voit lyhentää matkaasi, mutta tästä ei palauteta rahaa takaisin. Suosittelemme hankkimaan kattavan matkavakuutuksen.

Näin pääset mukaan

Lähetä meille vapaamuotoinen kysely ja kerro, koska haluaisit lähteä vapaaehtoiseksi. Me selvitämme paikkatilanteen. Vahvistus tulee yleensä muutaman päivän sisällä. Tämän jälkeen voit varata lennot. Vahvistuksen jälkeen lähetämme laskut.

näin pääset perille

Vaihtoehto 1: Lento Phuketiin. Vinkki: KLM on keskittynyt päästöjen vähentämiseen sekä materiaalien uusiokäyttöön ja muovin välttämiseen palveluissaan. Finnairilla lentopäästöjen kompensointi on mahdollista.

Phuketista pääset helpoiten perille Khuraburin satamaan taksilla ja sieltä edelleen Phra Thongille pitkähäntäveneellä. Sovi etukäteen Ekomatkaajien kanssa kuljetuksista! Tällöin projektiorganisaatio järjestää sinulle taksin ja venekuljetuksen. Taksikuski odottaa sinua lentokentällä saapuessasi. Etsi rauhassa kylttiä, jossa on nimesi. Kylttejä on melkoinen määrä eikä omaa välttämättä löydä heti.

Taksimatka kestää n. 2,5 tuntia ja kuljettajalle maksetaan 2300 bahtia (noin 60 euroa/ yksi suunta). Venematka kestää 1 tunnin ja kuljetus maksaa 65 euroa/ menopaluu. Veneellä pääset Tapa Yoin satamaan, josta on vielä 10 minuutin automatka. Joskus veneellä pääsee suoraan resortin rantaan. Huom: Venekuljetuksen hinta perheille on 65 euroa/ vene ja kolmelle saman veneen kyydissä matkustavalle 30 euroa/ henkilö.

Voit ottaa myös bussin Phuketista Khuraburille. Matka kestää n. 4 tuntia.

Vaihtoehto 2: Lento Phuketiin, josta bussilla suuntaan Ranong/Chumphon (kesto noin 5 tuntia). Jää pois kyydistä Khuraburissa, josta taxi/mopo kyydillä satamaan ja veneellä Phra Thongille. HUOM: Venekyyti on varattava etukäteen Ekomatkaajien kautta.

Jos kuljet julkisilla kulkuneuvoilla, sinun tulee ottaa taksi Khuraburin linja-autoasemalta ja pyytää taksia viemään sinut siihen satamaan, josta ennakkoon varaamasi venekyyti lähtee Phra Thongille. Kyyti linja-autoasemalta satamaan maksaa n. 300 bahtia (8 euroa).

HUOM! Venekyyti Khuraburin satamasta Phra Thongille tulee aina varata etukäteen Ekomatkaajien kautta. Saarelle ei ole julkista liikenneyhteyttä. Venekuljetus on maksullinen (50 euroa / menopaluu) eikä kuulu projektimaksun hintaan. Aikaisin kuljetus lähtee päivittäin klo 8 a.m. ja viimeinen kuljetus saarelle lähtee päivittäin klo 4 p.m.

MAATA PITKIN KOHTEESEEN

Phra Thongille matkaaminen junalla on aikaa vievää, muttei mahdotonta. Järkevintä on ensin mennä Suomesta Pietariin, ja aloittaa sieltä huima seikkailu Venäjän, Kiinan, Vietnamin ja Kambodžan kauttta Thaimaahan. Kambodžassa juna on vaihdettava linja-autoon, sillä raiteet ovat sen verran huonossa kunnossa. Kambodžasta kannattaa suunnata suoraan Bangkokiin, josta on todella hyvä bussiyhteys Phuketiin. Tämä väli on myös mentävä bussilla, sillä Phuketiin ei pääse junalla. Phuketista seuraavaksi kohteeksi Ranong/Chumphon, pysäkki jolla kuuluu jäädä kyydistä on Khurabur. Tämän jälkeen kätevintä on mennä taksilla satamaan, josta pääsee ennakkoon maksetulla venekuljetuksella Phra Thongille.

VINKKEJÄ MUOVIN VÄHENTÄMISEEN MATKAN AIKANA

Thaimaa on maailman suosituimpia matkakohteita. Matkailijoiden käytöksellä on todella suuri vaikutus ympäristölle.

Matkalle on hyvä varata mukaan oma kestävä juomapullo, jota voi täyttää hanasta tai isommasta vesikanisterista. Tämä säästää muovinkäytön lisäksi myös rahaa, sillä pienet kertakäyttöiset muovipullot tulevat matkustajalle kalliimmaksi. Perillä on iso vesiastia, josta voit päivittäin kaataa raikasta vettä omaan juomapulloon.

Täytettävän vesipullon lisäksi matkaan on hyvä varautua omalla aterinsetillä, jolla voidaan ehkäistä kertakäyttöisiä aterimia. Aterimet voivat olla esimerkiksi bambusta tai kookoksenkuoresta valmistettuja, sillä metalliset aterimet saatetaan kerätä pois käsimatkatavaroista lentokenttien turvatarkastuksissa. Huomattavin kertakäyttömuovin määrä syntyy palveluissa ruokailujen aikana. Aterimia et tarvitse perillä kohteessamme. Matkustajan kannattaa lounastaa ravintoloissa paikan päällä, jolloin vältetään kertakäyttöiset mukaan otettavat rasiat ja pakkaukset. Myös ravintolassa syödessä on hyvä pyytää juomat ilman pilliä ja kertakäyttöisiä mukeja.

Omalla kestokassilla vältetään ohuiden muovipussien kulutusta. Matkatavarat, joita ei olla tuomassa takaisin kotimaahan, on hyvä lahjoittaa paikallisten käyttöön ennemmin kuin heittää kokonaan pois.

Suosittelemme kantamaan mahdolliset matkan aikana syntyvät roskat takaisin mantereelle. Marseille-saippuapalan avulla pärjäät hyvin koko matkan ajan. Kauttamme voit myös ostaa muovittoman matkapakkauksen.

Tätä postausta kirjoittaessa mietin jo keinoja kuinka päästä matkalle takaisin. 😀 Vapaaehtoistyö oli yksi hienoimmista kokemuksista sekä saari oli henkeäsalpaavan kaunis. Saari oli mielettömän U-P-E-A !! Yksi rauhallisimmista paikoista jossa olen käynyt, koskematonta pitkää rantaviivaa silminkantamattomiin. Kokemus oli mitä mahtavin ja voisin lähteä saarelle takaisin välittömästi.
— Julia
ale-marks-findings-day-1_2399823369_o.jpg

KOHDETIETOA

Paikalliset yhdessä saaren eteläisessä kylässä noudattavat perinteisiä thaimaalaisia tapoja ja sinne mentäessä vapaaehtoisten tulee kunnioittaa tätä käyttäytymällä ja pukeutumalla säädyllisesti. Olkapäät peittävä t-paita ja polviin ylettyvät housut tai hame ovat tarpeen kylässä käydessä. Kylään ei kuitenkaan mennä kovin usein, joten käytännössä saarella voit pukeutua rennosti koko matkan ajan.

Jalkapohjien osoittamista kannattaa välttää. Kengät tulee aina riisua sisään mentäessä. Pää on pyhä, joten älä esimerkiksi heitä omaa päähinettäsi lattialle vaan sijoita se naulakkoon. Thaimaalaisiin tapoihin ei kuulu edes avioparin keskeinenkään halailu julkisella paikalla, vaikka sitä rantakohteissa saattaa nähdäkin. Lue täältä Thaimaan tapakulttuurista.

Muovin ongelmia ei Thaimaassa yleisesti ymmärretä, koska ympäristöhaitat eivät ole välittömiä. Matkustajan pitää osata pyytää palveluita ilman kertakäyttöisiä muovituotteita.

Saarella on oma terveyskeskus.

Tällä autenttisella saarella on paljon sammakoita, liskoja, hämähäkkejä ja käärmeitä, mutta ne eivät ole myrkyllisiä. Hyttysiä ja hiekkakärpäsiä on iltahämärässä. Eläimet ovat vaarattomia, mutta niihin ei kannata koskea.

Meri on turvallinen uimisen kannalta ja eikä meduusoja normaalisti havaita. Resortin edessä on lapsille sopiva ranta. Läheisen saaren luona on hyvä snorklauspaikka.

Projektin kautta voit osallistua pienestä lisämaksusta savanniretkelle, viereiselle Ko Ran saarelle tehtävälle retkelle sekä kalastusretkelle yöllä. Thaimaalaista hierontaa on myös tarjolla. Saarelta puuttuvat tyypilliset turistiaktiviteetit kuten vesiskootterit.

Tunnin thai hieronta rannalla maksaa 500 bahtia ja tunnin jooga Golden Buddha resortin viereisellä rannalla maksaa 500 bahtia (hinnat kevät 2019). Olut maksaa 80-120 bahtia ja limpparit 40-80 bahtia. Välipalat kylällä ovat edullisia, mutta valikoima on suppea.

NÄITÄ TAVAROITA VOIT LAHJOITTAA KOHTEESEEN

Moni on kysellyt, mitä tavaroita Thaimaan kohteeseen voisi lahjoittaa ja viedä mennessään. Tässä on lista tavaroista, joita he toivovat:

Lahjoja tammikuista lastenpäivää varten, kiikareita, käytettyjä kännyköitä, pieniä vedenkestäviä reppuja, hyttysmyrkkyä, snorkkeleita, räpylöitä ja otsalamppuja. Kaikki käytetyt tavarat käyvät hyvin lahjoitukseksi.

 
 
Palautetta kirjoittaessani en voi muuta kuin hehkuttaa kaikkea, mitä reissuun liittyi, matka oli kaikin puolin täydellinen. Saari on niin kaunis ja kaikki ne kokemukset, joihin vapaaehtoisina pääsimme osallistumaan, olivat niin ainutlaatuisia, että aika projektissa jää hienona muistona mieleeni.
— Kaisa / Phra Thong, Thaimaa
 
 
 
 

Phra Thong
Thaimaa