Thaimaa

Phuket

Ekomatkaajat norsujen suojelu.jpg

vapaaehtoistyö phuketissa

Norsuja on suojeltava, mikäli lajien toivotaan säilyvän. Norsujen suojelujärjestöt tekevät työtä norsujen hoitamiseksi, uusien norsujen pelastamiseksi ja valistustyötä hillitäkseen norsunluukauppaa. Turisteilta ja vapaaehtoisilta saadut varat suunnataan puiston ylläpitoon ja eläinten suojeluun. Toiminnasta hyötyvät monet lähellä asuvat paikalliset, jotka ovat töissä suojelukeskuksessa. Tässä suojelukeskuksessa on töissä 98 paikallista työntekijää.

Vapaaehtoiset pääsevät valmistamaan ja pilkkomaan ruokaa norsulle ja kärräämään ruokaa kottikärryillä. Lisäksi työ sisältää mm. siivousta norsun aitauksessa, aitojen rakentamista, maalaamista tai muuta avustavaa työtä.

Phuket on yksi Thaimaan suosituimmista matkakohteista. Vielä jokin aika sitten turistit matkustivat Thaimaahan ratsastamaan norsuilla, mikä vaati norsujen väkivaltaista kouluttamista. Tänä päivänä Thaimaahan on avattu yhä enemmän vanhainkoteja norsuja varten, joissa norsujen hyvinvointi on tärkein asia.

Norsuja on käytetty apuna monenlaisissa turisteja palvelevissa töissä, kuten sirkuksessa, eläintarhoissa, safarilla kantamassa turisteja ja norsuleireillä, joissa turistit ovat päässeet ratsastamaan ja kylpemään norsujen kanssa. Norsujen koulutus tätä työtä varten on todella julmaa ja sen takia meidän turistien on syytä tietää minkälaista toimintaa me haluamme tukea.

Norsujen suojelukeskus, johon pääsee Ekomatkaajien kautta vapaaehtoiseksi, on ainut laatuaan Phuketissa ja pyrkii täyttämään eläinten hyvinvoinnin korkeimmat vaatimukset. Keskus on Mr. Montri Todtanen ja Lek Chailertin yhteinen projekti. Lek on Thaimaassa jo legenda ja hän on saanut useita kunnianosoituksia, myös Ford-säätiön ja National Geographicin lahjoittaman Planeetta-sankarin palkinnon 2001. Time Magazine nimesi hänet vuoden sankariksi 2005, ja hänestä on tehty useita dokumenttiohjelmia. Vapaaehtoisia otetaan mukaan päiväksi, kolmeksi päiväksi, viikoksi ja Ekomatkaajien pyynnöstä myös kahdeksi viikoksi.

Hinta alkaen 167 euroa / päivä tai 898 euroa/ viikko.

Ympärivuotinen kohde.

NÄIN PÄÄSET MUKAAN

Lähetä meille vapaamuotoinen kysely ja kerro, koska haluaisit lähteä vapaaehtoiseksi. Me selvitämme paikkatilanteen. Vahvistus tulee yleensä muutaman päivän sisällä. Tämän jälkeen voit varata lennot. Lähetämme laskut vahvistuksen jälkeen.

yhdistä kaksi projektia matkaasi

Voit yhdistää Thaimaan matkaasi Phuketin ja Phra Thongin vapaaehtoistyön.

Ekomatkaajat Phuket elefantti.jpg

TOP 3

Norsujen onnellisen vanhuuden turvaaminen

Norsujensuojelu

Työtä norsujensuojelukeskuksessa

Naarasnorsujen suojelukeskus avattiin Phuketin Paklokiin vuonna 2016. Keskus on pioneeri eettisen turismin saralla. Vuonna 2018 se sai palkinnon parhaista käytännöistä alallaan. Suojelukeskuksessa eletään norsujen ehdoilla ja turisti on täällä vieraana sopivan etäisyyden päässä norsuista. Täällä ei kylvetä norsujen kanssa eikä niillä ratsasteta. Tämä paikka on norsuille unelmien vanhainkoti!

Ensimmäiset keskukseen pelastetut norsut olivat Madee ja Kannika. Vuonna 2018 keskukseen pelastettiin Sai Tong, joka oli ollut Koh Lantalla sidottuna turisteja varten. Tämä norsu ei saanut ruokaa eikä juomaa, jos turisti ei niitä norsulle ostanut. Gaew Ta on sokea ja kaipaa jatkuvaa huolenpitoa, sillä sen näköaistia ei saatu pelastettua. Gaew Ta on elänyt ihmisten ratsastettavana ja aiemmin teollisuuden parissa. Nämä, ja muut sydäntä särkevät tarinat ovat pala norsujen historiaa, joka ansaitsee tulla kuulluksi. 

Keskukseen on saatu pelastettua jo 11 norsua. Yhdeksän näistä elää yhä. Tänne pelastetaan sairaita, loukkaantuneita, kaltoinkohdeltuja ja vanhoja norsuja. Ne saavat nauttia eläkepäivistään Paklokissa. Näitä norsuja hoidetaan keskuksessa 98 työntekijän voimin. Vaikka norsut ovat eläkkeellä, puisto ei saa niitä lahjoituksena vaan ostaa näitä kaltoinkohdeltuja norsuja omistajiltaan. Yhden norsun pelastaminen maksaa n. 12 000 – 54 000 dollaria ja lisäksi norsuille tarvitaan jatkuvasti lääkintätarvikkeita. Puiston ylläpitäminen on kallista: norsut tarvitsevat isoina eläiminä paljon tilaa ja ne syövät valtavasti. Norsujen lisäksi tärkeässä roolissa ovat ”mahoutit”, eli norsujen ohjastajat. He yöpyvät norsujen aitauksen vieressä. Päivälevon ja yön ajan norsut ovat aitauksessaan, mutta muuten ne saavat vaeltaa 30 hehtaarin kokoisella alueella vapaasti.

Norsujen rooli on vuosien varrella muuttunut ja tullut osittain tarpeettomaksi. Silti monia norsuja käytetään yhä teollisuuden palveluksessa. Monet norsut viihdyttävät turisteja esityksissä ja kantavat turisteja selässään. Norsun selkä on yllättävän heikko eikä se kestä suurten kuormien kantamista. Työ turistien ratsuna on raskasta, maasto on usein vaikeakulkuista ja päivät ovat pitkiä. Tapa, jolla norsut perinteisesti Thaimaassa koulutetaan, on julma ja kivulias.

Thaimaassa elää tällä hetkellä n. 7750 norsua, joista 4000 elää luonnossa ja 3750 vangittuna. 

Turistien ja vapaaehtoisten on helppo tulla keskukseen, sillä tämä kohde on selkeästi suunniteltu länsimaisille ihmisille. Täällä osataan puhua englantia ja kaikkialla on hyvin siistiä. Keskus on vasta rakennettu, joten kaikkialla on uudet pinnat ja uusia tarvikkeita. Saniteettitiloja on paljon, turisteille löytyy pieni myymälä ja paljon tilaa istua katoksen alla ilmastoidussa tilassa. Opastekyltit ovat paikallaan ja kaikille löytyy sopivan kokoiset siistit, uudet kumisaappaat ja sukat lainaksi. Norsuja pelastetaan ja norsujen ruokaa ja lääkintätarvikkeita ostetaan rahalla, joka saadaan turistien vierailuista.

Vapaaehtoiset pääsevät valmistamaan norsuille ruokaa ja auttamaan päivittäisissä askareissa. Norsujen kanssa ei kylvetä eikä niillä ratsasteta.

Tähän projektiin pääset Suomesta vain Ekomatkaajien kautta.

#norsujensuojelu #pelastanorsut

 

Kenelle

Vapaaehtoistyö norsujen suojelukeskuksessa sopii 18 – 80-vuotiaille eläintensuojelusta kiinnostuneille. 16- ja 17-vuotiaat voivat osallistua mukaan vapaaehtoistyöhön 18-vuotiaan seurassa. Työ voi olla ajoittain rankkaa, sillä työtä tehdään 30 asteen helteessä.

Milloin ja hinta

Phuketin norsujen suojelukeskus on ympärivuotinen kohde. Kohteeseen voit lähteä vapaaehtoiseksi 1 viikoksi, 2 viikoksi, 3 päiväksi tai 1 päivän ajaksi.

Tarjoamme edullisemman hinnan viikon vapaaehtoistyöstä, mikäli majoitut jaetussa kahden hengen huoneessa saman viikon ajan ystäväsi kanssa.

yhden viikon vapaaehtoistyö

1 viikon (7 päivää/ 6 yötä) hinta sisältää vapaaehtoistyön, majoituksen sunnuntaista lauantaihin, päivittäiset kuljetukset vapaaehtoisten majapaikasta norsujen vanhainkodille ja takaisin, kasvisruoat maanantai aamusta lähtien (päivittäin aamiaisen, buffetlounaan ja buffetillallisen herkullista thairuokaa sekä välipaloja ja limppareita) ja t-paidan. Viikko alkaa opastetulla puolen päivän kierroksella. Erikoisruokavaliot otetaan hyvin huomioon. Saat vapaaehtoistyön ajaksi kumisaappaat, hansikkaat ja sukat lainaksi. Projektiorganisaation työntekijät puhuvat hyvää englantia ja ovat apunasi vapaaehtoistyöviikkosi ajan.

Hinta 898 euroa/ viikko.

Edullisempi hinta 845 euroa/ henkilö on voimassa, mikäli majoitut jaetussa kahden hengen huoneessa saman viikon ajan ystäväsi kanssa. Hinnat eivät sisällä kuljetuksia Phuketissa.

Saavu tapaamispaikalle (toimistoon) klo 15 – 20 välillä sunnuntaina, ensimmäisenä päivänä. Työpäivät ovat maanantaista lauantaihin (2. – 7. päivä) klo 9:30 - 17. Ulos tulee kirjautua lauantaina ennen klo 13. Tavarat voi jättää toimistolle työpäivän ajaksi, sillä työpäivä loppuu vasta klo 17. 

kahden viikon vapaaehtoistyö

Kahden viikon vapaaehtoistyön hinta yhden hengen huoneessa on 1655 euroa.

Hinta sisältää vapaaehtoistyön, majoituksen sunnuntaista lauantaihin, päivittäiset kuljetukset vapaaehtoisten majapaikasta norsujen vanhainkodille ja takaisin, kasvisruoat maanantai aamusta lähtien (päivittäin aamiaisen, buffetlounaan ja buffetillallisen herkullista thairuokaa sekä välipaloja ja limppareita) ja t-paidan. Viikko alkaa opastetulla puolen päivän kierroksella.

Tähän sovelletaan samoja sääntöjä kuin viikon vapaaehtoistyöhön.

KOLMEN PÄIVÄN VAPAAEHTOISTYÖ

Hinta 450 euroa. 18 – 80-vuotiaille.

Edullisempi hinta 425 euroa/ henkilö on voimassa, mikäli majoitut jaetussa kahden hengen huoneessa saman ajan ystäväsi kanssa.

Hinta sisältää vapaaehtoistyön, majoituksen (sunnuntaista keskiviikolle), päivittäiset kuljetukset vapaaehtoisten talolta norsujen vanhainkodille ja takaisin, ruoan ja juomat (sisältäen aamiaisen, thai kasvisbuffetlounaan ja thai kasvisbuffetillallisen maanantai aamusta lähtien), välipalaa, limpparia ja vettä sekä t-paidan. Ensimmäinen aamu alkaa opastetulla puolen päivän kierroksella. Kumisaappaat, sukat ja hanskat lainaksi.

Vapaaehtoisten tulee saapua tapaamispaikalle (toimistolle) sunnuntaina (1. päivänä) klo 15 – 20 välillä. Työpäivät ovat maanantaista keskiviikkoon (2. – 4. päivä) klo 9:30 – 17. Ulos tulee kirjautua keskiviikkona ennen klo 13. Tavarat voi jättää toimistolle työpäivän ajaksi, sillä työpäivä loppuu vasta klo 17. 

Hinnat eivät sisällä kuljetuksia Phuketissa.

Kolmen päivän vapaaehtoistyöhön pätee samat ehdot kuin viikon vapaaehtoistyöhön. Majoitus on samassa talossa. Hae mukaan kolmeksi päiväksi klikkaamalla hae mukaan 3 päiväksi-painiketta.

YHDEN PÄIVÄN VAPAAEHTOISTYÖ

Hinta 167 euroa. 18 – 80-vuotiaille.

Hinta sisältää vapaaehtoistyön, lounaaksi thai kasvisruoan, limpparia ja vettä sekä t-paidan. Aamu alkaa puolen päivän opastetulla kierroksella ja vapaaehtoistyötä tehdään loppupäivän ajan. Kumisaappaat, sukat ja hanskat lainaksi.

Huom: hinta sisältää menopaluukuljetuksen Phuketin alueelta norsujen suojelukeskukseen ja takaisin Phuketin alueelle (lähtö- ja paluupaikan tulee olla sama).

Mukaan pääsee maanantaista sunnuntaihin (touko- ja lokakuun välillä yhden päivän vapaaehtoistyöohjelmaa ei ole kuun 7. päivänä). Saavu tapaamispaikalle (toimistolle) klo 9 – 9:30 mennessä aamulla. Työpäivä päättyy klo 17.

Yhden päivän vapaaehtoistyön ehdot ovat tiukemmat eivätkä tähän päde samat tällä sivustolla mainitut säännöt ja peruutusehdot. Kun yhden päivän vapaaehtoistyön varaus on vahvistettu ja maksu suoritettu, varaus on sitova eikä rahaa palauteta jos varaus peruuntuu lähtijän toimesta.

Hae mukaan päiväksi klikkaamalla hae mukaan päiväksi-painiketta.

Kaikki yllä mainitut hinnat ovat voimassa vuoden 2020 loppuun saakka.

ARVOKAS TYÖ

Toimintamme onnistumista ei mitata rahalla vaan toiminnan vaikuttavuudella. Tärkein työmme on löytää sopivat henkilöt juuri heille sopiviin projekteihin auttamaan uhanalaisia eläimiä. 

Majoitus

Majoitus on kahden hengen huoneessa, jossa on erilliset sängyt. Osassa huoneista on parisänky, jonka voi erikseen pyytää etukäteen. Huoneissa on ilmastointi, ikkuna, jääkaappi, peitto, tyyny ja lakanat sekä pyyhe. Vapaaehtoisten huoneet vierekkäin rivitalossa ja kaikilla on oma terassi, jossa on ulkotuolit ja pieni pöytä. Kylpyhuoneessa on länsimainen suihku ja wc. Tiloissa toimii wifi. Aulassa on ravintola ja 7-eleven ketjun kioski. Paikallisia ravintoloita on kävelymatkan päässä. Huoneet sijaitsevat muutaman minuutin matkan päässä tapaamispaikalta ja toimistolta. Sinut noudetaan joka aamu ja palautetaan joka aamu takaisin vapaaehtoisten talolle.

Tavaroille on lukollisia säilytyslokeroita suojelukeskuksessa. Toimistolla on tilaa isommille matkatavaroille.

Vapaaehtoiset majoittuvat siisteissä rivitaloissa

Vapaaehtoiset majoittuvat siisteissä rivitaloissa

Esimerkki työpäivän kulusta

Työtehtävät vaihtelevat tarpeen mukaan. Työpäivät ovat maanantaista lauantaihin klo 9:30 – 17. 

Viikko alkaa puolen päivän opastetulla kierroksella turistien mukana. Pääset tällöin tutustumaan norsuihin ja projektiin lähemmin. Norsut tarvitsevat päivittäin todella paljon ruokaa, joten pääset takuuvarmasti mukaan ruoan valmistukseen. Tämä pitää sisällään banaanipuiden leikkaamista, hedelmien ja bambun lastaamista ja kuljettamista. Aluetta tarvitsee pitää kunnossa ja siistinä jatkuvasti ja siivousta aitauksissa ja yleisillä alueilla kuuluu myös työtehtäviin. Lisäksi työtehtäviin saattaa kuulua rakentamista, maalaamista ja monenlaisia kunnostustyötä.

Näin pääset mukaan

Lähetä meille vapaamuotoinen kysely ja kerro, koska haluaisit lähteä vapaaehtoiseksi. Me selvitämme paikkatilanteen. Vahvistus tulee yleensä viikon sisällä. Tämän jälkeen voit varata lennot. Vahvistuksen jälkeen lähetämme laskut.

Ekomatkaajat Phuket norsut.jpg

ennen matkaa

Songkran on virallinen kansallinen vapaapäivä Thaimaassa ja suojelukeskus ei ole tällöin auki.

Mukaan tarvitset kopion passista ja varausvahvistuksesta (paperiversio tai kuva kännykässä riittää).

Pakkaa mukaan vaatteita, jotka saavat likaantua. Työvaatteina pitkät housut, lenkkarit ja hattu ovat parhaat. Työpäivinä käytetään t-paitaa, jonka saat periltä. Jos palat helposti auringossa, kannattaa pakata mukaan aurinkorasvan lisäksi muutama ohut pitkähihainen paita. Mahdollisina sadepäivinä saat sateenvarjon tai sadetakin lainaksi. Kylmää, puhdistettua vettä on tarjolla koko oleskelusi ajan, joten pakkaathan mukaan oman ison vesipullon. Hyttysmyrkkyä saat lainaksi perillä.

näin pääset perille

Phuketin lentokentältä on suhteellisen lyhyt 15 kilometrin ajomatka taksilla suojelukeskukselle (25 minuuttia). Paklokin alue on Phuketia hiljaisempi, maaseutumainen, alue Thaimaassa. Alueella sijaitsee hotelleja, joista voimme suositella mm. hyvätasoista Supalai Resort-hotellia. Phuketin länsiosassa sijaitsevat parhaat rannat.

Suojelukeskus voi auttaa taksin varaamisessa meno- ja paluumatkalle. Kuljetukset eivät sisälly hintaan.

MAATA PITKIN KOHTEESEEN

Matkaaminen Thaimaahan junalla on aikaa vievää, muttei mahdotonta. Järkevintä on ensin mennä Suomesta Pietariin, ja aloittaa sieltä huima seikkailu Venäjän, Kiinan, Vietnamin ja Kambodžan kauttta Thaimaahan. Kambodžassa juna on vaihdettava linja-autoon, sillä raiteet ovat sen verran huonossa kunnossa. Kambodžasta kannattaa suunnata suoraan Bangkokiin, josta on todella hyvä bussiyhteys Phuketiin. Tämä väli on myös mentävä bussilla, sillä Phuketiin ei pääse junalla.

Säännöt

Ennakkomaksu on 50 % ja se tulee maksaa heti kun varaus on vahvistettu. Loppumaksu tulee maksaa kuukautta ennen lähtöä.

Peruutusehdot

Matkan ajankohtaa voi muuttaa hyvissä ajoin ennen matkaa, viimeistään kahta viikkoa ennen lähtöä, ilman lisämaksua. Uuden matkan ajankohdan tulee olla vuoden sisällä alkuperäisestä varauksen ajankohdasta ja sen tulee olla vastaavanlainen kuin alkuperäinen varaus. Matkaa ei voi siirtää toisen henkilön nimiin.

Matkan voi peruuttaa viimeistään kahta viikkoa ennen lähtöä, mutta tällöin ennakkomaksua ei palauteta. 

Kohteesta voit lähteä pois kesken varauksen, mutta tällöin matkasta ei hyvitetä mitään eikä rahaa palauteta takaisin.

Muistathan hankkia kattavan matkavakuutuksen.

VINKKEJÄ MUOVIN VÄHENTÄMISEEN MATKAN AIKANA

Matkalle on hyvä varata mukaan oma kestävä juomapullo, jota täyttää hanasta tai isommasta vesikanisterista. Tämä säästää muovinkäytön lisäksi myös rahaa, sillä pienet kertakäyttöiset muovipullot tulevat matkustajalle kalliimmaksi.

Täytettävän vesipullon lisäksi on hyvä varautua omalla aterinsetillä, jolla voidaan ehkäistä kertakäyttöisiä aterimia. Aterimet voivat olla esimerkiksi bambusta tai kookoksenkuoresta valmistettuja, sillä metalliset aterimet saatetaan kerätä pois käsimatkatavaroista lentokenttien turvatarkastuksissa. Huomattavin kertakäyttömuovin määrä syntyy palveluissa ruokailujen aikana. Aterimia et tarvitse perillä kohteessa. Matkustajan kannattaa lounastaa ravintoloissa paikan päällä, jolloin vältetään kertakäyttöiset mukaan otettavat rasiat ja pakkaukset. Myös ravintolassa syödessä on hyvä pyytää juomat ilman pilliä ja kertakäyttöisiä mukeja.

Omalla kestokassilla vältetään ohuiden muovipussien kulutusta. Matkatavarat, joita ei olla tuomassa takaisin kotimaahan, on hyvä lahjoittaa paikallisten käyttöön ennemmin kuin heittää kokonaan pois.

 
 
 

Phuket
Thaimaa