Thaimaa

Phra Thong

img_0950_8742206694_o.jpg

PHRA THONG KOHTEENA

Ekomatkaajien tarina alkoi vuonna 2008 Phra Thong -saarelta merikilpikonniensuojeluprojektista. Tämän kohteen kanssa on tehty pitkäkestoista yhteistyötä ja innokkaimmat ekomatkaajat saapuvat saarelle vuosittain auttamaan. Merikilpikonnien tutkimus onkin pitkän ajan työtä ja jatkuvuus on tärkeää. Pitkät kävelylenkit saaren upeilla hiekkarannoilla merikilpikonnanpesiä etsien ja meressä ruokailevien kilpikonnien käyttäytymisen seuraaminen läheiseltä kukkulalta käsin ovat tärkeä osa työtä. Tämä on ainutlaatuinen mahdollisuus päästä sisään aitoon thaimaalaiseen elämään, auttaa luonnon monimuotoisuuden säilyttämisessä ja samalla nauttia ainutkertaisesta lomasta. Oleskelusi aikana on mahdollista osallistua kokkikurssille ja yöpyä paikallisen kotona. Projektissa tarjoiltava thai-ruoka on herkullista ja lomatunnelmaan pääset riippumatossa auringonlaskua katsellen. Tämä saari on yksi Thaimaan kätketyistä salaisuuksista. Tällaisia autenttisia saaria ei löydä helposti. Kohteeseen saapuminen voi olla kulttuurishokki, koska saarella on todella hiljaista eikä turisteja kävele vastaan hiekkarannalla.

Ekomatkaajien yhteistyöorganisaatio on työskennellyt saarella jo yli 20 vuoden ajan. Merikilpikonnien lisäksi organisaatio työskentelee mangrovemetsän, koralliriuttojen ja lintujen suojelemiseksi sekä tekee erilaisia yhteisön kehittämishankkeita saarella. Pääset osallistumaan monipuolisesti eri projekteihin.

Thaimaan projektissa ei näe merikilpikonnia pesimässä, koska rantaa ei monitoroida öisin. Parhaiten merikilpikonnien käyttäytymistä pääsee seuraamaan läheiseltä kukkulalta. Välttämättä kilpikonnia ei kuitenkaan näe edes kukkulalta, joka on todella merkittävä muutos entiseen. Syitä selvitetään, mutta syynä tähän voi olla mm. veneet, jotka liikkuvat saaren edustalle yöllä. Saaren länsiosassa sijaitsee 15 kilometriä pitkä lähes autio ranta, jolla merikilpikonnat pesivät. Merikilpikonnien pesintäluvut Thaimaassa ovat laskeneet huomattavasti viimeisen 20 vuoden aikana. Vielä 1970- ja 1980-luvuilla Phra Thongin saari oli tärkeä etelänbastardikilpikonnan pesintäalue ja pesiä oli silloin satoja. Kaudella 2017 - 2018 muutama kilpikonna kävi munimassa rannalle. Joulukuun 2018 ja tammikuun 2019 aikana ei kuitenkaan yksikään kilpikonna käynyt munimassa rannalle, joka on huolestuttavaa. Tämä kohde on ikävä esimerkki siitä, mitä uhanalaisille kilpikonnille tapahtuu.

Saarella on kolme hyvin erilaista kylää ja noin 300 asukasta.

Kaudella 2018 - 2019 keskitytään merikilpikonnien suojelun lisäksi kilpikonniin konkreettisesti liittyvään aiheeseen, muoviin. Joka vuosi miljoonia tonneja muovia päätyy meriin. Joka vuosi 100 000 merinisäkästä tai kilpikonnaa takertuu ja kuristuu ajelehtivaan muoviroskaan tai tukehtuu ruuaksi luulemaansa värikkääseen muoviroskaan. Projektiorganisaatio osallistuu aktiivisesti talkoisiin, joissa kerätään muoviroskaa rannoilta.

Tässä projektissa et välttämättä pääse tutustumaan muiden maiden vapaaehtoisiin, koska esimerkiksi kaudella 2018 - 2019 vain kaksi vapaaehtoista tulee muualta kuin Suomesta. Ekomatkaajat on projektin suurin yhteistyökumppani ja on lähettänyt vapaaehtoisia kohteeseen jo 11 vuoden ajan.

Tähän projektiin pääset Suomesta vain Ekomatkaajien kautta.

 
ale-marks-findings-day-1_2399823369_o.jpg

Kenelle

Phra Thongin kohde sopii hyväkuntoisille aikuisille. Kohteessa on paljon kävelyä pitkillä hiekkarannoilla. Aamuisin kävellään 5 km pituista rantaa ja päivittäin tulee helposti käveltyä n. 10 - 15 km. Yksi suunta kävellään upottavassa rantahiekassa ja paluumatka kovaa hiekkaa pitkin.

Kohde on sopiva myös perheille. 10-vuotias lapsi pystyy osallistumaan hyvin mukaan. Tapauskohtaisesti projektiin saatetaan ottaa mukaan myös nuorempi lapsi. Projektiin on osallistunut monta lapsiperhettä. Yleensä perheet saavat osallistua projektiin lyhyemmäksi aikaa (minimi viikko).

Projekti sopii hyvin kasvissyöjille.

Milloin ja hinta

Phra Thongin projektiin pääset ajalla 9.12.2018 - 30.3.2019. Seuraava kausi alkaa joulukuun puolivälissä 2019 ja alustava hinta on 1200 euroa (sis. alv) kahden viikon ajalta. Perillä tulee viettää vähintään kaksi viikkoa. Kahden viikon hinta on 1200 euroa (sis. alv), joka sisältää projektissa tehtävän työn, majoituksen ja kolme ateriaa päivässä läheisessä ravintolassa. Saat ennen matkaa myös sähköisen infopaketin.

Pystyisitkö viettämään perillä pidemmän aikaa? 3 viikkoa 1598 euroa (sis. alv). Moni matkalle lähtenyt on katunut, ettei viettänyt perillä kuin kaksi viikkoa.

Toimintamme onnistumista ei mitata rahalla vaan toiminnan vaikuttavuudella. Tärkein työmme on löytää sopivat henkilöt juuri heille sopiviin projekteihin auttamaan uhanalaisia eläimiä.

ARVOKAS TYÖ

Ilman vapaaehtoisia tämä projekti ei pysty pyörimään vuosittain. Vapaaehtoiset ovat todella tärkeitä, koska he tuovat resursseja työn tekemiseen. Innokas ja energinen vapaaehtoinen ei koe tätä työtä rutiiniksi, vaan kaikki kokemukset ja elämykset ovat hänelle upeita hetkiä. Vapaaehtoisena pääset tekemään asioita yhdessä myös paikallisen väestön kanssa. Vapaaehtoiset saavat halutessaan yöpyä paikallisen luona ja osallistua paikallisen vetämälle kokkauskurssille. Upea, erilainen päivä, on tammikuussa vietettävä lasten päivä saarella.

Vapaaehtoisten maksama projektimaksu on suurin tulonlähde, jolla koko projekti rahoitetaan eikä projektiorganisaatio voisi tulla toimeen ja pyörittää projektia ilman näitä rahoja. Projektimaksulla katetaan kaikki suorat kulut, jolla projektilla on (ruoka, majoitus, harjoittelu ja orientaatio, päivittäiset kuljetukset perilläolon aikana, projektiorganisaation palkat ja maan sisäinen tuki). Ajoittain osa maksusta käytetään projektin kehittämiseen ja lupamaksuihin.

Majoitus

Kaudella 2018 - 2019 majoitus on upealla paikalla rannalla.  Vain meren kohina kuuluu sisään, joten täällä pääset todella lomatunnelmaan. Isoissa teltoissa on kussakin kaksi makuuhuonetta, joissa on sängyt hyttysverkkoineen ja tuulettimet. Lakanat ja pyyhkeen saa lainaan perillä. Makuuhuoneessa on joko leveä kahden hengen vuode tai kaksi erillistä sänkyä. Makuuhuoneiden välissä on yhteinen tila. WC:t ovat yhteiset. Sähköä on saatavilla klo 18 - 21 välisenä aikana. Alueella on lisäksi iso bungalow neljälle, joka saattaa korvata telttamajoituksen (tätä majoitusta ei voida luvata varausvaiheessa). Bungalowien sisään pääsee eläimiä, joita ei kuitenkaan tarvitse pelätä.

Hintaan sisältyy päivittäin kolme ateriaa, jotka syödään ravintolassa. Pientä evästä voi ostaa läheisessä kylässä olevasta kaupasta tai lomaresorteista. Vaatepyykki on mahdollista pestä itse kylpyhuonetiloissa tai pyykit voi pesettää pientä maksua vastaan. Öisin on todella lämmintä ja hyvin harvoin näinä kuukausina sataa vettä.

Esimerkki työpäivän kulusta

5.30 Rannalla pesinnäin seurantaa ja tarkkailua, jonka jälkeen aamupala

9.00 Säämittaukset

9.30-11.30 Kilpikonnien ja muiden merieläinten tarkkailua ja havaintojen kirjaamista

13-14 Lounas

14 -> Pieniä projekteja tai merieläinten tarkkailua

19.00 Päivällinen

Tyypillinen työpäivä on 3 - 6 tuntia pitkä. Vapaa-aikaa on reilusti. Jos et kaipaa vapaa-aikaa, voit aina pyytää lisää työtä ja päästä tekemään paljon enemmänkin.

ennen matkaa

Suomen kansalainen saa oleskella Thaimaassa 30 päivää ilman viisumia. Pidempi maassaolo vaatii turistiviisumin. Phra Thongin saari on malariavapaa alue. Rokotusohjelman mukaiset perusrokotukset tulee olla voimassa. Keskustele asiasta lääkärin kanssa sekä tarpeesta lisärokotuksiin. Lisätietoja rokote.fi.

Kohteessa pärjäät englannin kielen taidolla.

Ennakkomaksu on 150 euroa, joka tulee maksaa välittömästi projektipaikan vahvistuttua. Ennakkomaksua ei palauteta missään tilanteessa edes lääkärintodistusta vastaan. Matkan voi perua 30 päivää ennen lähtöä, jolloin kuluina pidätetään 150 euroa tai 29 - 15 päivää ennen lähtöä, jolloin kuluina pidätetään 50 % matkan hinnasta. 14 päivää - 0 päivää ennen lähtöä kuluina pidätetään 100 %. Matkaa voit pidentää ennen lähtöäsi jos tilaa löytyy. Vastaavasti voit lyhentää matkaasi, mutta tästä ei palauteta rahaa takaisin.

Näin pääset mukaan! Täytä hakemus hae mukaan-painiketta painamalla, jonka jälkeen odota vahvistusta Ekomatkaajilta. Vahvistus tulee yleensä muutaman päivän sisällä.

Suosittelemme ottamaan mukaan matkalle ison vesipullon, työhansikkaat, repun, uimatossut ja mahdollisia tarpeita varten laastareita ja lääkkeitä (esimerkiksi särkylääke).

Lentokentältä voit ostaa paikallisen sim-kortin, jos koet tarvitsevasi hyvää internetyhteyttä. Saarella on aika kehno internet-yhteys.

näin pääset perille

Vaihtoehto 1: Lento Bangkokiin, josta vaihtolennolla Ranongiin. Tällöin tulee vaihtaa myös lentokentää Suvarnabhumista Don Muangiin. Lentoasemien välillä liikennöi ilmainen lentokenttäbussi ja matka-aika on noin 1,5 tuntia. Ranangista taxi tai bussi Khuraburiin, josta venekyydillä Phra Thongille.

Vaihtoehto 2: Lento Phuketiin, josta bussilla suuntaan Ranong/Chumphon (kesto noin 5 tuntia). Jää pois kyydistä Khuraburissa, josta taxi/mopo kyydillä satamaan ja veneellä Phra Thongille.

Vaihtoehto 3: Lento Phuketiin, josta pääset helpoiten perille satamaan asti, kun olet sopinut etukäteen Ekomatkaajien kanssa sovitusta noudosta, jonka projektiorganisaatio järjestää ja hoitaa perillä. Taksin kuljettajalle maksetaan 2300 bahtia eli noin 60 euroa yhteen suuntaan.

Jos kuljet julkisilla kulkuneuvoilla, sinun tulee ottaa taksi Khuraburin linja-autoasemalta ja pyytää taksia viemään sinut siihen satamaan, josta ennakkoon varaamasi venekyyti lähtee Phra Thongille. Kyyti maksaa n. 300 bahtia eli n. 8-9 euroa.

HUOM! Venekyyti Khuraburin satamasta Phra Thongille tulee aina varata etukäteen Ekomatkaajien kautta. Julkista liikenneyhteyttä saarelle ei ole. Venekuljetus on maksullinen (50 euroa / menopaluu). Viimeinen kuljetus saarelle lähtee klo 4 p.m.

kohdetietoa

Tällä autenttisella saarella on paljon hämähäkkejä ja käärmeitä, mutta ne eivät ole myrkyllisiä. Hyttysiä on iltahämärästä lähtien. Hiekkakärpäsiä on todella paljon. Bungalowien lautojen välistä tulee sisälle paljon eläimiä kuten sammakoita ja torakoita. Myös skorpioni saattaa tulla sisälle. Eläimet ovat vaarattomia, mutta niihin ei kannata koskea.

Meri on turvallinen uimisen kannalta ja normaalisti meduusoja ja haita ei havaita.

Omaa vesipulloa voi täyttää ravintolassa ruokailun yhteydessä.

Paikalliset noudattavat perinteisiä thaimaalaisia tapoja ja vapaaehtoisten tulee kunnioittaa tätä käyttäytymällä ja pukeutumalla säädyllisesti. Olkapäät peittävä t-paita ja polviin ylettyvät housut tai hame ovat tarpeen kylässä oltaessa. Jalkapohjien osoittamista kannattaa välttää. Kengät tulee riisua sisään mentäessä. Pää on pyhä, joten älä esimerkiksi heitä omaa päähinettäsi lattialle vaan sijoita se naulakkoon. Thaimaalaisiin tapoihin ei kuulu edes avioparin keskeinenkään halailu julkisella paikalla, vaikka sitä rantakohteissa saattaa nähdäkin. Lue täältä Thaimaan tapakulttuurista.

Saarella ei ole pankkiautomaattia. 

Työpäivät kestävät yleensä kolmesta kuuteen tuntia ja ne sisältävät paljon kävelyä. Päivisin lämpötila vaihtelee 29,7 - 34 asteen välillä ja yön alin on 26,7 astetta (mittaukset 01/2019). Merivesi on 32 asteista ja bungalowien vieressä jopa 40 asteista. Rannalla ja sisämaassa lämpötila voi aiheuttaa suomalaiselle helposti nestehukan. Kannattaa kuunnella omaa kehoa ja muistaa juoda riittävästi.

NÄITÄ TAVAROITA VOIT LAHJOITTAA KOHTEESEEN

Moni on kysellyt, mitä tavaroita Thaimaan kohteeseen ja projektiorganisaatiolle voisi lahjoittaa. Tässä on lista tavaroista, joita he toivovat:

presents for children's day, binoculars, USB key to store data, second hand smart phone, small backpack, insect repellent, snorkelling equipment (second hand is fine), waterproof bags, torches, digital camera

Projektiorganisaation toiveet:

tea and coffee, sweets, newspaper in English

 
 
Palautetta kirjoittaessani en voi muuta kuin hehkuttaa kaikkea, mitä reissuun liittyi, matka oli kaikin puolin täydellinen. Saari on niin kaunis ja kaikki ne kokemukset, joihin vapaaehtoisina pääsimme osallistumaan, olivat niin ainutlaatuisia, että aika projektissa jää hienona muistona mieleeni.
— Kaisa / Phra Thong, Thaimaa
 
 
 
 

Phra Thong
Thaimaa