Etelä-Afrikka, Marakele

Departure Date

Daily

Duration

2 viikkoa

Views

687

VAPAAEHTOISTYÖ MARAKELEN KANSALLISPUISTOSSA

 

Toteuta unelmasi lähteä Etelä-Afrikkaan katsomaan norsuja ja muita kansallispuiston isoja eläimiä vastuullisesti. Marakelen kansallispuisto sijaitsee Etelä-Afrikan pohjoisosassa, lähellä Botswanan rajaa. Tässä vapaaehtoistyökohteessa suurin osa päivästä istutaan jeepissä, mutta työtä tehdään myös jalan. Työpäivät ovat pitkiä ja sen ansiosta näet ja koet kansallispuistossa mahdollisimman paljon eläimiä havainnoiden. Laajan eläinkirjon lisäksi Marakelen kansallispuisto hurmaa upealla luonnollaan ja maisemillaan!

Monen matkalle lähtevän haaveena on nähdä “viisi suurta” (Big Five) eli leijona, leopardi, norsu, sarvikuono ja afrikanpuhveli. Vapaaehtoistyöntekijät saavat kuitenkin kokea niin paljon matkan aikana, että moni kommentoi matkan jälkeen näin:

“Ei kyllä sanat riitä kertomaan, miten upea kokemus tuo oli! Pala sydäntä jäi kyllä tuonne. Pinja”

Norsujen ja muiden uhanalaisten eläinten suojelu

Norsujen määrä alueella on viime vuosina kasvanut. Vapaaehtoistyötä tehdään yhä norsujen määrää ja terveydentilaa tarkkailen. Tietoja kerätään myös leijonien, leopardien, gepardien ja hyeenojen saalistamisesta ja ruokailemisesta.

Vapaaehtoistyö pitää sisällään paljon valokuvaamista. Tarvitset kohteeseen omaan kameran. Mikäli sinulla ei ole kameraa, pääset lainaamaan kameraa tai tekemään muita työtehtäviä.

Näiden kuvien avulla rakennetaan kattavia tietopaketteja eri lajeista. Työtä tehdään ensin jeepistä käsin ja sen jälkeen projektiorganisaation toimistolla, jossa tiedot ja kuvat käydään tarkasti läpi. Toimistolla käydään läpi myös kamera-ansoista saadut kuvat. Ekomatkaajat on lähettänyt vapaaehtoisia Marakeleen vuodesta 2017 lähtien.

“Melko paljon matkanneena pariskuntana meille avautui Ekomatkaajien kautta uusi vastuullisen matkailun maailma. Ensimmäinen matkakohteemme vapaaehtoistyön parissa oli Etelä-Afrikka ja Marakelen ympäristön villi luonto. Kerrassaan upea, ikimuistoinen ja ainutlaatuinen kokemus Afrikan savanneilla uhanalaisten eläinten ja luonnonsuojelun parissa! Päivät olivat pitkiä, mutta täynnä tapahtumaa. Suosittelemme lämpimästi. Ekomatkaajien kautta kaikki info ja tiedonkulku hoitui moitteettomasti. Kristiina & Juha”

Uhanalaisten eläinten suojelu on merkityksellistä työtä

Kerran kahdessa viikossa yövytään jeepin katolla eri puolilla kansallispuistoa. Täyden kuun aikana yövuoroon saattaa päästä jopa kerran viikossa. On todettu, että alueilla, joilla on kansalaisjärjestöjen aktiivista toimintaa, luonnon kärsimät tappiot ovat jääneet merkittävästi vähäisemmäksi kuin muissa osissa. Mitä enemmän vapaaehtoistyöntekijöitä on mukana toiminnassa, sitä aktiivisempaa toiminta kansallispuistossa on.

Aamu käytetään alueen monitorointiin ja alueella työskentelyyn. Päiväohjelmaan kuuluu yleensä kaksi safariajelua. Eläimet ovat aamuisin aktiivisia ja keskipäivän kuumimmilla tunneilla ne lepäävät, kuten työntekijätkin. Toiselle safariajelulle lähdetään iltapäivällä. Ajeluiden aikana pysähdytään jaloittelemaan kahvitauolle. Kansallispuistossa ajoneuvosta ei saa poistua.

Täällä kohteessa maisemat ovat kerrassaan upeita, eläimiä on runsaasti ja työtehtävät ovat vaihtelevia. On vaikea valita, mikä tässä kohteessa on parasta. Täältä ei halua lähteä pois, sillä nämä maisemat ja eläimet vievät mennessään. Täällä tuntee tekevänsä tärkeää työtä joka hetki.

“Afrikan Marakele oli upea kokemus, jossa pääsi tutustumaan uusiin ihmisiin ympäri maailmaa ja kehittämään englanninkielen taitoa ja sanastoa. Puistossa työskennellessä sai todella paljon tietoa eläimistä, linnuista sekä luonnosta ja henkilökunta oli todella asiantuntevaa. Reissussa oppi tunnistamaan useita eri eläimiä ja lintuja ja niiden jälkiä, sekä havainnoimaan niiden käytöstä ja tapoja. Ulkona nukkuminen upean tähtitaivaan alla, luonnon äänien keskellä, oli todella mahtava kokemus, joka varmasti jää mieleen loppuelämäksi. Jos eläimet ja ympäristöasiat ovat lähellä omaa sydäntä on Marakele varmasti käymisen arvoinen paikka. Tanja”

Vapaaehtoistyön ikäraja

Vapaaehtoistyö Etelä-Afrikassa sopii kaikille yli 18-vuotiaille erilaisesta ja opettavaisesta safarimatkasta kiinnostuneille. Mukaan otetaan yli 16-vuotiaita aikuisen seurassa.

Vapaaehtoistyön hinta

Hinta alkaen 1805 euroa / kaksi viikkoa, joka on minimi perilläoloaika.

 •  2280 euroa / kolme viikkoa
 • 2700 euroa / neljä viikkoa

Hinta sisältää majoituksen neljän hengen huoneessa, aamiaiset, vapaaehtoisten valmistamat lounaat ja illalliset sekä vapaaehtoistyön.

Majoitus on jaetussa 4–6 hengen huoneessa jossa on jaetut saniteettitilat. Talo on siisti ja viihtyisä. Huoneissa on hyttysverkot, peitot, tyynyt ja aluslakanat. Tarvitset mukaan yöretkille oman makuupussin. Talvikaudella tulee ottaa oma lämmin makuupussi mukaan. Lisäksi tarvitset mukaan oman pyyhkeen.

Lisämaksusta on tarjolla yksi kahden hengen huone omalla kylpyhuoneella (162 euroa /  viikko) tai kahden hengen alkovi kuuden hengen huoneessa (75 euroa / kaksi viikkoa).

Eläinten suojelutyö Etelä-Afrikassa on raskasta, koska varoja siihen on saatavissa melko niukasti ja esim. sarvikuonojen salametsästys on jatkuvasti lisääntyvä ongelma. Vapaaehtoistyöntekijöiden maksama projektimaksu käytetään koko projektin ylläpitoon. Varat käytetään esimerkiksi tarpeellisten kulkuvälineiden ostamiseen ja ylläpitämiseen, bensaan, monitorointi- ja tutkimustarvikkeisiin, tietokoneisiin, kamera-ansoihin, pattereihin, projektiorganisaation palkkoihin sekä majoitukseen ja ruokaan. Ilman vapaaehtoisten taloudellista tukea projektiorganisaatio ei voisi jatkaa toimintaansa eikä Marakelen kansallispuistossa olisi tällöin ketään, joka monitoroisi aluetta.

Hinnat eivät sisällä lentoja, kuljetuksia ja vakuutuksia. Menokuljetukset Marakeleen tiistaisin ja paluukuljetukset Marakelesta tiistaisin yhteensä noin 150 euroa, maksetaan kohteessa. Kohteessa ei ole sesongista johtuvaa lisämaksua.

Huom: piha-alue on aidattu eikä pihalta saa poistua vapaa-aikana omatoimisesti. Kohde on täysin savuton.

Ekomatkaajat tarjoaa vapaaehtoiseksi lähtevälle Biosoliksen 100 ml aurinkorasvan (Biosolis Melt-In Cream tai vastaava). Kyseessä on sertifioitu luonnonkosmetiikka-aurinkorasva, joka ei sisällä nanopartikkeleita. Biosolis lahjoittaa maailmanlaajuisesti tunnetun ja arvostetun 1% For The Planet -liikkeen kautta prosentin bruttomyynneistään Reef Check -järjestölle sekä Surfrider Foundation Europe -järjestölle. Reef Checkin missiona on kannustaa ihmisiä pelastamaan korallit ja meret koulutuksen, tutkimuksen ja luonnonsuojelun avulla. Surfrider Foundation Europe suojelee maailman meriä, aaltoja ja rantoja vahvan aktivistiverkostonsa voimin.

Kun ostat Ekomatkaajilta vapaaehtoistyömatkan Ekomatkaajat istuttaa puun Tansaniaan.

“Sanat eivät riitä kuvaamaan, miten huikea reissu oli. Todellinen once in a lifetime kokemus eläinrakkaille ja luonnossa viihtyville. Vappu”

Vastuullisuus

Teemme yhteistyötä vain vastuullisten kumppanien kanssa ja tutkimme yhteistyökumppaneidemme taustat hyvin tarkasti. Vastuullisuustoimenpiteet Marakelessa.

Kuljetukset vapaaehtoistyökohteeseen

Aloituspäivä on tiistai ja lennon tulee saapua Johannesburgiin klo 10:15 mennessä, jotta ehtii yhteiskuljetukseen joka lähtee klo 11:00. Projektiorganisaatio noutaa sinut lentokentältä saapuvien lentojen aulasta. Projekti päättyy tiistaisin ja kuljetus kohti lentokenttää lähtee klo 07. Varaathan paluulennon, joka lähtee aikaisintaan klo 14:00.

Koska vapaaehtoiskohteeseen voi matkustaa?

Ympärivuotinen malariavapaa kohde. Aloituspäivä on tiistai. Projekti päättyy tiistaisin. Projekti on tällä hetkellä kiinni ja aukeaa uudelleen vuonna 2022.

Suosittelemme matkustamaan sesongin ulkopuolella. Tällöin kansalaisjärjestö saa vapaaehtoisia ja rahoitusta toimintaansa ympäri vuoden.

Ekomatkaajien vinkit vastuullisempaan matkailuun

Pakkaaminen:

 • Jätä kaikki turhat purkit, rasvat ja paketit kotiin.
 • Pakkaa kevyesti. Käytä matkakokoisia, uudestaan käytettäviä, luontoystävällisiä muovittomia tuotteita.
 • Muista myös, että osan tarvitsemistasi tuotteista voit ostaa vasta paikan päältä. Etelä-Afrikan kohde myy perillä Lushin tuotteita.
 • Aurinkorasvojen sisältämät kemikaalit ovat haitallisia nisäkkäille ja linnuille. Biosoliksen 100 ml aurinkorasvan saat mukaan vapaaehtoistyömatkallesi.
 • Vaatteiden hiilijalanjälki vähenee mitä pidempään pidät niitä. Vaatteista huolehtiminen vastaa n. 30% vaatteiden ekologista jalanjälkeä. Osta vaatteita tarpeeseen. Vapaaehtoistyöhön riittää hyvin käytetyt tai kirppikseltä ostetut vaatteet. Jos ostat uusia vaatteita osta mieluummin Suomessa valmistettuja laadukkaita vaatteita.

Matkustaminen kohteeseen:

 • Suosittelemme matkustamaan lentokentälle julkisilla kulkuvälineillä.
 • Suosittelemme valitsemaan suoran lennon kohteeseen.

Perillä kohteessa:

 • Kierrätä.
 • Käytä kangaskassia.
 • Käytä ja täytä samaa vesipulloa. Omaa kestopulloa saa täyttää hanasta.
 • Älä tuhlaa energiaa tai vettä.

Eläimet:

 • Eläinten hyödyntäminen turismissa on ikävä epäkohta, mutta tällaisista aktiviteeteista on helppo kieltäytyä.
 • Tee taustatyötä ja ota selvää mitkä kohteet tukevat aidosti eläinten hyvinvointia.
 • Massaturismin kehittyminen on vaikuttanut merkittävästi
  siihen, miksi norsujen vangitseminen on lisääntynyt. Tämän takia matkailualan yrityksillä ja yksittäisillä matkailijoilla on suuri potentiaali vaikuttaa
  vangittujen norsujen epäeettisen kohtelun vähenemiseen. Ekomatkaajat ei tue massaturismia.
 • Kasvisruoka on hyvä valinta.

Säännöt

Ennakkomaksu on 50 % kokonaissummasta, joka tulee maksaa projektipaikan vahvistuttua. Loppulasku tulee maksaa viimeistään 45 päivää ennen lähtöä.

Peruutusehdot

Ennakkomaksua ei palauteta, jos matka peruuntuu matkustajan toimesta. Matkan voi perua 12 viikkoa ennen lähtöä, jolloin kuluina pidätetään ennakkomaksu (50 % kokonaissummasta).

Seuraa Ekomatkaajia sosiaalisessa mediassa

Tykkää Ekomatkaajista Facebookissa ja Instagramissa. Tilaa YouTube kanavaamme, niin tilillesi tulee ilmoitus kun kanavamme julkaisee uuden videon! Lisäksi voit seurata meitä Twitterissä, TikTokissa ja LinkedInissä.

Lisätietoa Marakelesta

Tutustu vapaaehtoistyöhön virtuaalimatkalla!
Katso video vapaaehtoistyöstä Etelä-Afrikassa.

Ekomatkaajien asiakkaiden matkakertomuksia

Kristiinan ja Juhan kokemuksia

Volunteering in Marakele

Make a dream come true by visiting South Africa and responsibly observing elephants and other large animals in the national park. Many people’s dream of seeing the “big five”: lion, leopard, elephant, rhinoceros, and African buffalo comes true when they embark on a safari. Volunteering involves a lot of photography. The work is done first from the jeep, and then the data and images are carefully checked in the office of the design organization. Volunteering is conducted to monitor the number and health of elephants, as well as gather information on lion, leopard, cheetah, and hyena predation and feeding.