Thaimaa, Phra Thong

Departure Date

Daily

Duration

2 viikkoa

Views

797

Review Ratings

5/1

Maximum Seats

50

VAPAAEHTOISTYÖ PHRA THONGIN SAARELLA

Tämä autenttinen saari päästää sinut sisään aitoon thaimaalaiseen elämään. Pääset auttamaan luonnon monimuotoisuuden säilyttämisessä ja samalla nauttimaan ainutkertaisesta lomasta. Tämä Thaimaan neljänneksi suurin saari, joka sijaitsee Khao Lakista pohjoiseen, on yksi Thaimaan kätketyistä salaisuuksista.

Phra Thongin saarella on kolme hyvin erilaista kylää ja yhteensä saarella asuu vain noin 300 asukasta. Saaren luonto on pääosin edelleen hyvin koskematonta ja lajirikasta. Vapaaehtoistyöntekijöiden panos projektin tavoitteiden saavuttamiseksi on hyvin tärkeä. Heidän avullaan projekti saadaan toteutettua vuosittain.

Projektiorganisaatio haluaa rohkaista paikallisia näkemään ja ymmärtämään, että luonnosta välittäminen ja huolehtiminen sekä kestävällä pohjalla oleva ekoturismi ovat varteenotettavia vaihtoehtoja massaturismille ja mahdollisia tulonlähteitä heille myös tulevaisuudessa.  Vapaaehtoistyöntekijät tukevat monilla tavoin saarella asuvia paikallisia mm. asioimalla heidän kaupassaan, pesettämällä paikallisilla rouvilla pyykkiä ja käymällä vapaa-aikana paikallisissa rantabaareissa drinkillä. Kohteessa on hyvin alkeelliset olosuhteet ja kauppojen sekä ravintoloiden valikoima on niukka.

Saaren luonto yllättää monet. Saaren keskiosa on savannia, korkeimmat kohdat ovat 12 metriä korkeat kukkulat saaren pohjoisosassa, saaren itäosa on mangrove-metsää ja saaren länsiosa on 15 kilometriä pitkä lähes autio ranta. Paikan kauneus hiljentää ja rauhoittaa mielen. Saarelta löytyy paljon koskematonta luontoa. Paikallisen tutkijan Barryn kanssa pääsee tutustumaan eläimistöön meriruohoalueella. Saarella on tavattu myös harvinaisia lintulajeja.

“Oli yksi elämäni parhaista viikoista, itku silmässä lähdin pois aamulla. Koh Phra Thong vaikutti niin syvästi minuun, että tuntuu kuin olisin ihan eri ihminen kuin ennen reissua.Olen ilman muuta menossa takaisin heti kun mahdollista. Anna”

Tähän kohteeseen pääset Suomesta vain Ekomatkaajien kautta.

Matkustustilanne Thaimaassa

Kuuntele tallenteemme, jossa kerromme matkustusrajoituksista Thaimaassa (tilanne marraskuussa 2021). Tallenteella kerrotaan myös merikilpikonnien suojelusta saarella.

Merikilpikonnien suojelu

Phra Thongin saari oli vielä 1970- ja 1980-luvulla tärkeä etelänbastardikilpikonnan pesintäalue. Nykyään vain harva merikilpikonna käy munimassa rannoilla, mutta onneksi yksi kilpikonna voi pesiä 4-5 kertaa kauden aikana. Nykyisin pesät ovat lähinnä liemikilpikonnan ja harvemmin etelänbastardikilpikonnan tai merinahkakilpikonnan pesiä.

Auringon noustessa saaren autioilla hiekkarannoilla kävelee vapaaehtoistyöntekijöitä merikilpikonnanpesiä etsien. Tällöin nähdään, onko kilpikonna käynyt munimassa yön aikana. Tämä on yksi tärkeimmistä työtehtävistä. Päivittäin kävelymatkaa tulee n. 10 – 15 km. Hiekalla kävely on yleensä helpointa paljain varpain. Phra Thongilla ei näe kilpikonnia pesimässä, sillä rantoja ei monitoroida öisin.

Päivittäin tarkkaillaan kahden tunnin seurantajakson ajan meressä ruokailevia kilpikonnia. Lisäksi tietoa kerätään säästä ja lämpötilasta. Merikilpikonnien tutkimuksen kannalta työn jatkuvuus on tärkeää. Vuosikymmenten aikana kerätyn tiedon pohjalta pyritään suojelemaan merialuetta, jotta kannat voivat elpyä ja merikilpikonnat elää häiriöttä. Vuonna 2019 kansalaisjärjestö havaitsi ensimmäistä kertaa vuosiin etelänbastardikilpikonnan pesän. Tämä symboloi toivoa, sillä merikilpikonna palaa pesimään rannalle, jossa se on syntynyt.

Ekomatkaajien tarina alkoi vuonna 2008 Phra Thongin saarelta merikilpikonniensuojeluprojektista ja olemme tehneet pitkäkestoista yhteistyötä siitä saakka. Ensimmäiset asiakkaamme matkustivat saarelle vuonna 2009.

“Matkan kohokohta oli kun pääsin yövuoroon vahtimaan kilpikonnan pesää. Olimme vahtimassa pesää, koska näytti siltä, että poikaset syntyvät pian ja edellisenä yönä oli jo ollut kaksi muuta vahtivuorossa. Vahdimme pesää tunnin vuoroissa. Rannalla oli teltta, jossa toinen pystyi nukkumaan, kun toinen vahti. Minun vahtivuorollani poikaset alkoivat syntyä. Se oli uskomaton kokemus enkä unohda sitä ikinä. Kirsikkana kakun päälle, näimme vielä upean tähdenlennon samana iltana. Oli myös mahtavaa katsoa kuinka kilpikonnat lähtivät merta kohti. Saari itsessään oli todella kaunis paikka ja ruoka taivaallista. Tekemistä riitti ja vapaa-aikaakin jäi kivasti. Olisin viihtynyt siellä pidempääkin. Itse en ole koskaan nauttinut ulkomailla vain rannalla makoilusta, joten tämä vaihtoehto sai minut näkemään matkailun ihan eri silmin. Sopivasti tekemistä ja vapaata rauhoittumisaikaa. Suosittelisin projektia ihmiselle, joka on kiinnostunut luonnon/eläinten suojelusta. Semmoiselle, jota ei haittaa jos suihkusta tulee vähän kylmää vettä tai ei ole ilmastointia. Satu”

Uhanalaisten eläinten suojelu on merkityksellistä työtä

Merkityksellinen työ palmujen katveessa on myös viikottain paikallisten kanssa yhdessä tehty rantojen siivous. Kilpikonnat eivät saavu munimaan roskaisille rannoille ja poikaset jäävät helposti kiinni roskiin.

Merikilpikonnien lisäksi organisaatio työskentelee mangrovemetsän ja lintujen suojelemiseksi sekä tekee erilaisia yhteisön kehittämishankkeita saarella. Pääset osallistumaan monipuolisesti eri projekteihin. Vapaaehtoistyöntekijänä pääset tekemään asioita yhdessä paikallisen väestön kanssa. Matkasi aikana pääset halutessasi yöpymään paikallisen kotona läheisessä Lions Villagessa ja osallistumaan paikallisten järjestämälle kokkikurssille.

“Tätä postausta kirjoittaessa mietin jo keinoja kuinka päästä matkalle takaisin. Vapaaehtoistyö oli yksi hienoimmista kokemuksista sekä saari oli henkeäsalpaavan kaunis. Saari oli mielettömän U-P-E-A !! Yksi rauhallisimmista paikoista jossa olen käynyt, koskematonta pitkää rantaviivaa silminkantamattomiin. Kokemus oli mitä mahtavin ja voisin lähteä saarelle takaisin välittömästi. Julia”

Vapaaehtoistyön ikäraja

Alle 18-vuotiaat voivat osallistua Phra Thongin projektiin, mutta vain huoltajan seurassa. Lasten minimi-ikä projektiin osallistumiselle on 10 vuotta. Tapauskohtaisesti Phra Thongille otetaan mukaan myös nuorempia lapsia. Kohde sopii hyvin kolmen sukupolven matkakohteeksi – vauvat ja vaarit ovat kaikki tervetulleita mukaan matkalle!

“Unohtumaton kokemus koko perheelle. Loistava vaihtoehto perinteiselle etelän lomamatkalle! Ninni”

Vapaaehtoistyön hinta 

Hinta alkaen 1200 euroa/ kaksi viikkoa eli n. 85 euroa/ vuorokausi. Kohteessa tulee viettää kaksi viikkoa.

Mikäli haluat viettää kohteessa pidemmän aikaa

 • 3 viikkoa / 1598 euroa
 • 4 viikkoa / 1944 euroa
 • 5 viikkoa / 2248 euroa
 • 6 viikkoa / 2620 euroa

Hintaan sisältyy majoitus bungalowissa, paikallisen kokin tekemät ruoat (aamiainen, lounas ja illallinen) sekä vapaaehtoistyö. Bungalow on yleensä rannan tuntumassa ja siinä on leveä sänky, hyttysverkko, tuuletin sekä kylpyhuone. Suihku ja wc ovat länsimaiset, mutta joskus kylpyhuoneessa on suihkun sijaan saavi, josta voi kaataa päälleen vettä. Huoneessa ei ole erillisiä kaappeja tavaroille. Siivous kuuluu projektimaksuun. Vapaaehtoistyöhön lähtevä saa Ekomatkaajilta paljon ennakkoinformaatiota sekä etukäteisorientaationa lisätietoa kilpikonnien pesinnästä ja kilpikonna-aiheisen sanaston englanti-suomi.

Venekuljetuksen hinta on 65 euroa/ henkilö.

Huom: Mahdollisuuksien mukaan kohteeseen voi päästä mukaan 1 viikon ajaksi. Viikon vapaaehtoismatkan hinta on aikuiselta 580 euroa/ viikko ja alle 12-vuotiaan hinta on 330 euroa/ viikko. 12-vuotiaat maksavat saman hinnan kuin aikuinen. Lapsille matkan hintaan sisältyy Ekomatkaajien puuhakirja, joka toimitetaan sähköpostitse ennen matkan alkua. Venekuljetuksen hinta perheille on 65 euroa/ menopaluu.

Kohteessa ei ole yhden hengen huonelisämaksua eikä sesongista johtuvaa lisämaksua. Voit valita matkan ajankohdaksi esimerkiksi joululoman tai hiihtoloman!

Hinnat eivät sisällä lentoja, kuljetuksia ja vakuutuksia.

Vapaaehtoistyöntekijöiden maksama projektimaksu on suurin tulonlähde, jolla koko projekti rahoitetaan. Projektiorganisaatio ei tulisi toimeen tai kykenisi pyörittämään projektia ilman näitä varoja. Projektimaksulla katetaan kaikki suorat kulut, joita projektilla on. 80 % tuotoista kattaa ruoan, majoituksen, orientaation, kuljetukset saarella ja projektiorganisaation palkat. Loput tuotoista käytetään projektin kehittämiseen ja lupamaksuihin.

Ekomatkaajat tarjoaa vapaaehtoiseksi lähtevälle Biosoliksen 100 ml aurinkorasvan (Biosolis Melt-In Cream tai vastaava). Kyseessä on sertifioitu luonnonkosmetiikka-aurinkorasva, joka ei sisällä nanopartikkeleita. Maailman vesistöihin päätyy joka vuosi noin parikymmentä tonnia aurinkorasvaa. Sateella aurinkorasvan jäännöksiä voi valua hiekan alle, jonne merikilpikonna on muninut. Tämän takia on tärkeä valita luonnonkosmetiikkasertifioitu aurinkotuotesarja, joka ei sisällä koralleille vaarallisia aineita. Biosolis lahjoittaa maailmanlaajuisesti tunnetun ja arvostetun 1% For The Planet -liikkeen kautta prosentin bruttomyynneistään Reef Check -järjestölle sekä Surfrider Foundation Europe -järjestölle. Reef Checkin missiona on kannustaa ihmisiä pelastamaan korallit ja meret koulutuksen, tutkimuksen ja luonnonsuojelun avulla. Surfrider Foundation Europe suojelee maailman meriä, aaltoja ja rantoja vahvan aktivistiverkostonsa voimin.

Kun ostat Ekomatkaajilta vapaaehtoistyömatkan Ekomatkaajat istuttaa puun Tansaniaan.

“Suosittelen matkaa kaikille, jotka haluavat irtioton arjesta. Parasta matkassa oli luonnon läsnäolo ja saaren autenttisuus. Kolme ja puoli viikkoa meni siivillä. Ari”

Vastuullisuus

Teemme yhteistyötä vain vastuullisten kumppanien kanssa ja tutkimme yhteistyökumppaneidemme taustat hyvin tarkasti. Vastuullisuustoimenpiteet Phra Thongilla.

Kuljetukset vapaaehtoistyökohteeseen 

Lennon tulee saapua Phuketiin viimeistään klo 10:30, jotta ehtii päivän viimeiselle pitkähäntäveneelle. Tämä lähtee Khuraburista Phra Thongille klo 16. Phra Thongin saarelle ei ole julkista liikennettä Khuraburin satamasta, vaan kuljetus tulee aina varata etukäteen Ekomatkaajien kautta. Pitkähäntävene kuljettaa sinut saaren pääsatamaan, josta on kuljetus majapaikkaan.

Jos sinulla on hyvin aikaa voit valita paikallisbussin Phuketista Khuraburiin ja Khuraburissa lyhyen taksimatkan satamaan. Tarvittaessa voit kulkea koko matkan taksilla Phuketista Khuraburin satamaan. Kyydin voit tarvittaessa varata etukäteen Ekomatkaajien kautta.

Koska vapaaehtoistyökohteeseen voi matkustaa?

Kohteeseen pääset vuosittain joulukuun puolivälistä maaliskuun loppuun. Poikkeuksellisesti seuraava kausi alkaa vasta 1.1.2022.

Ekomatkaajille tehtyjen opinnäytetöiden tutkimustuloksia

Vuonna 2019 Ekomatkaajille tehdyn opinnäytetyön aiheena oli kertakäyttömuovin osuus matkailualan palveluissa Phra Thongilla. Kohteessa paikan päällä tehty tutkimus osoitti, että kansalaisjärjestön aktiviteetit ja palvelut pystyttiin järjestämään täysin ilman kertakäyttöisiä muovituotteita. Kansalaisjärjestön aktiviteetteihin kuuluu paikallisten lasten opettaminen muovittomuuteen sekä tiedon jakaminen nuoremmille muovin haitoista. Tämä on tärkeä tekijä muutoksen syntyyn, sillä thaimaalainen hierarkia vaikeuttaa vanhempien henkilöiden opettamista uusille tavoille.

Vuonna 2021 Ekomatkaajille tehdyn opinnäytetyön aiheena oli vapaaehtoismatkailun ekologiset vaikutukset Phra Thongilla. Merkittävin ympäristöhaitta tutkimuksen mukaan on välilaskulliset lennot. Suosittelemme käyttämään julkisia kulkuvälineitä matkustettaessa Helsinki-Vantaan lentokentälle, matkustamaan Phuketiin suoralla lennolla ja käyttämään Thaimaassa julkisia kulkuvälineitä. Phra Thongilla kävellään paljon, mutta aktiviteeteissa joudutaan toisinaan käyttämään myös lava-autoja.

Ekomatkaajien vinkit vastuullisempaan matkailuun

Pakkaaminen:

 • Jätä kaikki turhat purkit, rasvat ja paketit kotiin.
 • Pakkaa kevyesti. Käytä matkakokoisia, uudestaan käytettäviä, luontoystävällisiä muovittomia tuotteita.
 • Hanki aurinkorasvaa, joka ei tuhoa koralleja tai kilpikonnan munia. Biosoliksen 100 ml aurinkorasvan saat mukaan vapaaehtoistyömatkallesi.
 • Vaatteiden hiilijalanjälki vähenee mitä pidempään pidät niitä. Vaatteista huolehtiminen vastaa n. 30% vaatteiden ekologista jalanjälkeä. Osta vaatteita tarpeeseen. Vapaaehtoistyöhön riittää hyvin käytetyt tai kirppikseltä ostetut vaatteet. Jos ostat uusia vaatteita osta mieluummin Suomessa valmistettuja laadukkaita vaatteita.

Matkustaminen kohteeseen:

 • Suosittelemme matkustamaan lentokentälle julkisilla kulkuvälineillä.
 • Suosittelemme valitsemaan suoran lennon kohteeseen.
 • Kohteessa suosittelemme mahdollisuuksien mukaan käyttämään julkista liikennettä.

Perillä kohteessa:

 • Kierrätä.
 • Käytä kangaskassia.
 • Käytä ja täytä samaa vesipulloa. Omaa kestopulloa saa täyttää isosta vesisangosta.
 • Älä tuhlaa energiaa tai vettä.
 • Syö paikallisissa ravintoloissa paikallista ruokaa.
 • Tee ostoksiasi pienissä putiikeissa.

Eläimet:

 • Eläinten hyödyntäminen turismissa on ikävä epäkohta, mutta tällaisista aktiviteeteista on helppo kieltäytyä.
 • Tee taustatyötä ja ota selvää mitkä kohteet tukevat aidosti eläinten hyvinvointia.
 • Kasvisruoka on hyvä valinta.

Muista! Meressä elävät eläimet eivät osaa erottaa muovia ruuasta. Tämän takia kalat, kilpikonnat ja  valaat syövät muovia. 

Säännöt

Ennakkomaksu 150 euroa tulee maksaa sen jälkeen, kun hakemus on hyväksytty. Loppulasku tulee maksaa viimeistään 45 päivää ennen lähtöä.

Peruutusehdot

Ennakkomaksu pidätetään kokonaisuudessaan, jos matkustaja peruuttaa matkan. Loppumaksu tulee maksaa 45 vrk ennen lähtöä. Matkan voi perua 45 vuorokautta ennen lähtöä, jolloin kuluina pidätetään 150 euroa tai vielä 15 päivää ennen lähtöä, jolloin kuluina pidätetään 50 % matkan hinnasta. 14 päivää – 0 päivää ennen lähtöä kuluina pidätetään 100 %.

Seuraa Ekomatkaajia sosiaalisessa mediassa

Tykkää Ekomatkaajista Facebookissa ja Instagramissa. Tilaa YouTube kanavaamme, niin tilillesi tulee ilmoitus kun kanavamme julkaisee uuden videon! Lisäksi voit seurata meitä Twitterissä, TikTokissa ja LinkedInissä.

Lisätietoa Phra Thongista

Tutustu vapaaehtoistyöhön virtuaalimatkalla!

Katso video vapaaehtoistyöstä Phra Thongin saarella.

Lue lisää askeleista, jotka pelastavat merikilpikonnia!

Työvuorot kilpikonnaprojektissa Phra Thongilla.

Artikkeli Pienessä matkaoppaassa Phra Thongista ja Ekomatkaajista.

Katso video vapaaehtoistyöstä Phra Thongin saarella.

Ekomatkaajien asiakkaiden matkakertomuksia

Heikin kokemuksia vuodelta 2012, Annikan kokemuksia vuodelta 2012 osa 1 ja osa 2, Aino-Kaisan kokemuksia vuodelta 2012

Niinan blogi vuodelta 2013, Tiinan blogeja vuodelta 2013 (useita blogeja)

Julian blogi vuodelta 2019, Sailan kokemuksia vuodelta 2019, Sailan ja Sannin kokemuksia vuodelta 2019

Volunteering in Phra Thong

Ekomatkaajat wants to encourage locals and tourists to understand that nature care and ecotourism are viable alternatives to mass tourism. Volunteers play an important role in supporting the island’s residents and helping to safeguard the island’s turtles. Travellers also protect mangroves and birds and implement various community development projects on the island.

1 Review
 • {}
  Marmar
  January 21, 2020

  Great pictures and stories!

  5