Thaimaa, Phra Thong

Departure Date

Daily

Duration

2 viikkoa

Views

1667

Review Ratings

5/1

Maximum Seats

50

VAPAAEHTOISTYÖ PHRA THONGIN SAARELLA

Tällä autenttisella saarella pääset sisään aitoon thaimaalaiseen elämään. Pääset auttamaan luonnon monimuotoisuuden säilyttämisessä ja samalla nauttimaan ainutkertaisesta lomasta.

Tämä Thaimaan neljänneksi suurin saari, joka sijaitsee Khao Lakista pohjoiseen, on yksi Thaimaan kätketyistä salaisuuksista. Phra Thongin saari sijaitsee Andamanin meren puolella, Kura Burin alueella Phang Ngan privinssissa noin 200 km Phuketista pohjoiseen. Saarella on kolme hyvin erilaista kylää ja yhteensä saarella asuu vain noin 300 asukasta.

Phra Thongilla on monenlaisia elinympäristöjä: metsää, saaren keskiosan savannia, mangrove-kanaaleja ja pieniä koralliriuttoja. Saaren sisäosista löytyy vanhoihin tinanlouhintaluoliin muodostuneita lampia. Korkeimmat kohdat ovat 12 metriä korkeat kukkulat saaren pohjoisosassa, saaren itäosa on mangrove-metsää ja saaren länsiosa on 15 kilometriä pitkä lähes autio ranta. Lähin sademetsä sijaitsee viereisellä, Koh Ra -saarella.

Phra Thongilla on trooppinen ilmasto ja vettä sataa satunnaisesti ympäri vuoden. Vuosi jakautuu sadekauteen (huhtikuusta marraskuuhun) ja kuivaan kauteen (joulukuusta maaliskuuhun). Keskilämpötila saarella on 28.7 celsiusastetta. Saarella on kolme kylää: Thapa Yoi, Thung Dap ja Pad Chok (Leijonakylä).

Saaren luonto on pääosin edelleen hyvin koskematonta ja lajirikasta. Kohteessa on hyvin alkeelliset olosuhteet. Kauppojen ja ravintoloiden valikoima on niukka.

Paikan kauneus hiljentää ja rauhoittaa mielen.

“Oli yksi elämäni parhaista viikoista, itku silmässä lähdin pois aamulla. Koh Phra Thong vaikutti niin syvästi minuun, että tuntuu kuin olisin ihan eri ihminen kuin ennen reissua.Olen ilman muuta menossa takaisin heti kun mahdollista. Anna”

Tähän kohteeseen pääset Suomesta vain Ekomatkaajien kautta.

Merikilpikonnien suojelu

Saaren länsiosassa sijaitsee 15 kilometriä pitkä lähes autio ranta, jolla merikilpikonnat pesivät. Merikilpikonnien pesintäluvut Thaimaassa ovat laskeneet huomattavasti viimeisen 20 vuoden aikana. Aikanaan kyläläiset keräsivät kilpikonnanmunia. Nykyään he ovat mukana kilpikonnien suojelutyössä yhteistyössä vapaaehtoisten ja kansalaisjärjestön kanssa.

Phra Thongin saari oli vielä 1970- ja 1980-luvulla tärkeä etelänbastardikilpikonnan pesintäalue. Nykyään vain harva merikilpikonna käy munimassa rannoilla, mutta onneksi yksi kilpikonna voi pesiä 4-5 kertaa kauden aikana. Nykyisin pesät ovat lähinnä liemikilpikonnan ja harvemmin etelänbastardikilpikonnan tai merinahkakilpikonnan pesiä.

Auringon noustessa saaren autioilla hiekkarannoilla kävelee paljain varpain vapaaehtoistyöntekijöitä merikilpikonnanpesiä etsien. Tällöin nähdään, onko kilpikonna käynyt munimassa yön aikana. Hiekkarannoilla käveleminen joka ikinen aamu on yksi tärkeimmistä työtehtävistä saarella. Päivittäin kävelymatkaa tulee n. 10 – 15 km. Jos vapaaehtoisia on liian vähän rannat jäävät monitoroimatta.

Merikilpikonnat pesivät saarella tyypillisesti joulu-helmikuussa ja poikaset kuoriutuvat helmi-maaliskuussa. Kaikkia saaren rantoja valvotaan päivittäin, jotta pesiä voidaan suojella. Pesiä suojellaan poikasten kuoriutumiseen asti.

Phra Thongilla ei näe kilpikonnia pesimässä, sillä rantoja ei monitoroida öisin.

Päivittäin tarkkaillaan kahden tunnin seurantajakson ajan meressä ruokailevia kilpikonnia. Lisäksi tietoa kerätään säästä ja lämpötilasta. Merikilpikonnien tutkimuksen kannalta työn jatkuvuus on tärkeää. Vuosikymmenten aikana kerätyn tiedon pohjalta pyritään suojelemaan merialuetta, jotta kannat voivat elpyä ja merikilpikonnat elää häiriöttä. Vuonna 2019 kansalaisjärjestö havaitsi ensimmäistä kertaa vuosiin etelänbastardikilpikonnan pesän. Tämä symboloi toivoa, sillä merikilpikonna palaa pesimään rannalle, jossa se on syntynyt.

Viimeisen viiden vuoden aikana vain muutama kilpikonna on käynyt munimassa rannalle. Tämä kohde on ikävä esimerkki siitä, mitä uhanalaisille kilpikonnille maailmalla tapahtuu. Merikilpikonnien katoaminen olisi menetys sekä ihmisten, että ympäristön kannalta. Niillä on elinympäristössään tärkeä merkitys, joka vaikuttaa moniin muihinkin lajeihin.

Ekomatkaajien tarina alkoi vuonna 2008 Phra Thongin saarelta merikilpikonniensuojeluprojektista ja olemme tehneet pitkäkestoista yhteistyötä siitä saakka. Ensimmäiset asiakkaamme matkustivat saarelle vuonna 2009.

“Matkan kohokohta oli kun pääsin yövuoroon vahtimaan kilpikonnan pesää. Olimme vahtimassa pesää, koska näytti siltä, että poikaset syntyvät pian ja edellisenä yönä oli jo ollut kaksi muuta vahtivuorossa. Vahdimme pesää tunnin vuoroissa. Rannalla oli teltta, jossa toinen pystyi nukkumaan, kun toinen vahti. Minun vahtivuorollani poikaset alkoivat syntyä. Se oli uskomaton kokemus enkä unohda sitä ikinä. Kirsikkana kakun päälle, näimme vielä upean tähdenlennon samana iltana. Oli myös mahtavaa katsoa kuinka kilpikonnat lähtivät merta kohti. Saari itsessään oli todella kaunis paikka ja ruoka taivaallista. Tekemistä riitti ja vapaa-aikaakin jäi kivasti. Olisin viihtynyt siellä pidempääkin. Itse en ole koskaan nauttinut ulkomailla vain rannalla makoilusta, joten tämä vaihtoehto sai minut näkemään matkailun ihan eri silmin. Sopivasti tekemistä ja vapaata rauhoittumisaikaa. Suosittelisin projektia ihmiselle, joka on kiinnostunut luonnon/eläinten suojelusta. Semmoiselle, jota ei haittaa jos suihkusta tulee vähän kylmää vettä tai ei ole ilmastointia. Satu”

Ehkä populaatioita leviää jatkossa uusille alueille ilmastonmuutoksen ansiosta, mutta toisaalta sen takia populaatioita saattaa kokonaan kadota. Sinulla on mahdollisuus vaikuttaa merikilpikonnien tulevaisuuteen.

Uhanalaisten eläinten suojelu on merkityksellistä työtä

Merikilpikonnien lisäksi organisaatio työskentelee uhanalaisen mangrovemetsän suojelemiseksi. Mangrove sitoo sedimenttiä, mikä on elintärkeää koralliriuttojen terveydelle. Mangrove sitoo ilmasta enemmän hiiltä kuin sademetsät. Siksi mangrovella on tärkeä osa ilmastonmuutoksen torjumisessa.

Merikilpikonnien lisäksi saarelta löytyy merikotkia, pikkumarabuita, monia muita kauniita ja värikkäitä lintuja, varaaneja, peuroja, pitkähäntämakakeja, saukkoja, rapuja, riuttakaloja, lepakoita, liskoja, perhosia ja kilpikonnia.

Kausittain suojellaan myös koralliriuttoja, lintuja sekä tehdään erilaisia yhteisön kehittämishankkeita saarella. Turisteille järjestetään Turtle Talks -kilpikonnainfoja, rantasiivouksia ja opastettuja kierroksia museossa. Rannalta löytyvästä jätemäärästä pidetään kirjaa ja sitä hyödynnetään tutkimuksessa. Myös turismin vaikutuksia saaren ympäristöön ja lajeihin arvioidaan ja tutkitaan.

Merkityksellinen työ palmujen katveessa on myös viikottain paikallisten kanssa yhdessä tehty rantojen siivous. Kilpikonnat eivät saavu munimaan roskaisille rannoille ja poikaset jäävät helposti kiinni roskiin.

Merikilpikonnien väheneminen ja poistuminen merien ekosysteemistä aiheuttaa haittoja myös ihmisille. Merikilpikonnat syövät myrkyllisiä meduusoja. Kun merikilpikonnia ei ole, meduusojen määrät räjähtävät merissä. Joissain paikoissa, kuten Thaimaassa, tämä on jo nähtävissä.

Kerran tai kahdesti viikossa mennään veneellä tarkistamaan Ra-saaren rannat. Joitakin rantoja havainnoidaan kävellen, ja tämä edellyttää hyppäämistä veneestä, uintia rannalle ja takaisin veneeseen. Veneestä ei ole pakko hypätä veteen vaan toinen vaihtoehto on jäädä veneen kyytiin.

“Tätä postausta kirjoittaessa mietin jo keinoja kuinka päästä matkalle takaisin. Vapaaehtoistyö oli yksi hienoimmista kokemuksista sekä saari oli henkeäsalpaavan kaunis. Saari oli mielettömän U-P-E-A !! Yksi rauhallisimmista paikoista jossa olen käynyt, koskematonta pitkää rantaviivaa silminkantamattomiin. Kokemus oli mitä mahtavin ja voisin lähteä saarelle takaisin välittömästi. Julia”

Esimerkki työpäivästä:

5.30 Rannalla mahdollisten merikilpikonnan jälkien monitorointia, jonka jälkeen aamupala
9.00 Säämittaukset
9.30-11.30 Merikilpikonnien käyttäytymisen seuranta läheiseltä kukkulalta
13-14 Lounas
14 – Merikilpikonnien käyttäytymisen seuranta läheiseltä kukkulalta
19.30 Päivällinen

Kohteessa ei ole päiväkohtaisia aikatauluja. Seuraavan päivän ohjelma suunnitellaan yhdessä edellisenä iltana. Tyypillinen työpäivä on 3 – 6 tuntia pitkä ja saattaa jakautua aamuvuoroon ja iltavuoroon. Kun vapaaehtoisia on enemmän, on myös vapaa-aikaa enemmän. Jos kilpikonna saapuu munimaan, muuttaa se vapaaehtoisten aikataulut ja tällöin kaikki lähtevät auttamaan. Vapaa-aikaa on kuitenkin riittävästi joka päivä.

Päivisin lämpötila vaihtelee 29 – 34 asteen välillä ja yön alin on 26 astetta. Merivesi on 32 asteista ja bungalowien vieressä jopa 40 asteista.

Lähde vapaaehtoistyöhön Phra Thongin saarelle

Matkusta auttamaan kilpikonnia. Tarvitsemme sinun apuasi.

Täytä hakukaavake ja kerro, koska sinä voisit matkustaa pelastamaan kilpikonnia. Paikkatilanne selviää yleensä muutaman päivän sisällä. Tämän jälkeen voit varata lennot.

Vapaaehtoistyön ikäraja

Alle 18-vuotiaat voivat osallistua Phra Thongin projektiin, mutta vain huoltajan seurassa. Lasten minimi-ikä projektiin osallistumiselle on 10 vuotta. Tapauskohtaisesti Phra Thongille otetaan mukaan myös nuorempia lapsia. Kohde sopii hyvin kolmen sukupolven matkakohteeksi – vauvat ja vaarit ovat kaikki tervetulleita mukaan matkalle!

“Unohtumaton kokemus koko perheelle. Loistava vaihtoehto perinteiselle etelän lomamatkalle! Ninni”

Vapaaehtoistyön hinta 

Hinta alkaen 1200 euroa/ kaksi viikkoa eli n. 85 euroa/ vuorokausi. Kohteessa tulee viettää kaksi viikkoa.

Mikäli haluat viettää kohteessa pidemmän aikaa

 • 3 viikkoa / 1598 euroa
 • 4 viikkoa / 1944 euroa
 • 5 viikkoa / 2248 euroa
 • 6 viikkoa / 2620 euroa

Hintaan sisältyy majoitus bungalowissa, paikallisen kokin tekemät ruoat (aamiainen, lounas ja illallinen) sekä vapaaehtoistyö. Bungalow on yleensä rannan tuntumassa ja siinä on leveä sänky, hyttysverkko, tuuletin sekä kylpyhuone. Sängyssä ei ole peittoa, joten jos kaipaat sellaista, pakkaathan mukaan esimerkiksi silkkimakuupussin. Suihku ja wc ovat länsimaiset, mutta joskus kylpyhuoneessa on suihkun sijaan saavi, josta voi kaataa päälleen vettä. Huoneessa ei ole erillisiä kaappeja tavaroille. Siivous kuuluu projektimaksuun. Vapaaehtoistyöhön lähtevä saa Ekomatkaajilta paljon ennakkoinformaatiota sekä etukäteisorientaationa lisätietoa kilpikonnien pesinnästä ja kilpikonna-aiheisen sanaston englanti-suomi.

Matkasi aikana pääset halutessasi yöpymään paikallisen kotona läheisessä Lions Villagessa ja osallistumaan paikallisten järjestämälle kokkikurssille.

Voit tarvittaessa ostaa pientä evästä läheisessä kylässä olevasta kaupasta tai lomaresorteista. Valikoima on suppea.

Venekuljetuksen hinta on 65 euroa/ henkilö.

Huom: Mahdollisuuksien mukaan kohteeseen voi päästä mukaan 1 viikon ajaksi. Viikon vapaaehtoismatkan hinta on aikuiselta 580 euroa/ viikko ja alle 12-vuotiaan hinta on 330 euroa/ viikko. 12-vuotiaat maksavat saman hinnan kuin aikuinen. Lapsille matkan hintaan sisältyy Ekomatkaajien puuhakirja, joka toimitetaan sähköpostitse ennen matkan alkua. Venekuljetuksen hinta vapaaehtoistyöhön tulevalle perheelle on 65 euroa/ menopaluu.

Kohteessa ei ole yhden hengen huonelisämaksua eikä sesongista johtuvaa lisämaksua. Voit valita matkan ajankohdaksi esimerkiksi joululoman tai hiihtoloman!

Hinnat eivät sisällä lentoja, kuljetuksia ja vakuutuksia.

Kun ostat Ekomatkaajilta vapaaehtoistyömatkan Ekomatkaajat istuttaa puun Vaalan kuntaan.

“Suosittelen matkaa kaikille, jotka haluavat irtioton arjesta. Parasta matkassa oli luonnon läsnäolo ja saaren autenttisuus. Kolme ja puoli viikkoa meni siivillä. Ari”

Vapaaehtoistyöntekijät aamukävelyllä Thaimaan kohteessa Phra Thongin rannoilla.

Mihin rahani menevät?

70 % Ekomatkaajille maksetusta alvittomasta kahden viikon myyntihinnasta tilitetään suoraan voittoa tavoittelemattomalle kansalaisjärjestölle kohteessa. Tämä vastaa 117 rannoilta kerättyä täyttä roskapussia, jotka saadaan kuljetettua pois saarelta kierrätyskeskukseen.

Vapaaehtoistyöntekijöiden maksama projektimaksu on suurin tulonlähde, jolla koko projekti rahoitetaan. Projektiorganisaatio ei tulisi toimeen tai kykenisi pyörittämään projektia ilman näitä varoja. Projektimaksulla katetaan kaikki suorat kulut, joita projektilla on. 80 % tuotoista kattaa ruoan, majoituksen, orientaation, kuljetukset saarella ja projektiorganisaation palkat. Loput tuotoista käytetään projektin kehittämiseen ja lupamaksuihin.

Vastuullisuus

Teemme yhteistyötä vain vastuullisten kumppanien kanssa ja tutkimme yhteistyökumppaneidemme taustat hyvin tarkasti. Vastuullisuustoimenpiteet Phra Thongilla.

Vaatepyykki on mahdollista pestä itse kylpyhuonetiloissa tai pyykit voi pesettää paikallisilla pientä maksua vastaan.

Vapaaehtoistyöntekijöiden päivän ateriat valmistetaan aineksista, mitä sinä päivänä on saatavilla sekä ylijäämäruuista, joilla minimoidaan ruokahävikki. Ruoka on pääsääntöisesti kasvisruokaa, kanaa ja riisiä. Asiakkaille tarjotut pillit ovat valmistettu joko bambusta tai biohajoavasta muovista. Elintarvikkeet tilataan ravintolalle isoissa määrissä pakkausjätteen minimoimiseksi ja myös jätepussit ovat biohajoavaa materiaalia.

Ravintolasta ei voi ostaa muovisia vesipulloja, vaan omaa vesipulloa saa täyttää ravintolassa ruokailun yhteydessä isosta vesikanisterista.

Majoituspaikan jätteet lajitellaan ja kuljetetaan takaisin pääsaarelle. Sähkö kerätään aurinkopaneelien kautta päiväsaikaan, jonka vuoksi sähköä on käytössä vain iltaisin. Konkreettista kertakäyttömuovia ei synny projektiorganisaation aktiviteetista lainkaan. Kertakäyttömuovia näkyy ainoastaan rantojen siivousten sekä eläinten monitoroinnin aikana. Vapaaehtoisten rannoilta keräämät jätteet kuljetetaan kierrätykseen takaisin pääsaarelle tai vaihtoehtoisesti niistä valmistetaan opetusmateriaalia paikallisille lapsille.

Lentokentältä voit ostaa paikallisen sim-kortin, jos koet tarvitsevasi hyvää internetyhteyttä. Majapaikalla on aika kehno internet-yhteys. Omia kameroita ja kännyköitä voi ladata päivällä yleisissä tiloissa.

Kestävä liikkuminen

Saarella liikutaan lähinnä jalan. Tähän poikkeuksia ovat:

 1. Saapuessasi saarelle pitkähäntävene tuo sinut normaalisti pääsatamaan, josta on autokyyti perille. Riippuen nousu- ja laskuvedestä pitkähäntävene saattaa tuoda sinut suoraan projektiorganisaation rantaan, jolloin autokyytiä ei tarvita. Samoin lähtiessä.
 2. Lisämaksullisille retkille lähdettäessä vapaaehtoiset istuvat usein lava-auton kyydissä.

Kuljetukset vapaaehtoistyökohteeseen 

Lennon tulee saapua Phuketiin viimeistään klo 10:30, jotta ehtii päivän viimeiselle pitkähäntäveneelle. Tämä lähtee Khuraburista Phra Thongille klo 16. Phra Thongin saarelle ei ole julkista liikennettä Khuraburin satamasta, vaan kuljetus tulee aina varata etukäteen Ekomatkaajien kautta. Pitkähäntävene kuljettaa sinut Tapa Yoin pääsatamaan, josta on 10 minuutin kuljetus majapaikkaan. Venekuljetuksen kesto on n. 1 h ja kuljetus maksetaan paikan päällä. Joskus veneellä pääsee suoraan resortin rantaan.

Jos sinulla on hyvin aikaa voit valita paikallisbussin Phuketista Khuraburiin (n. 4 tuntia). Kyydistä tulee jäädä pois Khuraburin linja-autoasemalla, josta pääsee taksilla satamaan. Khuraburista on n. 15 minuutin taksimatkan satamaan. Satamia on kaksi ja useimmiten käytössä on Khuraburi pier. Taksia ei saa lennosta, vaan se tulee varata ennakkoon (autamme varauksessa). Kyyti linja-autoasemalta satamaan maksaa n. 300 bahtia (8 euroa).

Taksimatka kestää n. 2,5 tuntia ja hinta on n. 2300 bahtia (noin 60 euroa/ yksi suunta).

Paluulento Phuketista kannattaa varata illaksi. Tällöin ehdit syödä rauhassa aamiaisen ennen lähtöä. Yleensä ensimmäinen vene saarelta lähtee klo 8.

Koska vapaaehtoistyökohteeseen voi matkustaa?

Kohteeseen pääset vuosittain joulukuun puolivälistä maaliskuun loppuun.

Vapaaehtoistyöntekijät tekemässä säämittauksia Thaimaassa Phra Thongin saarella.

Säännöt

Ennakkomaksu 150 euroa tulee maksaa sen jälkeen, kun hakemus on hyväksytty. Loppulasku tulee maksaa viimeistään 45 päivää ennen lähtöä.

Peruutusehdot

Ennakkomaksu pidätetään kokonaisuudessaan, jos matkustaja peruuttaa matkan. Loppumaksu tulee maksaa 45 vrk ennen lähtöä. Matkan voi perua 45 vuorokautta ennen lähtöä, jolloin kuluina pidätetään 150 euroa tai vielä 15 päivää ennen lähtöä, jolloin kuluina pidätetään 50 % matkan hinnasta. 14 päivää – 0 päivää ennen lähtöä kuluina pidätetään 100 %.

Seuraa Ekomatkaajia sosiaalisessa mediassa

Tykkää Ekomatkaajista Facebookissa ja Instagramissa. Tilaa YouTube kanavamme, niin tilillesi tulee ilmoitus kun kanavamme julkaisee uuden videon! Lisäksi voit seurata meitä Twitterissä, TikTokissa ja LinkedInissä.

Lisätietoa Phra Thongista

Lue lisää askeleista, jotka pelastavat merikilpikonnia!

Artikkeli Pienessä matkaoppaassa Phra Thongista ja Ekomatkaajista.

Katso video vapaaehtoistyöstä Phra Thongilla.

Työvuorot kilpikonnaprojektissa Phra Thongilla.

Ekomatkaajien asiakkaiden matkakertomuksia

Phra Thongin kohde on vuosien varrella sulattanut useiden asiakkaiden sydämen. Miksi Phra Thong on vuosittain suosituin ja kysytyin kohteemme?

Julian blogi vuodelta 2019, Sailan kokemuksia vuodelta 2019, Sailan ja Sannin kokemuksia vuodelta 2019.

Asiakkaiden matkakertomuksia vuosien takaa pääset lukemaan blogistamme.

Volunteering in Phra Thong

Ekomatkaajat wants to encourage locals and tourists to understand that nature care and ecotourism are viable alternatives to mass tourism. Volunteers play an important role in supporting the island’s residents and helping to safeguard the island’s turtles. Travellers also protect mangroves and birds and implement various community development projects on the island.

1 Review
 • {}
  Marmar
  January 21, 2020

  Great pictures and stories!

  5