Väli-Amerikka, Costa Rica

Departure Date

Daily

Duration

6 viikkoa

Views

752

VAPAAEHTOISTYÖ COSTA RICASSA

Costa Rica on suojellut pinta-alastaan suuremman osan kansallispuistoiksi kuin mikään toinen maa. Maa on onnistunut luonnonsuojeluohjelmassaan hyvin ja pääosa turistien tuomista rahoista jää paikallisille, sekä ohjautuu luonnonsuojeluun.

Costa Ricassa uskotaan olevan maailman rikkain luonto ja National Geographic onkin julistanut Costa Rican luontomatkailun ykköskohteeksi. Maan pienuudesta huolimatta sen biodiversiteetti on valtava ja Costa Rica tunnetaankin ainutlaatuisesta ja rikkaasta luonnostaan. Jopa neljä prosenttia maailman eliölajeista löytyy Costa Ricasta ja jopa 2-3% kasveista on sellaisia, ettei niitä löydy mistään muualta koko maailmasta.

Merikilpikonnien suojelu

Osan niemimaan alueella tavataan neljää merikilpikonnalajia, jotka kaikki ovat luokiteltuja uhanalaisiksi. Merikilpikonnia tavataan alueella ympäri vuoden.

Vapaaehtoistyöntekijänä pääset auttamaan näiden lajien suojelemisessa ja varmistamaan, että ne säilyvät maapallolla myös seuraavien sukupolvien ajan.

Osan niemimaan eteläisillä rannoilla tavataan ensisijaisesti kahta pesivää merikilpikonnaa, jotka ovat etelänbastardikilpikonna ja liemikilpikonna. Merinahkakilpikonnaa ja karettikilpikonnaa tavataan satunnaisesti.

Vapaaehtoistyöntekijän työtehtäviin kuuluvat munien siirtäminen hautomoon, poikasten punnitseminen ja mittaaminen sekä vapauttaminen. Tämän lisäksi projektityöhön kuuluu mm. muoviroskien siivoaminen rannoilta kerran kahdessa viikossa sekä hautomon kunnostaminen.

Kaikki työvaiheet ovat todella tärkeitä. Munien siirtäminen pois hiekkarannalta takaa paremmat mahdollisuudet sille, että munat kehittyvät ja niistä kuoriutuu poikasia. Vapaaehtoistyöntekijöiden ansiosta Costa Ricassa jopa 9/10 merikilpikonnan munasta kuoriutuu ja selviytyy poikaseksi, joten työ on todella tärkeää. Ilman vapaaehtoistyöntekijöiden apua vain 3/10 merikilpikonnan munasta kuoriutuu ja selviytyy poikaseksi, koska merikilpikonnan munia uhkaavat mm. nousu- ja laskuvesi, munia syövät eläimet ja tuoreita munia syövät paikalliset ihmiset. Maailmalla vain alle 1/1000 poikasesta selviää aikuiseksi, sillä tämän kokoiset poikaset ovat herkkua mm. kaloille ja ravuille. Ihmisten vaikutukset vähentävät kilpikonnien selviytymistä vieläkin enemmän.

Yövuorojen aikana tarkkaillaan rannoille munimaan tulevia naaraita. Rannalla kävellään yleensä ilman taskulampun valoa. Tarvittaessa käytetään punaista valoa, koska kilpikonnat näkevät sitä valon muita aallonpituuksia heikommin eikä se ole yhtä häiritsevää kuin valkoinen. Yövuoron aikana pääset tekemään terveystarkastuksia ja kiinnittämään seurantatägejä naaraskilpikonnille. Näin saadaan kerättyä suojeluhankkeen kannalta tärkeitä tietoja. Naarasta ei häiritä ennen kuin se on alkanut munimaan ja vaipuu transsimaiseen tilaan, jolloin se ei häiriinny niin herkästi. Kun naaras on muninut, peittänyt punat, naamioinut pesän ja palannut pereen vapaaehtoiset kaivavat munat esille. Munat viedään hautomoon, jossa ne ovat turvassa kuoriutumiseen saakka. Kilpikonnan munat kaivetaan koloon erikseen valmistetun katoksen alle tai auringonpaisteeseen. Korkeissa lämpötiloissa kehittyy yleensä naaraita ja matalissa enemmän koiraita. Noin 29 asteessa sukupuolijakauma on kaikilla kilpikonnilla 50:50. Monet pesät altistuvat kuumille keleille eivätkä poikaset selviydy ilman puiden varjostamia alueita. Kun pesien haudontalämpötila nousee liian korkeaksi poikasia ei kuoriudu.

Hautomokäynnit ovat oleellinen osa vapaaehtoistyötä. Käyntien aikana tarkistetaan, onko poikasia syntynyt. Hautomolla käydään kahdesti päivässä, sillä poikasten tulee päästä mahdollisimman pian mereen kuumalta hiekalta. Valvotuissa olosuhteissa munista saadaan mahdollisimman paljon tietoa. Pesästä ylös nostetuista poikasista 20 ensimmäistä mitataan ja punnitaan. Kerätyt tiedot eivät jää vain tämän suojelukohteen tietoon, vaan ne jaetaan Costa Rican merikilpikonnien suojelukeskusten yhteiseen datatietopankkiin.

Kun poikaset vapautetaan ja ne lähtevät kohti merta, uhkaavat niitä mm. korppikotkat ja esteet hietikolla, joten vapaaehtoiset pitävät silmällä mahdollisia uhkatilanteita. Moni poikanen lähtee väärään suuntaan tai kääntyy selälleen, joten vapaaehtoiset pääsevät auttamaan poikasia niiden matkalla kohti kotia.

Pesästä lähteneiden poikasten alkuvaiheista ei tiedetä paljoakaan. Poikaset ajelehtivat virtausten mukana kunnes ne kasvavat vahvemmiksi uidakseen minne itse haluavat. Kun kilpikonnat tulevat sukukypsiksi 10-15 vuoden iässä naaraat palaavat samoille lisääntymisrannoille, joilla ne ovat itse aikaan kuoriutuneet.

Pitkäaikainen seuranta on tärkeää, jotta voidaan turvata populaation tulevaisuus.

Tämä kohde sopii sinulle, joka olet valmis tekemään pitkiä päiviä eläintensuojelun hyväksi. Työhön saat kattavan ja monipuolisen orientaation perille saavuttuasi.

Uhanalaisten eläinten suojelu on merkityksellistä työtä

Costa Rican kilpikonnapopulaatio on vähentynyt jopa 90 % viimeisen 35 vuoden aikana mm. ilmastonmuutoksen, lisääntyneen veneliikenteen, munien ja poikasten saalistajien sekä rannalle huuhtoutuneiden roskien takia.

Työ merikilpikonnien parissa on tuottanut tulosta, sillä merikilpikonnien kuoriutumisaste on kasvanut merkittävästi vuosien aikana. Vuonna 2014 munia kuoriutui 1400 ja vuonna 2016 jo yli 1700! Keinohautomosta vapautettiin vuonna 2016 yhteensä 13500 poikasta. Munat olivat valvotuissa olosuhteissa keinohautomossa, jonka ansiosta 88 % poikasista selviytyi elossa mereen saakka. Normaalioloissa hiekkarannalle jäädessään vain n. 30 % munista selviää ja niistä kuoriutuu ja poikasia.

Kohota kuntoasi kävelemällä sademetsissä ja hiekkarannoilla sekä kantaen 15 kiloa painavia ämpäreitä, jotka ovat täynnä merikilpikonnien munia. Tämä kohde on loistava urheiluloma!

Lähde vapaaehtoistyöhön Costa Ricaan

Sinulla on mahdollisuus vaikuttaa merikilpikonnien tulevaisuuteen.

Matkusta auttamaan kilpikonnia. Tarvitsemme sinun apuasi.

Kirjoita meille lyhyt viesti, koska sinä voisit matkustaa pelastamaan kilpikonnia. Lähetämme sinulle hakukaavakkeen. Täytettyäsi hakukaavakkeen lähetä se takaisin meille. Paikkatilanne selviää yleensä muutaman päivän sisällä. Tämän jälkeen voit varata lennot.

Vapaaehtoistyön ikäraja

Alle 18-vuotiaat voivat osallistua Costa Rican projektiin, mutta vain huoltajan tai muun yli 21-vuotiaan seurassa. Lasten minimi-ikä projektiin osallistumiselle on 12 vuotta. Kaikilta osallistujilta edellytetään hyvää peruskuntoa.

Vapaaehtoistyön hinta

Hinta alkaen 3310 euroa/ 6 viikkoa, joka on minimi perilläoloaika.

Hinta sisältää vapaaehtoistyön, kokin valmistamat herkulliset ja monipuoliset ruoat (aamupala, lounas ja illallinen), majoituksen jaetussa neljän hengen huoneessa ja joko kajakki- tai ratsastusretken. Kahvia ja teetä on tarjolla pitkin päivää. Vapaaehtoistyöhön lähtevä saa Ekomatkaajilta etukäteisorientaationa lisätietoa kilpikonnien pesinnästä ja kilpikonna-aiheisen sanaston englanti-suomi.

Hinnat eivät sisällä lentoja, kuljetuksia ja vakuutuksia.

Majoitus tapahtuu jaetussa neljän hengen huoneissa. Huoneet ovat siistejä ja sijaitsevat pienissä taloissa. Huone on varusteltu kerrossängyillä, hyttysverkoilla ja pienellä hyllyllä. Peitot, tyynyn, liinavaatteet ja pyyhkeen saa lainaksi perillä. Siivooja siivoaa tilat kerran viikossa sekä vaihtaa lakanat ja pyyhkeet. Majoitus on keskellä upeaa luontoa, jonka takia näet runsaasti eri eläimiä ympärilläsi.

Kohteessa ei ole saatavilla yhden hengen huonetta. Kohteessa ei ole sesongista johtuvaa lisämaksua. Voit valita matkan ajankohdaksi esimerkiksi joululoman tai hiihtoloman!

Ekomatkaajat tarjoaa vapaaehtoiseksi lähtevälle Biosoliksen 100 ml aurinkorasvan (Biosolis Melt-In Cream tai vastaava). Kyseessä on sertifioitu luonnonkosmetiikka-aurinkorasva, joka ei sisällä nanopartikkeleita. Maailman vesistöihin päätyy joka vuosi noin parikymmentä tonnia aurinkorasvaa. Sateella aurinkorasvan jäännöksiä voi valua hiekan alle, jonne merikilpikonna on muninut. Tämän takia on tärkeä valita luonnonkosmetiikkasertifioitu aurinkotuotesarja, joka ei sisällä koralleille vaarallisia aineita. Monet maat, kuten Costa Rica, ovat kieltäneet kemiallisiin filttereihin perustuvien aurinkosuojien käytön rannoillaan. Biosolis lahjoittaa maailmanlaajuisesti tunnetun ja arvostetun 1% For The Planet -liikkeen kautta prosentin bruttomyynneistään Reef Check -järjestölle sekä Surfrider Foundation Europe -järjestölle. Reef Checkin missiona on kannustaa ihmisiä pelastamaan korallit ja meret koulutuksen, tutkimuksen ja luonnonsuojelun avulla. Surfrider Foundation Europe suojelee maailman meriä, aaltoja ja rantoja vahvan aktivistiverkostonsa voimin.

Kun sinä ostat Ekomatkaajilta vapaaehtoistyömatkan Ekomatkaajat istuttaa puun Tansaniaan.

Mihin rahani menevät?

83 % Ekomatkaajille maksetusta alvittomasta kuuden viikon myyntihinnasta tilitetään suoraan voittoa tavoittelemattomalle kansalaisjärjestölle. Osan niemimaalla on jo yli 15 vuoden ajan toiminut voittoa tavoittelematon järjestö, joka suojelee yli 6000 hehtaarin kokoista aluetta. Meren ja rannikkoalueiden lisäksi järjestö suojelee sademetsiä ja sen avainlajeja, kuten jaguaareja ja pekareja. Järjestön tavoitteena on lisätä tietoisuutta alueen luonnon suojelemisen merkityksestä sekä toimia yhteistyössä paikallisen yhteisön kanssa.

Vastuullisuus

Teemme yhteistyötä vain vastuullisten kumppanien kanssa ja tutkimme yhteistyökumppaneidemme taustat hyvin tarkasti. Vastuullisuustoimenpiteet Osan niemimaalla.

Kestävä liikkuminen

Alueella vapaaehtoiset liikkuvat ainoastaan jalkaisin.

Kuljetukset vapaaehtoistyökohteeseen

San Josesta on bussilla 9 tunnin matka tai maan sisäisellä lennolla 50 minuutin matka Puerto Jimenezeen. Puerto Jiminezestä on 45 minuutin ajomatka suojelukeskukseen. Tämän matkan voit kulkea paikallisbussilla, joka kulkee kerran päivässä tai etukäteen varaamallasi taksikyydillä. Varauduthan siihen, että paikallisliikenne ei välttämättä kulje lainkaan. Taksikyyti maksaa n. 60 dollaria/ suunta ja matka kestää noin 40 minuuttia.

Koska vapaaehtoistyökohteeseen voi matkustaa?

Ympärivuotinen kohde.

Suositeltava perilläoloaika on vähintään 2 viikkoa. Aloituspäivät ovat joka kuun ensimmäinen maanantai ja kolmas maanantai. Saapumispäivänä (maanantaina) illallinen on klo 18 ja orientaatio klo 19.

Suosittelemme matkustamaan sesongin ulkopuolella. Tällöin kansalaisjärjestö saa vapaaehtoisia ja rahoitusta toimintaansa ympäri vuoden.

Ekomatkaajien vinkit vastuullisempaan matkailuun

Pakkaaminen:

 • Jätä kaikki turhat purkit, rasvat ja paketit kotiin.
 • Pakkaa kevyesti. Käytä matkakokoisia, uudestaan käytettäviä, luontoystävällisiä muovittomia tuotteita.
 • Hanki aurinkorasvaa, joka ei tuhoa koralleja tai kilpikonnan munia. Biosoliksen 100 ml aurinkorasvan saat mukaan vapaaehtoistyömatkallesi.
 • Vaatteiden hiilijalanjälki vähenee mitä pidempään pidät niitä. Vaatteista huolehtiminen vastaa n. 30% vaatteiden ekologista jalanjälkeä. Osta vaatteita tarpeeseen. Vapaaehtoistyöhön riittää hyvin käytetyt tai kirppikseltä ostetut vaatteet. Jos ostat uusia vaatteita osta mieluummin Suomessa valmistettuja laadukkaita vaatteita.

Matkustaminen kohteeseen:

 • Suosittelemme matkustamaan lentokentälle julkisilla kulkuvälineillä.
 • Suosittelemme valitsemaan suoran lennon kohteeseen.
 • Kohteessa suosittelemme mahdollisuuksien mukaan käyttämään julkista liikennettä.

Perillä kohteessa:

 • Käyttäessäsi muovia, kierrätä, jos mahdollista.
 • Käytä kangaskassia.
 • Käytä ja täytä samaa vesipulloa. Omaa kestopulloa saa täyttää hanasta.
 • Älä tuhlaa energiaa tai vettä.
 • Syö paikallisissa ravintoloissa paikallista ruokaa.
 • Tee ostoksiasi pienissä putiikeissa.

Eläimet:

 • Eläinten hyödyntäminen turismissa on ikävä epäkohta, mutta tällaisista aktiviteeteista on helppo kieltäytyä.
 • Älä ota kuvia esimerkiksi liskojen tai apinoiden kanssa, joita paikalliset yrittävät tyrkyttää turisteille.
 • Tee taustatyötä ja ota selvää mitkä kohteet tukevat aidosti eläinten hyvinvointia.
 • Luonnossa veneen lähestyminen ja melu voivat vaikuttaa
  negatiivisesti delfiineihin ja valaisiin. Tutkimusten mukaan nämä tekijät voivat aiheuttaa delfiineille ja valaille mm. sosiaalisia häiriöitä, loukkaantumisia, synnytyksen onnistumisen vähenemistä sekä elinajanodotteen lyhenemistä. Ekomatkaajat toimii yhteistyössä vain niiden katamaraanien kanssa, jotka ovat saaneet ympäristömerkin eivätkä aiheuta merten eläimille stressiä. Älä tue toimijoita, jotka aiheuttavat eläimille stressiä.
 • Kasvisruoka on hyvä valinta.

Muista! Meressä elävät eläimet eivät osaa erottaa muovia ruuasta. Tämän takia kalat, kilpikonnat ja  valaat syövät muovia. 

Säännöt

Ennakkomaksu 300 euroa tulee maksaa sen jälkeen, kun hakemus on hyväksytty. Loppulasku tulee maksaa viimeistään 45 päivää ennen lähtöä.

Peruutusehdot

Matkan voi peruuttaa 1 kk ennen lähtöä 100 euron kuluilla. Matkan voi peruuttaa 7 päivää ennen lähtöä 200 euron kuluilla. Myöhemmin kuin 7 päivää ennen lähtöä tehdyistä peruutuksista ei palauteta rahaa takaisin.

Seuraa Ekomatkaajia sosiaalisessa mediassa

Tykkää Ekomatkaajista Facebookissa ja Instagramissa. Tilaa YouTube kanavaamme, niin tilillesi tulee ilmoitus kun kanavamme julkaisee uuden videon! Lisäksi voit seurata meitä Twitterissä, TikTokissa ja LinkedInissä.

Lisätietoa Costa Ricasta

Katso video vapaaehtoistyöstä Costa Ricassa.

Volunteering in Costa Rica

There are four species of sea turtles in Costa Rica, all of which are classified as endangered. Volunteers help to safeguard these species and assure their existence on the planet for future generations. The goal of volunteering is to promote awareness about the importance of environmental protection in the region and to collaborate with the local community. Volunteer work includes transferring eggs to the incubator, weighing and measuring hatchlings and releasing them. Volunteers ensure that the turtles reach the water safely. In addition, it includes cleaning the beaches of plastic garbage every two weeks and updating the incubator, among other things.