Vastuullinen matkailu

Mikä tekee Ekomatkaajista

vastuullisen toimijan?

Pystymme itsevarmasti sanomaan olevamme vastuullinen matkailuyritys. Tarjoamme asiakkaalle aidon elämyksen päästä luonnon keskelle ympäristöä kunnioittaen, ja todella osallistumaan luonnon moninaisuuden säilyttämisen arvokkaisiin suojelutöihin. Kohteidemme kautta asiakkaalla on mahdollisuus heittäytyä loman seikkailuun, ja samalla tehdä hyvin tärkeää suojelutyötä luonnon puolesta.

Kohteissamme viivytään yleensä vähintään viikko ja kaikki vapaaehtoiset koulutetaan aina projektin töihin huolella. Ennen matkaa lähtijä saa sähköisen infopaketin. Kaikki Ekomatkaajien kohteet ovat tarkasti ja kriittisesti valikoitu, ja olemme matkustaneet aina itsekin paikan päälle varmistamaan omin silmin, että kohde täyttää tarkat kriteerimme. Projekteja ja niissä tehtävää työtä seurataan jatkuvasti. Uusien hyvien projektien etsiminen ja niihin tutustuminen henkilökohtaisesti on tärkeä osa työtämme.

Onnistuessaan luontoa säilyttävä ja suojeleva luontomatkailu tuo paikalliselle väestölle kaivattuja tuloja. Vastuullinen matkailuyritys tuottaa hyvinvointia alueelleen. Me toimimme Suomesta käsin kussakin maassa toimivan kansalaisjärjestöjen kanssa. Kohteissa suositaan paikallista tuotantoa hankinnoissa (mm. ruoka). Palveluita tuotetaan paikallisten yhteistyökumppaneiden kanssa (mm. paikalliset kokit, siivoojat, koulut). Vapaaehtoisille myös suositellaan paikallisia yhteistyökumppaneita (mm. retket, sukelluskurssit).

Kohteisiin voit matkustaa itsellesi sopivimmalla tavalla. Matkustaja itse onkin tärkeässä asemassa valintoja tehdessään. Valitse vastuullinen matka, joka tukee omaa arvomaailmaasi. Kunnioita kohteen kulttuuria, luontoa, eläimiä ja ihmisiä.

Uhanalaisten eläinlajien päivä Ekomatkaajat.fi.JPG

KRITEERIMME yhteistyökumppaneita valitessa

Eläimiä kunnioitetaan, ja niiden luonnolliseen elintilaan ja toimintaan ei puututa millään tavalla.

Kohteessa todella tehdään aitoa suojelutyötä eläinten puolesta, eikä yrityksen arvot ole viherpesun tuotosta.

Asiakkaan rahat menevät suoraan ympäristön- ja eläintensuojelutoimintaan, eikä jää pyörimään välikäsien ulottuville.

Vastuullinen matkailu

Vastuulliseen matkailuun liittyy sosiaalinen, ekologinen ja taloudellinen puoli. Sosiaalisten ja taloudellisten näkökulmien toteutumiseksi matkailutoiminnan tulee edistää paikallisten työllistymistä.

Ekomatkaajien asiakkaat yöpyvät kansalaisjärjestöjen omistamissa ja ylläpitämissä rakennuksissa ja paikallisten majapaikoissa. Järjestöt, kenen kanssa toimimme yhteistyössä, haluavat toimia mahdollisimman ympäristöystävällisesti. Moni järjestö on ottanut käyttöön aurinkoenergian. Veden käyttöä säännöstellään ja kohteissa pyritään välttämään hävikkiä sekä kertakäyttöastioita. Kokkeina ja siivoajina toimivat paikalliset ja pihoista ja puutarhoista huolehtivat paikalliset.

Vapaaehtoiset eivät kuitenkaan vie paikallisten työpaikkoja, vaan ovat mukana osana isoa muutosta, jota maailmalla tarvitaan. Paikalliset eivät välttämättä osaa tehdä ekologisia päätöksiä, vaan jatkavat elämäänsä entiseen tapaan. Vapaaehtoiset ovat tärkeässä osassa näyttäessään omalla esimerkillään paikallisille, kuinka toimitaan kestävällä tavalla. Vapaaehtoiset tukevat paikallisten liiketoimintaa mm. asioimalla paikallisten kaupoissa, retkikohteissa ja ravintoloissa. Ihastuttava retkikohde on esimerkiksi Phra Thongin orkideapuisto!

Ekomatkaajien kohteissa otetaan huomioon ekologinen näkökulma ja kohteisiin otetaan vain muutamia vapaaehtoisia kerrallaan. Tästä poikkeuksena on Teneriffa, jonne mahtuu mukaan kymmeniä vapaaehtoisia kerrallaan. Muissa kohteissa vapaaehtoiset ovat pieni joukko, eikä Ekomatkaajat halua edistää massaturismia kohteisiin.

Kohteisiin voit lähteä ympäri vuoden (poikkeuksena Thaimaan Phra Thong) ja suosittelemmekin matkaamaan kohteeseen huippusesongin ulkopuolella. Näin matkustajavirrat tasoittuvat paremmin ja vapaaehtoistyöntekijöitä löytyy myös sesongin ulkopuolella.

Mitä on ekomatkailu?

Ekomatkailussa luonto on pääosassa, ja kohteeseen matkustava oppii luonnon- ja mahdollisesti myös eläinten toiminnasta ja ekosysteemeistä. Ekomatkailussa keskiössä luonnon lisäksi ovat kestävän kehityksen mukaiset vastuulliset valinnat. Ekomatkailu on luontoon perustuvaa matkailua luonnon ehdoilla ja osa tuotosta osoitetaan alueella hyvän tekemiseen. Mikään ihmisen tekeminen ei ole ekologista eikä ympäristöystävällistä, mutta voimme aiheuttaa mahdollisimman vähän haittaa ympäröivälle luonnolle ja korjata niitä virheitä, joita olemme luonnolle aiheuttaneet. Ekomatkaajat on yrityksenä keskittynyt nimenomaan ekomatkailuun, sillä pyrimme toimimaan kaikissa yrityksen toimintavaiheissa aina vastuullisuus ja luonto edellä.

Sustainable Finland Pledge

Haluamme toimia vastuullisesti Suomessa ja ulkomailla. Tämän takia olemme allekirjoittaneet Sustainable Finland-lupauksen.

Maata pitkin matkustaminen

Kohteisiimme voit matkustaa itsellesi parhaiten sopivalla tavalla. Täältä ja lisäksi jokaisen kohteen kohdalta voit lukea, miten pääset kohteisiimme maata pitkin. Ekomatkaajat ei välitä lentoja ja kuljetuksia. Avustamme matkustajaa hankkimaan itselleen sopivat kuljetukset tai lennot kohteeseen välittämällä tietoa eteenpäin.

Matkusta maata pitkin tai lennä, tai tule mukaan projektiin jos olet jo maassa!

MATKATAVARALAINAAMO

Avasimme huhtikuussa 2019 matkatavaralainaamon. Voit lainata toimistoltamme esimerkiksi hyttysverkon, punaisen otsalampun, kosteutta kestäviä pusseja tai räpylät lähtiessäsi matkallemme. Kysy lisää!

P1090716.JPG

Ekomatkaajat suosittelee

  • Jos lennät, hanki mahdollisuuksien mukaan suora lento ja kompensoi päästöt.

  • Käytä julkisia kulkuvälineitä. Yhdistä kyytejä muiden vapaaehtoisten kanssa. Monessa kohteessamme hyödynnetään yhteiskuljetuksia vapaaehtoisia kuljetettaessa.

  • Majoitu projektiorganisaation talossa. Projektiorganisaatiot tekevät määrätietoista työtä mm. energian ja veden säästämiseksi. Projektiorganisaatiot eivät pelkästään kierrätä vaan myös elävät aktiivisesti kiertotaloushengessä sekä kieltäytyvät tietyistä tavaroista (mm. muovipillit, take away pakkaukset ravintoloissa). He myös tekevät tärkeää työtä sen eteen, että vapaaehtoiset oppivat ekologisen ajattelun merkityksen omassa elämässään.

  • Majoittumalla projektiorganisaation talossa toimit huomaamattasi ekologisemmin. Pyyhettä ja lakanoita ei vaihdeta päivittäin, kuten hotelleissa. Mukana on yleensä oma pyyhe ja makuupussi. Suihkussa läträäminen jää vähemmälle, sillä suihkuun on aina jonossa muita vapaaehtoisia. Ruoat tehdään yhdessä ja pyritään välttämään hävikkiä. Vesi laitetaan kannuun jääkaappiin eikä sitä valuteta turhaan.

  • Tee hyvää työtä paikan päällä. Mitä pidempään viivyt perillä, sitä pienempi on hiilijalanjälkesi ja sitä enemmän sinusta on hyötyä projektille.

  • Ota mukaan biohajoavia tuotteita. Osta paikallisilta. Kerää roskat mennessäsi.

  • Huomioi aurinkorasvan käyttö sukeltamaan mennessäsi. Tietyt aurinkorasvat tuhoavat koralliriuttoja. Lue lisää täältä.

  • Lue blogimme “vastuullisesti reissussa” ennen matkalle lähtöä ja saat lisää vinkkejä vastuulliseen matkailuun!

  • Lähde matkalle. Toteuta unelmasi. Kuten Etelä-Afrikasta helmikuussa 2019 palanneet vapaaehtoiset totesivat: “Tavallisella safarilla näet luontodokumenttia, mutta vapaaehtoisena olet osa sitä.”

Hanki muoviton matkapaketti

Ekomatkaajien asiakkaana voit hankkia muovittoman matkapaketin alennettuun hintaan. “Oletko lähdössä matkoille? Muovittomalla Matkapaketilla pystyt matkailla zero waste -tyylillä, sillä pakkauksen tuotteet ovat tarkkaan valikoitu niin että ne aiheuttavat mahdollisimman vähän jätettä; tuotteet ovat pitkäkestoisia sekä biohajoavia, pakattu kierrätettävään pahviin, sopivat käsimatkatavaroihin, sillä ne eivät ole nestepitoisia, ja niiden kuljetus on ekologisempaa viedessä vähemmän tilaa.” Kun kirjoitat EKOMATKAAJAT10 kassalla saat -10 % hinnasta. Osta pakettisi täältä.

10 ideaa Muovin vähentämiseen matkan aikana (1).jpg