Vastuullinen matkailu

Vastuullinen matkailu

Ekomatkaajat on Suomen ainoa uhanalaisiin eläimiin ja luonnonsuojeluun keskittynyt yritys, joka järjestää vastuullisia elämysmatkoja.

Tavoitteenamme on kasvattaa matkailun positiivisia vaikutuksia. Matkan tuoman hyödyn eläimille ja luonnolle tulee olla moninkertainen sen aiheuttamiin ympäristöhaittoihin nähden.

Ekomatkaajien missio

Teemme mahdolliseksi matkustajien unelmat eläinten- ja luonnonsuojelusta. Matkamme edistävät vastuullista matkailua ja mahdollistavat kohteen eläimille, luonnolle ja yhteisölle
parempia menestymisen edellytyksiä.

>> Tässä videossa on logollamme korostettuna Ekomatkaajille tärkeät asiat. Ne kohdat, joissa ei ole logoamme eivät vastaa arvojamme ja meille tärkeitä asioita.

KOTIMAAN MATKAILU

Matkakohteissamme ja kiertomatkoillamme korostuvat vastuullisuus, paikallisuus, ekologisuus, luontoarvot ja neljä vuodenaikaa. Matkailija otetaan mukaan tekemään ja kokemaan (esim. villiyrttikurssit, itse tehty matkamuisto, saunan lämmittäminen, karjalanpiirakkakurssi). Toimimme yhteistyössä vastuullisten kumppaneiden kanssa. Kumppanimme Suomessa on Green Escape. Kierroksia on suunniteltu pariskunnille ja pienille ryhmille. Ekomatkaajia ei ole koskaan kiinnostanut massaturismi ja isoille ryhmille räätälöimme matkoja vain tarpeen mukaan.

Olemme valinneet kohteita luonnon ihmeiden etsijöille ja luontonautiskelijoille.

Tarjoamme asiakkaillemme valmiiksi suunniteltuja kierroksia. Kierrokset ovat helposti toteutettavia ja matkan varrella on omatoimisia, kevyitä luontoaktiviteetteja. Retkikohteissamme tärkeintä on luonnon arvostaminen ja eläinten eettinen kohtelu.

Yksittäisille asiakkaille tarjoamme uniikkeja majoituksia Suomesta. Kohteitamme löytyy ympäri Suomea. Jos haluat säästää aikaa ja kuormittaa vähemmän luontoa seuraava lomasi voisi olla staycation. Tällainen loma on helppo toteuttaa. Miten olisi esimerkiksi yö Nuuksion poropuistossa, puussa Vallisaaressa tai kaukosäätimellä ohjattavassa lasi-iglussa? Haluaisitko kiertää Suomea pakettiautolla?

Ulkomaalaisten matkanjärjestäjien kautta tarjoamme pienryhmille Suomen kierroksia ja paketteja.

Teemme yhteistyötä mm. >> Reissujunan kanssa.

VASTUULLISET ELÄMYSMATKAT ULKOMAILLA

Jopa 83 % vapaaehtoismatkan hinnasta tilitetään suoraan kansalaisjärjestön toimintaan. Vapaaehtoistyöhön lähtevä varaa ja maksaa itse lentonsa. Matkan hintaan kuuluu vapaaehtoistyön lisäksi orientaatio kohteessa ja majoitus sekä yleensä myös ruoka (ei Kreikassa).

>> Katso video vapaaehtoistyöstä ja vastuullisesta matkailusta.

Vapaaehtoistyömatkan hintaan sisältyy Biosoliksen 100 ml aurinkorasva (Biosolis Melt-In Cream tai vastaava). Kyseessä on sertifioitu luonnonkosmetiikka-aurinkorasva, jossa ei ole nanopartikkeleita. Maailman vesistöihin päätyy joka vuosi noin parikymmentä tonnia aurinkorasvaa. Sateella aurinkorasvan jäännöksiä voi valua hiekan alle, jonne merikilpikonna on muninut. Tämän takia on tärkeä valita luonnonkosmetiikkasertifioitu aurinkotuotesarja, joka ei sisällä koralleille vaarallisia aineita. Innostuimme Jolien tarinasta ja hankkimalla aurinkorasvat asiakkaillemme heiltä tuemme heidän toimintaa.

Kun sinä ostat Ekomatkaajilta vapaaehtoistyömatkan Ekomatkaajat istuttaa puun Tansaniaan.

Tulevaisuudessa vain vastuulliset matkailuyritykset pärjäävät mukana kilpailussa. Vastuullisuus on arvo, jonka puolesta me liputamme.

Irtaudu arjesta! Anna aikaa itsellesi ja luonnolle. Auttamalla vastasyntyneitä merikilpikonnia pääset kerralla eroon stressistä.

SUSTAINABLE FINLAND PLEDGE

Haluamme toimia vastuullisesti Suomessa ja ulkomailla. Olemme allekirjoittaneet Sustainable Finland-lupauksen 26.8.2019.

 

HELSINKI DECLARATION

Helsinki Declaration on Suomen matkailuelinkeinon sitoumus kestävään kehitykseen. Olemme allekirjoittaneet sitoumuksen 16.1.2020.

 

VASTUULLINEN MATKAILU, MITÄ SINÄ VOIT TEHDÄ?

Meistä jokainen voi vaikuttaa pienillä valinnoillaan maapallon tilaan. Vastuullinen matkailija ottaa asioista selvää etukäteen ja pitää huolen siitä, että ei tue rahallisesti eikä käytöksellään kohteita, jotka kohtelevat kaltoin eläimiä, luontoa tai ihmisiä. Matkustamisen tarkoitus on tarjota jotain ainutlaatuista ja ihania elämyksiä eikä tuhota. Ei ole syytä lopettaa matkailua, vaan matkustaa vastuullisesti. Ekomatkaajat tukee kansalaisjärjestöjä pitkällä aikavälillä, sillä kertaluontoinen, lyhytaikainen vapaaehtoismatka ei edistä vastuullista kehitystä isolla mittakaavalla.

Ekomatkaajien matkoilla tuetaan paikallisia majapaikkoja, pienyrittäjiä, perheyrityksiä ja vastuullisia toimijoita. Matkakohteissamme ei osallistuta aktiviteetteihin, jotka aiheuttavat kärsimystä eläimille tai tuhoavat ympäristöä. Matkakohteen valinnassa kannattaa myös käyttää järkeä. Suositut matkailukohteet ovat joutuneet sulkemaan rantojaan ja alueitaan liian turismin takia. Ekomatkaajat ei tue massaturismia ja kauttamme pääset kohteisiin, joissa harva suomalainen on käynyt. Teemme yhteistyötä vain tahojen kanssa, jotka sopivat arvomaailmaamme.

Vastuullisen matkailun ei tarvitse olla tylsää eikä hankalaa. Se voi kuulostaa tylsältä ja työläältä, mutta sitä se ei ole. P.S. Voisitko matkustaa sesongin ulkopuolella?

Tässä Ekomatkaajien vinkit vastuullisempaan matkailuun. 

Pakkaaminen:

 • Jätä kaikki turhat purkit, rasvat ja paketit kotiin.
 • Pakkaa kevyesti. Käytä matkakokoisia, uudestaan käytettäviä, luontoystävällisiä muovittomia tuotteita.
 • Muista myös, että osan tarvitsemistasi tuotteista voit ostaa vasta paikan päältä. Etelä-Afrikan kohde myy perillä Lushin tuotteita.
 • Hanki aurinkorasvaa, joka ei tuhoa koralleja tai kilpikonnan munia. Biosoliksen 100 ml aurinkorasvan saat mukaan vapaaehtoistyömatkallesi.

Matkustaminen kohteeseen:

 • Suosittelemme matkustamaan lentokentälle julkisilla kulkuvälineillä.
 • Suosittelemme valitsemaan suoran lennon kohteeseen.
 • Kohteessa suosittelemme mahdollisuuksien mukaan käyttämään julkista liikennettä.

Perillä kohteessa:

 • Käyttäessäsi muovia, kierrätä, jos mahdollista.
 • Käytä kangaskassia.
 • Käytä ja täytä samaa vesipulloa. Suurimmassa osassa kohteistamme ei myydä vesipulloja vaan omaa kestopulloa saa täyttää isosta vesisangosta.
 • Älä tuhlaa energiaa tai vettä.
 • Syö paikallisissa ravintoloissa paikallista ruokaa.
 • Tee ostoksiasi pienissä putiikeissa.

Eläimet:

 • Eläinten hyödyntäminen turismissa on ikävä epäkohta, mutta tällaisista aktiviteeteista on helppo kieltäytyä.
 • Älä mene paikkoihin missä voi silitellä tiikereitä.
 • Älä ota kuvia esimerkiksi liskojen tai apinoiden kanssa, joita paikalliset yrittävät tyrkyttää turisteille.
 • Tee taustatyötä ja ota selvää mitkä kohteet tukevat aidosti eläinten hyvinvointia.
 • Massaturismin kehittyminen on vaikuttanut merkittävästi
  siihen, miksi norsujen vangitseminen on lisääntynyt. Tämän takia matkailualan yrityksillä ja yksittäisillä matkailijoilla on suuri potentiaali vaikuttaa
  vangittujen norsujen epäeettisen kohtelun vähenemiseen. Ekomatkaajat ei tue massaturismia.
 • Luonnossa veneen lähestyminen ja melu voivat vaikuttaa
  negatiivisesti delfiineihin ja valaisiin. Tutkimusten mukaan nämä tekijät voivat aiheuttaa delfiineille ja valaille mm. sosiaalisia häiriöitä, loukkaantumisia, synnytyksen onnistumisen vähenemistä sekä elinajanodotteen lyhenemistä. Ekomatkaajat toimii yhteistyössä vain niiden katamaraanien kanssa, jotka ovat saaneet ympäristömerkin eivätkä aiheuta merten eläimille stressiä. Älä tue toimijoita, jotka aiheuttavat eläimille stressiä.
 • Kasvisruoka on hyvä valinta.

Muista! Meressä elävät eläimet eivät osaa erottaa muovia ruuasta. Tämän takia kalat, kilpikonnat ja  valaat syövät muovia. 

VASTUULLINEN MATKAILU KANNATTAA

Jos sinua kiinnostaa vastuullinen matkailu, kannattaa lainata kirjastosta tai Ekomatkaajilta Vastuullisen matkailijan käsikirja. Ekomatkaajat on mainittu sivulla 168 otsikon “Matkatoimiston kautta vapaaehtoistyöhön” alla.

Istuta puita Tansaniaan.

Kompensoi hiilijalanjälkesi. Laskureista ja mittareista kiinnostuneille alla muutama linkki:

https://www.myclimate.org/

Tietoa lentopäästöistä

AUTA MEITÄ TOIMIMAAN VASTUULLISEMMIN

Oletko ollut matkallamme? Arvostaisimme kovasti, jos ehtisit käyttää muutaman minuutin palautelomakkeen täyttämiseen.

Jotta kielteiset vaikutukset voitaisiin minimoida ja hyödyt maksimoida, tarvitaan vaikutuksia kuvaavia indikaattoreita ja yhteisesti sovittuja linjauksia vastuullisuuden edistämisestä. Thaimaan Phra Thongilla sijaitsevasta kohteesta tehtiin opinnäytetyö vuonna 2019, jonka aiheena oli kertakäyttömuovin osuus matkailualan palveluissa. Kohteessa paikan päällä tehty tutkimus osoitti, että kansalaisjärjestön aktiviteetit ja palvelut pystyttiin järjestämään täysin ilman kertakäyttöisiä muovituotteita. Kansalaisjärjestön aktiviteetteihin kuuluu paikallisten lasten opettaminen muovittomuuteen sekä tiedon jakaminen nuoremmille muovin haitoista. Tämä on tärkeä tekijä muutoksen syntyyn, sillä thaimaalainen hierarkia vaikeuttaa vanhempien henkilöiden opettamista uusille tavoille.

Vuonna 2021 valmistui opinnäytetyö, jonka aiheena on vapaaehtoismatkailun ekologiset vaikutukset Phra Thongilla. Kansaisjärjestöt tekevät työtä kohteissa pitkäkestoisesti ja heillä on kerättyä dataa kohteista jo vuosikymmenten ajalta. Ekomatkaajat tekee kohteiden kanssa pitkäkestoista työtä ja esimerkiksi Phra Thongille ekomatkaajia on matkustanut jo vuodesta 2008 lähtien. Mikäli sinulla on omia kokemuksia kohteiden vastuullisuudesta, otamme mielellämme vastaan palautetta toiminnan kehittämiseksi.

>> Katso video työharjoittelusta Ekomatkaajilla!

Two people snow shoeing with aurora borealis in the background.
Wintery view from the top of a fjell.
Nainen syksyisessä maisemassa lasi-iglujen edustalla.

Meille on tärkeää

Uhanalaisten eläinten suojelu

Matkoillamme autetaan merikilpikonnia, norsuja, munkkihylkeitä, valaita ja delfiinejä.

Vastuulliset valinnat

Jaamme tietoa kulutuksen vähentämisestä, kiertotalouden edistämisestä ja kertakäyttötuotteiden välttämisestä.

Positiiviset vaikutukset

Matkan tuoman hyödyn eläimille ja luonnolle tulee olla moninkertainen sen aiheuttamiin ympäristöhaittoihin nähden.

Vastuulliset kumppanit

Teemme yhteistyötä vain vastuullisten kumppanien kanssa ja tutkimme yhteistyökumppaneidemme taustat hyvin tarkasti.

Vastuullinen matkailu

Kohteissamme eletään ekologisesti ja tehdään työtä eläinten ja luonnon ehdoilla. Yksikään eläin ei ole paikalla viihdyttääkseen turisteja.

Tyytyväiset asiakkaat

Teemme mahdolliseksi matkustajien unelmat eläinten- ja luonnonsuojelusta.
Hyväntekeväisyysmatka voi olla unohtumaton kokemus koko perheelle.
Jopa 99% asiakkaistamme on ollut tyytyväinen matkaansa.

Paikallisten auttaminen

Matkalla hyödynnetään aina paikallisia palveluita ja tuotteita.

Oppilaitosyhteistyö

Työharjoittelijat ovat tervetulleita Ekomatkaajille oppimaan lisää uhanalaisista eläimistä ja vastuullisesta matkailusta, jotta he työllistyvät paremmin vastuullisen matkailun vaikuttajiksi.
Maria Ojajärvi laskee kilpikonnat

Maria Ojajärvi

Olen 40-vuotias ekomatkaaja ja perheenäiti Kauniaisista. Voin hyvällä syyllä sanoa, että matkailu on aina kuulunut elämääni: taustani on matkailualan perheyrityksessä, jossa olen jo nuoresta saakka ollut mukana.

Poikani syntymän jälkeen kokeilin palkkatyötä ja päädyin kokous- ja konferenssikeskuksen kautta autojen kierrättämisen pariin. Pian kuitenkin huomasin, että haluan päättää omista aikatauluistani ja matkustaa enemmän. Halusin viettää enemmän aikaa perheeni kanssa mökillä. Poikani pitkiksi venyneet päiväkotipäivät olivat se lopullinen sysäys, joka sai minut valitsemaan yrittäjyyden.

Matkailualalla jo 20 vuotta

Olen aina halunnut toteuttaa matkailijoiden unelmia. Alalla 20 vuotta toimineena olen nähnyt, miten maailma muuttuu ympärillämme ja asettaa matkailulle uusia haasteita. Tänä päivänä olenkin onnellinen siitä, että saan viedä ihmisiä auttamaan uhanalaisia eläimiä vastuullisesti. Toimin tällä hetkellä myös Matkailualan liiton vastuullisen matkailun työryhmän jäsenenä.

Olen itse tehnyt paljon vapaaehtoistyötä Suomessa ja ulkomailla. Olen ollut vapaaehtoisena kaikissa Ekomatkaajien kohteissa ja tiedän, kuinka suuri merkitys vapaaehtoistyöllä on näiden kohteiden luonnolle ja eläimille. Tällä hetkellä haaveilen eläintensuojelumatkasta, jonne myös mieheni ja 7-vuotias poikani voisivat lähteä mukaan.

Ekomatkaajien toiminnan kannalta vuodet 2020 – 2021 ovat olleet täynnä uusia mahdollisuuksia. Vuodesta 2020 lähtien Ekomatkaajat on vuokrannut asiakkailleen >> kelluvia igluja. Vuonna 2021 Ekomatkaajat sai globaalit myyntioikeudet kelluvien iglujen myymiseen.

>> Katso videolta puheeni, jonka pidin Matka 2020 messuilla vastuullisesta matkailusta.

Ota yhteyttä!

Kerron mielelläni lisää toiminnastamme ja annan haastatteluja medialle. Tutustu myös ihanien bloggaajien kertomuksiin sekä aiemmin meistä julkaistuihin artikkeleihin.

>> Katso myös video, mitä Ekomatkaajista sanotaan.

Ota yhteyttä!

Vaihda rantaloma elämäsi seikkailuun!