Vastuullinen matkailu

Vastuullinen matkailu

VASTUULLISET ELÄMYSMATKAT ULKOMAILLA

Jopa 86 % vapaaehtoismatkan alvittomasta myyntihinnasta tilitetään suoraan kansalaisjärjestön toimintaan. Vapaaehtoistyöhön lähtevä varaa ja maksaa itse lentonsa. Matkan hintaan kuuluu vapaaehtoistyön lisäksi orientaatio kohteessa, majoitus sekä yleensä myös ruoka (ei Kreikassa). Kun ostat Ekomatkaajilta vapaaehtoistyömatkan Ekomatkaajat istuttaa puun Vaalan kuntaan.

Ekomatkaajat tukee kansalaisjärjestöjä pitkällä aikavälillä, sillä kertaluontoinen, lyhytaikainen vapaaehtoismatka ei edistä kestävää kehitystä isolla mittakaavalla.

Ekomatkaajien matkoilla tuetaan paikallisia majapaikkoja, pienyrittäjiä, perheyrityksiä ja vastuullisia toimijoita. Matkakohteissamme ei osallistuta aktiviteetteihin, jotka aiheuttavat kärsimystä eläimille tai tuhoavat ympäristöä.

Ekomatkaajat ei tue massaturismia ja kauttamme pääset kohteisiin, joissa harva suomalainen on käynyt. Teemme yhteistyötä vain tahojen kanssa, jotka sopivat arvomaailmaamme.

Tulevaisuudessa vain vastuulliset matkailuyritykset pärjäävät mukana kilpailussa. Vastuullisuus on arvo, jonka puolesta me liputamme.

Katso video vapaaehtoistyöstä ja vastuullisesta matkailusta.

SUSTAINABLE FINLAND PLEDGE

Haluamme toimia vastuullisesti Suomessa ja ulkomailla. Olemme allekirjoittaneet Sustainable Finland-lupauksen 26.8.2019.

SUSTAINABLE TRAVEL FINLAND

Olemme osallistuneet Visit Finland Akatemian Sustainable Travel Finland -valmennukseen. Olemme mukana Sustainable Travel Finland-polulla.

HELSINKI DECLARATION

Helsinki Declaration on Suomen matkailuelinkeinon sitoumus kestävään kehitykseen. Olemme allekirjoittaneet sitoumuksen 16.1.2020.

ISTUTAPUITA.FI

Viimeisimmän tutkimustiedon mukaan puiden istuttaminen on paras yksittäinen tapa taistella ilmastonmuutosta vastaan. Kun lähdet kauttamme vapaaehtoistyöhön istutamme taimen yhdessä istutapuita.fi kanssa. Kun asiakkaita matkustaa Suomeen kauttamme istutamme taimen. Yhteistyömme alkoi 11.2.2022.

WORLD ELEPHANT DAY PLEDGE

Olemme sitoutuneet auttamaan, jotta tietoisuus maailman norsujen ahdingosta leviäisi. Olemme allekirjoittaneet sitoumuksen 11.3.2022.

GLOBAL TOURISM PLASTICS INITIATIVE

Tuemme Global Tourism Plastics kansalaisaloitetta ja kehoitamme yhteistyökumppaneitamme tukemaan aloitetta omassa toiminnassaan.

Ekomatkaajat is proud to be a signatory of the Global Tourism Plastics Initiative led by the United Nations Environment Programme and the World Tourism Organization (UNWTO), in collaboration with the Ellen MacArthur Foundation

As a signatory of the Global Tourism Plastics Initiative, we endorse the common vision to address the root causes of plastic pollution.

We commit to eliminate the plastic items we don’t need; innovate so all plastics we do need are designed to be safely reused, recycled, or composted; and circulate everything we use to keep it in the economy and out of the environment.

By 1st April 2022, Ekomatkaajat commits to:

  • Reduse plastic materials
  • Reuse plastic packaging and items used
  • Recycle all plastic made items
  • Take actions to move from single-use to reusable alternatives
  • Engage our partners and clients to move towards redusing, reusing and recycling
  • Encourage our partners and clients to take actions to move from single-use to reusable alternatives

SITOUMUS2050

Merikilpikonnille parempi tulevaisuus.

“Suomen Ekomatkaajat Oy sitoutuu omalla toiminnallaan vapaaehtoistyöntekijöiden avulla suojelemaan merikilpikonnia ja varmistamaan niiden säilyminen maapallolla myös seuraavien sukupolvien ajan. Ekomatkaajat haastaa mukaansa myös yhteistyökumppaninsa globaalisti, sekä kannustaa asiakkaitaan sitoutumaan tavoitteeseen.”

VASTUULLINEN KOTIMAAN MATKAILU

Toimimme yhteistyössä vastuullisten kumppaneiden kanssa. Suomessa yhteistyökumppanimme on Green Escape. Matkaohjelmat räätälöidään asiakkaan toiveiden mukaan.

Yksittäisille asiakkaille tarjoamme verkkokaupassamme uniikkia majoitusta Suomessa.

VASTUULLINEN MATKAILU, MITÄ SINÄ VOIT TEHDÄ?

Meistä jokainen voi vaikuttaa pienillä valinnoillaan maapallon tilaan. Vastuullinen matkailija ottaa asioista selvää etukäteen ja pitää huolen siitä, että ei tue rahallisesti eikä käytöksellään kohteita, jotka kohtelevat kaltoin eläimiä, luontoa tai ihmisiä. Matkustamisen tarkoitus on tarjota jotain ainutlaatuista ja ihania elämyksiä eikä tuhota. Ei ole syytä lopettaa matkailua, vaan matkustaa vastuullisesti.

Vastuullisen matkailun ei tarvitse olla tylsää eikä hankalaa. Se voi kuulostaa tylsältä ja työläältä, mutta sitä se ei ole.

Kannustamme asiakkaitamme allekirjoittamaan Sustainable Finland Pledge vastuullisen matkailijan sitoumuksen.

VASTUULLINEN MATKAILU KANNATTAA

Jos sinua kiinnostaa vastuullinen matkailu, kannattaa lainata kirjastosta

  • Vastuullisen matkailijan käsikirja. Ekomatkaajat on mainittu sivulla 168 otsikon “Matkatoimiston kautta vapaaehtoistyöhön” alla.
  • Katja Vaulion kirja Hidasta matkaa – vastuullinen matkailija maailmalla. Ekomatkaajat on mainittu sivulla 299 otsikon “Uudenlaiset matkat muuttavat maailmaa” alla.

Kompensoi hiilijalanjälkesi. Laskureista ja mittareista kiinnostuneille alla muutama linkki:

https://www.myclimate.org/

Tietoa lentopäästöistä

Voit myös istuttaa puun Vaalan kuntaan ja kompensoida näin päästöjäsi.

Suosittelemme hankkimaan matkalle esimerkiksi Biosoliksen aurinkorasvan (Biosolis Melt-In Cream tai vastaava). Kyseessä on sertifioitu luonnonkosmetiikka-aurinkorasva, joka ei sisällä nanopartikkeleita. Maailman vesistöihin päätyy joka vuosi noin parikymmentä tonnia aurinkorasvaa. Sateella aurinkorasvan jäännöksiä voi valua hiekan alle, jonne merikilpikonna on muninut. Tämän takia on tärkeä valita luonnonkosmetiikkasertifioitu aurinkotuotesarja, joka ei sisällä koralleille vaarallisia aineita. Monet maat, kuten Costa Rica, ovat kieltäneet kemiallisiin filttereihin perustuvien aurinkosuojien käytön rannoillaan.

AUTA MEITÄ TOIMIMAAN VASTUULLISEMMIN

Esitä meille omia toiveita tai ehdotuksia.

Oletko ollut matkallamme? Arvostaisimme kovasti, jos ehtisit käyttää muutaman minuutin palautelomakkeen täyttämiseen.

Oletko tyytyväinen Ekomatkaajien toimintaan? Voit antaa arvosanan toiminnallemme Googlessa.

Jotta kielteiset vaikutukset voitaisiin minimoida ja hyödyt maksimoida, tarvitaan vaikutuksia kuvaavia indikaattoreita ja yhteisesti sovittuja linjauksia vastuullisuuden edistämisestä. Mikäli sinulla on omia kokemuksia kohteiden vastuullisuudesta, otamme mielellämme vastaan palautetta toiminnan kehittämiseksi.

TYÖHARJOITTELU EKOMATKAAJILLA

Työtä uhanalaisten eläinten hyväksi tekevät vapaaehtoiset sekä lukuisat työharjoittelijat ja opinnäytetyöntekijät. Vuosien 2018 – 2021 aikana Ekomatkaajilla on ollut 19 työharjoittelijaa, joista on kasvanut vastuullisen matkailun ja uhanalaisten eläinten asiantuntijoita. Vuosien 2018 – 2021 aikana Ekomatkaajille on tehty 13 opinnäytetyötä, joiden avulla opinnäytetöiden tekijät ovat oppineet vastuullisesta matkailusta ja uhanalaisista eläimistä samalla kun me olemme saaneet yhä lisää tietoa näistä meille tärkeistä asioista.

Ekomatkaajien vuoden työharjoittelija valittiin ensimmäistä kertaa vuonna 2021. Vuoden 2021 Ekomatkaajien työharjoittelijaksi valittiin Katariina Rautio. Katariina saa käyttää palkintosumman lähtiessään Ekomatkaajien kautta vapaaehtoistyöhön ulkomaille.

Vastuullinen yritystoiminta motivoi työharjoittelijoita. Katso minkälaista työharjoittelu Ekomatkaajilla on.

Kysely ennen työharjoittelua

Kysely työharjoittelun jälkeen

Ota yhteyttä!

Meille on tärkeää

Uhanalaisten eläinten suojelu

Matkoillamme autetaan merikilpikonnia, norsuja, munkkihylkeitä, valaita ja delfiinejä.

Vastuulliset valinnat

Jaamme tietoa kulutuksen vähentämisestä, kiertotalouden edistämisestä ja kertakäyttötuotteiden välttämisestä.

Positiiviset vaikutukset

Matkan tuoman hyödyn eläimille ja luonnolle tulee olla moninkertainen sen aiheuttamiin ympäristöhaittoihin nähden.

Vastuulliset kumppanit

Teemme yhteistyötä vain vastuullisten kumppanien kanssa ja tutkimme yhteistyökumppaneidemme taustat hyvin tarkasti.

Vastuullinen matkailu

Kohteissamme tehdään työtä eläinten ja luonnon ehdoilla. Yksikään eläin ei ole paikalla viihdyttääkseen turisteja.

Tyytyväiset asiakkaat

Teemme mahdolliseksi matkustajien unelmat eläinten- ja luonnonsuojelusta.
Hyväntekeväisyysmatka voi olla unohtumaton kokemus koko perheelle.
Jopa 99% asiakkaistamme on ollut tyytyväinen matkaansa.

Paikallisten auttaminen

Matkalla hyödynnetään aina paikallisia palveluita ja tuotteita.

Oppilaitosyhteistyö

Työharjoittelijat ovat tervetulleita Ekomatkaajille oppimaan lisää uhanalaisista eläimistä ja vastuullisesta matkailusta, jotta he työllistyvät paremmin vastuullisen matkailun vaikuttajiksi.
Maria Ojajärvi laskee kilpikonnat

Maria Ojajärvi

Olen 40-vuotias ekomatkaaja ja perheenäiti Kauniaisista. Voin hyvällä syyllä sanoa, että matkailu on aina kuulunut elämääni: taustani on matkailualan perheyrityksessä, jossa olen jo nuoresta saakka ollut mukana.

Poikani syntymän jälkeen kokeilin palkkatyötä ja päädyin kokous- ja konferenssikeskuksen kautta autojen kierrättämisen pariin. Pian kuitenkin huomasin, että haluan päättää omista aikatauluistani ja matkustaa enemmän. Halusin viettää enemmän aikaa perheeni kanssa mökillä. Poikani pitkiksi venyneet päiväkotipäivät olivat se lopullinen sysäys, joka sai minut valitsemaan yrittäjyyden.

Matkailualalla yli 20 vuotta

Olen aina halunnut toteuttaa matkailijoiden unelmia. Alalla 20 vuotta toimineena olen nähnyt, miten maailma muuttuu ympärillämme ja asettaa matkailulle uusia haasteita. Tänä päivänä olenkin onnellinen siitä, että saan viedä ihmisiä auttamaan uhanalaisia eläimiä vastuullisesti. Ekomatkaajien kautta matkustaa myös vuosittain pariskuntia ja perheitä Suomeen.

Olen itse tehnyt paljon vapaaehtoistyötä Suomessa ja ulkomailla. Olen ollut vapaaehtoisena kaikissa Ekomatkaajien kohteissa ja tiedän, kuinka suuri merkitys vapaaehtoistyöllä on näiden kohteiden luonnolle ja eläimille. Tällä hetkellä haaveilen eläintensuojelumatkasta, jonne myös mieheni ja 8-vuotias poikani voisivat lähteä mukaan.

Olen Suomen matkailualan liitto SMAL:n vastuullisen matkailun työryhmässä jäsenenä jo kolmatta vuotta.

Katso videolta puheeni, jonka pidin Matka 2020 messuilla vastuullisesta matkailusta.

Odotan yhteydenottoasi

Kerron mielelläni lisää toiminnastamme ja annan haastatteluja medialle. Tutustu myös ihanien bloggaajien kertomuksiin sekä aiemmin meistä julkaistuihin artikkeleihin.

Katso myös video, mitä Ekomatkaajista sanotaan.

Ota yhteyttä!