Vastuullinen matkailu

Vastuullinen matkailu

KOTIMAAN MATKAILU

Toimimme yhteistyössä vastuullisten kumppaneiden kanssa. Suomessa yhteistyökumppanimme on Green Escape. Matkaohjelmat räätälöidään asiakkaan toiveiden mukaan.

Yksittäisille asiakkaille tarjoamme verkkokaupassamme uniikkia majoitusta Suomessa.

VASTUULLISET ELÄMYSMATKAT ULKOMAILLA

Jopa 86 % vapaaehtoismatkan alvittomasta myyntihinnasta tilitetään suoraan kansalaisjärjestön toimintaan. Vapaaehtoistyöhön lähtevä varaa ja maksaa itse lentonsa. Matkan hintaan kuuluu vapaaehtoistyön lisäksi orientaatio kohteessa, majoitus sekä yleensä myös ruoka (ei Kreikassa).

Ekomatkaajat tukee kansalaisjärjestöjä pitkällä aikavälillä, sillä kertaluontoinen, lyhytaikainen vapaaehtoismatka ei edistä kestävää kehitystä isolla mittakaavalla.

Ekomatkaajien matkoilla tuetaan paikallisia majapaikkoja, pienyrittäjiä, perheyrityksiä ja vastuullisia toimijoita. Matkakohteissamme ei osallistuta aktiviteetteihin, jotka aiheuttavat kärsimystä eläimille tai tuhoavat ympäristöä.

Ekomatkaajat ei tue massaturismia ja kauttamme pääset kohteisiin, joissa harva suomalainen on käynyt. Teemme yhteistyötä vain tahojen kanssa, jotka sopivat arvomaailmaamme.

Tulevaisuudessa vain vastuulliset matkailuyritykset pärjäävät mukana kilpailussa. Vastuullisuus on arvo, jonka puolesta me liputamme.

Katso video vapaaehtoistyöstä ja vastuullisesta matkailusta.

SUSTAINABLE FINLAND PLEDGE

Haluamme toimia vastuullisesti Suomessa ja ulkomailla. Olemme allekirjoittaneet Sustainable Finland-lupauksen 26.8.2019.

HELSINKI DECLARATION

Helsinki Declaration on Suomen matkailuelinkeinon sitoumus kestävään kehitykseen. Olemme allekirjoittaneet sitoumuksen 16.1.2020.

SUSTAINABLE TRAVEL FINLAND

Olemme osallistuneet Visit Finland Akatemian Sustainable Travel Finland -valmennukseen. Olemme mukana Sustainable Travel Finland-polulla.

VASTUULLINEN MATKAILU, MITÄ SINÄ VOIT TEHDÄ?

Meistä jokainen voi vaikuttaa pienillä valinnoillaan maapallon tilaan. Vastuullinen matkailija ottaa asioista selvää etukäteen ja pitää huolen siitä, että ei tue rahallisesti eikä käytöksellään kohteita, jotka kohtelevat kaltoin eläimiä, luontoa tai ihmisiä. Matkustamisen tarkoitus on tarjota jotain ainutlaatuista ja ihania elämyksiä eikä tuhota. Ei ole syytä lopettaa matkailua, vaan matkustaa vastuullisesti.

Vastuullisen matkailun ei tarvitse olla tylsää eikä hankalaa. Se voi kuulostaa tylsältä ja työläältä, mutta sitä se ei ole.

Kannustamme asiakkaitamme allekirjoittamaan Sustainable Finland Pledge vastuullisen matkailijan sitoumuksen.

VASTUULLINEN MATKAILU KANNATTAA

Jos sinua kiinnostaa vastuullinen matkailu, kannattaa lainata kirjastosta tai Ekomatkaajilta Vastuullisen matkailijan käsikirja. Ekomatkaajat on mainittu sivulla 168 otsikon “Matkatoimiston kautta vapaaehtoistyöhön” alla.

Kompensoi hiilijalanjälkesi. Laskureista ja mittareista kiinnostuneille alla muutama linkki:

https://www.myclimate.org/

Tietoa lentopäästöistä

Voit myös Istuta puita Tansaniaan.

AUTA MEITÄ TOIMIMAAN VASTUULLISEMMIN

Esitä meille omia toiveita tai ehdotuksia.

Oletko ollut matkallamme? Arvostaisimme kovasti, jos ehtisit käyttää muutaman minuutin palautelomakkeen täyttämiseen.

Oletko tyytyväinen Ekomatkaajien toimintaan? Voit antaa arvosanan toiminnallemme Googlessa.

Jotta kielteiset vaikutukset voitaisiin minimoida ja hyödyt maksimoida, tarvitaan vaikutuksia kuvaavia indikaattoreita ja yhteisesti sovittuja linjauksia vastuullisuuden edistämisestä. Mikäli sinulla on omia kokemuksia kohteiden vastuullisuudesta, otamme mielellämme vastaan palautetta toiminnan kehittämiseksi.

TYÖHARJOITTELU EKOMATKAAJILLA

Työtä uhanalaisten eläinten hyväksi tekevät vapaaehtoiset sekä lukuisat työharjoittelijat ja opinnäytetyöntekijät. Vuosien 2018 – 2021 aikana Ekomatkaajilla on ollut 19 työharjoittelijaa, joista on kasvanut vastuullisen matkailun ja uhanalaisten eläinten asiantuntijoita. Vuosien 2018 – 2021 aikana Ekomatkaajille on tehty 13 opinnäytetyötä, joiden avulla opinnäytetöiden tekijät ovat oppineet vastuullisesta matkailusta ja uhanalaisista eläimistä samalla kun me olemme saaneet yhä lisää tietoa näistä meille tärkeistä asioista.

Ekomatkaajien vuoden työharjoittelija valittiin ensimmäistä kertaa vuonna 2021. Vuoden 2021 Ekomatkaajien työharjoittelijaksi valittiin Katariina Rautio. Katariina saa käyttää palkintosumman lähtiessään Ekomatkaajien kautta vapaaehtoistyöhön ulkomaille.

Vastuullinen yritystoiminta motivoi työharjoittelijoita. Katso minkälaista työharjoittelu Ekomatkaajilla on.

Kysely ennen työharjoittelua

Kysely työharjoittelun jälkeen

Ota yhteyttä!
Wintery view from the top of a fjell.

Meille on tärkeää

Uhanalaisten eläinten suojelu

Matkoillamme autetaan merikilpikonnia, norsuja, munkkihylkeitä, valaita ja delfiinejä.

Vastuulliset valinnat

Jaamme tietoa kulutuksen vähentämisestä, kiertotalouden edistämisestä ja kertakäyttötuotteiden välttämisestä.

Positiiviset vaikutukset

Matkan tuoman hyödyn eläimille ja luonnolle tulee olla moninkertainen sen aiheuttamiin ympäristöhaittoihin nähden.

Vastuulliset kumppanit

Teemme yhteistyötä vain vastuullisten kumppanien kanssa ja tutkimme yhteistyökumppaneidemme taustat hyvin tarkasti.

Vastuullinen matkailu

Kohteissamme tehdään työtä eläinten ja luonnon ehdoilla. Yksikään eläin ei ole paikalla viihdyttääkseen turisteja.

Tyytyväiset asiakkaat

Teemme mahdolliseksi matkustajien unelmat eläinten- ja luonnonsuojelusta.
Hyväntekeväisyysmatka voi olla unohtumaton kokemus koko perheelle.
Jopa 99% asiakkaistamme on ollut tyytyväinen matkaansa.

Paikallisten auttaminen

Matkalla hyödynnetään aina paikallisia palveluita ja tuotteita.

Oppilaitosyhteistyö

Työharjoittelijat ovat tervetulleita Ekomatkaajille oppimaan lisää uhanalaisista eläimistä ja vastuullisesta matkailusta, jotta he työllistyvät paremmin vastuullisen matkailun vaikuttajiksi.
Maria Ojajärvi laskee kilpikonnat

Maria Ojajärvi

Olen 40-vuotias ekomatkaaja ja perheenäiti Kauniaisista. Voin hyvällä syyllä sanoa, että matkailu on aina kuulunut elämääni: taustani on matkailualan perheyrityksessä, jossa olen jo nuoresta saakka ollut mukana.

Poikani syntymän jälkeen kokeilin palkkatyötä ja päädyin kokous- ja konferenssikeskuksen kautta autojen kierrättämisen pariin. Pian kuitenkin huomasin, että haluan päättää omista aikatauluistani ja matkustaa enemmän. Halusin viettää enemmän aikaa perheeni kanssa mökillä. Poikani pitkiksi venyneet päiväkotipäivät olivat se lopullinen sysäys, joka sai minut valitsemaan yrittäjyyden.

Matkailualalla yli 20 vuotta

Olen aina halunnut toteuttaa matkailijoiden unelmia. Alalla 20 vuotta toimineena olen nähnyt, miten maailma muuttuu ympärillämme ja asettaa matkailulle uusia haasteita. Tänä päivänä olenkin onnellinen siitä, että saan viedä ihmisiä auttamaan uhanalaisia eläimiä vastuullisesti. Ekomatkaajien kautta matkustaa myös vuosittain pariskuntia ja perheitä Suomeen.

Olen itse tehnyt paljon vapaaehtoistyötä Suomessa ja ulkomailla. Olen ollut vapaaehtoisena kaikissa Ekomatkaajien kohteissa ja tiedän, kuinka suuri merkitys vapaaehtoistyöllä on näiden kohteiden luonnolle ja eläimille. Tällä hetkellä haaveilen eläintensuojelumatkasta, jonne myös mieheni ja 8-vuotias poikani voisivat lähteä mukaan.

Ekomatkaajien toiminnan kannalta vuodet 2020 – 2021 ovat olleet täynnä uusia mahdollisuuksia. Vuonna 2021 aloitimme incoming-toiminnan. Vastuullisuustyömme alkoi Planet Companyn kanssa.

Katso videolta puheeni, jonka pidin Matka 2020 messuilla vastuullisesta matkailusta.

Odotan yhteydenottoasi

Kerron mielelläni lisää toiminnastamme ja annan haastatteluja medialle. Tutustu myös ihanien bloggaajien kertomuksiin sekä aiemmin meistä julkaistuihin artikkeleihin.

Katso myös video, mitä Ekomatkaajista sanotaan.

Ota yhteyttä!